Wandelen op de Sallandse Heuvelrug | startpunt Holterberg

De Holterberg is een van de bekendste bergen van de Sallandse Heuvelrug. Je vindt hier het natuurmuseum Holterberg en veel horeca. Ook starten hier meerdere routes van verschillende lengtes. Eerder wandelden we hier een korte route van 5 kilometer langs het Numendal. Dit keer kiezen we een langere route om meer van dit deel van de Sallandse Heuvelrug te zien.

Sallandse Heuvelrug wandelen Holterberg

Heidemars wandelroute

Wij lopen de Heidemars, op papier 15 kilometer, maar in werkelijkheid meer richting de 18 kilometer. De wandeling is een combinatie van een paar routes die met kleuren zijn aangegeven. Je komt door bos en loopt een deel over de heide. Een afwisselende route. De omschrijving en kaartje van de route is te verkrijgen bij natuurmuseum Holterberg (€1, 50).

Sallandse Heuvelrug wandelen Holterberg

Canadese Begraafplaats

We beginnen met de gele route die langs de Canadese Begraafplaats loopt. Het is zeker even de moeite waard om hier langs te gaan en om stil te staan voor de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid. We wandelen verder door een bosrijk gebied. De zon schijnt prachtig door de gele bladeren van de bomen. Even genieten.

Sallandse Heuvelrug wandelen Holterberg
Sallandse Heuvelrug begraafplaats
Sallandse Heuvelrug wandelen Holterberg
Sallandse Heuvelrug wandelen Holterberg

Uitzicht vanaf de Holterheide

En dan komen we bij de Holterheide en het uitzichtspunt op zo’n 55 meter hoogte. We kijken tot aan de heuvels van de Veluwe. In de verte zien we de torens van Deventer. Hoewel het niet helemaal helder is, is het toch mooi om te zien. De heide is niet meer in bloei. Normaal bloeit de heide hier in augustus, maar dit jaar heeft de heide het moeilijk. Er staan overal bordjes om aan te geven dat de heide dit jaar niet gebloeid heeft. Toch jammer.

Sallandse Heuvelrug wandelen Holterburg

Hazelworm

Als we onze route vervolgen zie ik ineens een soort van slang op het pad liggen. Later leer ik dat dit de hazelworm is. Geen slang, maar een hagedis zonder poten. Hij blijft heel rustig liggen dus ik kan er even een mooie foto van nemen. We lopen een stukje van het Pieterpad en slaan dan af om een pad dwars door de heide te volgen. Mooi! 

Hazelworm Sallandse Heuvelrug
Pieterpad Sallandse Heuvelrug
Sallandse Heuvelrug wandelen Holterberg

Sprengenberg en Oasekop

We komen op de paarse route en wandelen over de Sprengenberg naar de Oasekop, een hoog uitzichtspunt (60m). Overal waar je kijkt zie je heide om je heen. We nemen even een pauze en genieten van het uitzicht.

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug | startpunt Holterberg

Onderduikershut uit Tweede Wereldoorlog

Via de paarse-rode route vervolgen we onze weg terug naar ons startpunt. We verlaten de heide en lopen weer door het bos. Onderweg komen we nog de onderduikershut tegen. Nagebouwd als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. De familie Hullegie heeft heel veel onderduikers geholpen, zowel op hun boerderij als in twee schuilhutten die ze in het bos bouwden. Heel veel mensen hielpen hen met het brengen van eten. Een aantal helpers zijn ook op gepakt en ondervraagd, maar nooit zijn de onderduikers verraden en de schuilhutten bleven een geheim.

Schuilhut Tweede Wereldoorlog Sallandse Heuvelrug

Aan het eind passeren we het Numendal, een van de diepste smeltwaterravijnen. Deze ravijnen zijn ontstaan toen het klimaat opwarmde en het ijs smolt. Het smeltwater zorgde voor dalen tussen de stuwwallen.

Conclusie

Het is een prachtige wandeling. We hebben veel mooie uitzichtpunten waar we ver over de heide kunnen kijken. We volgen verschillende leuke zandpaden dwars door de heidegebieden. Bij het start- en eindpunt vind je ook veel bos. Hier zien we de rood met witte stippen paddenstoel: de vliegenzwam. Heel veel variatie voor een mooie (mid)dag wandelen.

Paddenstoel vliegenzwam Sallandse Heuvelrug

Tip: kijk bij een berkenboom, aan de voet van deze boomsoort vind je de meeste vliegenzwammen. Vliegenzwammen vormen een symbiose met bomen, de wortels verbinden zich met elkaar. Ze zijn ook bij andere boomsoorten te vinden, maar ik zag ze opvallend vaak bij de berken, te herkennen aan de witte stam.

Lees voor praktische informatie over deze en andere wandelroutes op de Sallandse Heuvelrug ook het artikel De mooiste wandelroutes van de Sallandse Heuvelrug. Hier lees je waar je kunt parkeren, of er horeca is en of honden welkom zijn.

Wil je iets anders dan wandelen? Kies dan voor deze mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug. En geniet op een andere manier van de omgeving!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply leen 3 december 2020 at 14:58

  geen routebeschrijvingen? geen gpx?
  lege website

  • Reply Carolien 5 december 2020 at 10:43

   In de tekst staat precies waar je de routebeschrijving kunt vinden, dus even goed lezen.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.