5x Actief in Nationale Parken in Nederland

Je kunt natuurlijk gewoon gaan wandelen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om de mooie natuur in Nederland te ontdekken. Daarom nu tips voor 5x actief in Nationale Parken in Nederland. Weer eens wat anders dan een gewone wandeling. Leuk voor jezelf, maar ook leuk met kinderen! Je hoeft niet ver weg om te genieten van mooie natuur.

1. Mountainbiken in het Drents Friese Wold

Ik heb nog nooit op een mountainbike gezeten, toch ben ik het die voorstelt om de natuur eens met z’n drietjes op de mountainbike te verkennen. We huren de fietsen vlakbij het Nationaal Park en krijgen ze compleet met gevulde bidon. Die zal ik zeker nodig hebben. De route zit vol heuvels dus lekker pittig klimmen en hard dalen. Het duurt even voor ik de remmen wat durf te laten vieren, maar dan gaat het ook lekker. Helaas had het de dag daarvoor wel flink geregeld, dus de route was veranderd in een modderpoel. Het lijkt meer op veldrijden. Aan het eind van de rit zien we er dan ook niet uit, we zitten van top tot teen onder de modder, maar we hebben genoten!

ATB in Nationale Parken in Nederland

2. Geocaching in De Veluwe

Gewoon wandelen is -zeker voor kinderen- toch een beetje saai, dus we besloten deze keer een geocache te doen. Met een gps en een vragenlijst in onze hand, liepen we door de Veluwse natuur, op zoek naar de antwoorden. Soms was de route niet geheel duidelijk en liepen we niet meer echt over een pad, maar dat maakte het alleen maar leuker, lekker klimmen en klauteren!  De cache hebben we overigens niet gevonden, na ruim 10 km wandelen hebben we de zoektocht maar opgegeven.  Zie ook het blog over deze GPS wandeling.

Zin om gewoon te gaan wandelen in de Veluwezoom? Kies dan voor de Sprengenroute (6km). Of voor de Herikhuizenroute (9km). Natuurlijk kan je ook een korte wandeling maken naar de schaapskooi (2km).

Veluwe GPS tocht 4140 (6)
Veluwe gps

3. Kanoën in De Biesbosch

De Biesbosch bestaat voor een groot gedeelte uit water, dus de leukste manier om dit park te verkennen is door middel van een kano. Deze zijn op verschillende plekken te huur dus je hoeft geen eigen kano te hebben. Je kunt rustig een hele dag peddelen maar ook korte stukjes zijn mogelijk. We zagen vogels en zelfs een waterslangetje. En onderweg kun je makkelijk aanleggen. Wij genoten dus lekker van een picknick. Lekker met het zonnetje op ons hoofd, de voeten in het gras en de ogen even dicht. Heerlijk relaxed! En wie weet zie jij tijdens het kanoën in de Biesbosch wel een bever in het water.

Kanoën Biesbosch
Kanoën in de Biesbosch
Kanoën Biesbosch

4. Met een Fluisterbootje in De Wieden

De wieden is een mooi natuurgebied in Overijssel met veel riet en watervogels. Het mooiste is om hier zelf ook heel stil doorheen te varen om zo van het gladde wateroppervlak te genieten. Dit kan met een kano, maar wij kozen dit keer voor een fluisterbootje, een stille motorboot. Zo hoor je alleen het riet ruisen en wordt de stilte alleen doorbroken door vogels in het water. Hoe rustgevend en zen wil je het hebben in het drukke Nederland? Zie voor meer informatie de blogpost over Giethoorn, het vertrekpunt voor de boottocht.

Ook leuk: maak een meerdaagse kanotocht door Nationaal Park De Weerribben-Wieden en beleef dit Nationale Park op een actieve manier vanaf het water.

Giethoorn e.o. 050
Giethoorn e.o. 031

5. Op beversafari in de Biesbosch

De Biesbosch is een enorm mooi natuurgebied met heel veel water. Het leent zich uitstekend voor een mooie kanotocht (wat we ook gedaan hebben, zie hiervoor), maar wij willen deze keer graag op safari! Op safari in Nederland? Ja op beversafari! Deze dieren komen namelijk veel voor in dit natuurgebied en wij willen dan ook graag bevers spotten. Hiervoor moeten we ons begin van de avond bij het bezoekers centrum melden. Met een verrekijker en camera stappen we op de boot. Onderweg krijgen we eerst allerlei informatie over de bever, interessant, ook voor kinderen. Dan zegt de gids dat we bij een plek naderen waar veel bevers zitten. We turen we het water af. Zie jij wat? Ja daar, oh nee….het is een vogel. Teleurstelling… maar dan toch… ja, daar zijn ze: de bevers! Wat is dit een leuke manier om De Biesbosch te verkennen.

En naast deze 5 tips, zijn er in andere Nationale Parken of natuurgebieden nog veel meer mogelijkheden om actief bezig te zijn. Zo kun je ook paardrijden, met paard en wagen, gewoon fietsen of hardlopen. Bij de Oosterschelde kan je op zeehondensafari. Dat hebben we ook wel eens gedaan, lang geleden en dat is ook erg leuk. Kortom genoeg mogelijkheden om dichtbij de natuur te ontdekken.

Huifkartocht 001
Nationaal Park de Hoge Veluwe

Welke activiteit heb jij wel eens ondernomen in een NP in Nederland?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Judith | Worldwife 22 januari 2016 at 13:37

  Wat leuk! Nederland is een geweldig veelzijdig land. Wij zijn afgelopen zomer nog wezen fietsen op de Veluwe. Jaren geleden ben ik eens wezen wadlopen, erg leuk om te doen! De Biesbosch staat voor dit jaar op de planning.

  • Reply Carolien 27 januari 2016 at 20:26

   De Biesboach is mooi! Ga dan zeker kanoën dat is daar heel mooi.

 • Reply Marcella 15 februari 2016 at 19:43

  Leuke activiteiten! Wij wandelen meestal in de Nationale Parken, maar zeker een goede reden om eens wat anders actiefs te doen! Geocaching lijkt me trouwens helemaal top.

  • Reply Carolien 14 mei 2016 at 15:59

   Geocaching is inderdaad erg leuk om te doen, weer eens iets anders!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.