Wandelen tussen de heide in Grenspark Kalmthoutse Heide

In augustus staat de heide in bloei. Dat is een mooie maand om te gaan wandelen in Grenspark De Zoom – Kalmthoutse heide, want hier vind je veel mooie heidevelden. Eerder maakte ik al mooie wandelingen in dit natuurgebied in de herfst en de winter. Wil je genieten van de bloeiende paarse heide op de Kalmthoutse Heide? Wandel dan in augustus deze route door de heidevelden veelal over zandpaden. Een pittige wandeling, maar wel eentje met mooi uitzicht.

Lees ook tips voor het zien van heide in de rest van Nederland. Inclusief een kaart met daarop de heidegebieden per provincie.

Wandelen heide Kalmthoutse Heide

Wandelroute Kalmthoutse Heide langs paarse heidevelden

Mijn wandeling start bij de Toegangspoort De Vroente. Hier is een grote gratis parkeerplaats, waar meerdere routes starten. Ook vind je hier een natuureducatiecentrum en iets verderop een hotel en een restaurant. Vandaag volg ik eerst de blauwe (schaap) / groene (libel) route richting Putse Moer. Ik zie direct al dat de heide mooi in bloei staat en mijn camera kan direct aan de slag.

Wandelen Kalmthoutse Heide

Schapen op de zandpaden

Ik vervolg mijn wandeling en volg een stukje van de oranje (ree) / blauwe (schaap) route. Hier verlaat ik de heidevelden en wandel even een stukje door een verkoelend bos. Eindelijk even geen zandgrond onder de voeten. Maar al vrij snel daarna wandel ik alweer via verschillende verbindingsroutes over zandpaden met aan weerszijden heide. Op een breed zandpad kom ik een kudde schapen tegen. Ze liggen lui onder een boom en maken weinig aanstalten om weg te lopen, dus ik kan mooi even een paar foto’s maken.

Wandelen Heide Kalmthoutse Heide
wandelen Kalmthoutse Heide

Paarse deken

De mooiste heidevelden op deze route staan bij de Drielingvennen. Ik volg het verbindingspad, dat in het broedseizoen (15/3 – 30/6) afgesloten is voor het publiek. Nu kan ik er in alle rust wandelen. Er zijn maar weinig andere mensen. De enige persoon die ik tegenkom wil wel even een foto van mij nemen op het pad tussen de bloeiende heide. Zo ver als mijn oog reikt zie ik paars. Het is net alsof iemand een paarse deken over de struiken heeft gegooid. Ik geniet!

Wandelroute Duin

Het laatste stukje wandel ik terug via de Duin route (rood). Dit is een pittige route, want je wandelt zonder beschutting en alleen maar door mul zand. Het zweet staat dan ook snel op mijn voorhoofd. De bloeiende heide maakt het geploeter meer dan de moeite waard. Maar ik ben ook blij als ik weer terug bij mijn auto ben. Als je deze route gaat wandelen in de Kalmthoutse Heide, neem dan zeker voldoende water mee, vooral bij mooi weer.

Praktische informatie

  • Parkeren. Start je bezoek bij Toegangspoort De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout, België. Hier kan je je auto gratis parkeren. In het natuureducatiecentrum kan je meer informatie krijgen over de omgeving. En er zijn toiletten.
  • Toegankelijkheid. Honden zijn niet overal toegestaan op deze wandeling, doordat je door een begrazingsgebied wandelt. De route is vrij pittig, want je wandelt veel door zand. De route is daardoor niet geschikt voor kinderwagens of mensen die moeilijk ter been zijn.
  • Plattegrond en routes. Bekijk deze wandeling op de kaart of stippel je eigen route uit. Er zijn veel uitgezette routes in dit natuurgebied die je met verbindingspaden kunt combineren. Zo kan je zelf bepalen hoe lang je wilt wandelen en in welke omgeving (zand, heide of bos). Ik wandelde ongeveer 15 kilometer deze keer.
  • Horeca en voorbereidingen. Deze wandelroute kan vrij pittig zijn doordat er weinig beschutting is en je veel door zand ploetert. Neem voldoende eten en drinken mee, want je komt niks tegen. Alleen bij het startpunt is een restaurant.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.