Australië reisinformatie

Op zoek naar reisinformatie over Australië? Je vindt hier alles wat je moet weten over jouw bezoek. We hebben Australië inmiddels al vier keer bezocht en krijgen geen genoeg van dit werelddeel. Vanuit onze ervaring hebben we in dit artikel alles wat je wilt weten voordat je het land bezoekt op een rijtje gezet, zoals reisinformatie over de staten in Australië, de beste reistijd en must sees en do’s. Kortom alle benodigde Australië reisinformatie handig bij elkaar op een rijtje.

Australië reisinformatie

Australië reisinformatie: de verschillende staten

Australië is groot. Het is het vijf na grootste land ter wereld en groter dan Europa. Bedenk dit bij het plannen van je reis! Als je vier weken de tijd hebt, kies dan één of twee staten uit en beperk je tot dit deel.

Australië bestaat uit de volgende staten:

 • New South Wales
 • Queensland
 • Northern Territory
 • West-Australia
 • South Australia
 • Victoria
 • Tasmanië
 • ACT

Wij zijn in alle staten geweest, behalve in Tasmanië niet.

Beste tijd om naar Australië te gaan

Omdat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de jaargetijden precies tegenovergesteld van ons. Als het in Nederland winter is, is het in Australië zomer en als het bij ons zomer is, is het daar winter. Dat wil niet zeggen dat je in onze zomer niet naar Australië kunt gaan. Omdat Australië dichtbij de evenaar ligt is het zeker in noordelijk deel altijd warm. Zelfs in de winter is het dan nog warmer dan 20 graden. In de zomer is het in Australië vaak enorm heet en droog, zeker in de binnenlanden. Dat is de tijd dat er ook de meeste kans is op bosbranden en van januari t/m maart heb je kans op orkanen in het Noorden en Noordoosten.

Wat is nu de beste reistijd?

Voor het Noorden is dat de winter (onze zomer). In de Australische zomer is het er vochtig heet en regent het er veel (in Darwin kan in de zomer wel 1000mm vallen).

Voor het Zuiden is de lente (onze herfst)  de beste tijd en in de bergregio (Alpen) en Tasmanië kun je het best in de zomer (onze winter) bezoeken.

Wij zijn ivm schoolgaande dochter twee keer in onze zomer naar Australië geweest (Oostkust en Westkust). Dat ging prima alleen houd er rekening mee dat hoe zuidelijker je bent hoe kouder het is. Tip: start zuidelijk en reis naar de warmte toe. Wij vonden het in het Westen kouder dan in het Oosten (of het was gewoon een kouder jaar). Ga je kamperen neem dan een extra dikke slaapzak mee. Houd er ook rekening mee dat je in het begin niet kunt zwemmen. Zwembaden en de zee zijn ijskoud! In het Oosten hebben we het nog zien sneeuwen. We zijn een keer in november in Australië geweest en toen was het echt bloedheet, ruim 40 graden. We hebben allerlei temperaturen meegemaakt!

Inentingen

Als je vanaf Nederland naar Australië gaat heb je geen inentingen nodig.

Visa

Om naar Australië te gaan heb je een toeristenvisum nodig. Op dit visum kun je maximaal 3 maanden in Australië blijven. Het visum is 1 jaar geldig, of zolang je paspoort geldig is. Je mag niet werken met een toeristenvisum. Meestal regelt een reisbureau een visum voor je. Als je langer dan drie maanden wilt gaan en/of in Australië wilt werken heb je een Working Visum nodig. Zie voor meer informatie http://www.border.gov.au/ .

Kosten

De hoogste kosten voor een reis naar Australië zijn de vliegkosten. Hier kom je niet aan onderuit. Meestal geldt de regel hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het is. Vaak verschijnen de eerste tarieven 11 maanden van tevoren. Begin dus vroeg met zoeken. Een andere grote kostenpost is het vervoer. In Australië zijn de afstanden groot en met name in de afgelegen gebieden ben je aangewezen op een eigen auto. Je hebt de keuze tussen 2WD en een 4WD auto. Uiteraard is de eerste goedkoper, maar wil je de echte outback gaan verkennen ontkom je vaak niet aan een 4WD. De kosten ter plekke hangt af van je eigen uitgave patroon. En of je er een paar weken gaat rondreizen of dat je er (tijdelijk) gaat wonen en werken. Als je gaat kamperen in Australië kan je je kosten laag houden. Zeker ook als je zelf boodschappen doet en kookt.

