5x de mooiste herfstwandelingen in Zeeland | Wandelen in Zeeland

Pak je wandelschoenen, verrekijker, camera én je regenjas. Het is weer herfst. De tijd om lekker naar buiten te gaan en te wandelen. Hoewel de kans op regen groter is dan in andere jaargetijden, biedt de herfst ook de mooiste kleuren. En Zeeland herbergt nog een paar mooie parels. Zoals rode zeekraal. En burlende herten.

5x de mooiste herfstwandelingen in Zeeland | Wandelen in Zeeland

Prachtig verkleurde bladeren, gekleurde paddenstoelen en rode zeekraal. Ga erop uit in de herfst in Zeeland!

5x de mooiste herfstwandelingen in Zeeland | Wandelen in Zeeland

Rood met witte stippen paddenstoelen blijven de leukste, deze neigt meer naar oranje, ook mooi.

1. Zuidkust Schouwen- Duiveland – rode zeekraal | 8 kilometer

Wandelen langs de zuidkust van Schouwen in het najaar, is spelen met de elementen. De wind waait hard rond je oren, als je langs de Oosterschelde wandelt. Zeker als je kiest voor een wandeling over de dijk. In 1953 heeft deze kust veel geleden tijdens de watersnoodramp. Gelukkig heeft de komst van de Oosterscheldekering ervoor gezorgd dat inwoners hier niet meer bang voor hoeven te zijn. Nu is het er heerlijk wandelen. Ook bij de kreken van plan Tureluur. In het vroege najaar (september) vind je hier overal rode zeekraal, een prachtig gezicht. Neem je verrekijker mee, want het is ook een belangrijk gebied voor vogels. Lees meer in mijn artikel over wandelen langs de zuidkust van Schouwen en geniet van de foto’s.

5x de mooiste herfstwandelingen in Zeeland | Wandelen in Zeeland

Overal rode zeekraal in het najaar aan de zuidkust van Schouwen bij plan Tureluur

Close-up van de rode zeekraal.

2. Oranjezon – burlende herten | verschillende afstanden en routes mogelijk

Oranjezon is een prachtig natuurgebied. Als je vlak na zonsopkomst dit gebied bezoekt in de herfstperiode heb je grote kans om herten te spotten én om ze te horen burlen. Doordat de bomen minder blaadjes hebben is de kans dat je herten ziet ook groter dan in de zomer. Je kunt zelf je paden kiezen of één van de uitgezette routes volgen. Deze variëren van 3 tot 7 kilometer. Als je een paar routes combineert is een dagtocht van zo’n 15-20 kilometer mogelijk. Het is een van mijn favoriete natuurgebieden en ik wandel hier bijna wel iedere maand. Eerder beschreef ik al de wandeling langs de blauwe route en de wandeling langs de paarse route.

5x de mooiste herfstwandelingen in Zeeland | Wandelen in Zeeland

Ga vroeg wandelen in Oranjezon en sta oog in oog met (burlende) herten in de herfst

5x de mooiste herfstwandelingen in Zeeland | Wandelen in Zeeland

Ga door je knieën en maak eens een close-up van een paddenstoel, Bijzonder perspectief.

3. Gadrabos Burgh Haamstede – heide en paddenstoelen | 5 kilometer

Als je vroeg in het najaar (eind augustus / begin september) op pad gaat richting het Gadrabos, dan vind je daar in de buurt een heidegebied. Voor zover ik weet is dit het enige heidegebied in Zeeland. Uniek dus voor deze provincie. Er wandelen in dit gebied ook paarden los rond. Als je geluk hebt lopen ze tussen de heide door. Dat levert prachtige plaatjes op. Ben je net te laat voor de heide, dan kan je op zoek naar de rood met witte stippen paddenstoelen (vliegenzwam) in het Gadrabos. De kans dat je die hier vindt is heel groot.

5x de mooiste herfstwandelingen in Zeeland | Wandelen in Zeeland

Bij het Gadrabos bij Burgh Haamstede vind je een prachtig heidegebied in het vroege najaar

4. Boswachterij Westerschouwen – burlende herten en paddenstoelen | verschillende afstanden en routes mogelijk

Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos van Zeeland. Een perfect gebied om in de herfst te verkennen. De kans om oog in oog te staan met damherten is groot, zeker tijdens de herfst. Doordat de bomen geen bladeren hebben zie je veel meer. Het is er veel rustiger dan in de zomer. En tijdens de bronsttijd zie én hoor je de herten, zeker rond de schemer. Daarnaast zie je een hoop paddenstoelen in alle kleuren en maten. Ideaal om met je camera te ontdekken. Er zijn verschillende wandelroutes door boswachterij Westerschouwen. En vlakbij is er ook de route door de Meeuwenduinen en de wandelroute door de Zeepeduinen. Genoeg mooie plekken om wandelend te ontdekken.

5x de mooiste herfstwandelingen in Zeeland | Wandelen in Zeeland

In boswachterij Westerschouwen vind je de prachtigste paddenstoelen en sta je oog in oog met damherten

5x de mooiste herfstwandelingen in Zeeland | Wandelen in Zeeland

Herfst = paddenstoelen tijd! Bij Boswachterij Westerschouwen vind je er heel veel

5. Van Oostkapelle naar Domburg – duinen, strand en herten | ruim 9 kilometer

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar in de herfst is het ook heerlijk om langs het strand te wandelen. Bij deze wandelroute van Oostkapelle naar Domburg wandel je heen via de duinen en terug via het strand. Je start bij de Manteling een gebied vol statige lanen, buitenplaatsen, bos, duin en slingerpaadjes. Hier is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met pony’s, runderen en misschien ook wel met herten. Zeker als je vroeg komt op een doordeweekse dag is de kans op het spotten van herten groot. Je kunt de wandeling uitbreiden door ook een wandeling door Domburg te maken. Daarna loop je terug via het strand, met de wind in de haren. En als de strandpaviljoens open zijn, geniet je natuurlijk tussendoor van warme chocolademelk met slagroom.

De Manteling. Van de 17e tot de 19e eeuw woonde de Middelburgse elite hier in de zomer; in de 20e eeuw werden veel huizen permanent bewoond of er kwam een instelling in (bron: Staatsbosbeheer).

Welke route spreekt jou het meeste aan? En heb je nog aanvullingen of tips voor andere mooie herfstwandelingen in Zeeland? Laat het me weten! Wie weet wandel ik volgende keer wel de route die jij mij tipt.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.