Kalmthoutse Heide: herfstwandeling Mier en Haas

De Kalmthoutse Heide is één van mijn favoriete gebieden om te wandelen. Je hebt hier heide, vennen en bos, en dat maakt dit nationale park een heel gevarieerd wandelgebied. Eerder schreef ik al over de wandelroute Ree (oude versie) en de wandelroute Schaap & Hagedis. Deze keer neem ik je mee op mijn herfstwandeling langs de route Mier en Haas in de Kalmthoutse Heide. Een groot deel van deze route loopt door het bos, dus ideaal voor een mooie herfstwandeling.

Meer inspiratie nodig? Lees dan mijn artikel met 6x mooie herfstwandelingen in Nederland, met onder andere wandelroutes in Limburg, Zeeland, Overijssel en Utrecht.

Bospaden vol mooi herfstkleuren

De wandelroutes Haas en Mier liggen in het Nederlandse gedeelte van het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Ik parkeer de auto bij restaurant het Puts Meuleke en wandel naar het startpunt van de route. Eerst volg ik nog een verbindingsroute, die aangegeven wordt met twee witte voetjes op een donker bordje. Deze voert me door mooie bossen vol grote bomen. Onder andere kastanjebomen, blijkt, als ik later de kastanjes aan mijn voeten zie liggen. Hier begint de wandeling al heel mooi met al zijn herfstkleuren!

Bospad met prachtige herfstkleuren
Met deze bordjes worden de verbindingswegen aangegeven
Kalmthoutse Heide herfstwandeling Mier en Haas
Mooi hoe het licht door de bomen schijnt
Kalmthoutse Heide herfstwandeling Mier en Haas
Heel veel kastanjes op de grond

Wandelroute Haas

Ik vind het bordje met de haas erop en weet dus dat ik op het goede pad zit. Verdwalen is bijna onmogelijk in de Kalmthoutse Heide, want alles staat zeer goed aangegeven met routebordjes. Het eerste deel van de route Haas loopt nog steeds door het mooie bos. Dan verandert het landschap ineens. Ik kom op een stuk heide, waar de ondergrond uit zand bestaat en waar alleen dennenbomen staan. Die ruiken altijd zo lekker!

Kalmthoutse Heide herfstwandeling Mier en Haas
Het eerste deel van de wandelroute Haas loopt nog door het bos
Kalmthoutse Heide herfstwandeling Mier en Haas
Zo leuk om te zien hoe de paddenstoel uit de grond is gekomen
bankje in Kalmthoutse Heide
Richting heide, met veel zandpaden en dennenbomen, hier een lekker plekje om even te rusten.

Wandelroute Mier

Via een verbindingsroute wandel ik richting wandelroute Mier. Dit stuk gaat over een grote zandvlakte en het is even ploegen. Ik wandel nu door de Ossendrechtse Duinen. Hier heb je ook wat hoogteverschillen, als ik even naar een bankje klim heb ik daarna een prachtig uitzicht. Een prima plek om even te lunchen en te genieten van alles om mij heen. Daarna is route Mier zo gevonden, deze gaat nog even door over de zandvlakte met heide en buigt daarna af richting bos. Via de andere helft van de wandelroute Haas kom ik weer bij het beginpunt uit.

Heidegebied Kalmthoutse Heide
Grote zand- en heidevlakte met af en toe wat hoogteverschil
Zandvlakte Kalmthoutse heide
Best even zwaar lopen zo in dat zand bij droog en warm weer
Wandelroute Mier Kalmthoutse Heide
Duidelijke markering, hier wandel ik de route Mier

Kunstwerken in de natuur

Tijdens deze wandeling in de herfst zie ik meerdere mooie kunstwerken uit de natuur, want zo kun je ze wel noemen. Veel paddenstoelen, waarbij sommigen zo klein, dat ik echt helemaal op mijn knieën moet om ze goed te kunnen zien staan tussen het mos. En de vele bessen geven het bos kleur. En zelfs een spinnenweb ziet er kunstig uit als je wat meer close-up kijkt. En zeker als er licht op schijnt.

Grassen in Kalmthoutse heide
Prachtig zijn de kleuren van de grassen die ik onderweg zie
Kalmthoutse Heide herfstwandeling Mier en Haas
De bessen passen perfect bij de prachtige herfstkleuren
Kalmthoutse Heide herfstwandeling Mier en Haas
Zou dit de pannenkoek paddenstoel zijn?
Kalmthoutse Heide herfstwandeling Mier en Haas
Hele kleine paddenstoeltjes
Kalmthoutse Heide herfstwandeling Mier en Haas
Zelfs spinnenwebben zijn kleine kunstwerkjes als je ze van dichterbij bekijkt

Praktische tips

Wil je ook deze herfstwandeling Haas en Mier lopen in de Kalmthoutse Heide? Lees dan hieronder de praktische informatie voordat je van huis vertrekt.

  • Parkeren: Voor de wandelroute Haas en Mier parkeer je het beste ter hoogte van restaurant het Puts Meuleke aan de Putseweg (N-11) tussen Hoogerheide en Putte (NL). Van hieruit steek je de weg over en wandel je richting Putte. Na ongeveer 500m vind je het begin van de wandelroute. Eerst wandel je nog een stukje over een verbindingspad (donker bordje met witte voeten erop), daarna begint route Haas.
  • Afstand: wandelroute Haas is 4,6 km en wandelroute Mier is 6,5 km. Samen ruim 11 km (en er komt nog iets bij voor de korte verbindingsroutes).
  • De wandelroute voert je door bos en langs zandvlakten met heide. Soms wat hoogteverschil en delen door mul zand.
  • Honden: toegestaan, mits aangelijnd
  • Horeca: bij het beginpunt vind je het Puts Meuleke, hier kan je wat eten en drinken. Verder geen horeca op deze wandelroute. Neem dus zelf je lunch en voldoende drinken mee. Bij de zandvlakte tussen Mier en Haas vind je een mooi bankje wat hoger gelegen, ideaal voor een lunchpauze.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.