Menu
Fietsen in Nederland / Noord-Brabant

Tweedaagse fietsroute vanaf Den Bosch (80 km)

Zin om een tweedaagse fietstocht in omgeving van Den Bosch te maken? Kies dan net als ik voor deze fietsroute van ongeveer 80 kilometer. De route vertrekt en eindigt in Den Bosch, waar je ook een fiets kunt huren. Natuurlijk kan je de fietsroute verlengen, maar je komt onderweg veel interessante plekken tegen en als je ook nog mooie wandelingen gaat maken, dan is deze route meer dan genoeg voor 2 dagen fietsen vanaf Den Bosch. Ik volgde deze fietsroute op uitnodiging van VisitBrabant en geef je tips voor bezienswaardigheden, horeca én accommodatie.

Tweedaagse fietsroute bij Den Bosch

De tweedaagse fietsroute vanuit Den Bosch is in totaal zo’n 80 kilometer en volgt het fietsknooppuntennetwerk van Brabant. Hierdoor kan je deze makkelijk naar jouw wens aanpassen als je toch net iets anders wilt fietsen of meer kilometers wilt maken. Je volgt de knooppunten, waardoor je niet steeds op de kaart hoeft te kijken, heel handig. Deze route start in het centrum van Den Bosch. Via een fietspad langs de Maas ga je naar het vestingstadje Heusden. Neem de tijd om dit plaatsje te ontdekken en strijk neer op een terras voor een lunch. Via de Zuiderwaterlinie volg je de route naar de Loonse en Drunense Duinen en je eindigt de eerste dag in Kaatsheuvel, waar je overnacht. De tweede dag fiets je weer door de Loonse en Drunense Duinen, maar dan zuidelijk. Via recreatieplas IJzeren Man en het Nationaal Monument Vught kom je bij Vught (na een kleine detour). Tijd voor een lunch en een bezoek aan De Petrus kerk, nu oa. een bibliotheek. Na Vught fiets je verder naar natuurgebied Moerputten, waar je een mooie wandeling kunt maken van 5 kilometer over een oude spoorbrug en vlonderpaden. Je eindigt weer in het centrum van Den Bosch.

Dag 1: van Den Bosch via Heusden naar Kaatsheuvel

Startpunt en bezoek Den Bosch

Den Bosch is het startpunt van deze tweedaagse fietsroute. Het is leuk om voor je start met de fietsroute ook de stad even te verkennen. Hoewel je hier natuurlijk veel langer kunt verblijven, dus misschien is een paar dagen Den Bosch voor je start met deze fietsroute een beter idee. Bekijk de Sint Janskathedraal, bezoek het Jheronimus Bosch Art Center en maak een rondvaart over de Binnendieze en bekijk de stad vanaf het water. Een fiets huren kan bij Johan Koolen Fietsen aan de Hinthamereinde 1. Ik bezoek zelf Den Bosch dit keer niet en wandel van het station naar de fietsverhuurder. Wel stop ik even onderweg om koffie te drinken en om bij te komen van de treinreis die langer duurde dan gepland. Bij de fietsverhuurder staat de e-bike met fietstassen klaar, tijd om aan mijn fietstocht te beginnen.

TIP: start je dag met een heerlijke koffie (met lekkers) bij La Jeu Coffee aan de Hinthamerstraat 190.

Fietsen Langs de Maas

De fietsroute start vanaf fietsknooppunt 88 op de Parade bij de Sint Janskathedraal. Via de buitenwijken van Den Bosch rijd ik langs het Diezekanaal richting de Maas. Via de dijk fiets ik helemaal vanaf Engelen naar Heusden met zicht op het water en op de bootjes die langsvaren. Het is een warme zomerdag met temperaturen boven de 30 graden als ik deze route fiets en het water lonkt erg om erin te springen.

Knooppunten 88 – 53 – 51 – 50 – 49 – 48 – 46 – 45 – 41 – 82 – 01

Vestingstad Heusden

Aan het eind van de dijk kom ik bij vestingstad Heusden. Een mooi bewaard gebleven historische plaats geheel ommuurd. In 1200 ontstond hier al een plaats, maar de vesting zoals je die nu ziet komt uit de 16e eeuw, toen Heusden vooral soldaten herbergden. Het is een heerlijke plaats voor een lunch stop. Ik begin mijn bezoek bij de TIP Heusden voor meer informatie over de vesting Heusden. Daarna slenter ik op laag tempo (want +30 graden) door de fotogenieke vestingstad vol met mooie gebouwen en kleine steegjes. Het is prachtig gerenoveerd. Van al dat wandelen krijg ik honger en dorst, dus tijd om te gaan lunchen. Omdat het restaurant waar ik eigenlijk wilde eten (’t Wapen van Heusden) dicht is, strijk ik neer op het terras bij Eetcafé Havenzicht. Vanaf hier kijk ik op de mooie ophaalbrug en molen en zie bootjes voorbijkomen die op weg zijn naar de haven. Een prima plek voor de lunch.

