Wandelen in de Loonse en Drunense Duinen

Het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen ligt niet echt naast de deur voor mij. Toch stapte ik laatst op mijn vrije dag in mijn auto om richting het Brabantse land te gaan. Samen met collegablogger Antonette van we12travel.nl wil ik een stuk wandelen en tegelijkertijd praten over bloggen en we kiezen een plek uit halverwege onze woonplaatsen. We komen daarbij uit op de Loonse en Drunense Duinen. Ik kan me niet bewust herinneren dat ik hier geweest ben, dus ik ben erg benieuwd.

Zandvlaktes zo ver je kijkt

Na 1,5 uur rijden, kom ik aan bij een grote (gratis) parkeerplaats bij restaurant Bosch en Duin aan de rand van het natuurgebied. Hier vertrekken veel wandelroutes, dus een ideale plek om af te spreken. Anto heb ik snel gevonden en na een bakje koffie en eerste kennismaking trekken we de wandelschoenen aan. Ik zit dan wel lekker in het nog enigszins waterige zonnetje, maar we zijn hier natuurlijk gekomen om actief te zijn. We besluiten een wandeling te maken langs het wandel knooppunten netwerk, zo kan je zelf een route bepalen aan de hand van cijfers (de knooppunten). We merken dat deze route minder druk is dan de routes die uitgezet zijn met behulp van gekleurde paaltjes. En laten we daar nou net van houden: rust en het idee dat het natuurgebied van jou is. Eerst lopen we nog langs bos, maar al snel staan we aan de rand van een grote zandvlakte. Wauw, wat groot en mooi. Ik kijk mijn ogen uit en mijn camera is al snel uit mijn tas gehaald.

Paarse heide overal

Ik voel al wel snel dat al dat zand niet zo heel makkelijk loopt. We moeten soms flink klimmen door het zand en het is een aanslag op mijn kuiten. Hoe mooi ik de zandvlaktes ook vind, ik ben blij als ik na een tijdje wat meer begroeiing zie. De paden worden wat harder en dat vinden mijn benen wel zo fijn. Wat nog fijner is, zijn de kleuren paars die ik ineens zie opdoemen. Ja, geweldig, de heide is nog steeds in bloei. Het is wel al september, maar toch heb ik nog geluk. Het is zo mooi om al die paarse tinten te zien, zeker in combinatie met het zand op de achtergrond. Natuurlijk moet ik de vastleggen. Ik heb geen heidegebieden in mijn eigen omgeving, dus ik neem de tijd om er van te genieten. Mijn wandeling kan nu al niet meer stuk!

Wandelen in de Loonse en Drunense Duinen

Op een grote paddenstoel

Na de uitgebreide stop bij de heide gaat de wandeling verder en plots staan we van het heidegebied in een bos. Hoewel de herfst nog niet helemaal is losgebarsten zie ik toch al een geel bladerdek boven mijn hoofd. Het zonnetje probeert erdoorheen te schijnen en dat geeft een gouden glans aan het bos. Ook weer prachtig. Wat een afwisseling zit er in deze wandeling, van zandvlaktes naar bloeiende heide en nu weer in een ‘gouden’ bos. Ook in het bos is het weer een stukje klimmen, maar het gaat makkelijker dan door het zand. Plots zie ik iets roods in mijn ooghoek en jawel, het is een paddestoel. Het is me even onduidelijk of het een ‘rood- met -witte- stippen’ exemplaar is, aangezien hij meer oranje is, maar voor de zekerheid leg ik ‘m toch even vast op de plaat. En voor je het weet sta je dan zelf ook op de foto 😉

Wandelen in de Loonse en Drunense Duinen

Lunchtijd

De wandeling eindigt weer waar we begonnen waren, bij restaurant Bosch en Duin. We hebben 10 kilometer in de benen en we vinden het wel tijd voor een lekkere lunch. Wat een mooi en afwisselend gebied is Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Ik had dit eigenlijk niet zo gedacht. Ik dacht vooral aan de zandvlaktes, die er zeker ook zijn, maar wist eigenlijk niet dat er ook veel heidegebieden en bos te vinden zijn. Weer wat geleerd en ik heb erg genoten van de wandeling.

