Leuven 10 leuke adresjes

Leuven 10 leuke adresjes

Op uitnodiging van Visit Leuven en medeblogger en local Lotte (Scratchingmymap) beland ik een weekend in de leuke studentenstad Leuven. De eerste dag laat Lotte ons haar favoriete adresjes zien. De tweede dag dwaal ik zelf nog wat door de stad. Leuven heeft een paar imposante oude gebouwen én knusse begijnhofjes, waar je heerlijk kunt wandelen. Echter de leuke speciaalzaakjes blijven mij het meeste bij. Ik hou erg van kleine ondernemers die met hart voor hun zaak de heerlijkste producten maken of die vanuit hun passie een eigen wereld creëren. Ik laat jou 10 leuke adresjes in Leuven zien.

Op zoek naar een hotel? Hier vind je een mooi overzicht van hotels met een goede beoordeling in Leuven

Leuven

Leuven 10 leuke adresjes

1. Groot Begijnhof

Een van de leukste plekjes in Leuven om in rond te dwalen. Hier lijkt de tijd te zijn stilgestaan, maar dat is slechts het uiterlijk. De fietsen verraden dat het Begijnhof nu een andere bestemming heeft. De begijnen zijn al lange tijd vertrokken en inmiddels is het een campus voor de universiteit. Hier wonen studenten en academische leraren. Wel staat het Begijnhof op de lijst van monumenten van het Werelderfgoed. Leuven kent ook een klein Begijnhof en ook dat is de moeite waard om te bekijken.

Leuven 10 leuke adresjesIMG_4774IMG_4781dBegijnhof Leuven

2. Grote Markt en het stadhuis

Op de Grote Markt vind je het imposante stadhuis van Leuven. Er werkten drie bouwmeesters aan dit Gotische gebouw en de bouw duurde dertig jaar, van 1439-1469. Het stadhuis is versierd met beelden van allerlei historische figuren uit Leuven en ook patroonheiligen van verschillende parochies. Je vindt ook allerlei oud ogende huizen aan de Markt, waaronder het Moorinneken. Ik zeg oud ogend want het origineel is afgebrand en in 1974 weer opgebouwd in oude stijl. Overigens heeft dit gebouw niks met Moren te maken. Wil je weten waarom het nu dan toch zo heet? Lees dan verder op de website van Moorinneken.

IMG_4815Leuven StadhuisLeuven Grote Markt

3. Oude Markt

De oude markt in Leuven staat ook wel bekend als de langste toog ter wereld. Deze bijnaam komt door de vele horecazaken die aan de Markt zitten. Hier moet je zijn als het mooi weer is en de terrassen buiten staan. Helaas zijn we daarvoor nog te vroeg in het jaar, reden om nog eens terug te keren in voorjaar of zomer. Ik zie me daar best zitten met een pintje in de zon.

Leuven 10 leuke adresjes

4. Museum M

Museum M is nog een jong museum, 5 jaar geleden geopend. Er zijn vooral veel historische religieuze kunstwerken te zien, maar ook een paar mooie schilderijen. Naast deze oude kunstwerken zijn er ook moderne exposities te zien. Op het moment van mijn bezoek was dat een expositie van Sarah Morris. Voor mij waren de films iets te apart, maar de geometrische schilderijen vond ik wel leuk. Vergeet vooral ook niet even het dakterras op te lopen voor een mooi uitzicht over de stad.

Leuven 10 leuke adresjesLeuven 10 leuke adresjes Leuven, 10 leuke adresjes

5. De Kruidtuin

Wil je even genieten van een groen stukje Leuven? Breng dan een bezoek aan de Kruidtuin, oftewel de Botanische tuinen van Leuven. In januari is het er nog vrij kaal, maar ik kan me zo voorstellen dat het hier in voorjaar/zomer prachtig is met de weelderige blauwe regen die overal verspreid staan.

Leuven 10 leuke adresjesLeuven 10 leuke adresjesLeuven 10 leuke adresjesLeuven 10 leuke adresjes

6. Gigi by Zoff

In de Mechelsestraat vind je een aantal leuke speciaalzaakjes, waaronder Gigi, een Italiaanse winkel. De etalage lonkt je al naar binnen en eenmaal in de winkel weet je niet waar je moet kijken. Zoveel heerlijke Italiaanse producten én ook een hele sfeervolle aankleding van de winkel. De verleiding wordt zo wel erg groot om iets mee naar huis te nemen.

IMG_4840Leuven 10 leuke adresjesLeuven 10 leuke adresjes Leuven 10 leuke adresjes

www.zoff.be/gigibyzoff

7. Zuut

Een ander leuk adresje is Patesserie Zuut. Hier verkopen ze allerlei zoetigheden, waarvan de macarons mij naar binnen trekken. Ik ben gek van macarons. Alleen al voor het uiterlijk wil ik ze hebben. En ik kan zeggen, ze zijn heerlijk! Mijn persoonlijke favoriet? De passievrucht! Heel leuk is ook dat je de bakkerij vanuit de winkel kunt zien. Knap als je hieraan voorbij kunt lopen 😉

Leuven 10 leuke adresjesLeuven 10 leuke adresjes

http://users.telenet.be/patisseriezuut/

Andere leuke winkeltjes in de Mechelsestraat zijn onder andere Gobelijn (stripboekenwinkel), Grashopper (kadowinkel), Pakjeshuis (kadowinkel) en Elzen Kaasambacht (kazen).

