Menu
Mooiste natuurplekken / Utrecht

Weekendje weg Utrechtse Heuvelrug in de herfst

Het is altijd jammer als de zorgeloze zomer weer voorbij is. De dagen worden korter en ’s avonds moeten de lampen weer aan. Maar gelukkig heeft het seizoen dat zich daarna aandient ook heel wat moois te bieden. Als je geluk hebt, kent het herfstseizoen ook nog hele mooie dagen, waar je heerlijk buiten actief kunt zijn. En zelfs met wat minder mooi weer valt er nog genoeg te beleven. De bossen zijn dan echt op hun mooist. Prachtige warme herfsttinten, soms zo rood dat het lijkt alsof ze in vuur en vlam staan. Ik geniet altijd enorm van de herfstperiode. Het is vaak veel beter weer om actief te zijn dan tijdens de warme zomer, minder druk én je krijgt een prachtige kleurrijke omgeving als bonus als je kiest voor een bosrijke omgeving. En wat is er beter dan een warme chocolademelk of een borrel met vrienden na een stevige boswandeling? Wij gingen een weekendje weg naar de Utrechtse Heuvelrug in de herfst, in dit artikel vind je al onze tips.

Lees ook de mooiste wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug voor meer inspiratie

Weekendje weg Utrechtse Heuvelrug herfst

Vakantiehuis Klein Dubbelland in Doorn | Utrechtse Heuvelrug

Op zoek naar een leuke verblijfplaats voor een paar dagen in de bossen tijdens de herfst stuit ik op een leuk huisje in Doorn. Het ligt aan de rand van de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Dit Nationale Park bestaat voor een groot deel uit bos, dus ideaal voor de herfstperiode. Het huisje heet Klein Dubbelland en is een omgebouwde schapenstal uit de 19e eeuw. Dat klinkt misschien minder dan dat het is. Het is van alle gemakken voorzien. De bedden slapen heerlijk en de eigenaren zijn heel behulpzaam. Je kijkt uit op de tuin en er lopen paarden in de buurt. Onze dochter die gek op paarden is mag ook nog even helpen en een klein stukje rijden. Haar dag ook weer helemaal goed! Vanuit Klein Dubbelland loop je zo het Nationale Park in, waar allerlei wandelroutes beginnen.

Wijk bij Duurstede | Kromme Rijnstreek

Vanuit Doorn pakken we de auto om een rondje langs de Rijn te rijden. We blijven ‘steken’ bij Wijk bij Duurstede en besluiten hier te lunchen. Wijk bij Duurstede is een vestingplaats. In de Romeinse tijd bevond zich hier een Romeins Castellum, oftewel een fort met hulptroepen van het Romeinse Rijk. De grens van het Romeinse Rijk liep ook dwars door deze plaats. Een plaats met een historie. Hoewel het geen mooi weer is, besluiten we toch de wandelroute te lopen die we bij het VVV hebben opgehaald. We lopen langs water, door kleine straten en langs een heus kasteel. Kasteel Duurstede is een echt middeleeuws kasteel uit de 13e eeuw. Het heeft al meermalen gefigureerd in films, zoals bij Bassie en Adriaan en de films van Sinterklaas. Grappig.

Wil je een lange wandeling maken vanuit Wijk bij Duurstede? Wandel dan het Kromme Rijnpad, helemaal naar Utrecht.

