Kwade Hoek | wandelen in de Duinen van Goeree

De Kwade Hoek in de Duinen van Goeree. De naam voorspelt niet veel goeds, maar ik ben te nieuwsgierig naar dit natuurgebied. Dus trek ik op een koude dag in november mijn wandelschoenen aan en ontdek de wandelroutes in dit natuurreservaat op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.

Kwade Hoek Duinen van Goeree startpunt wandelroutes

Parkeerplaats en startpunt van de wandelroutes. Hier vind je ook een informatiepaneel met de routes.

De Kwade Hoek een natuurgebied in de duinen van Goeree

De Kwade Hoek ontleent zijn naam aan de liggen van het gebied. Sterke stroming en zandbanken voor de kust maakte dit gebied een ‘kwaaie hoek’ voor de vissers die op weg waren naar de havens van Goedereede en Stellendam. Veel schepen zijn hier vastgelopen. Ze waren dan ook blij als ze de hoek voorbij waren. Het lichtje van Moisje heeft heel wat zeeschepen door de vaargeul geleid. Inmiddels is het licht van Moisje alleen nog maar een uitkijkpunt. Eentje waar je ver uitkijkt over de slikken, schorren en kreken. De Kwade Hoek is het enige natuurgebied in Zuid-West Nederland dat buitendijks is gebleven bij de uitvoering van de Deltawerken. Hierdoor heeft het zeewater ruim spel. Gebieden stromen regelmatig onder bij hoog water. Daarom hebben zoutminnende planten zoals zeekraal, zeeaster en lamsoor het hier prima naar hun zin.

Tip: bezoek De Kwade Hoek eind augustus dan kleurt de zeekraal rood. Zie ook Herfsttip: rode zeekraal en vogels spotten bij Plan Tureluur | Wandelen in Zeeland

Kwade Hoek de Duinen van Goeree

Uitzichtspunt ’t Lichtje van Mozes (in lokaal dialect uitgesproken als Moisje), met uitzicht op de slikken en schorren. en in de verte het strand.

Wandelroutes in De Kwade Hoek

In De Kwade Hoek en de omringende duinen zijn drie wandelroutes uitgezet door Natuurmonumenten. Een gele van 3 kilometer, een groene van 4 kilometer en een blauwe van 20 kilometer. De blauwe route is opgesplitst in twee delen en loopt ook door de omringende duinen. Ook kan je met behulp van het knooppuntennetwerk een mooie route wandelen. De wandeling uit deze post is een combinatie van de groene, blauwe en het knooppuntennetwerk. Ik wandel uiteindelijk ongeveer 10 kilometer. Zie onder praktische informatie voor meer informatie over de exact gelopen wandelroute. Vanaf de parkeerplaats volg ik de paaltjes met de groen/gele kleur. Over een schelpenpad naar boven. Maak een uitstapje naar het uitzichtspunt ’t Lichtje van Moisje en geniet hier van het uitzicht. Wat kan je ver kijken!

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

We volgen de geel/groene wandelroute door de Kwade Hoek

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Veel duindoorn op het eerste deel van de wandeling

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Prachtig die details van de bloemen

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Zo fragiel! Kijk eens naar de details van uitgebloeide bloemen en zie hoe mooi deze zijn.

Speuren naar wild in de duinen van Goeree

Ik wandel verder door de Kwade Hoek en kom langs de slufter. Bij hogere zeewaterstanden stroomt deze vol met water. Als ik er wandel is er niet veel water te zien. Bij de slufter vind je zoutminnende planten zoals zeekraal. Het zandpad buigt af. Op dit punt zie ik veel hertensporen. Er zitten hier reeën en ze lopen dus ook in de Kwade Hoek. Tot nu toe zie ik alleen sporen. Ook zien we sporen van konijnen en vogels. Bij een bankje met mooi uitzicht sta ik even stil om van het uitzicht te genieten. Achter de slufter en de duinen zie ik de zee. Het pad buigt echter af. Vanaf hier loopt de geel-groene route weer terug naar de parkeerplaats. Ik sla echter rechtsaf en volg vanaf hier het knooppuntennetwerk van Goeree. Ik loop door het hek richting punt nummer 40 en 43 langs de Oostduinen.

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Hertensporen genoeg in De Kwade Hoek, maar ik zie de reeën hier niet.

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Uitzicht vanaf het bankje. In de verte zie je de zee, daarvoor de slufter.

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

De Kwade Hoek is een walhalla voor vogels. Er zijn heel veel bessenstruiken.