8. Animaux Speciaux

Een heel speciaal winkeltje is Animaux Speciaux. Eigenaar Jeroen maakt van overleden dieren ware kunstwerkjes. Hij benadrukt dat het gekweekte dieren zijn. Het is een interessante tegenstelling, zijn fascinatie voor de natuur en de drang om er menselijke kunstwerken van te maken. Ik weet nog steeds niet wat ik er van moet denken. De kunstwerken zijn zeer fraai en ik hou van creatieve mensen, maar misschien botst dit toch iets teveel met mijn opvatting dat dieren vrij in de natuur horen, ook als ze dood zijn. Toch, het is het kijken zeker meer dan waard. Oordeel zelf!

IMG_4873IMG_4878Leuven

www.animauxspeciaux.be/products

9. De Hoorn

Van al dat wandelen en winkelen word je hongerig! De Hoorn is een hele leuke plek om lekker te eten. Geen culinaire hoogstandjes, maar wel heerlijke gerechten. Zo at ik de Smokey Hamburger en die smaakte echt super! Lekker met dikke Belgische frieten én mayonaise. Een pintje erbij, wat wil een mens nog meer!?

Leuven 10 leuke adresjes Leuven 10 leuke adresjes

www.dehoorn.eu

10. Nosh

Nosh is een prima plek voor een lunch. Leuke vintage inrichting. Bagels nemen een belangrijke plek in op de kaart. Mijn bagel met brie, appel, walnoten en honing smaakte prima.

Leuven 10 leuke adresjesfoto 3

www.nosh.be

Leuven is een leuke kleine studentenstad, waar je zeker een dag of kort weekend kunt vermaken. Ik denk wel dat ik terug moet in het voorjaar, want een terrasje lonkt wel en dat heb ik moeten missen.

Lees ook de tips over de andere leuke steden van België, zoals  10 leuke tips voor Gent

Wat vond jij van Leuven? Heb jij nog leuke adresjes voor mij voor mijn volgende bezoek?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Yvonne 26 januari 2016 at 20:53

  Leuk Carolien! Ik heb m in de favorieten gezet. Als er dit keer geen Ryanair sale tussendoor komt wordt het met de paasdagen Leuven. 🙂 Mooie foto’s heb je weer gemaakt ook.

  • Reply Carolien 27 januari 2016 at 20:20

   Dank je Yvonne. Helaas was het wat donker weer, met zonnetje is het net wat mooier fotograferen, maar de stad is echt wel een bezoekje waard. Vooral zaterdag, zondag zijn winkels gesloten dus dan kan je het beste een museum bezoeken o.i.d.

 • Reply Visit Leuven 27 januari 2016 at 09:24

  Leuk om jouw persoonlijke mening over Leuven te lezen.
  En als de terrasjes buiten staan, moet je zeker eens terug komen.
  Altijd welkom!

  • Reply Carolien 27 januari 2016 at 20:18

   Hoi Leen, ja ik heb genoten van de leuke adresjes, dank voor het laten zien van jouw stad! En ik kom graag nog eens terug bij mooi weer met al die terrasjes (en hapje tapje klinkt mij ook zeer goed in de oren)!

 • Reply Nies 29 januari 2016 at 10:35

  Wauw! Wat een mooie blogpost. Je foto’s zijn echt prachtig.

  • Reply Carolien 29 januari 2016 at 15:10

   Hé Nies, dank je wel!

 • Reply Judith | Worldwife.nl 29 januari 2016 at 15:26

  Leuke post Carolien! Je foto’s zijn inderdaad ook erg mooi. Bij het zien ervan krijg ik zin om weer terug te gaan 🙂

  • Reply Carolien 29 januari 2016 at 15:45

   Dank je Judith en ja ik kijk ook terug op een leuk weekend! 🙂

 • Reply Leuven Anders Geshopt 2 februari 2016 at 15:53

  Leuke post! Via Leuven Anders Geshopt ontdek je de volgende keer misschien nog nieuwe adresjes voor inspiratie.
  Groetjes!

  • Reply Carolien 2 februari 2016 at 16:04

   Ja die ga ik onthouden! We wilden zondag de leuke winkeltjes bekijken, maar helaas alles gesloten. We zullen nog eens terug moeten komen op een vrijdag en / of zaterdag 😉

 • Reply Marcella 15 februari 2016 at 19:47

  Wat een ontzettend leuke adresjes Carolien! Ik hoop Leuven later dit jaar te bezoeken, lijkt me echt een te gekke stad!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.