Wil je als backpacker langere tijd in Australië verblijven en hier ook werken, lees dan het handige overzicht van Kirsten over haar uitgaven en inkomsten tijdens haar langere verblijf in Australië op een Working Holiday Visum.

Dieren

Sommige dieren wil je graag zien bij je bezoek aan Australië, maar anderen juist alleen van een afstand of liever helemaal niet. Hier meer informatie over enkele dieren in Australië.

Zie ook de dieren van West-Australië

Australië reisinformatie

Liever niet:

 • Box jelly fish. Houd er rekening mee dat in de tropische wateren in Queensland van ca. november tot mei de gevaarlijke box jellyfish (kwal) zwemt. Deze is erg gevaarlijk en aanraking moet je vermijden. Ga in die periode niet zonder stingerpak de zee in. Op sommige plekken worden stingernetten geplaatst die de zee vrij houden van de kwallen. Als je gaat snorkelen op het outerreef heb je er geen last van, want de kwallen komen alleen dicht langs de kust voor.
 • Salties. Dit zijn zoutwater krokodillen die in de Noordelijke tropische wateren van Australië voorkomen. Overal in Australië word je goed gewaarschuwd als er krokodillen voorkomen. Ga in ieder geval ver genoeg van (zout) water kamperen om een ongewenst bezoek te voorkomen.
 • Bush flies. Deze vliegen kunnen echt een ‘pain in the ass’ zijn. Ze gaan echt overal op en in zitten, zoals in je mond, oren en neus. Wij hadden er veel last van in het Red Centre en in het zuiden bij de Gawler Ranges. Je bent continu vliegen aan het wegjagen met je hand (ook wel the Aussie wave genoemd). De beste oplossing als je ergens bent is een net over je gezicht en anti insectenspray. Het ziet er niet uit, maar is wel heel fijn als je belaagd wordt door vliegen. Je hebt vooral last van vliegen in the outback en vooral in de warmere maanden en net na regenval. Aan de kust heb je er minder last van. Toen wij het Westen en Oosten bezochten in juli/augustus hebben we er geen last van gehad. Het Zuiden en Red Centre bezochten we in ons najaar en toen waren er veel meer vooral in het Red Centre.
 • Sand flies. Dit zijn hele kleine muggen die vooral op het strand en bij mangrove en water leven. Als je ‘gebeten’ bent veroorzaakt dit enorme jeuk. Sand flies komen altijd in groepen, dus je hebt nooit zomaar een bult maar altijd een hele berg. Voorkomen is de remedie. Smeer jezelf elke dag gewoon in met antimuggenspray met Deet. Ik was het een keer vergeten tijdens een vis boottochtje nabij Darwin, nou dat heb ik geweten! Als je toch pech hebt, zoals ik, ga dan naar een apotheek en haal snel een speciale crème die verlicht de jeuk en voorkomt infecties.
 • Muggen. Er komt in Australië geen Malaria voor, maar de muggen kunnen ook andere ziekten veroorzaken zoals knokkelkoorts. Zorg dus dat je altijd ingesmeerd bent met anti insectenspray met Deet. Toen onze dochter nog geen jaar was raden ze het gebruik van Deet af. We hebben toen insectenspray met citronella gebruikt en dat werkte goed. Ze had ook een bedje met gaas tegen de insecten.
 • Slangen, spinnen, haaien en andere enge dieren. Wij hebben al vier keer op rij gekampeerd in Australië en zelden enge dieren gezien. De kans is erg klein dat je gebeten/gestoken wordt door een van deze dieren. Voor haaien geldt, houd ook hier in de gaten of er waarschuwingen zijn en volg deze op.

