Wandelen op de Sallandse Heuvelrug | startpunt Haarle

Haarle ligt ten westen van de Sallandse Heuvelrug. Het vormt een prima startpunt voor veel fiets- en wandelroutes. Er is een grote parkeerplaats en je kunt informatie krijgen bij Informatieschuur De Pas van Natuurmonumenten. En aan het begin of eind van de wandeling kan je lekker iets eten of drinken bij Herberg de Pas. Wij lopen een route van 8 kilometer, grotendeels de groene route, gecombineerd met een stukje paars (over de heide) en de oranje route.

Tip: wil je een langere route lopen? Vanaf dit startpunt kan je ook de Woeste Sprengenberg wandelen (17,74 kilometer), deze komt langs gebied waar Schotse Hooglanders grazen en langs de Fazantweide.

Prachtige warme kleuren in het bos

We starten onze route bij de parkeerplaats. We volgen de groene route over de Oude Deventerweg en delen de weg met fietsers. Via de prachtige bossen komen we bij de schaapskooi waar de schapen buiten staan te grazen. Het zijn grappige kleine schapen met hoorns. Hier blijven we even naar kijken voordat we onze weg weer vervolgen door de bossen. De bossen zijn prachtig oranje en geel gekleurd en de zon schijnt er mooi doorheen. We zien een hoop paddenstoelen, waaronder de bekende vliegenzwammen. Het wandelpad begint te stijgen, het is even een stukje flink klimmen. En dan zijn we ineens bij een heidegebied.

Sallandse Heuvelrug wandelen Haarle

Heide en schapen

We vinden een bankje op de heide en vinden het tijd voor een lunchpauze. Je hebt hier een mooi uitzicht op de Haarlerberg. In de verte zien we de schaapsherder met een een kudde schapen. De honden moeten hard werken om de schapen bij elkaar te houden. We blijven even kijken hoe de honden hun commando’s krijgen en met een rotvaart langs de schapen rennen. We volgen nog een klein stukje de groene route en nemen daarna de paarse route zodat we nog even op de heide blijven. We kunnen geen genoeg krijgen van de heidevelden, zelfs al staan deze niet in bloei. Je kunt er zo mooi ver kijken. Geniet voordat je weer richting bossen gaat nog even van het prachtige uitzicht over de heide.

Begrazingsgebied

We lopen een stukje op de Bergweg Haarle en slaan daarna linksaf het bos in, langs het atb pad. We nemen nog een lus richting heide omdat we het daar zo mooi vinden. Je kunt ook een route lopen over de heide. Je slaat dan via het hek een begrazingsgebied in. Hier zijn honden niet toegestaan. Ik ben een klein stukje de heide op gelopen, maar zag geen dieren grazen.

Sprookjeshuisje en kasteel Sprengenberg

Via de oranje route wandelen we langs de heide terug naar de parkeerplaats. We komen nog een heel klein huisje tegen. Lijkt wel een sprookjeshuisje. Als we dichterbij komen en er een blik in werpen blijkt het niks anders dan een vervallen schuurtje. Onderweg kan je nog een blik werpen op kasteel Sprengenberg, of toren Palthe zoals deze ook genoemd wordt (niet toegankelijk!). Helaas hebben wij deze even gemist op deze route. Aan het eind van de route genieten we van een lekker drankje op het terras van Herberg de Pas. Het was weer een mooie wandeling.

Praktische informatie over deze en andere wandelroutes op de Sallandse Heuvelrug vind je in het artikel De mooiste wandelroutes van de Sallandse Heuvelrug.

Bekijk ook de wandelroute van 18 kilometer die we bij de Holterberg liepen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jenny 2 november 2018 at 01:02

  Prachtige foto’s!

  Deze wandeling klinkt echt als een aanrader. Wie wil er nu niet tussen de herfstkleuren en de schaapjes naar een sprookjeskasteel en -huis toelopen.

  • Reply Carolien 24 januari 2019 at 09:05

   Dat bedoel ik! Ik vond de Sallandse Heuvelrug echt heel mooi. Zelfs al stond de heide niet in bloei toen wij er waren. Ik hoop er nog een keer te komen terwijl de heide in bloei staat.

 • Reply Martin 24 januari 2019 at 08:56

  Woon er en wandel er vaak. Prachtig gebied.
  Een deel van het bos is nu extra gekapt, om zo het heidegebied nog groter te maken. Vanaf de schaapskooi richting de berg lopend.
  Het huisje op de foto is het vroegere bad huisje van de familie Wulfen Palthe.
  Door een spreng (bron voor water) was hier een soort ven, die later opgedroogd is. Vandaar de naam Sprengerberg en de Palthetoren.
  Het landgoed wordt nog steeds beheerd door nazaten van de familie en is een privé terrein. Maar er zijn nog genoeg plekken (dichtbij) waar de de toren nog kan bewonderen.

  • Reply Carolien 24 januari 2019 at 09:04

   Wat leuk Martin dat jij er woont en veel wandelt. Ik was er ‘slechts’ op bezoek. Wel goed voorgelicht door de VVV. Ik vond het echt een heel mooi gebied om te wandelen. Wat leuk dat jij nog wat extra informatie geeft. Ik moet zeggen dat we niet echt op zoek waren gegaan naar de toren, maar achteraf waren we wel verbaasd dat we deze niet gezien hadden. Ik hoop er weer eens terug te keren, wellicht in de tijd dat de hei mooi bloeit.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.