Heide in Nederland: tips voor wandelen en fotograferen

Heide bloeit in augustus en dat is dan ook de ideale maand om eropuit te gaan. Met je wandelschoenen aan en je camera in de hand. Heide vind je (bijna) in elke provincie in Nederland. In Zeeland is dat slechts een klein heidegebied terwijl in Noord-Brabant, Gelderland, Drenthe en Overijssel er vele uitgestrekte heidevelden zijn. Maar waar je ook woont of op vakantie bent: in elke provincie in Nederland vind je wel heide. Spot gelijk ook de typische fauna van de heide: de reptielen.

Waar vind je bloeiende heide in Nederland?

Heide bloeit in de nazomer, zo ongeveer van begin tot eind augustus. In deze maand bezoek je dus het best de heidegebieden. Hiervoor hoef je meestal niet ver weg, want bijna in iedere provincie is een heideveld te vinden. Ik heb ze voor je op de kaart gezet. Daaronder lees je per provincie waar je het beste naartoe kunt. En geef ik tips welke dieren je kunt spotten tussen de heide.

Heide in Nederland op de kaart

Handig: in één oogopslag zie je waar je heidevelden kunt vinden in Nederland. Ook per regio te bekijken. Klik daarvoor linksboven op het icoontje op de plattegrond en er klapt een menu uit.


Overzicht heidevelden per Provincie

Heide in Zeeland

Zeeland bestaat voor een groot deel uit kleigrond. Hier vind je dan ook nagenoeg geen heidevelden. De enige heide die je kunt vinden, is nabij het Gadrabos op Schouwen-Duiveland. Het is geen groot heidegebied, maar wel leuk: er lopen wilde paarden rond tussen de heide. Je kunt zelf niet tussen de heide wandelen, maar er wel vanaf de zijkant foto’s van maken.

Bloeiende heide bij het Gadrabos in Zeeland
bloeiende heide in Nederland

Heide in Noord-Brabant

Op de zandgronden van Noord-Brabant vind je veel heidevelden, vooral natuurgebieden op de grens met België en Limburg. De grootste heidevelden vind je in de Loonse- en Drunense Duinen, Grenspark De Zoom-Kalmthoutse heide, De Maashorst, De Grote Heide en De Kampina.

Lees ook het artikel Wandelen tussen de heide in Kalmthoutse Heide. Een wandeling in België op de grens met Nederland.

De heide in natuurgebied Kalmthoutse Heide

Heide in Limburg

Limburg kent ook vele heidevelden. Vooral op de grens met Noord-Brabant en België. De grootste velden vind je op de Brunssumerheide, De Groote Heide, de Mookerheide en bij de Meinweg. Ik bezocht de Brunssumerheide in het voorjaar en wandelde in de Meinweg in de winter. Beide keren stond de heide dus niet mooi in bloei, maar alsnog mooie gebieden om in te wandelen. Ook in Nationaal Park De Maasduinen vind je heidevelden.

De heide in de winter in Nationaal Park De Meinweg in Limburg

Heide in Zuid-Holland

Zelf ben ik nog geen heideveld tegengekomen tijdens mijn wandelingen in Zuid-Holland, maar bij Westduinpark en Wapendal heb je bloeiende duinheide. Dit gebied ligt tussen Den Haag en de zee. Het maakt onderdeel uit van het toekomstige Nationale Park Hollandse Duinen.

Heide in Noord-Holland

Het duingebied in Noord-Holland is de ideale plek voor heide om te groeien. Heide houdt van zandgrond en een (vochtig) zeeklimaat. Je vindt in Noord-Holland dan ook heide op verschillende plekken: bij de Schoorlse duinen, Noorderheide en op Texel.

Heide in Overijssel

In Overijssel vind je heel veel verschillende heidevelden op de Sallandse Heuvelrug. Op de Holterberg, de Noetselerberg en Haarlerberg staat het vol paarse heide. Je maakt prachtige wandelingen bij de Sallandse Heuvelrug. Ideaal voor een paar dagen vakantie.