Graag zien:

 •  Dolfijnen. Deze vind je echt op heel veel plekken in Australië. Wij hebben ze vooral veel gezien tijdens boottripjes naar outerreef, ze zwemmen graag mee. De meeste dolfijnen bij elkaar zagen we bij Stradbroke Island, nabij Brisbane.
 • Zeeleeuwen. Deze zie je veel in het Zuiden. We hebben ermee gezwommen bij Baird Bay en we zagen ze ook op Kangaroo Island. Beste tijd om ermee te zwemmen is sept-juni.
 • Walvissen. Deze hebben we ook op verschillende plekken gezien. De beste plek om op walvistour te gaan is Hervey Bay. Beste tijd is onze zomer (mei-okt)
 • Walvis haaien. Deze vind je aan de Westkust tussen maart en juli.
 • Vogelbekdier. Een heel apart dier, te vinden o.a. in Eungella NP (Queensland)
 • Kangaroes & walibies. Je vindt deze dieren echt overal. De meesten zagen wij bij onze off-the-road trips door West-Australië en tijdens ons bezoek aan the Gawler Ranges (Zuiden).
 • Koala’s. Deze dieren komen vooral voor in het (zuid) oosten van Australië, daar waar eucalyptusbomen groeien want dat is het enige dat ze eten. We zagen ze oa bij Kangaroo Island en Magnetic Island.
 • Emoes. Deze grote loopvogels vind je overal in Australië. Wij zagen ze oa in West-Australië en in het Zuiden bij Flinders Ranges en Gawler Ranges. Rond oktober/november heb je kans om ook kleintjes te zien.
 • Kasuaris. Deze grote loopvogels komen in het tropisch regenwoud van Queensland voor. Ze zijn een bedreigde diersoort en de kans dat je ze in het wild ziet is erg klein. Beste kans is in de buurt van Tully NP daar zagen wij er eentje de weg oversteken. Dit ging echter zo snel dat we er geen foto van hebben kunnen maken. Overigens schijnen deze loopvogels best agressief te kunnen zijn, dus ze benaderen wordt ook afgeraden.
 • Pinguïns. Deze dwergpinguins hebben wij gezien bij Kangaroo Island, maar ze komen op meer plekken voor, in het Zuiden van Australië.
 • Dingo’s. Deze zit een beetje tussen ja graag en liever niet. Ik wilde ze graag zien, maar liever van een afstandje want je hoort veel verhalen over aanvallen. Meestal vallen ze alleen kleine kinderen aan, die alleen zijn. Houd je kinderen dus in de gaten. Wij hebben Dingo’s gezien op Fraser Island.
 • Zeeschildpadden. Als je gaat snorkelen of duiken bij een van de riffen is de kans groot dat je een zeeschildpad ziet. Bij Mon repos komen ze ook aan land om eieren te leggen. Dit hebben we in Australië niet meegemaakt omdat we er in het verkeerde jaargetijde waren. Beste tijd: nov-mrt.
 • Mantarays, Orka’s, False killerwhales en andere zeedieren. Deze hebben we allemaal gezien tijdens onze snorkeltrip in West-Australië.

Australië reisinformatie

 Onze tips voor must see & do’s:

 • Great Barrière Reef, het grootste koraalrif ter wereld. Staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ga hier snorkelen of duiken en zie de mooiste vissen en andere zeedieren. Zie ook de 5x beste snorkelplekken in Australië.
 • Hervey Bay, ga mee op walvissentour en zie walvissen uit het water springen! Echt een geweldige ervaring. Zie ons blog: Highlight Whalewatching Hervey Bay
 • Ningaloo Reef, een ander mooi rif bij West-Australië. Bekijk het vanaf Coral Bay of Exmouth. Ga tussen april en juli zwemmen met walvis haaien. Wij gingen mee, maar waren aan het eind van het seizoen en helaas geen gezien, maar ook dan is het nog de moeite waard wegens alle andere zeedieren die we gezien hebben. Dit rif staat ook op de UNESCO erfgoedlijst. Zie ons blog: Onze tips voor zwemmen met zeedieren en 5x beste snorkelplekken in Australië
 • Baird Bay en Gawler Ranges in Zuid  Australië, mooie natuur en je kunt hier zwemmen met zeeleeuwen! Doe de meerdaagse tour met Geoff.
 • Blue Mountains, mooi natuurgebied bij Sydney, het wordt zo genoemd omdat de lucht blauw kleurt  door al de eucalyptus bomen die er staan.
 • Red Centre, natuurlijk de Uluru (Ayers Rock), doe de wandeling er omheen en beklim hem niet, het is een heilige plek voor Aboriginals. Geniet verder van de vele mooie plekken in deze rode outback en leer meer over de (vroegere) leefwijze van de Aboriginals.
 • Fraser Island, een uniek eiland dat helemaal uit zand bestaat. Erg mooi! Staat ook op de UNESCO lijst. Bezoek dit eiland meerdere dagen want er is genoeg te zien. Ook erg mooi vanuit de lucht, dus een rondvlucht vanaf het eiland is een aanrader, al was het maar omdat je opstijgt en daalt vanaf het strand, gewoon tussen al het andere verkeer dat daar rijdt.
 • Sydney, een relaxte stad waar je prima een paar dagen kunt verblijven.
 • François Peron NP, een gebied dat alleen bestaat uit zandwegen. Je hebt dus een 4WD auto nodig. Een overnachting op een camping zonder voorzieningen (alleen één chemisch toilet is), is een must. Het is er zo mooi en je voelt je echt één met de natuur! Zie ons blog: Nationale Park François Peron
 • Kangaroo Island, de overtocht is niet goedkoop maar het is er mooi en we hebben er veel dieren gezien, zoals oa zeeleeuwen, koala’s, kangaroes en pinguïns. Ons blog over Kangaroo Island
 • Op zoek naar het vogelbekdier in Eungella NP. Dit zijn zulke wonderlijke dieren, die moet je gezien hebben als je naar Australië gaat. En in Eungella NP zie je ze gegarandeerd!
 • Kakadu , groot natuurgebied bij Darwin, bestaat grotendeels uit wetlands. Als je het maximale uit je bezoek wilt halen heb je een 4WD nodig.
 • Regenwoud bij Daintree NP en Cape Tribulation. Bezoek het Australische regenwoud, ga hiervoor naar Noordwesten. Start bij Cairns en rij naar Cooktown en je komt langs de mooiste plekken. Hier grenst het regenwoud direct aan zee, waar je ook nog eens werelds grootste koraalrif vindt (Great Barrière Reef). Een must see!
 • Flinders Ranges NP, een rotsachtig gebergte in het Zuiden van Australië. Het is vooral erg mooi vanuit de lucht, maak dus net als wij een vlucht boven de ranges met een klein vliegtuigje. Lees 5x doen in de Flinders Ranges

 Lees onze verslagen en blogs:

Alle informatie is gebaseerd op onze eigen ervaringen (in 2000, 2003, 2009 en 2014), er kunnen geen rechten aan worden ontleend

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Nies 12 januari 2016 at 19:33

  Wat een fijn en uitgebreid artikel. Dat je al 4 keer in Australië bent geweest, wauw! Daar kan ik alleen maar van dromen. De uitgebreide fauna en flora die jij beschrijft doen me wel wegdromen. Ooit 🙂

  • Reply Carolien 15 januari 2016 at 12:07

   Ha Nies, dromen is fijn! En zeker als het over reizen is 😉 Als ik op afstand een beetje kan bijdragen aan jouw dromen ben ik blij 🙂 Ik droom weer graag mee met jouw bestemmingen. Dank voor je leuke reactie 🙂

 • Reply Eva - eighty7 12 januari 2016 at 21:04

  Australië lijkt me geweldig om (voor langere tijd) te bezoeken en een flinke roadtrip te maken. Mooi overzicht van must sees and do’s!

  • Reply Carolien 15 januari 2016 at 12:06

   Ja het is echt een superbestemming voor een roadtrip. En als je langer kan gaan zeker doen! Maar ook als je maar een paar weken hebt is het te doen. Wel minimaal 4 weken vind ik.

