4x Wandelen in de Maasvallei Limburg

Hoog gras zwiept tegen mijn benen, distels prikken me en het pad is nauwelijks te zien. Boven mij vliegt een havik op zoek naar een prooi. Plots duikt hij in een rotvaart naar beneden, om vervolgens weg te vliegen met prooi tussen zijn poten. Niet veel later bewegen de bosjes en rent er ineens een paard voorbij, al hinnekend, wat beantwoord wordt door zijn soortgenoten. De vlinders vliegen om mijn hoofd en de insecten zoemen rondom de planten. Ben ik echt maar een paar kilometer verwijderd van de bewoonde wereld? Welkom in de struinnatuur in de Maasvallei van Limburg!

Wandelen in Rivierpark Maasvallei

De Rivierpark Maasvallei  is het landschapspark rondom de rivier de Maas. De Maas vormt 40 kilometer lang de grens tussen België en Limburg. Langs de Maas vind je een gevarieerd landschap met historische plaatsjes én (struin)natuur, waar je heel goed kunt wandelen. De wandelingen variëren van struinen door de wilde natuur (zoals boven omschreven), tot goed bewandelbare paden langs historische plekken. Ik geef je 4 wandelroutes als inspiratie.

1. Wandeling bij Dilsen- Stokkem Maascentrum De Wissen

Een goede plek om je bezoek aan Rivierpark Maasvallei te starten is bij Maascentrum De Wissen bij Dilsen-Stokkem. Hier vind je toeristische informatie, een vlechtwerkmuseum, accommodaties, een brasserie én hier starten ook wandelroutes. Zoals de wandelroute door natuurgebied Negenoord – Kerkeweerd. Vanaf het Maascentrum loop je zo het natuurgebied in. Er zijn drie uitgezette wandelroutes variërend in lengte van 2,5 tot 13 kilometer. Je komt er bijna gegarandeerd grazers tegen, zoals Konikspaarden en Gallowayrunderen. Waar je bij Negenoord netjes op paden loopt, is het gebied bij Kerkeweerd struinnatuur geworden. Hier lopen geen paden, maar volg je de paden die paarden en runderen hebben gemaakt. Een avontuurlijke route dus. Een wandelkaart van de route vind je in het Maascentrum, maar de routes worden ook aangegeven met bordjes zoals hierboven, dus verdwalen kan je eigenlijk niet.

2. Wandeling bij Leut

Aan de Belgische kant van de Maas vind je het kleine plaatsje Leut. Van oorsprong een Romeins dorp en later Romaans. Je vindt er nu de opgeknapte Sint Pieterskerk, een pastorie en een begraafplaats. Net buiten Leut vind je het kasteeldomein Vilain XIIII. Het kasteel zelf is nu vooral een horeca gelegenheid en niet echt te bezoeken, maar de tuin daaromheen wel en hier kan je uitstekend wandelen. Het kasteel heeft een uitgestrekt Engels park met veel bijzondere bomen. Er loopt een bomenroute door het park, met bordjes is aangegeven om welke boom het gaat. Er staan vooral veel hoge eikenbomen. Je kunt de cultuurbrochure Leut en Meeswijk. Leutig om te weten bestellen op de website van Rivierpark Maasvallei of in Maascentrum kopen. In deze brochure staat de bomenwandeling omschreven.

3. Wandeling bij de Hompesche Molen

Een wandeling aan de Nederlandse kant van de Maas. De wandeling leidt langs de Molenplas en deze is ongeveer 6 kilometer. In dit gebied lopen ook weer Konikspaarden en Gallowayrunderen rond voor de begrazing. Verder vind je er een avontuurlijke oversteek door water via stapstenen en een leidtouw. Je komt tijdens de wandeling ook het bomenmonument tegen. Dit zijn 2000 jaar oude eikenbomen die bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan naar boven zijn gekoen. Ze zijn al die jaren goed bewaard gebleven door het grind waaronder ze bedolven lagen. En nu staan deze bomen rechtop in het water. Heel bijzonder! De Hompesche Molen is zeker ook een bezoek waard. Deze graanmolen stamt uit 1722. In de molen kan je een film bekijken van de zandtovenaar die de geschiedenis van de plek verteld. Ook kan je naar boven klimmen voor een prachtig uitzicht. Bij de molen zit een brasserie en een OERR natuurspeeltuin voor kinderen. Hier kan je dus ook prima met kinderen heen.

