Zeehonden spotten in Zeeland

Zeehonden spotten in Zeeland is een van de leukste dingen om te doen tijdens je vakantie. In Zeeland leeft een grote populatie zeehonden in de Oosterschelde en een iets kleinere in de Westerschelde. Je kunt deze waterdieren op verschillende plekken zien, zowel op het water als vanaf de kant. In dit artikel geef ik je tips waar je in Zeeland zeehonden kunt spotten. En leer je meer over deze pijlsnelle jagers in het water.

Twee soorten zeehonden: grijze en gewone zeehond

Er komen twee soorten zeehonden voor in Zeeland, de grijze en de gewone zeehond. De gewone zeehond zie je iets vaker dan de grijze zeehond. Ze zijn goed te herkennen aan de grote en de vorm van de kop. De grijze zeehond is groter dan de gewone zeehond en heeft een vooruitstekden grote kop. De gewone zeehond heeft een ronde kop met grote, lieve ogen.

Gewone zeehond bij Neeltje Jans op de mosselbanken

Waar vind ik zeehonden in Zeeland?

Zeehonden leven in Zeeland vooral in de Oosterschelde, in het grootste nationale park van Nederland: Nationaal Park Oosterschelde. Er is een stabiele groep van ongeveer 150 zeehonden, bestaande uit de gewone zeehond en de grijze zeehond. De beste manier om zeehonden te spotten in Zeeland is door mee te gaan op één van de zeehondensafari’s, maar je kunt de zeehonden op verschillende plekken ook vanaf de kant zien. Als je een beetje geluk hebt vind je ze ergens op het strand tijdens een strandwandeling. Maar er zijn ook plekken waar je iets meer zekerheid hebt om ze te zien, hoewel het natuurlijk wel wilde dieren blijven, dus geen garanties. Neem een verrekijker mee, want op sommige plekken zitten ze vrij ver weg.

Grijze zeehond bij de spuisluis op de Brouwersdam


Zeehonden spotten in Zeeland vanaf de kant:

 • Neeltje Jans: op dit voormalige werkeiland liggen zeehonden vaak uit te rusten op de mosselbanken.
 • Vlissingen: steiger bij de punt in Vlissingen, de Piet Heinkade (vlakbij de sluis), vooral na een storm, zowel links als rechts van de steiger en soms liggen ze op het strand.
 • Brouwersdam: aan de zeekant van de spuisluis, hier zwemmen meestal grijze zeehonden
 • Plompe Toren: op de Roggenplaat in de Oosterschelde, hier heb je wel een verrekijker nodig, is niet heel dichtbij
 • Nieuw-Haamstede: het Verklikkerstrand
 • Renesse: op het strand bij strandovergang Jan van Renesseweg.
 • Haven Zierikzee: hier worden vooral bruinvissen gezien, maar soms ook zeehonden
 • Breskens: Hoge Platen in de Westerschelde, is niet heel dichtbij.

Zeehondensafari in Zeeland

Een van de beste én leukste manieren om zeehonden te zien in Zeeland is met een zeehondensafari. Met een boot vaar je over de Oosterschelde richting een van de zandplaten, bijvoorbeeld de Vondelingenplaat. Bij eb komt deze plaat vrij te liggen en de zeehonden maken hier dankbaar gebruik van. Bij vloed jagen ze op vissen, bij eb rusten ze uit op de zandplaten. Dit doen ze met heel veel dieren tegelijk, de kans dat je zeehonden ziet tijdens een zeehondensafari is dan ook bijna 100%. En als je geluk hebt zie je onderweg ook nog bruinvissen. De zeehondensafari boten vertrekken vanaf Burgh-Sluis, Yerseke, Zierikzee en Goes. Kijk goed naar de grootte van de boot, wat inclusief de prijs is en hoe lang je op het water bent. De ene boot is heel groot en massaal, op de andere boot zit je maar met maximaal 12 personen. Kijk wat bij je past, zodat je niet teleurgesteld raakt.

Zeehonden gefotografeerd vanaf de boot tijdens een zeehondensafari

Zeehondenweetjes

Wat weet jij van zeehonden? Check hieronder verschillende weetjes over zeehonden:

 • Zeehonden slapen op de zandplaten, maar kunnen ook rechtop of liggend in het water slapen
 • Zeehonden kunnen wel een half uur zonder adem, maar meestal blijven ze maximaal een kwartier onder water
 • Soms ligt een zeehond als een banaan op het water, dit doen ze om hun uiteinden warm en droog te houden, hier zit namelijk niet zoveel vet op als op de rest van hun lichaam.
 • De gewone zeehondenpup wordt in de zomer geboren en gaat direct het water in. De grijze zeehondenpups worden in de winter geboren, ze hebben lange witte haren die voor veel isolatie zorgen. Na ongeveer drie weken gaan de pups in de rui en dan wordt het tijd om het water in te gaan, de moeders stoppen dan met zorgen.
 • Zeehonden gebruiken de voorste flippers als roer en de achterste om snelheid te maken
 • Zeehonden drinken bijna nooit, ze halen hun vocht uit de vissen die ze eten
 • Urine van een zeehond is erg geconcentreerd en kan zouter zijn dan zeewater

Meer dieren spotten in Zeeland? Lees dan ook de blogartikelen over herten spotten in Zeeland en op zoek naar de Schotse Hooglanders in Zeepeduinen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.