Wandeling in het Nationale Park De Veluwezoom

Ik kom altijd graag naar de Veluwe, maar in de herfst des te meer. De herfst is een heerlijke jaargetijde om de bossen te bezoeken en er te wandelen. Vroeger toen onze dochter klein was verzamelden we allemaal kastanjes of andere nootjes en bladeren om er daarna een kunstwerkje van te maken. Nu is het leuk om met haar een speurtocht te lopen met een GPS. Ik geniet vooral van de vele mooie kleuren om mij heen. Afgelopen herfst hebben we een bezoek gebracht aan Nationale Park De Veluwezoom, vlakbij Rheden. Oh wat is het daar mooi!

Nationaal Park de Veluwezoom Veluwe Rheden (1) Nationaal Park de Veluwezoom Veluwe Rheden (8) Nationaal Park de Veluwezoom Veluwe Rheden (10)

Schaapskooi & Heienbeek

We parkeerden bij het bezoekerscentrum. Deze was helaas al gesloten. Er zijn heel veel wandelingen te maken in de Veluwezoom, die starten bij het bezoekerscentrum. We kiezen wegens tijdgebrek voor de korte wandelroute naar de Schaapskooi (2km) en naar waterplaats Heienbeek. Meestal zijn de schapen aan het grazen op de hei, maar wij hadden geluk, ze waren thuis. Natuurlijk kijken we ook even in de ‘kooi’ zelf, maar die was leeg. Ze lagen allemaal lekker buiten.

Nationaal Park de Veluwezoom Veluwe Rheden (2)Daarna vervolgen we onze weg verder het bos in. We volgen niet echt een route, maar lopen een stuk naar beneden. Daar zie ik een idyllisch mooie waterbeek. Het lijkt wel uit een sprookje! Groen water omringd door zwarte bomen en overal mooie rode bladeren. De kleuren staken zo mooi bij elkaar af, dat ik er echt met open mond naar heb staan kijken. Snel mijn camera erbij om het vast te leggen. We blijken bij twee langgerekte vijvers te zijn, die de naam Heienbeek hebben. Het zijn natuurlijke vijvers die gevoed worden door water uit een beek. Tot in de twintigste eeuw is het een drink- en wasplaats voor de schapen. Voor een knip- en scheerbeurt van de schapen leidde de herder ze de vijver in om ze te wassen. Leuk om te weten, ik hou van plekken met een historie. Wij wandelen intussen weer terug naar het beginpunt. Tijd voor warme chocolademelk met slagroom.

Nationaal Park de Veluwezoom Veluwe Rheden (4) Nationaal Park de Veluwezoom Veluwe Rheden (3)Nationaal Park de Veluwezoom Veluwe Rheden (6) Nationaal Park de Veluwezoom Veluwe Rheden (5)Nationaal Park de Veluwezoom Veluwe Rheden (7)

Speurtochten Pieter Konijn en Brammetje het lammetje

Wil jij ook naar deze idyllische plek? Rij dan naar bezoekerscentrum de Veluwezoom. Hier vandaan starten verschillende wandelingen. De korte wandeling die wij maakten naar de schaapskooi en de Heienbeek, is ook zeer goed te doen met kinderen. Deze is maar 2 km lang, zie route Schaapskooi . Voor kinderen zijn er allerlei speurtochten te koop bij het bezoekerscentrum met de leuke namen Pieter Konijn en Brammetje het lammetje. En met oudere kinderen kun je kiezen voor geocaching (met een GPS). Naast wandelen kan je ook fietsen, steppen, mountainbiken en paardrijden. Ik wist eigenlijk niet eens dat er zoveel mogelijk was. Tijd om snel weer eens terug te komen om speurtochten te doen of een mountainbiketocht.

De herfst is een fijn jaargetijde om op de Veluwe te zijn. Maar ook augustus is een aanrader, dan staat de heide in bloei. kijk ook maar eens wat Anto hierover schrijft.

Nationaal Park de Veluwezoom Veluwe Rheden (9)

Meer informatie

website bezoekerscentrum de Veluwezoom

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Yvonne 26 juni 2016 at 22:08

  Dit is echt een mooi stukje natuur! We komen er regelmatig en heel eerlijk vind ik de Veluwezoom en dat met name dit stukje in de omgeving van de Posbank stiekem veel mooier dan het NP De Hoge Veluwe. 🙂 Vooral in de herfst, of in augustus als de heide bloeit, hier even verderop!

  • Reply Carolien 27 juni 2016 at 21:02

   Ja ik vond het ook mooier dan NP Hoge Veluwe, ik vond het net een sprookje! Bloeiende heide moet ik nog eens voor terug. Ik ben er vaak in de herfstvakantie.

 • Reply Judith | Worldwife.nl 27 juni 2016 at 20:28

  Nederland heeft zoveel mooie plekken! Ik ben hier wel eens geweest maar zulke mooie foto’s als jij heb ik er nooit gemaakt 🙂

  • Reply Carolien 27 juni 2016 at 21:01

   Ah, dank je! 🙂 En NL heeft zeker mooie plekken!

 • Reply sdclaudel@gmail.com 29 juni 2016 at 20:49

  Ik kan ook altijd zo genieten van de herfstkleuren! De foto’s van de vijvers zijn ook echt mijn favoriet, wat een prachtige kleuren! Dit zou je inderdaad niet verwachten in Nederland. Zo leuk dat de natuur in ons eigen landje ons toch nog kan verbazen! Ik was afgelopen weekend ook op pad in eigen land en ik werd weer aangenaam verrast!

  • Reply Carolien 30 juni 2016 at 22:11

   Ja, er zijn best veel mooie plekken in Nederland, ik geniet er ook erg van. Deze plek vond ik echt supermooi, zeker met die herfstkleuren!

 • Reply Jenny - ikreis.net 30 juni 2016 at 07:45

  Wow, die herfstkleuren zijn echt prachtig.

  Ik ben al heel lang niet meer op de Veluwe geweest. Prachtig stukje Nederland.

  • Reply Carolien 30 juni 2016 at 22:13

   Ja, ik probeer er ieder jaar den weekend heen te gaan in de herfst, lukt ook niet altijd, maar ik vind het er dan zo mooi. Het burlen van de herten wil ik ook graag eens meemaken.

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 30 juni 2016 at 16:35

  Jaa fantastisch mooi! Ik ben opgegroeid in Apeldoorn en kwam heel vaak in dit stuk. Leuk om weer even te zien, ik moet nodig terug!

  • Reply Carolien 30 juni 2016 at 22:13

   Ja, erg mooi! Leuk dat je hier opgegroeid bent.

 • Reply Bregje 18 november 2017 at 23:28

  Wat een geweldige herfstkleuren. Supermooie foto’s.

  • Reply Carolien 21 november 2017 at 15:59

   Dank je Bregje! Was ook echt heel mooi daar in de herfst.

 • Reply Aniek 9 december 2017 at 18:37

  Mooie tocht! Ook leuk dat je een gps-tocht kan maken. Dat is weer eens wat anders 🙂 Ik zoek vaker online mooie gps-routes op (zowel voor fietsen als voor wandelen). Je komt vaak op nieuwe plekken, letterlijk buiten de gebaande paden.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.