Praktische informatie

 • Een goed startpunt voor je wandeling is de grote parkeerplaats tegenover restaurant Bosch en Duin bij Udenhout, je kunt hier gratis parkeren.
 • Bij de parkeerplaats vind je een groot bord met de wandelroutes erop, maak hier een foto van en stippel voor je start een wandeling uit. Je hoeft dan alleen maar de nummers van de knooppunten te noteren
 • Wij liepen ongeveer het volgende rondje: start bij 30-37-33-34-80-81-83-32-37-30
 • Vergeet je camera niet want er is genoeg te zien!
 • De wandelingen over de zandvlaktes zijn best pittig en niet erg geschikt voor kinderwagens of mensen die slecht ter been zijn.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Jessica 4 oktober 2017 at 15:20

  Ohhh heimwee naar huis! Ik heb hier vroeger zo veel tijd doorgebracht, aangezien het op slechts een paar minuten met de auto van mijn thuis is. En al helemaal rond deze tijd van het jaar is het daar prachtig, mooie foto’s hoor 🙂

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:03

   Leuk! Ik was er nog niet eerder geloof ik, maar ik vond het er erg mooi!

 • Reply Laura | Travelvibe 4 oktober 2017 at 16:51

  Mooie foto’s Carolien. Gezellig tripje zo!

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:04

   Dank je Laura! Altijd leuk om leuke bloggers te meeten hé 😉

 • Reply Yvonne 5 oktober 2017 at 14:00

  Wat een mooi gebied! Die zandvlaktes en golvende heide laten me altijd denken dat ik in ’t buitenland ben. Zelf ben ik vorige week voor de tweede keer in korte tijd naar Kootwijkerzand geweest, ook echt een aanrader.. maar voor jou nog een stukje verder rijden! 🙂

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:05

   ja, dat vind ik ook bijzonder. Kootwijkerzand ben ik ook wel een paar keer geweest. Dat is ook zo mooi! Ik kom vaker in de Veluwe dan in Brabant haha, ik ben redelijk vaak in de herfstvakantie richting Veluwe geweest (toen nog met jonge dochter in zo’n landalhuisje), ik vind het daar zo mooi.

 • Reply Gabrielle 6 oktober 2017 at 19:29

  Mooi gebied om te wandelen. Wat een mooie foto’s heb je gemaakt!

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:05

   Dank je wel! We hadden ook geluk me thet weer.

 • Reply Aniek 18 oktober 2017 at 14:23

  Mooi dat de heide nog in bloei stond! Ik fiets/loop niet zo vaak volgens knooppunten. Ik let dan altijd zoveel op andere dingen dat ik de knooppunten mis ?

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:06

   Ja, ik was erg blij dat ik de bloeiende heide nog zag. Ik vind het juist ook zo leuk om de route uit te stippelen en een beetje te speuren. Meestal is het daar minder druk dan bij die uitgezette routes met gekleurde paaltjes. En nu had ik natuurlijk een grote speurneus bij me hé, ik hoefde zelf nauwelijks op te letten.

 • Reply Niels 19 oktober 2017 at 04:48

  Een heel mooi gebied. Zelf heb ik er ook de nodige wandelingen gemaakt. Bosch en Duin of de Roestelberg. Dat waren meestal de beginpunten of in de winter op de ijsbaan. Toevallig nog reeën en dassen tegengekomen? Die zandvlaktes zijn elke keer weer indrukwekkend als ik er langskom maar wat een mooie foto’s van heide heb je gemaakt. Misschien binnenkort weer eens die kant op.

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:08

   Nee, we hebben geen wild gezien. Ik denk dat we daarvoor net iets te laat waren. Ik vond het ook nog best wel druk. Dassen zie je sowieso erg weinig, is meer een nachtdier. Heb jij ze wel eens gezien? Ik nog nooit.

