De leukste plaatsen van Bearn Frankrijk

Wie heeft er ooit gehoord van de streek ‘Béarn’? Juist, ik ook niet, totdat we hier een keer op een camping belandden. Sindsdien zijn we er vaker geweest en kunnen we zeggen dat deze streek ons uitstekend bevalt. Béarn is namelijk een mooie streek, die zeer centraal ligt. Vanuit de camping waar wij vaker komen, kun je naast leuke plaatsjes in de Béarn ook gemakkelijk een dagtocht maken naar de Pyreneeen, naar de stranden aan de Atlantische kust, Frans Baskenland bezoeken én naar Spanje.

Samen met Baskenland vormt de Béarn het huidige departement ”Pyrénées Atlantiques”. Omdat ik er nog nooit van gehoord had, wist ik ook niet goed wat ik er van kon verwachten. Dat Béarn een aantal zeer leuke (oude) plaatsjes herbergt mét een rijke historie, dat wist ik niet. Ik zet hier een paar van de leukste plaatsjes op een rij.

Wist je trouwens dat de Béarnaise saus naar deze streek genoemd is? De chefkok die deze saus het eerste maakte, werkte in het restaurant vernoemd naar de Franse Koning Henry IV, deze was geboren in de Béarn. En voila, de saus werd de Béarnaise saus.

Sauveterre de Béarn

We bezoeken als eerste Sauveterre de Béarn, een oud klein plaatsje aan de rivier Gave d’Oloron. Het was oorspronkelijk gebouwd als ommuurde toevlucht (daar komt de naam Sauveterre ook vandaan). De plaats lag erg strategisch en de oude brug lag op een van de belangrijkste routes naar Spanje die veelal door pelgrims gebruikt werden onderweg naar Campostela de Santiago. Dit maakte dat Sauveterre in de Middeleeuwen een belangrijke plaats was. Hoewel de houten ophaalbrug er niet meer is, is wel het stenen deel nog in tact en ook de kerk en andere gebouwen zijn nog in originele staat. Een bezoekje waard. Vlakbij de rivier vinden we een leuke ‘salon de thé’ en als het water niet te koud is kun je hier lekker met je luchtbedje op de stromjng van de rivier mee laten voeren. Allerlei (wild)watersporten zijn hier in de buurt ook mogelijk zoals bijv raften, wat we zelf ook gedaan hebben.

_MG_8733
_MG_8729_MG_8736_MG_8745

Naverrenx

Naverrenx is een van de oudste vestingplaatsen van Frankrijk en is helemaal ommuurd. Het is leuk om over de vestingsmuur te wandelen en zo het dorp en de omgeving te zien. Na afloop genieten we van een lekker koud drankje op het centrale plein. In de rivier Gave d’Oloron worden jaarlijks de wereldkampioenschappen zalmvissen gehouden. Weer wat geleerd 😉

_MG_8777

Salies de Béarn

Salies de Béarn is een leuk klein plaatsje bekend om zijn zout. Salies dankt haar ontstaan aan de zoutbron waarop ze gebouwd is. Maar eigenlijk dankt het stadje haar bestaan aan een wild zwijn: un sanglier. Indertijd waren deze heuvels bedekt met bossen en moerassen. Een wild zwijn terroriseerde de bewoners in de bossen. Toen het zwijn achterna gezeten werd door jagers raakte het gewond door een speer. De jagers konden het zwijn niet meer vinden. Enkele dagen later is het teruggevonden, bedekt met zout dat achterbleef nadat het water verdampt was. Sinds de ontdekking van de zoutbron waakt het dorpje Salies-de-Béarn over haar schat: Een bron van zout water die zorgt voor de goede gezondheid en de welvaart van dit dorp. Tijdens de laatste ademtocht zei Le Sanglier in het Béarnais: ‘Si you nou eri mourt, arres n’y bibéré’ ook wel : ‘Si je n’y étais pas mort, personne n’y vivrait .’ in het Nederlands betekent het grofweg: ‘Als ik niet was gestorven, had hier niemand geleefd.’

De leukste plaatsen van Bearn Frankrijk

Je kunt heerlijk eten bij La grignotine of A la Fraich en er vinden leuke festivals plaats zoals Salies á Peindre (schildersfestival) en Festival de Sottises (straattheater en circusacts), vooral de laatste is erg leuk om te zien.

Pau

Pau is de hoofdstad van de Béarn streek. Het ligt erg mooi, met de hoge bergen van de Pyreneën als decor. Helaas als wij er zijn is het heel erg bewolkt, dus wij hebben dit mooie uitzocht niet. Pau is vooral bekend van het kasteel van Henry IV. Deze is niet te missen. Rondom het kasteel heb je leuke eettentjes. Verder is het erg leuk om over de Boulevard des Pyrenees te lopen. De naam laat zich raden, als het niet bewolkt is, heb je een heel mooi uitzicht op de bergen. Ook loop je (hoog) langs de Gave de Pau, een wild stromend riviertje. Het is in Pau trouwens ook erg leuk winkelen. Later een uitgebreidere post over Pau als stedentrip!

De leukste plaatsen van Bearn Frankrijk De leukste plaatsen van Bearn Frankrijk

Op zoek naar een leuke camping in de Béarn regio? Lees dan mijn review van camping Domaine D’Esperbasque

Lijkt de Béarn jou een leuke regio?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply ivonne 24 januari 2016 at 20:51

  Mij lijkt dit een prima regio! Ik kom al jaren in Frankrijk maar ik ken het nog niet. Ook fijn dat je zo makkelijk uitstapjes in de buurt kan maken!

  • Reply Carolien 27 januari 2016 at 20:21

   Hi Ivonne, heel mooi om te bezoeken, er is ook echt zoveel moois aan natuur te zien hier!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.