Wandelen op de Sallandse Heuvelrug | startpunt Nijverdal

Nijverdal ligt aan de noordoost kant van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Hier staat het informatiecentrum van Staatsbosbeheer: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Een ideale plek om informatie in te winnen over het Nationale Park. Of om aan het begin of aan het eind van de wandeling iets te eten of te drinken in het restaurant. Er is ook een cadeauwinkel. Bij het Buitencentrum starten veel gemarkeerde wandelroutes. Wij volgen grofweg de blauwe, geel/oranje en rode route. Een wandelroute van zo’n 12 kilometer.

Tip: wil je ook op de fiets de Sallandse Heuvelrug verkennen? Fiets dan het ‘rondje Sallandse Heuvelrug’ van 60 kilometer. Deze staat met borden aangegeven. In het Buitencentrum zijn fiets- en wandelkaarten te verkrijgen.

Sallandse Heuvelrug wandelen Nijverdal
G77 is het knooppunt van de knooppunten route van de wandelkaart van Salland. Daaronder staan de uitgezette wandelroute met gekleurde pijlen.

Langs kabouters in het bos

De route vanaf het Buitencentrum volgt eerst een bospad. Hier komen we allerlei verschillende kabouters tegen. En ook heel veel kinderen en gezinnen. Ze blijken de kabouterroute te lopen op deze mooie zaterdag in de herfstvakantie. Wij verlaten de kabouterroute al snel en volgen de blauwe route. De bomen hebben nog mooi geel en oranje bladeren. Dus we genieten van de kleuren. In de verte horen we af en toe een auto, maar dat geluid verdwijnt snel naar de achtergrond. Tot we helemaal geen verkeer meer horen. Heerlijk.

Uitzichtspunt over de heide

We wandelen via de Noetselerberg richting Haarlerberg en stuiten dan op een groot heideveld. En op een prachtig vergezicht. Wat een uitzicht! Even verderop zien we nog zo’n uitkijkpunt. Via leuke smalle paadjes zigzaggen we onze weg door de heidevelden. Op sommige plekken is de heide al overwoekerd door ander groen. De heide heeft het moeilijk. Zeker met deze warme zomers.

Lees meer over het zien van de bloeiende heide in Nederland

Noetselerberg en Haarlerberg

Via de oranje / gele route komen we via de Noetselerberg bij de Haarlerberg (punt F84). Hier zien we een bankje op een heel mooi plekje staan. Tijd voor de lunch! We genieten van de 360 graden uitzicht over de heidevelden en heuvels. We willen daarna eigenlijk linksaf  nog meer de Haarlerberg op, maar dat is niet toegankelijk volgens het bordje. Kwetsbaargebied staat er. We kiezen dan maar voor het pad dat rechtdoor gaat.

Korhoenders op de Sallandse Heuvelrug

Het pad dat we volgen is niet toegankelijk van 15 maart tot 15 juli. Het is namelijk het broedgebied van de bijna uitgestorven korhoenders. De korhoender komt alleen nog maar voor op de Sallandse Heuvelrug en ook hier zijn ze nagenoeg uitgestorven. Belangrijk dus dat ze in alle rust kunnen broeden. Hopelijk sterven ze zo niet uit in Nederland en zie ik ze nog eens in grote getalen. De Koerhoen vind je ook in het logo van de Sallandse Heuvelrug National Park. De vogel lijkt een beetje op de fazant en op de patrijs. Als we weer meer richting Noetselerberg wandelen zien we dat er op verschillende plekken gewerkt wordt om de heide te herstellen. Dit is hard nodig, want zonder deze maatregelen verdwijnt de heide. Ze wordt overwoekerd door vele andere planten, bij gebrek aan natuurlijke grazers in dit gebied.

Tip: wil je de korhoenders zien? De kans is het grootst tijdens het broedseizoen. Uiteraard niet op de paden die dan verboden zijn. Maar ze scharrelen dan op meerdere plekken rond. Houd wel afstand, want de dieren zijn in Nederland bijna uitgestorven dus ze hebben alle rust nodig.

Sallandse Heuvelrug wandelen Nijverdal

Werkkamp Twilhaar en Schaapskooi Twilhaar

Het laatste stukje van onze wandelroute volgen we de rode route. Deze volgt nog een stukje de heide. Om vervolgens weer richting bos te gaan. We komen hier het monument van het oude werkkamp Twilhaar tegen. Oorspronkelijk opgericht in 1940 om werkloze vissers uit Katwijk en Scheveningen aan het werk te zetten. Ze verbleven hier en bouwden onder toezicht van Staatsbosbeheer aan een boomkwekerij. Later gebruikten de Duitsers dit kamp om Joodse mannen te werk te stellen en te isoleren van hun familie. Om vervolgens te deporteren via Westerbork naar Oost-Europese vernietingsingskampen. Later werd het kamp nog gebruikt voor opvang van gezinnen die om verschillende redenen hun huis waren kwijtgeraakt in de oorlog. In 1949 werd het kamp ontmanteld. Nu vind je er nog de toegangspoort en een herdenkingsmonument. Iets verderop wandelen we langs Schaapskooi Twilhaar. De schapen zijn niet thuis en lopen ergens op de heide van de Sallandse Heuvelrug. We wandelen weer terug naar het Buitencentrum van Staatsbosbeheer en hiermee eindigt onze wandeling.

Schaapskooi Twilhaar Sallandse Heuvelrug

Praktische informatie over deze wandelroute, zoals parkeerplekken vind je in het artikel De mooiste wandelroutes van de Sallandse Heuvelrug.

Ook leuk: de wandelroute op de Sallandse Heuvelrug vanaf startpunt Holterberg. Of de wandelroute vanaf startpunt Haarle.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.