Wandelen Schouwen-Duiveland | Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes!

Wandelen op Schouwen-Duiveland is verrassend leuk. Op dit Zeeuwse eiland maak je de mooiste wandelingen over het strand en door de hoge duinen. Maar wat je misschien niet weet, er zijn ook wandelroutes door een bosrijk gebied. Hier heb je grote kans om oog in oog met herten te staan. Vooral damherten laten zich hier goed zien. Ben je op zoek naar mooie wandelroutes op Schouwen-Duiveland? Dit zijn de 5 mooiste routes!

Tip: met deze wandelkaart plan je je eigen routes op Schouwen-Duiveland

1. Wandelroutes Zeepeduinen Schouwen-Duiveland

De Zeepeduinen vind je ter hoogte van Burgh-Haamstede. Er lopen verschillende wandelroutes door, zowel uitgezet door Staatsbosbeheer als door Natuurmonumenten. Ook het Zeeuws knooppuntennetwerk loopt door de Zeepeduinen, met deze wandelkaart plan je je eigen routes. Er grazen Schotse Hooglanders in de Zeepeduinen en met een beetje geluk sta je oog in oog met deze dieren. Of met Shetlandpony’s, Exmoorpony’s of herten. Ook als je geen dieren spot is de route erg mooi. Op sommige plekken wel zwaar, want je loopt over zand- en duinpaden. Dus af en toe wel klimmen. Lees meer over wandelroutes en het spotten van Schotse Hooglanders in Zeepeduinen inclusief praktische informatie voor startpunt, parkeren.

Wandelroutes Zeepeduinen op Schouwen-Duiveland
De Zeepeduinen bestaat grotendeels uit duin en dus uit zandpaden.
Schotse Hooglanders in Zeepeduinen Schouwen-Duiveland
Schotse Hooglanders grazen in het gebied. Wie weet sta jij ook oog in oog met deze grazers.

2. Wandelroutes Meeuwenduinen Schouwen-Duiveland

De Meeuwenduinen is een ander groot duingebied op de kop van Schouwen-Duiveland. Ook hier loop je grotendeels door duingebied. Dit betekent af en toe flink klimmen door mul zand. De wandelroute door de Meeuwenduinen is een pittige. Gelukkig wel met prachtige uitzichten als beloning. Deze wandelroute is niet toegankelijk tussen 15 maart en 15 juli in verband met broedseizoen. Volg de groene paaltjes van de 12 kilometer uitgezette wandelroute of kies voor een eigen route via het Zeeuwse knooppunten netwerk. Lees meer over wandelen in de Meeuwenduinen, inclusief praktische informatie zoals parkeren en toegankelijkheid.

Wandelroute Meeuwenduinen op Schouwen-Duiveland
Wandelen in de Meeuwenduinen met prachtige uitzichten.
Groene routepaaltje wandelroute Meeuwenduinen
Volg de groene pijltjes voor de wandelroute door de Meeuwenduinen

3. Wandelroutes Boswachterij Westenschouwen Schouwen-Duiveland

Bij wandelroutes op Schouwen-Duiveland denk je waarschijnlijk niet aan bos. Toch is er op de kop van Schouwen-Duiveland een mooi bos, waar verschillende wandelroutes doorheen lopen. In het bos leven veel dieren. De kans dat je een damhert ziet is groot. In het najaar vind je hier ook heel veel paddenstoelen, in allerlei kleuren en vormen. Lees meer over wandelroutes in Boswachterij Westerschouwen inclusief praktische informatie.

Wandelen in Boswachterij Westerschouwen
Wandelen in het bos, daar denk je niet meteen aan als je aan Zeeland denkt
Damherten in Boswachterij Westerschouwen
Er leven heel veel damherten in Boswachterij Westerschouwen.

4. Wandelroutes Gadrabos Schouwen-Duiveland

Het Gadrabos maakt onderdeel uit van de Vroongronden. Het bestaat vooral uit eiken. En in het najaar staat het vol paddenstoelen. Ook heel veel vliegenzwammen. Het is geen groot bos, maar je kunt hier prima een korte wandeling maken. Ook is de wandelroute uit te breiden en te combineren met andere wandelroutes in de omgeving. Zeker met het Zeeuwse wandelknooppuntennetwerk valt de wandeling makkelijk te verlengen. Combineer het met een bezoek aan de heide. Het heidegebied ligt naast het bos. Gadra staat voor Geluk Aanwezig Door Gedane Arbeid. Dit is de naam van een boerderij die in het bos staat, tegenwoordig is deze boerderij in bezit van Staatsbosbeheer. Start je wandeling vanaf de parkeerplaats op de hoek van de Vroonweg en Biesterveldwegje in Burgh-Haamstede.

In Zeeland vind je geen heide, behalve dan hier bij het Gadra Bos

5. Wandelroutes Zuidkust Schouwen-Duiveland

Een heel ander gebied dan de hiervoor beschreven wandelroutes is de zuidkust van Schouwen-Duiveland. Je wandelt hier over dijken langs de Oosterschelde. Met de wind in de haren heb je zicht op heel veel water. En op de vele vogels die hier voorkomen. Met een beetje geluk zie je hier lepelaars. Beklim de uitkijktoren of de Plompetoren voor een prachtig vergezicht. In de Plompetoren hoor je ook de geschiedenis van het verdronken dorp Koudekerke. Kom in het vroege najaar en je ziet rode zeekraal. Lees meer over wandelen langs de Zuidkust van Schouwen-Duiveland inclusief praktische informatie.

Wandelroute zuidkust Schouwen-Duiveland
Wandelen langs de kreken, met in de verte de uitkijktoren.
Rode zeekraal aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland
In het najaar kleurt de zeekraal het gebied helemaal rood

En, welke route ga jij maken? 

Meer inspiratie nodig? Bekijk ook de andere wandelroutes in Zeeland, bijvoorbeeld wandelroutes op Walcheren en Beveland.


Op zoek naar een (online) reisgids vol routes? Bekijk dan eens deze reisgids over Zeeland:

Dit artikel bevat affiliatelinks

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.