Je vindt de omschrijving van de wandeling op de website van Natuurmonumenten

4. Wandeling bij Borgharen door struinnatuur

Door het ontgrinden ontstaat er weer ruimte voor prachtige natuur aan de oever van de Maas. In België is dit proces van ontgrinden in een verder stadium dan in Nederland. Maar Borgharen is een van de voorbeelden aan de Nederlandse oever waar de natuur weer zijn gang kan gaan. Runderen en zorgen ook hier voor de begrazing. Er zijn geen echte wandelpaden, je volgt de sporen van de grazers. Soms staat het gras tot aan je heupen en moet je echt een weg banen door de begroeing. Wel handig om een lange broek aan te trekken want er groeien ook distels en andere prikkelplanten! Ik ontdek ook gaten en hoor van de gids dat dit vossenholen zijn. De vossen schijnen bij schemering ook regelmatig gezien te worden. Helaas voor mij zie ik ze niet op deze wandeling. Wel hebben we prachtig uitzicht op de Maas en een mooie struinbeleving. Je kunt een wandelkaart van Borgharen kopen via Maascentrum of de website van Rivierpark Maasvallei. Er zijn drie routes variërend in lengte van 8 tot 19 kilometer.

Praktisch en wandelkaarten

Rondom de Maasvallei kan je uitstekend wandelen. Deze vier routes zijn slechts voorbeelden, er zijn legio wandelmogelijkheden. In België zijn 6 wandelgebieden en in Nederland 1 wandelgebied uitgewerkt, goed voor 200 kilometer aan wandelroutes. Er is ook een lange afstandswandeling van ruim 52 kilometer uitgezet. Deze zou ik graag nog eens lopen, tijdens een lang weekendje Maasvallei in Limburg.

→ Alle wandelkaarten zijn te bestellen op Wandeleninlimburg.be, hier vind je ook meer informatie over wandelen in de Maasvallei en het combineren van wandellussen tot langere wandelingen.

Naast wandelen kan je in Maasvallei Limburg ook uitstekend fietsen en watersporten.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Britte 22 november 2017 at 10:49

  Leuk, deze wandelingen rond de maas. Vooral de vierde wandeling zonder wandelpaden spreekt me aan Bijzonder om in Nederland het gevoel te hebben dat je in the middle of nowhere bent!

  • Reply Carolien 22 november 2017 at 18:56

   Ja, het is erg leuk om door natuur te struinen, ipv over paden te wandelen. Geeft toch meer het outdoor gevoel 😉

 • Reply Jessica 23 november 2017 at 09:51

  Wat ziet Leut er schattig uit zeg, ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord maar het is echt mooi <3 Ik woon zelf ook in de buurt van de Maas en met name in de zomer is het inderdaad een heerlijke plek om te fietsen/wandelen! 🙂

  • Reply Carolien 25 november 2017 at 13:24

   Ik vond de naam ook zo grappig Leut! Benieuwd welk gedeelte jij veel fietst en wandelt.

 • Reply Judith 23 november 2017 at 14:31

  Wat een prachtig stukje Nederland (en België) is het toch. Een hele fijne plek om te wandelen maar ook om te fietsen. Lekker van de gebaande paden, tussen de wilde dieren. Vooral de konikspaarden vind ik erg gaaf!

  • Reply Carolien 25 november 2017 at 13:25

   Ja die Konikspaarden vind ik ook gaaf om te zien! Ze moeten alleen niet te dichtbij komen haha, held als ik ben.

 • Reply Elisa 23 november 2017 at 22:25

  Wat een prachtig gebied! Heerlijk om zo even te ontsnappen aan het dagelijks leven en lekker de natuur in te gaan. Wat bijzonder van dat bomenmonument, nog nooit van gehoord eigenlijk. En 2000 jaar is niet niks, goed dat het zo beschermd wordt.

