Menu
Wandelen in Nederland / Wandelen in Zeeland / Zeeland

Wandelen in Dijkwater op Schouwen-Duiveland (4,5km)

Op een mooie dag in mei ga ik wandelen rondom de kreek Dijkwater op Schouwen-Duiveland in Zeeland. Tot 1953 een drukbevaren vaarroute, nu een natuurgebied met een zee aan zeldzame orchideeën. En een paradijs voor watervogels. Mei is de ideale tijd om dit gebied te bezoeken, dan staat alles mooi in bloei.

wandelen in Dijkwater op Schouwen-Duiveland

Gluurmuur Dijkwater

Het is mei en de zon schijnt uitbundig. Ik sta al vroeg bij het beginpunt van de wandelroute door Dijkwater en nog voordat ik mijn eerste stap zet, schrik ik al op door geritsel. Twee hazen springen vlak voor mij uit het groen en rennen snel het polderlandschap in. Het hadden ook zomaar reeën kunnen zijn. De wandelroute van vandaag start bij de Weg door het Dijkwater. Iets verderop langs de weg vind je de gluurmuur met zicht op de kreek Dijkwater. Turend door de gaten vallen in deze maand vooral de futen op met hun territoriaal gedrag. Hun nesten bevinden zich net uit het zicht, vlak onder de gluurmuur in het riet. 

Lees meer over vogels spotten en fotograferen in Zeeland en bekijk deze tips voor vogelfotografie zodat je de mooiste beelden maakt.

Harlekijn orchideeën

Dijkwater was voor de Watersnoodramp in 1953 een belangrijke vaargeul voor het vervoer van landbouwproducten naar grote steden. Na de ramp werd de kreek afgesloten van het Grevelingenmeer. De goede grond werd landbouwgrond en de slechte grond natuurgebied. Slecht is relatief, concludeer ik tijdens deze wandeling, want er groeit hier heel wat moois. Zoals de zeldzame Harlekijn orchideeën, die in mei een paarse deken over de schrale graslanden leggen, nergens in Nederland zijn er zoveel als hier. Maar ook addertong, moerasorchideeën en ratelaar. Hoe dichterbij de kreek, hoe zilter de grond wordt. Je ziet de overgang mooi aan de begroeiing. Vlakbij het water piepen de kopjes van zeekraal boven de grond, naast zulte, die als lamsoor verkocht en gegeten wordt. Vergis je echter niet, de échte lamsoorplant is namelijk niet eetbaar.

Lees meer over hoe je het mooiste de Harlekijn orchideeën (en andere bloemen) kunt fotograferen. Denk aan de instellingen van je camera, compositie en de juiste tijd van het jaar en dag.

wandelen in Dijkwater op Schouwen-Duiveland harlekijn orchidee

Knotwilgen, fluitenkruid en meidoorns

Vanaf de parkeerplaats wandel ik langs het knotwilgenlaantje, hier vind je een informatiebord over de route. Het laantje eindigt in een bos, waar je de grond niet meer ziet door een tapijt aan bloeiend fluitenkruid. Boven mijn hoofd hoor ik de onafgebroken territoriumroep van de koekoek en iets verderop vliegt een buizerd hoog in de lucht. Op de kleine binnendijk piept af en toe een stukje blauw tussen de bomen door. En het gesnater verraadt dat de kreek niet ver weg is. Als ik eenmaal bij het trappetje ben, heb ik een prachtig weids uitzicht op een veld vol bloeiende meidoorns aan de rand van de kreek.

Oude zeedijk

Ik volg het pad dwars tussen de meidoorns door en verlaat het gebied weer via een klaphek en wandel langs landbouwgronden richting de oude zeedijk. Vroeger keek je hier uit op water, nu herinnert alleen een informatiebordje nog aan die situatie. De dijk staat vol smeerwortel, waar hommels gaatjes in de bloemen hebben gemaakt om bij de nectar te kunnen komen. Slim, want de kelken zijn te smal om in te vliegen.

Vogelparadijs

Aan het eind van de route kom je dichtbij de kreek, waar een bankje op een idyllische plek tussen de bloeiende meidoorns verstopt staat. Een ideale plek om met de verrekijker de waterkant af te speuren naar de vele watervogels. Grote kans dat je een lepelaar ziet, deze verblijven hier tegenwoordig jaarrond vanwege het gunstige klimaat. Als ik even langs het water struin zie ik plots een blauwe flits. De ijsvogel, ook een vaste bewoner. Helaas laat hij zich verder niet meer zien tijdens mijn wandeling, die hier ten einde komt. Maar ik blijf nog even. Op dit mooie idyllische bankje met mijn verrekijker in de aanslag. Je weet immers maar nooit.

wandelen in Dijkwater op Schouwen-Duiveland lepelaar

Praktische informatie voor wandelen in Dijkwater op Schouwen-Duiveland

 • Parkeren: parkeerplaats aan Weg door het Dijkwater, Dreischor.
 • Locatie en wandelroute
  Natuurgebied Dijkwater ligt op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, niet ver van het dorp Dreischor en grenzend aan het Grevelingenmeer. Aan het begin van de route bevindt zich een kleine parkeerplaats, te herkennen aan het bord van Staatsbosbeheer. De wandelroute start bij het knotwilgenlaantje. Hier staat een informatiebord over Dijkwater en de wandelroute. De route wordt gemarkeerd door bordjes met rode pijlen en is 4,5 kilometer. Iets buiten de route aan de Weg door het Dijkwater vind je de gluurmuur. Aan deze kant vind je ook de meeste paarse Harlekijn orchideeën.
 • Horeca: Langs de route geen horeca. Wel verschillende horeca in Dreischor.
 • Honden: zijn niet toegestaan

Pinterest

Bewaar deze wandeling op Pinterest
Mijn artikel over Dijkwater verscheen ook in Roots Magazine (mei 2021)

Geen reacties

  Laat een reactie achter

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  Nieuwsbrief

  Ontvang toffe reistips en updates over nieuwe bestemmingen

  This function has been disabled for Dream the world.