 • Reply Eva 25 oktober 2017 at 10:20

  de Loonse en Drunense Duinen, ik kom er graag, maar wel te weinig. Heel fijn voor een herstwandeling

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:08

   Ja, fijne aanrader, hoewel een eindje rijden van mij vandaan is het toch best te doen op een vrije dag.

 • Reply Jenny 25 oktober 2017 at 20:42

  Dit gebied is zó mooi om te wandelen! Mijn schoonouders woonden in Loon op Zand, we gingen hier regelmatig naar toe om te wandelen met de hond. Nu zijn ze verhuist….

  Misschien moet ik zelf maar naar Loon.

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:09

   Ja, zeker een keer doen! Voor mij was het ook niet echt dichtbij, maar nog wel te doen op een vrije dag

 • Reply Diana 27 oktober 2017 at 19:27

  Een thuishaven van mij. Woon er maar 20 minuten vandaan en kom er regelmatig. Vooral nu met die herfstkleuren is het extra mooi. Kwam er trouwens ook vaak met mijn paard. Heerlijk crossen over de open vlaktes. Mooi foto’s trouwens.

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:09

   Leuk dat je er regelmatig komt! ik wist niet dat jij paard rijdt, zou ook iets voor mijn dochter zijn

 • Reply Marcel 28 oktober 2017 at 11:09

  Prachtig gebied waar ik onlangs ook voor het eerst ben geweest. We hebben er een mooie wandeling gemaakt en wil zeker een keer terug om meer te zien.

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:10

   Ja fijn om steeds andere gebieden te ontdekken hé. Zo was ik laatst bij de Utrechtse Heuvelrug, ook al zo mooi

 • Reply Denise 29 oktober 2017 at 08:36

  Prachtig die foto’s van de hei!!

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:10

   Dank je Denise!

 • Reply Sanne 31 oktober 2017 at 11:55

  Die paddenstoelen hebben zo’n mooie kleur oranje! En de heide is nog zo paars. Eigenlijk is Nederland toch wel heel kleurrijk he.

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:11

   Heel kleurrijk, ik vind de herfst (als het niet regent dan) mooiste jaargetijde om in de bossen te wandelen. Nederland op z’n mooist vind ik!

 • Reply Martin 4 november 2017 at 18:22

  Prachtig! Er zijn zo veel mooie natuurgebieden in Nederland! Het lijkt me heerlijk om ook hier eens lekker te wandelen!

 • Reply Kelly 14 november 2017 at 19:58

  Ik neem mezelf al jaren voor om een keer naar de Loonse en Drunense duinen te gaan, maar het komt er iedere keer niet van. Ik heb iets met zandvlaktes 🙂 . Super mooi trouwens wanneer de heide ook in bloei staat. Dat ga ik onthouden voor september 2018.

  • Reply Carolien 14 november 2017 at 21:25

   Ik was erg blij dat de heide nog in bloei stond. Je moet even de berichten in de gaten houden, meestal begint de heide in augustus al te bloeien en is het (eind) september alweer gedaan..

 • Reply Wera 1 september 2020 at 15:00

  Weet je misschien nog waar de heide was? Wil komend weekend met de kids gaan. Maar weet niet of ze 10km gaan redden.

  • Reply Carolien 2 september 2020 at 09:33

   Hi Wera,
   ik denk dat als je de Bosch- en Duinroute volgt (groen gemarkeerd, ruim 4 km) dat je de heide al ziet.
   Veel plezier!

   groeten Carolien

 • Reply Ada Genuit 2 september 2021 at 11:21

  hallo.
  Toevallig gaan wij komend weekeind naar dat gebied. Wij wonen in Overijssel, dus lijkt me erg mooi. Mooie foto,s, en de wandeling heb ik genoteerd, die hopen wij dan ook te gaan maken.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.