Wandelroute Herikhuizen Veluwezoom

Wandelroute Herikhuizen leid je door een sprookjesachtig mooi deel van Nationaal Park De Veluwezoom. Je wandelt door bos en over heide met af en toe flinke hoogteverschillen. Op deze wandelroute is water nooit ver weg. De Beekhuizense beek vergezelt je lange tijd langs je pad en je passeert de grote vijver met watervalletjes, waar in de zomer de geur van bloemen je tegemoet komt. Zelf wandel ik de route in de winter, tijdens een hele mistige dag. Weinig uitzichtpunten hierdoor, maar wel een hele mysterieuze sfeer. Ik zie geen groot wild, maar wel IJslandse pony’s, schapen en vogels, die uit de mist plots opdoemen, spannend!

Wandel ook de Sprengenroute in De Veluwezoom (6km) of de korte route naar de schaapskooi (2km) in Nationaal Park De Veluwezoom. Wild bekijken kan tijdens deze wandeling, maar ook vanaf uitkijkpunt de Elsberg.

Wandelroute Herikhuizen Veluwezoom
IJslandse pony’s duiken plots op uit de mist

Startpunt wandelroute Herikhuizen Veluwezoom: bezoekerscentrum Rheden

De wandelroute Herikhuizen Veluwezoom start bij het Bezoekerscentrum De Veluwezoom in Rheden. Hier heb je een grote parkeerplaats, waar je de auto gratis kwijt kunt. In het bezoekerscentrum vind je meer informatie over de streek, inclusief routes en wandelkaarten. In de Brasserie kan je terecht voor een hapje of drankje, voorafgaand of na de wandeling.

Wandelroute Herikhuizen Veluwezoom
Volg de gele routepijlen voor deze wandeling door Nationaal Park De Veluwezoom

Landgoed Heuven en wildgraven

Hoewel ik de routepijlen snel gevonden heb, is het nog lastig om de wandelroute te zien door de extreem dichte mist van die dag. Het geeft wel een mysterieuze sfeer, spannend wat er voor je opdoemt uit die witte deken. Ik fantaseer al over al het wild dat ineens voor me staat, maar het enige dat ik zie zijn bomen en bladeren. Ik wandel het eerste stuk over landgoed Heuven, het huis bestaat niet meer, je kunt alleen nog het Koetshuis zien. Wel zie ik een ‘gereconstrueerd’ wildgraaf, dit is een geul met hoge wal aan de rand van de akker. Deze moest het wild zoals herten en zwijnen weghouden van het verbouwde groen.

Wandelroute Herikhuizen Veluwezoom
Hoogteverschillen en dikke mist, mysterieus sfeertje vandaag in het bos

Landgoed Beekhuizen met vijver en watervalletjes

Landgoed Beekhuizen was in de 18e en 19e eeuw een lustoord dat ook wel ‘Geldersch Arcadië’ werd genoemd. Het was een wandelgebied met vijvers en waterpartijen compleet met hotel in chaletstijl en een paar blokhutten. De eigenaar werd geïnspireerd door zijn reizen naar Zwitserland, Frankrijk en Italië. Het hotel is afgebrand in 1980, maar inmiddels is er een nieuw hotel gebouwd. De vijver met vele stroomversnellingen en watervalletjes is heerlijk om langs te wandelen, zelfs op een koude en mistige dag in de winter.

Beekhuizense beek

De wandelroute vervolgt door een bos met hoogteverschillen, waar je langs de Beekhuizense beek wandelt. Met leuke bruggetjes steek je regelmatig het water over. Ik kijk mijn ogen uit en vindt dit wel een van de mooiste stukken van de wandelroute. De afgevallen bladeren en de mist maken het plaatje compleet. En de aanwezigheid van het water geeft het een rustgevende sfeer.

Uitkijkpunt en ruïne Herikhuizen

Ik verlaat Landgoed Beekhuizen en wandel richting natuurobservatiepunt Herikhuizen. De bossen verdwijnen en ik kom op een meer open plek. De paden zijn van zand en langs de kant staan struiken vol met spinnenwebben, die nat zijn van de mist. Dit levert mooie beelden op en ik neem even de tijd om ernaar te kijken en om ze te fotograferen. Via een rolstoelvriendelijke loopplank kom ik bij het uitzichtpunt. In de verte, tussen de flarden mist, zie ik de ruïne van de oude boerderij, waar een grote kudde paarden graast. Ik zie verder geen wild, misschien heb jij meer geluk als je in de schemer komt. Er komen hier dassen, vossen, reeën, edelherten en zwijnen voor.

ruïne Herikhuizen, vroeger een oude boerderij en tabaksschuur

IJslandpony’s

Tijdens deze wandelroute zie ik op meerder plaatsen de prachtige IJslandpony’s grazen. Ze doemen op uit de mist. Ik hoor en ruik ze eerder dan dat ik ze zie. Ze houden de bossen en velden van dit deel van De Veluwezoom open zodat er een diversiteit aan begroeiing kan plaatsvinden. Ik vind ze vooral prachtig om te zien, vooral de witte pony’s.

Schaapskudde Rheden

Het laatste gedeelte van de wandelroute komt langs de Schaapskooi van Rheden. Ik wijk even af van de gele route als ik zie dat de Veluwse schapen in het heideveld grazen. De hoogteverschillen zijn hier groot, dus mijn kuiten mogen aan het werk. Ik geniet van het uitzicht op de schapen met daarachter de heuvels en maak een paar foto’s voordat ik weer terug wandel naar het beginpunt. Ik zie voordat onderweg nog een buizerd die ik nog snel kan vastleggen. Dan is de wandeling echt ten einde. Echt een prachtige route die ik zeker nog eens in een ander jaargetijde wil wandelen.

Even van de gele route af om de schapen te bekijken
Veluwse schapen
Schaapskudde met herder in het veld
Een buizerd onderweg terug naar de auto

Meer tips over Gelderland, koop en download dan deze online gids (pdf)

Praktische informatie

  • Locatie: De wandelroute loopt door het zuiden van Nationaal Park De Veluwezoom, ten noorden van Rheden.
  • Parkeren: Parkeerplaats bij Bezoekerscentrum De Veluwezoom, Schietbergseweg 5, 6991 JD Rheden
  • Wandelroute: De wandelroute Herikhuizen is 9,8 kilometer, volg de gele pijltjes vanaf het bezoekerscentrum
  • Honden: Honden zijn toegestaan mits aangelijnd
  • Toegankelijkheid: De meeste paden zijn onverhard en er zitten stukken tussen met hoogteverschil.
  • Tip: Neem een verrekijker mee en zorg dat je rond de schemer bij de observatiepost bent, wie weet zie je dan een ree, edelhert, zwijn of vos.

Pinterest

Pinterest wandelroute Herikhuizen Veluwezoom
Bewaar deze route op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.