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Duinpad in Kwade Hoek

Oostduinen en uitkijktoren duinen Goeree

De Oostduinen liggen ten westen van De Kwade Hoek. Ik volg hier de knooppuntenroute van 40 naar nummer 43. Een breed pad, waar ook fietsers mogen rijden leidt me naar de uitkijktoren. Onderweg horen we veel vogels. En we zien een konijn het pad oversteken. We zien en horen ook fazanten. Die voelen zich hier ook goed thuis. De uitkijktoren is niet heel hoog, maar geeft wel een mooi uitzicht over de duinen en Ouddorp. Het is helaas een mistige en grijze dag, maar met mooi weer kan je hier fantastische foto’s maken. Terwijl we op de uitkijktoren staan, zien we een ree door de duinen rennen. Leuk! De oorzaak van deze wegspringende ree is minder. Er loopt een hond los, die achter het hert jaagt. Mensen, hou je hond aan de lijn!

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Fazanten voelen zich ook helemaal thuis in de Duinen van Goeree

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Op weg naar de uitkijktoren

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Ondanks het grijze weer toch nog mooi uitzicht over de duinen

Waterwingebied en runderen in de Oostduinen

Na de beklimming van de toren vervolg ik mijn pad. Ik kies ervoor om via nummers 49 en 50 terug te wandelen naar het beginpunt, waar de auto staat. Deze route loopt dwars door de Oostduinen. Eerst wandel ik langs een moerassig en nat gedeelte. Hier liggen loopplanken over de poelen. Gelukkig, anders had ik nu natte voeten. Ik wandel door het waterwingebied en dat zie je aan alle putten en groen gecamoufleerde koepels waarin de waterpompen hangen. In dit gebied grazen ook runderen. Ik zie heel veel koeienvlaaien, maar ik kom de runderen zelf niet tegen.

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Wandelen in de duinen betekent soms ook even klimmen

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Wandelen door de Oostduinen. Een nat gebied. Gelukkig liggen er loopplanken

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Nat gebied in de Oostduinen

En dan toch: een ree!

Ik loop via het mooie binnenduingebied de Oostduinen. En geniet van de rust en ruimte. En dan opeens zie ik het, een ree! Al van ver zie ik ‘m grazen, aan de rand van struiken. Ik heb windje mee en dat is een geluk, zo ruikt de ree mij niet. Langzaam en rustig loop ik de kant van de ree op. Ik kan met mijn telelens mooie foto’s maken. Toch ziet, hoort of ruikt de ree mij. En dan is hij zo verdwenen. Wat een mooie ontmoeting weer! Hiermee eindigt mijn wandeling door de Duinen van Goeree. Echt een aanrader en ik ga zeker ook nog de andere duingebieden ontdekken op dit eiland.

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Ik volg deels het knooppuntennetwerk van Goeree. Door de Oostduinen naar nummer 50

Kwade Hoek wandelroute door duinen van Goeree

Wat een mooie ontmoeting weer. Een ree gespot in de Oostduinen

Praktische informatie

  • De Duinen van Goeree vind je op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Het gebied De Kwade Hoek en de Oostduinen liggen ten noorden van Goedereede en ten oosten van Ouddorp. De wandelroute uit dit blog volgt eerst de groen-gele route door De Kwade Hoek en volgt halverwege de route van het knooppuntennetwerk van Goeree. Na de groen-gele route sla je halverwege rechtsaf (je bent dan tussen nr 59 en 40) en volg je de nummers 40, 43 (hier vind je de uitkijktoren), 42, 49 en 50. Bij 59 vind je weer het startpunt van de groen-gele route in De Kwade Hoek. De route uit dit blog is 10 kilometer.
  • Parkeer je auto voor deze route op de parkeerplaats van De Kwade Hoek. Voer het volgende adres in op je navigatiesysteem: Oostdijkseweg 100, Goedereede. Het is ietsje verder dan nummer 100.
  • De Kwade Hoek en delen van de Oostduinen kunnen erg nat zijn. Zorg voor hoge waterdichte wandelschoenen of laarzen. Toen ik er wandelde (november 2018) viel het erg mee.
  • Honden mogen mee, mits aangelijnd. Doe dit ook, want honden jagen het wild op! (zagen we helaas ter plekke). Bij De Enden is een gebied waar honden los mogen lopen (dit is een stukje tussen punt 42 en 49).
  • In De Kwade Hoek kan je bij de kreken (de slufter) het strand op. Let op: De strandvlakte van de Kwade Hoek is van 15 maart tot 15 juli afgesloten in verband met het broedseizoen. Dit staat ook aangegeven op borden.
  • Flora: in de zomer vind je in dit gebied heel veel orchideeën. In het najaar bloeit de zeekraal mooi rood.
  • Fauna: in dit gebied leven tientallen reeën. De sporen zie je overal. Wij zagen ook een konijn en fazanten. En heel veel vogels. Dit is echt een mooi gebied voor de vogelaar.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.