Wandelroute Hoogtepunten Utrechtse Heuvelrug door Kaapse Bossen

Wandelroute Hoogtepunten in Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug gaat door de Kaapse Bossen. De wandelroute heet niet voor niks Hoogtepunten, het leid je door de mooiste plekken van de Kaapse Bossen en laat je vanaf uitkijktoren De Kaap genieten van het weidse uitzicht op de groene toppen van de Utrechtse Heuvelrug.

Tip: Heb je niet zoveel tijd, wandel dan de wandelroute Kaapse Bossen van 6 kilometer. Ook deze komt langs de uitkijktoren. Deze korte wandelroute door de Utrechtse Heuvelrug is ideaal met kinderen. Liever fietsen door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? Stippel dan je route uit met behulp van deze fietsknooppuntenkaart.

Wandelroute Hoogtepunten Utrechtse Heuvelrug
Volg de blauwe bordjes voor de Hoogtepuntenroute of kies voor de kortere route Kaapse Bossen als alternatief

Wandelen in de Kaapse Bossen

De Wandelroute Hoogtepunten (en De Kaapse Bossen) start vanaf de parkeerplaats bij Chalet Helenaheuvel óf bij de Groene entree, beiden gratis parkeerplaatsen. De route gaat door bosrijk gebied over smalle paden. Als ik de wandelroute Hoogtepunten loop is het een mooie herfstdag, met een warm zonnetje. Ik dein op een dik oranje tapijt, terwijl de bladeren om mij heen dwarrelen. De wandelroute Kaapse Bossen volg ik in het voorjaar, wanneer de knoppen op uitkomen staan en het eerste frisse groen te zien is. Ik vind het mooi om de verschillen te zien, beide seizoenen zijn mooi, maar de herfst is absoluut mijn persoonlijke favoriet!

Wandelroute Hoogtepunten Utrechtse Heuvelrug Kaapse Bossen
Ik volg de wandelroute Hoogtepunten op een warme herfstdag
Heerlijk deinen op een tapijt van oranje bladeren

Uitkijktoren De Kaap

Midden in de bossen stuit ik op de uitkijktoren De Kaap. Deze 26 meter hoge toren rijst hoog de lucht in. Met mijn hoogtevrees twijfel ik even of ik de toren beklim, maar mijn nieuwsgierigheid naar het uitzicht wint het. Ik begin aan de lange klim en kijk zo min mogelijk tijdens het klimmen naar beneden. Boven waait de wind om mijn oren, ik overwin mijn angst en kijk ver uit over de bomen heen. Zo voel ik me wel klein!

Wandelroute Hoogtepunten Utrechtse Heuvelrug De Kaap
Uitzicht vanaf uitkijktoren De Kaap
Wandelroute Hoogtepunten Utrechtse Heuvelrug De Kaap
Oei, wel hoog

Chalet Helenaheuvel in de Kaapse Bossen

Na de klim en de wandeling door het bos ben ik wel toe aan een rustpunt. Gelukkig doemt Chalet Helenaheuvel op aan de horizon. Hier nestel ik me met een lekker koud drankje op het terras terwijl ik uitkijk op het heidegebied voor mij. vroeger was dit een woestenij en het gebied deed de eigenaren van het Chalet denken aan Zuid-Afrika waar ze jaren gewoond hadden. Ze gaven het gebied de naam Kaapse Bossen.

Het terras van Chalet Helenaheuvel met uitzicht op het heidegebied

Zandverstuiving tijdens wandelroute Hoogtepunten Utrechtse Heuvelrug

Vanaf Chalet Helenaheuvel kijk je uit op een zandverstuiving met heide. Vroeger was dit een grote woestenij, maar er zijn steeds meer bomen en planten gekomen. Inmiddels vind je er veel heide en zijn de zandduinen grotendeels bedekt. Op deze plek voelen adders zich heel erg thuis. Het is de enige giftige slang in Nederland. Ze houden van het warme zand en van de heide waar ze zich kunnen verstoppen bij onraad. Ik ben er nu een paar keer geweest, maar heb ze zelf nog niet gezien. Lijkt me wel heel mooi om ze een keer te zien.

Dieren, planten en paddenstoelen op de Utrechtse Heuvelrug

De bossen en heide van Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug hebben aantrekkingskracht op allerlei dieren. Zo schreef ik al over de adders op de heide. In de bossen leven veel marterachtige dieren, zoals boommarters, maar ook reeën, herten en vossen. Vogels zijn jaarrond te zien, waaronder allerlei soorten mezen, roofvogels zoals de bosuil en spechten. In de herfst poppen de paddenstoelen uit de grond. Sommige paddenstoelen groeien het hele jaar op (dood) hout van bomen en boomstronken. In het voorjaar verschijnen de bloemen en vliegen de vogels af en aan om hun jongen te voeren. Het laatste stuk van de wandelroute wandel ik weer door het bos. Ik snuif nog even de bosgeur op en geniet van de zonnestralen op mijn gezicht voor ik weer in de auto stap.

Bij de herfst horen paddenstoelen
In de herfst, maar toch ook nog groene bladeren.

Praktische informatie

 • Locatie: de wandelroute Hoogtepunten gaat door de Utrechtse Heuvelrug, door de Kaapse Bossen, vlakbij Doorn (provincie Utrecht)
 • Parkeren: Parkeerplaats bij Chalet Helenaheuvel of bij de Groene entree Kaapse Bossen, Maarsbergseweg, 3941 MJ Doorn
 • Wandelroute: Wandelroute Hoogtepunten is ongeveer 12 kilometer, je volgt hiervoor de blauwe bordjes. Is deze te lang, volg dan de wandelroute Kaapse Bossen van ongeveer 6 kilometer. Er is ook een rolstoelpad van 1,8 km.
 • Toegankelijkheid: de meeste paden zijn onverharde bospaden, een klein gedeelte gaat over zand (met heide).
 • Honden: honden zijn welkom aan de lijn. Bij de heide vlakbij Chalet Helenaheuvel is een hondenlosloopgebied. Bordjes geven aan waar je hond los mag.
 • Tip: Beklim de uitkijktoren De Kaap en drink iets bij Chalet Helenaheuvel.

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Ferry van Boxtel 19 februari 2021 at 15:18

  mooi verslag van een mooie wandeling

  • Reply Carolien 19 februari 2021 at 15:37

   Dank je wel Ferry, zeker een mooi gebied om te wandelen, vooral in de herfst.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.