Mooiste wandelroutes Deelerwoud op de Veluwe

De Veluwe bestaat uit meer dan nationale parken De Hoge Veluwe en NP De Veluwezoom. Zo vind je een aantal van de mooiste wandelroutes op de Veluwe in het Deelerwoud. Dit natuurgebied ligt ingeklemd tussen de 2 nationale parken en bestaat uit bos én heide. Het is een paradijs voor vogelaars, tijdens mijn wandeling heb ik heel veel verschillende soorten vogels gezien. En ook herten, wilde zwijnen en vossen komen hier voor. Neem je verrekijker en telelens mee als je hier gaat wandelen.

Liever fietsen? Dat kan, er loopt een fietspad door het Deelerwoud. Stippel zelf je fietsroute uit over de Veluwe met deze kaart en bezoek daarbij ook het Deelerwoud.

mooiste wandelroutes Deelerwoud Veluwe
Je wandelt een groot stuk over heide via zandpaden

Mooiste wandelroutes Deelerwoud Veluwe

In natuurgebied Deelerwoud zijn aan de kant van Delen 2 wandelroutes uitgezet met gekleurde paaltjes:  Deelerheide (rode route, 6,5 km) en de Hartenhulberg (groene route, 8,5 km). Je kunt deze wandelroutes net als ik ook combineren tot een langere wandeling van 15 kilometer. Beide routes starten vanaf de parkeerplaats aan de Delenseweg. Naast deze wandelroutes mag je overal vrij wandelen op paden en wegen, je kunt dus met een gerust hart af en toe van de route afwijken.

Vanaf de parkeerplaats bij de Woeste Hoeve is nog een 3e wandelroute door het Deelerwoud uitgezet met blauwe paaltjes: de Deelerwoudroute van 7,5 km. Deze wandelroute komt door het noordelijke deel van het Deelerwoud. Ik heb deze route zelf nog niet gewandeld, dus geen eigen ervaringen nog.

1. Wandelroute Deelerheide (6,5km)

De rode wandelroute Deelerheide is de kortste route, maar wel de meest gevarieerde van de twee mooiste wandelroutes in het Deelerwoud op de Veluwe. Deze wandelroute begint bij de parkeerplaats aan de Delenseweg en leid je eerst door het bos. Het eerste bosgedeelte is vrij open, er is pas nog een deel van de bomen gekapt. Hier zie je de meeste vogels van het gebied. Ze vliegen af en aan tussen de struiken en bomen. Het bos verandert in open gebied en ik kom op de Deelerheide. Hier hoor ik twee raven en ook andere vogels maken een hoop kabaal. We zien hoe de raven een nest leegroven van een andere vogelsoort (kon niet zien welke). Een luguber maar tegelijk ook bijzonder natuurmoment.

2. Wandelroute Hartenhulberg (8,5 km)

De wandelroute Hartenhulberg wordt aangegeven met groene pijltjes. Deze route gaat grotendeels over de Grote en Kleine heide en de Hartenhulberg. Ik wandel langs heide met weidse uitzichten. Soms gaat het pad omhoog en moet ik klimmen, er zijn hier flinke hoogteverschillen. Dat geeft wel weer mooie uitzichtpunten. Om ons heen hoor en zie ik weer verschillende vogels, waaronder de roodborsttapuit. Ook zien we op deze wandelroute op verschillende plaatsen Schotse Hooglanders grazen. Altijd een mooi gezicht, zeker als ze zo tussen het gele gras verscholen staan. Onderweg zijn meerdere bankjes met mooi uitzicht, ideaal voor een lunchpauze.

mooiste wandelroutes Deelerwoud Veluwe

De dieren van het Deelerwoud

In natuurgebied het Deelerwoud komen heel veel wilde dieren voor. Voor de meeste dieren kun je het beste vroeg in de ochtend of in de avondschemer komen. Zo zie je herten en wilde zwijnen het beste tijdens de schemer, overdag houden ze zich schuil. Ik wandel de route overdag en zie dan ook geen groot wild. Gelukkig laten vogels zich juist wel overdag zien, ook dan heb je in de ochtend de meeste kans, dan zijn vogel het actiefst. De Schotse Hooglanders zijn ook gewoon overdag te zien. Ze kunnen wel ver weg staan dus neem een verrekijker mee. In de periode van de hertenbronst, tussen 15 en 15 oktober, zijn routes in het Deelerwoud voor een deel niet toegankelijk tussen 16u ’s middags en 10 uur ’s ochtends. Dit staat met borden aangegeven.

Vogels spotten in het Deelerwoud

Ik heb nog nooit zoveel vogels tijdens een wandeling gezien als in het Deelerwoud. De ene vogelsoort na de andere vliegt me voorbij. Terwijl ik nog door de verrekijker aan het kijken ben welke vogelsoort ik nu weer zie, vliegt er een andere aan mij voorbij. Zo zie ik o.a. de putter, geelgors, gekraagde roodstaart, vink, koolmees, pimpelmees, roodborst, roodborsttapuit, boompieper en de raaf. Die laatste is een echte rover, dat zien we ook in het Deelerwoud, waar ze net een nest jonge vogeltjes leeghalen. Niet leuk, maar dat is ook de natuur. De raaf is aan een opmars bezig en is weer een veel gespotte vogel op de Veluwe. Voor mij blijft het een bijzondere vogel, want in Zeeland zie ik deze nooit.

Praktische informatie

  • Locatie: Het Deelerwoud ligt op de Veluwe bij Delen, tussen Nationaal Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park De Veluwezoom in.
  • Parkeren: Grote gratis parkeerplaats, adres: Delenseweg 6877, 6877 AE Deelen
  • Routes: Er lopen 3 wandelroutes door het Deelerwoud: Deelerheide (rode route, 6,5 km), de Hartenhulberg (groene route, 8,5 km) (beiden beschreven in dit blogartikel) en de Deelerwoudroute (blauw route, 7,5 km). De eerste twee routes starten vanaf de parkeerplaats aan de Delenseweg (zie hierboven). De derde route start vanaf parkeerplaats bij de Woeste Hoeve. Er loopt een fietspad door het Deelerwoud, over de Grote en Kleine Heide. Stippel je eigen fietsroute uit met deze kaart.
  • Toegankelijkheid: De paden zijn (half) onverhard, soms echte zandpaden, andere keer wel verhard met steentjes.
  • Honden: Zijn welkom indien aangelijnd
  • Horeca: Er is een rustpunt Writsaert Hoeve. Hier kan je terecht voor koffie, sanitaire stop en voor het opladen van je fiets. Verder is er geen horeca dus het beste is om zelf eten en drinken mee te nemen.
  • Tip: Kom in augustus naar het Deelerwoud, dan staat de heide in bloei. Of iets later, eind september, om de herten te horen burlen tijdens de bronsttijd.

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.