Op zoek naar accommodatie voor je wandelvakantie bij de Sallandse Heuvelrug? Overnacht dan eens in een van de duurzame bungalows van Landal Twenhaarsveld.

Heide Sallandse Heuvelrug Nederland
Wandelen tussen de heidevelden op de Sallandse Heuvelrug. Op deze foto is het al oktober en is de heide uitgebloeid.

Heide in Gelderland

Het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland ligt in Gelderland: De Veluwe. En hier vind je op meerdere plekken heidevelden. Zoals bij Nationaal Park De Veluwezoom / Posbank, de Hoge Veluwe, het Deelerwoud en de Ginkelse heide. Wil je veel heide zien dan is Gelderland ook een goede provincie

Heide in Friesland

Je verwacht het misschien niet direct van Friesland, maar ook hier heb je paarse heidevelden. Vooral in De Friese Wouden en ook in het Drents-Friese Wold, op de grens met Drenthe.

Outdooractiviteiten. Het Drents-Friese Wold en De Friese Wouden lenen zich ook uitstekend voor een actieve outdooractiviteit. Zoals kanoën, mountainbiken en wandelen.

Heide in Groningen

In Groningen zijn niet veel heidevelden te vinden. Maar bij de Oude Veenkoloniën, vlakbij Slochteren groeien enkele heideplanten.

Heide in Drenthe

Als ik aan een heidelandschap denk, dan zie ik Drenthe voor me. Grote stukken vol paarse planten, met daartussen van die typische Drentse heideschapen. Bij het Dwingelderveld, Balloërveld en het Drents-Friese Wold vind je deze grote velden met heide zeker.

Heide Flevoland

Flevoland associeer ik niet direct met heidevelden. Toch kan je hier ook wel terecht als je heide in bloei wilt zien. In het Larserbos, vlakbij Lelystad, ben je aan het goede adres.

Heide in Utrecht

Op de Utrechtse Heuvelrug heb je meerdere heidevelden. Zo ligt er vlakbij Chalet Helenaheuvel een mooi groot heideveld. Hier wandel je langs als je de Hoogtepuntenroute (12 km) of de Kaapsebossenroute (6km) wandelt. Ideaal om van deze heide te genieten vanaf het terras. En kijk dan meteen of je hier ook de adder spot. Een andere plek waar je de heide vindt is de Heideheuvel. Grote kans dat je hier ook loslopende schapen tegenkomt. Dit heidegebied is te bereiken tijdens de gevarieerde wandelroute rond slot Zeist.

Drentse heideschaap

Dieren spotten en fotograferen op de heidevelden

Er zijn heel wat dieren die van warme zandgronden én van de bescherming van de heide houden. Vooral reptielen. Een van de meest bijzondere dieren die je op de heide kunt tegenkomen is de adder, de enige gifslang in Nederland. Deze komt vooral voor bij de Utrechtse en Sallandse Heuvelrug en bij het Dwingelderveld. Maar ook de hazelworm, zandhagedis, levendbarende hagedis en gladde slang komen vooral voor in heidevelden. Reeën, herten en zwijnen vind je ook op de velden. En natuurlijk grazers zoals paarden en schapen, ingezet door de natuurbeheerders. Deze grazers houden het landschap open en geven heideplanten de kans om te overleven.

De adder houdt van heidevelden
Hazelworm bij een heideveld op de Sallandse Heuvelrug

Een van de typische vogels die van heidevelden houdt is de bijna uitgestorven Korhoen. Deze leeft alleen nog maar op de Sallandse Heuvelrug. Lees meer over de Korhoenders op de Sallandse Heuvelrug in mijn artikel over wandelen bij Nijverdal.

En, ken jij nog meer heidegebieden? Geef ze door en ik plaats ze op de kaart!


Pinterest

Bewaar deze heidetips op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.