  • Reply Carolien 25 november 2017 at 13:25

   Ja, ik doe niks liever dan dat, ik merk dat het voor mij een soort meditatie is. Ja dat bomenmonumenten is echt heel bijzonder. Je kunt je dat toch niet voorstellen, dat ze 2000 jaar onder grind hebben gelegen en er dan nog zo uitzien? Bizar!

 • Reply Jenny 24 november 2017 at 09:14

  Wat een prachtige wandelingen!

  Ik heb vroeger veel met mijn pa in die regio gewandeld. Helaas kan hij niet meer – ik vind het nog te confronterend om in mijn eentje te gaan. Wie weet, ooit…. want mooi is het zeker.

  • Reply Carolien 25 november 2017 at 13:26

   Dat is vervelend Jenny, ik kan me voorstellen dat je nu even geen behoefte hebt om hier te wandelen. Dikke knuffel!

 • Reply Marcella 24 november 2017 at 10:46

  Wat een geweldig wandelgebied, prachtige foto’s! Het is dat Limburg voor ons best ver weg is, anders kwam ik er graag vaker. Trouwens: wij zitten met Kerst in een CenterParks huisje vlakbij Zeeland 🙂

  • Reply Carolien 25 november 2017 at 13:27

   Dank je! Leuk, waar zit je in Zeeland? Als je nog tips nodig hebt, let me know!

 • Reply Martin 24 november 2017 at 19:10

  Wat een leuke wandelingen in een prachtig gebied. Gaaf ook dat je vossen zou kunnen zien, maar geen garantie natuurlijk. Ik ga deze onthouden!

  • Reply Carolien 25 november 2017 at 13:28

   Ja, die vossen had ik graag gezien, maar dan moet je op een ander tijdstip komen en veel geluk hebben.

 • Reply Yvonne 24 november 2017 at 20:46

  Iets Noordelijker, in de omgeving van Roermond ben ik opgegroeid. Ook daar kan je heerlijk wandelen, wij gingen vroeger bijna elk weekend wel de natuur in. Dit zijn ook mooie wandelingen die je laat zien, in deze omgeving kwam ik ook weleens, maar is me niet heel bewust bijgebleven.

  • Reply Carolien 25 november 2017 at 13:29

   Ja, toevallig ben ik ook aan het kijken of ik ook in die regio kan gaan wandelen en/of fietsen, ik hoorde op de TravelPRESSentation ook veel leuks hierover. Ik ben dus zeker nog niet uitgekeken in #Limburg!

 • Reply Diana 24 november 2017 at 21:37

  Nu dat ik de laatste tijd meer aan het wandelen ben, lijkt mij dit een heerlijk plek. Vooral dat stuk dat je eigenlijk geen pad hebt. Lekker struinen door een prachtig gebied. Vind je inleiding ook erg mooi, lijkt net of je me mee neemt op de wandeling.

  • Reply Carolien 25 november 2017 at 13:31

   Leuk dat je ook meer aan het wandelen bent. En wat leuk dat je mijn inleiding mooi vindt. Hoewel ik ook rpaktische tips geef, wil ik vooral ook mijn gevoel en ervaringen delen. fijn dat dit ook aanslaat 😉

 • Reply Gabrielle 25 november 2017 at 09:51

  Mooie wandelingen! Ik ontdek de laatste tijd steeds meer dat ik wandelen eigenlijk wel leuk vind, tot voorkort vond ik er echt niks aan. Deze wandelroutes zou ik graag eens proberen.

  • Reply Carolien 25 november 2017 at 13:33

   Leuk dat je wandelen ook steeds leuker vindt. Zo steken we elkaar allemaal (positief) aan. Hup wandelschoenen aan en lekker buiten een frisse neus halen (en hopen zo fit en gezond te blijven, zonder griep en verkoudheden) 😛

 • Reply anto 5 december 2017 at 16:31

  Wat een mooie wandelingen lijken me dit. Ik geloof dat ik ooit wel eens bij Leut in de buurt ben geweest maar weet ik niet meer zeker eigenlijk … mijn voormalige schoonmoeder was heel erg van het wandelen en woonde op de grens van Limburg en Noord-Brabant, dus ben regelmatig in deze regio geweest!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.