Natuurgebied de Schotsman in Zeeland

Natuurgebied de Schotsman bestaat uit een zandplaat die droog is komen te staan doordat de verbinding met zee is afgesloten sinds het dichtmaken van het Veerse Gat. Voorheen had het tij hier alle ruimte en stond het gebied regelmatig onder water. Nu is het een mooi (en soms nat) wandelgebied aan de rand van het Veerse Meer. Wandelen in natuurgebied de Schotsman kan via 2 uitgezette wandelroutes of je zoekt gewoon avontuurlijk je eigen pad.

Bezoek ook Goudplaat, iets verderop gelegen aan het Veerse Meer en maak hier ook een mooie wandeling, tussen de grote grazers, zoals Prezwalskipaarden

Wandelroutes in natuurgebied de Schotsman

Er zijn 2 wandelroutes door middel van paaltjes uitgezet door Staatsbosbeheer. De groene route (5,8km) en de gele route (3,1 km). Ook loopt het wandelknooppunten netwerk Walcheren door dit gebied. Je kunt één van bovenstaande routes wandelen of een combinatie van beide routes, maar ook gewoon zelf wat rondstruinen. Vergeet bij dit laatste niet even je parkeerplaats te markeren op Google Maps, zodat je het beginpunt weer terug kunt vinden.

De routes worden aangegeven via gekleurde pijltjes en het bekende bordje van het Walcherse wandelknooppuntennetwerk

Vogelparadijs voor natuurliefhebbers en fotografen

In de Schotsman leven heel wat vogels, een ideaal gebied voor vogelfotografie. Op het Veerse Meer vind je watervogels als eenden, aalscholvers en steltlopers. In de duingebieden leven kneus met hun rode buiken en ook de braamsluiper komt hier voor. In het bos hoor en zie je de typische bosbewoners zoals de specht.

Lees meer tips waar je vogels kunt spotten en fotograferen in Zeeland. Van roofvogels en bosvogels tot rietbewoners, zoals de blauwborst en de baardmannetjes.

Kneu in natuurgebied de Schotsman
Kneu

Wandelen en fietsen via plankenpaden

Het gebied kan vrij nat zijn, vooral in het vroege voorjaar. Gelukkig liggen er op de natste gedeeltes en over kreken loopplanken zodat je voeten droog blijven. Het maakt de wandelroute net iets leuker. Let wel op als je hier wandelt, want ook mountainbikers zijn hier welkom en sjezen over de paden. De route in natuurgebied de Schotsman maakt onderdeel uit van de atb-route West van 25 kilometer.

Spot reeën én grote grazers

In natuurgebied de Schotsman worden Schotse Hooglanders en paarden ingezet om het terrein open te houden. Je vindt ze op een afgesloten gedeelte op de groene wandelroute. Leuk om van een afstand te zien en te fotograferen. Staan ze erg dichtbij de in- of uitgang of blokkeren ze het pad dan kan je beter even omlopen of teruglopen, want het blijven wilde dieren. De Schotsman is ook een van de plekken in Zeeland waar je herten kan spotten. Kijk vooral aan de rand van de open velden, hier zie je vaak reeën zien grazen.

Lees meer tips voor een actief weekendje weg in de natuur in Zeeland.

Schotse Hooglander natuurgebied de Schotsman
Ree in natuurgebied de schotsman

Praktische tips bezoek natuurgebied de Schotsman

  • Parkeren. Als je de Schotsman wil bezoeken met de auto zijn er twee parkeerplaatsen. Voor de start van de groene route kan je het beste op deze parkeerplaats parkeren. Een andere parkeerplaats vind je bij de start van de gele route.
  • Routes. Er zijn 2 wandelroutes door middel van paaltjes uitgezet door Staatsbosbeheer. De groene route (5,8km) en de gele route (3,1 km). Ook loopt het wandelknooppunten netwerk Walcheren door dit gebied
  • Honden. Op een groot gedeelte van de routes zijn honden toegestaan, mits aangelijnd. In het begrazingsgebied zijn honden niet toegestaan.
  • Opgepast. Houd gepaste afstand tot de grote grazers, het blijven wilde dieren.

Pinterest

Bewaar dit artikel op Pinterest

Workshop natuurfotografie

Ook zulke natuurfoto’s leren maken als in dit artikel? Volg dan een van de workshops fotografie van Carolien Boogaard, de fotograaf die deze foto’s heeft gemaakt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.