Wandelroute langs Aekingerzand in het Drents-Friese Wold (16km)

In het najaar verblijf ik een paar dagen in Landal Hunerwold State in Drenthe, op de grens met Friesland. Het park ligt in het Nationale Park Drents-Friese Wold. Ideaal voor het maken van mooie, lange wandelingen. Eerder schreef ik al een artikel over de mooiste wandelroutes in het Drents-Friese Wold. In dit artikel licht ik er eentje uit, een van de mooiste routes als je het mij vraagt: wandelroute langs Aekingerzand in het Drents-Friese Wold van ongeveer 16 kilometer (vanaf Landal Hunerwold State).

Ik stippelde deze wandelroute langs Aekingerzand in het Drents-Friese Wold uit met behulp van deze wandelkaart.

Wandelroute langs Aekingerzand in het Drents-Friese Wold

Lange Poelroute door bos en velden

Ik start mijn wandeling vanaf Landal Hunerwold State en volg in eerste instantie de Lange Poelroute die wordt aangegeven met rode paaltjes. Het is een route door een prachtig bos in najaarstinten. Ik ben net te laat voor de herfst, maar vind toch nog wat mooie paddenstoelen onderweg. Het is stil en ik houd mijn oren en ogen open voor het spotten van wild, je weet maar nooit wat er uit de bosjes op het pad verschijnt.

Reeën en roofvogels spotten

Het bos verandert langzaam in een open veld vol met gele grassen. In de lucht zie ik een roofvogel vliegen, het is een buizerd. Even later landt hij verderop in het veld. Daar blijft hij even zitten zodat ik hem goed kan bekijken. Als ik aan de andere kant van het veld door de verrekijker tuur zie ik ineens twee oortjes boven het veld uitsteken. En nog twee! Het zijn twee reeën die ons al snel in de gaten hebben, zelfs op deze grote afstand. Wat een mooi begin van deze wandeling.

Wandelroute langs Aekingerzand in het Drents-Friese Wold

De wandelroute gaat voor een groot deel langs Aekingerzand in het Drents-Friese Wold. Deze worden ook wel de Kale Duinen genoemd. Aekingerzand is een groot uitgestrekt stuifzandgebied nabij Appelscha. Wat een prachtig gezicht als je door het hekje stapt en de zandduinen op je af ziet komen. Langzaamaan kom ik dichterbij en geniet van de zandvlakte met daarboven dreigende luchten. Het waait behoorlijk en ik zie verderop bij de duinen het zand flink stuiven. Kleurrijke dagpauwogen steken goed af tegen de lichte ondergrond van het zand. Ook mooi zijn de eenzame bomen op de verder vrij kale duinen die fier rechtop staan. Wat een mooi gebied!

Vogelkijk tip: Aekingerzand de enige broedplek in het binnenland in Nederland waar de Tapuit broed. Deze vogel staat op de rode lijst en wordt met uitsterven bedreigd. De tapuit overwintert in Afrika. Kijk of je de Tapuit kunt spotten en fotograferen tussen mei en oktober. Ik had in november nog geluk om ze te zien.

Buitencentrum Staatsbosbeheer nabij Appelscha

Halverwege de route kom ik bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer. Hier is ook een Brasserie gevestigd en deze is open. Aangezien de zon schijnt besluit ik te lunchen op het terras. Uit de wind in de zon lijkt het wel zomer! Na de lunch kijk ik ook nog even in het buitencentrum en spreek nog de boswachter over de dieren die hier voorkomen in het Drents-Friese Wold. Hier kan je ook verschillende wandel- en fietskaarten kopen.

Uitkijktoren Aekingerzand en Grenspoel

Na een goede lunch vervolg ik mijn pad en volg de wandelroute langs Aekingerzand in het Drents-Friese Wold, maar nu meer westelijk. Ik wandel richting de uitkijktoren Aekingerzand. Vanaf deze 10 meter hoge toren kijk ik uit over het Aekingerzand en het heidegebied en in de verte de Grenspoel. Hier in de buurt hebben tijdens de Tweedewereldoorlog Joden ondergedoken gezeten in houten keten. Ze overleefden de oorlog, hoewel ze een paar keer bijna ontdekt waren. In die tijd was het bos nog veel dichter. De laatste kilometers gaan langs de grens van Drenthe en Friesland, ik kom de grenspaal tegen. Na 16 kilometer eindigt de wandelroute langs Aekingerzand in het Drents-Friese Wold.

Landal Hunerwold State

Op zoek naar een fijne overnachtingsplek voor je wandelroutes in het Drents-Friese Wold? Kies van voor Landal Hunerwold State. Dit rustige vakantiepark ligt bij Wateren en vanaf de bungalow wandel je zo het Nationale Park Drents-Friese Wold in. Na de wandelingen geniet je fijn van de luxe van de bungalow. Een lekker knapperend haardvuurtje en een fijne sauna om te ontspannen na een actieve dag buiten.

Praktische informatie

  • Locatie: Het Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt op de grens van Drenthe en Friesland. Deze wandeling verkent het noordelijke deel van het nationale park, zowel in Drenthe als in Friesland
  • Parkeren: Kom je met de auto? Dan kan je voor deze wandelroute langs Aekingerzand in het Drents-Friese Wold ook starten vanaf het Buitencentrum van Staatsbosbeheer, hier is een grote parkeerplaats, adres: Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha
  • Wandelroute: Deze wandelroute start bij Landal Hunerwold State, je volgt eerst de rode paaltjes van de Lange Poelroute, richting het Canadameer. Vlak voor het meer buig je af naar rechts en via de gele (Bultingerveld) route kom je dan op de rode Kale Duinenroute. Van de rode route maak je een zijsprong naar de witte route. De zandvlakte verandert in een bos en je komt langs het Buitencentrum. Via de rode route Kale Duinen wandel je weer terug naar het startpunt.
  • Toegankelijkheid: grootste deel van de route is onverhard en gaat over mul zand met soms ook wat klimwerk.
  • Honden: zijn welkom, maar niet altijd overal toegestaan i.v.m. broedseizoen. Zie deze website voor meer informatie.
  • Wildlife spotten: Reeën en roofvogels in het veld, zeker in de vroeg ochtend. Vlinders en reptielen komen voor in het zandduinengebied. Het Aekingerzand is een belangrijke broedplek voor de Tapuit, zelfs de enige plek in het binnenland in Nederland waar ze broeden. In het bos leven veel vogels zoals de specht.

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.