Wandelen in de Kaapse Bossen

Ons huisje staat pal aan het bos. Je ruikt het bos en mijn voetjes staan te trappelen om op pad te gaan. We wandelen de Hoogtepuntenroute van 12 kilometer door de Kaapse Bossen. Eigenaren van het theehuis Helenaheuvel gaven dit bos hun naam. Ze hadden jarenlang in Zuid-Afrika gewoond en toen zij hier kwamen wonen bestond het gebied vooral uit woeste heide. Het deed hen denken aan Afrika. Het theehuis Helenaheuvel is nu een ideale plek om even uit te rusten tijdens je wandeling. Je kijkt uit op nog een stukje mooi heidegebied, waar de adder nog rondkruipt. Een ander mooi punt is de uitkijktoren. Het is even klimmen, maar dan heb je ook wel een prachtig uitzicht. Echt een heerlijke wandeling. Vind je 12 kilometer teveel? Loop dan de  Kaapse Bossenroute van 6 kilometer (rode route). Een wandeling door de Kaapse Bossen mag zeker niet ontbreken tijdens je weekendje weg op de Utrechtse Heuvelrug tijdens de herfst, als de bomen mooi verkleuren.

Weekendje weg Utrechtse Heuvelrug Herfst
Weekendje weg Utrechtse Heuvelrug herfst
Adders op de heide van de Utrechtse Heuvelrug

Grebbeberg: Militaire erebegraafplaats en Grebbelinie

Een verblijf op de Utrechtse Heuvelrug is niet compleet zonder een bezoek aan de Grebbeberg. Dit vormde in de 18e eeuw het beginpunt van de Grebbelinie, een waterverdedigingslinie. Bezoek bij de Grebbeberg zeker de Militaire erebegraafplaats. Hier liggen onder andere de ruim 400 soldaten die gesneuveld zijn tijdens de slag om de Grebbeberg in mei 1940. De start van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Bij de begraafplaats is een klein museum ingericht waar je meer te weten kunt komen over deze slag. De militaire begraafplaats maakt indruk. Hier word je stil van. Iets verderop is een monument opgericht waar op 4 mei de slachtoffers herdacht worden. Naast de slag om de Grebbeberg staat deze berg  ook bekend om zijn sportieve mogelijkheden voor de wandelaar en fietser. En in het noorden vind je Ouwehands Dierenpark. Genoeg om de hele dag bezig te zijn.

Maak een wandeling over het Klompenpad Daatselaarsepad in Renswoude, deze volgt deels de Grebbelinie, startpunt bij De Dennen in Renswoude

Extra tips voor de omgeving

Wij hadden maar een paar dagen de tijd om het gebied te ontdekken. Dat is natuurlijk veel te weinig. Er zijn zoveel activiteiten te ondernemen tijdens een weekendje weg op de Utrechtse Heuvelrug in de herfst. Pak de fiets en ontdek de vele uitgezette routes. Als je iets meer avontuur wilt kies je voor een van de vele mountainbikeroutes. Als ik een wandeling maak in de omgeving van ons huisje zie ik daar al zoveel routebordjes voor verschillende routes, dat je alleen al met wandelen een week zoet kunt zijn. Bij de Amerongse Berg starten verschillende wandelroutes. Paardrijden is ook een mogelijkheid. Ten zuiden van het nationale park Utrechtse Heuvelrug vind je de Kromme Rijnstreek. Hier kan je wandelen, fietsen, kanoën en leuke plaatsjes bezoeken. Alles rondom de rivier de Rijn. Tot slot, als de natuur je teveel wordt zijn er meerdere steden in de buurt waar je culturele hart van gaat kloppen. Amersfoort en Utrecht liggen op korte rijafstand. Je zult zien, aan een week heb je nog niet genoeg!

Wandel de route rondom Slot Zeist en ontdek hoe veelzijdig de regio is. Geen zin om te wandelen? Pak dan de fiets en kies voor de korte fietsroute langs de forten van Utrecht (23 km) of ga langs de mooie natuur in de buurt van Vinkeveen met de fietsroute de Ronde Venen (40 km)

Lees ook mijn andere tips voor een leuk weekendje weg in de herfst, of als je liever in het voorjaar weggaat, mijn tips voor de meivakantie en laat je inspireren.

Geen reacties

  Laat een reactie achter

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  Nieuwsbrief

  Ontvang toffe reistips en updates over nieuwe bestemmingen

  This function has been disabled for Dream the world.