TIP: lunch bij Eetcafé Havenzicht en geniet van de binnenkomende boten en het zicht op de ophaalbrug en molen.

Knooppunten: 85 – 84

Zuiderwaterlinie en wielen

Ik heb eigenlijk te weinig tijd om Heusden goed te ontdekken, daar moet ik nog maar eens een keertje voor terugkomen. De route gaat verder door een groen gedeelte met lekker veel schaduw. Ik zie een ooievaar boven mij vliegen en niet veel verder zie ik wel 7 ooievaars op het boerenland staan, de boer heeft net geploegd. Onderweg langs de fietsroute kom ik allerlei borden tegen die mij vertellen dat ik langs de Zuiderwaterlinie fiets. Zo kom ik langs de sluis van Doeveren, die het waterpeil regelde. De Zuiderwaterlinie werd gebruikt als verdediging tegen vijanden, delen van het land werden dan onder water gezet. In dit gebied liggen ook veel wielen, plassen water die ontstaan zijn door dijkdoorbraken. Nu is het vooral een heel fijne schaduwrijke plek om te fietsen en af en toe even te stoppen om op een bankje te zitten en te genieten van al het groen en de vogels om mij heen.

TIP: Lees meer over de Zuiderwaterlinie, dit is de oudste, langste én meest gebruikte waterlinie van Nederland.

Knooppunten 04 – 05 – 87 – 70 – 14 – 15

De Loonse en Drunense Duinen

Ook uitnodigend zijn de bomen van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen waar ik doorheen fiets. Wie denkt dat dit Nationaal Park alleen uit duinen bestaat heeft het mis. Natuurlijk zijn de duinen een belangrijk kenmerk, maar een groot deel bestaat ook uit bos. En dat is heerlijk verkoelend op een warme zomerdag. Nog een voordeel, als de zon schijnt ruik je de geur van het dennenbos net even iets sterker, heerlijk! Ik stop bij restaurant de Roestelberg, die helaas net op deze dag gesloten is. Maar bij het restaurant heb je een prachtig uitzicht. Loop even de duinen op en geniet van het uitzicht op de stuifzandduinen. Er starten hier ook een paar wandelroutes, mocht je je benen wat langer willen strekken. Ik stap weer na een korte wandeling op de fiets voor mijn laatste stop: mijn hotel voor vannacht.

Knooppunten 21- 81 -33 – 22

Guesthouse Hotel Kaatsheuvel

Na ruim 50 kilometer op de teller arriveer ik bij Guesthouse Hotel Kaatsheuvel. Dit hotel ligt bijna naast de Efteling én bij het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Het is dan ook populair bij gezinnen én bij wandelaars en fietsers. Er zijn een heleboel verschillende soorten kamers beschikbaar waaronder ook veel familiekamers. Er is een restaurant én er zijn verschillende loungeplekken, waaronder ook een rooftopbar. Ik heb heerlijk gegeten in het restaurant en ook heel fijn geslapen. Een echte aanrader. Je fiets kan je trouwens kwijt in een speciale fietsenstalling (geen oplader daar), je e-bike accu kan je opladen in je kamer.

Knooppunten 23 – 51

Dag 2: van Kaatsheuvel via Vught naar Den Bosch

Sporen uit de Tweede Wereldoorlog

Na een goed ontbijt stap ik met een vol opgeladen accu op mijn fiets om mijn tweedaagse fietsroute rond Den Bosch te vervolgen. Weer even zoeken waar de knooppunten starten, die heb ik gelukkig snel gevonden. Ik kom gelijk in de ‘drukte’ van de Efteling wereld, want het fietspad gaat direct langs de Efteling. Ik zie Langnek en de achtbaan en hoor het gegil van plezier. Heel snel laat ik de drukte achter me en fiets het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen in. In dit deel van het Nationaal Park was in de Tweede Wereldoorlog een Munitie Ausgabe Stelle (M.A.St.), munitiedepot, gebouwd door de Duitsers. Op het informatiebord lees ik hier meer over en er start een wandeling langs een aantal nog zichtbare restanten uit die tijd. Ik heb nu geen tijd om deze route te volgen, maar onthoud het voor een andere keer.

TIP: Volg de 2,5 km wandelpad (witte route) langs objecten van de Munitie Ausgabe Stelle. Scan onderweg de codes om meer te weten te komen over deze plek en de verschillende objecten van de M.A.St.

Knooppunten 51 – 53 – 52 – 11

De Loonse en Drunense Duinen

Iets verderop in het natuurgebied staat de schaapsherder net op het punt met de schaapskudde de heide op te gaan. Altijd een leuk gezicht hoe de honden hun werk doen. De kudde heeft niet zo’n zin om uit de schaduw van de bomen te stappen, dus het duurt even voordat ze de herder volgen, maar als er eenmaal één schaap over de dam is… Aan de andere kant van het natuurgebied stop ik bij restaurant Bosch en Duin. Bij dit rustpunt starten weer een aantal wandelroutes het Nationale Park in. Voor lange wandelroutes heb ik nu geen tijd, maar ik stap wel even van de fiets om naar het uitkijkpunt te wandelen. En dat is echt een aanrader. Vanaf een duin kijk je zo over de stuifzandduinen, waar nu ook flink veel water in staat. In Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen zijn meerdere rustplekken en horecagelegenheden, vanaf hier vertrekken dan weer veel wandel- en fiets/atb routes. Ik stop even bij restaurant De Rustende Jager voor een welverdiende ijskoffie op deze warme zomerdag met meer dan 30 graden.

Knooppunten 32 – 36 – 35

IJzeren Man

Na een korte rustpauze verlaat ik Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Ik fiets via weilanden en schaduwrijke fietspaden richting de IJzeren Man. Deze waterplas heeft zijn naam te danken aan de enorme stoombaggermolen waarmee het zand werd gewonnen. Het is nu een druk bezocht recreatiegebied met speelplekken, groepsuitjes, een klimbos, een strand en horeca. Als ik er ben op een warme zomerse dag is het hier erg druk, veel mensen zoeken verkoeling in en bij de waterplas. Zwemmend maar ook op een sup. Ik kies voor een verkoelend drankje op het terras van Strandhuys de IJzeren Man, met uitzicht op de waterplas.

Knooppunten 76 – 83 – 27

Monument Kamp Vught

Vanuit de vrolijke sfeer bij de IJzeren Man fiets ik verder richting Vught. Ik steek de weg over en kom op militair terrein (kazernes) en stop bij Kamp Vught, een voormalig concentratiekamp. Ik neem de tijd om het te bezoeken. Het contrast met de vrolijkheid van de IJzeren Man kan niet groter en ik vraag me iedere keer af, als ik zulke plekken bezoek, hoe mensen elkaar dit konden aandoen. Kamp Vught is geen vernietigingskamp, maar de omstandigheden waren daar net zo zwaar en er zijn onnodig veel mensen omgekomen of beschadigd voor het leven. Daar leer je meer over als je deze herinneringsplek bezoekt, met veel ruimte voor persoonlijke verhalen.

Knooppunten 32 – 60 – 63 – 24

Vught: Petrus kerk en Grand Café Hemels

Nog met een beetje vol hoofd stap ik weer op de fiets richting Vught. Ik steek het Drongelens kanaal over en volg voor een tijdje het fietspad langs het water. Ik zie een bordje met Pas op hier broedt een buizerd die agressief kan zijn. Voor de zekerheid fiets ik een tandje harder, maar gelukkig geen boze buizerd gezien. De fietsroute die ik volg gaat eigenlijk niet naar Vught, maar ik maak toch even een omweg, want ik wil hier lunchen. Ik stap eerst even binnen bij DePetrus, een ontmoetingscentrum inclusief een bibliotheek, gevestigd in de Sint Petrus kerk. De moeite waard om hier even binnen te kijken. Naast DePetrus vind ik een fijn terras van Grand Café Hemels, waar ik in de schaduw geniet van heerlijke garnalenkroketten.

Meer informatie over Vught vind je op deze website.

Knooppunten 24 – 22 – 23 – 14 – 68 (en daarna weer terug naar 22)

Natuurgebied de Moerputten

Vanaf Vught fiets ik weer terug naar het kanaal en deze volg ik tot aan de wijk Deuteren. Hier maak ik even een korte detour de Deutersestraat in richting het startpunt van de wandelroute door Moerputten. Dit natuurgebied bestaat grotendeels uit moerasbos, hooilanden en waterplassen. Vroeger liep hier een spoorlijn door van Den Bosch naar Lage Zwaluwe. Deze spoorlijn is opgeheven, maar een van de bruggen, de Moerputtenbrug, is gerenoveerd en maakt nu onderdeel van de wandeling. Heel bijzonder om hierover heen te lopen. Ook het wandelpad door het moerasbos over vlonders is erg leuk. Wel even anti-muggenmelk gebruiken, want in de zomer barst het hier van de muggen. De wandelroute is 5 kilometer en een mooie onderbreking van de fietsroute. Van hieruit fiets ik in een kwartier weer terug naar het centrum van Den Bosch. Ik lever de fiets in en neem de trein terug naar huis, waar ik kan terugkijken op een mooie en afwisselende 2-daagse fietstocht door het Brabantse land.

Knooppunten 21 – 55 – richting 58 en rechtsaf Deutersestraat naar beginpunt wandelroute (rechterkant tegenover Honderdmorgensedijk) – 55 – 59 – 53 – 88

GPX route en routeplanner

Wil je deze tweedaagse fietsroute vanuit Den Bosch volgen? Download dan onderstaand gpx bestand. Je kunt natuurlijk ook zelf een route uitstippelen of deze route uitbreiden als je langer op pad wilt.

Download file: Fietsroute-omgeving-Den-Bosch.gpx

Pinterest

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Brabant


Gidsen en kaarten Noord-Brabant


Geen reacties

    Laat een reactie achter

    NIEUWSBRIEF

    Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

     

    Nieuwsbrief

    Ontvang reistips en updates over nieuwe bestemmingen

    This function has been disabled for Dream the world.