 • Reply Kimber - Reisgenie 14 januari 2016 at 11:17

  Heel handig artikel! Helaas ben ik zelf nog nooit die kant op geweest maar we hebben een heel goede vriendin in Melbourne wonen die ons heeeeel graag op de koffie wil hebben ;).Helaas houden de kosten me elke keer tegen. Misschien moeten we dit jaar maar heel hard gaan sparen…. het lijkt me een geweldig mooi land om te ontdekken.

  • Reply Carolien 15 januari 2016 at 12:01

   Tja, dat kan ik niet ontkennen, Australië is geen goedkoop land. Wel kan je op verschillende manieren de kosten drukken. Zo gaan wij bijvoorbeeld altijd kamperen en als je zelf regelmatig voor je eigen potje zorgt (afgewisseld met lekker uit eten) is het goed te doen vind ik.

 • Reply Aniek - a girl around the globe 14 januari 2016 at 12:33

  Ik ben nog nooit in Australie geweest, maar ik wil zo graag eens gaan! Tot die tijd blijft het bij reisinspiratie opdoen via blogs, dus ik ben blij met deze info!

  • Reply Carolien 15 januari 2016 at 12:00

   Ja, het is echt een droombestemming, vind ik. Hopelijk kan ik een beetje bijdragen aan het creeëren van jouw Australië dromen 😉

 • Reply Yvonne 14 januari 2016 at 19:55

  Wat een prachtige nieuwe site heb je hier Carolien! Gave foto’s ook bij deze post, wow! Wat hebben jullie onwijs veel van Australië gezien al. Gek genoeg trekt het land mij, ondanks alle mooie dingen, niet… Maar als ik dit zie en lees vraag ik me af waarom. Ik denk dat de verre reis me tegenhoudt, weet niet goed wat het is. Wie weet als de kids straks wat groter zijn en lange vliegreizen iets minder een ding worden…thx voor alle info en succes met het verder opbouwen van dit mooie blog!!

  • Reply Carolien 15 januari 2016 at 11:59

   Dank je Yvonne! Tja. Het is ver vliegen, maar als je jezelf er op instelt valt het reuze mee. Mijn dochter heeft er sowieso totaal geen moeite mee. Ze kan erg goed en erg lang tv kijken 😉

 • Reply Kirsten 15 augustus 2017 at 04:38

  Wat een handig artikel! Zelf alleen in WA geweest en volgende maand 2 dagen Darwin (NT) en ik weet dat er nog zoveel meer te zien is, maar heb niet echt idee dat ik echt iets gemist heb. Leuk dat jullie zo vaak al zijn geweest!

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:42

   Je hebt zoveel gemist nog haha, maar WA is wel een supergoed begin! We gaan zelf vast nog eens want de Gibb Rover Road staat nog op ons lijstje

 • Reply Diana 19 augustus 2017 at 09:36

  Een droombestemming die ik zeker ooit nog is in mijn leven ga bezoeken. Mijn zusje is er een aantal jaar geleden geweest en bleef jaloers bij elke foto die ze stuurde. Het enige wat het is dat ik voor een langere periode richtig naar Australië wil maar kan nu niet zolang vrij krijgen van mijn werk.

 • Reply Joke 25 oktober 2018 at 05:56

  Hallo Carolien ,
  Wat een mooie site top gedaan. Ik droom ook allang om na Perth te gaan eerst zouden we dit jaar gaan toen we op bali waren maar blijkbaar was visum nie goed voor elkaar .dat was erg balen weg ticket weg droo.reis. nu gaan we erin januari na toe. Kennis van mij wonen al jaren in Perth. Dus zei zullen ons vast ook leuke plekjes laten zien. Alleen zit ik nog met invullen vd visum. Wat mij nog nie wil lukken. Weet jij misschien hoe ik beste kan doen. Alvast bedankt.

  • Reply Carolien 25 oktober 2018 at 08:06

   Hoi Joke
   Leuk dat je naar Australië gaat. Als je moeite hebt met de aanvraag van een visum via de officiële overheidswebsite, laat je vliegtickets dan door een reisbureau boeken. Ze regelen dan ook het visum voor je. Je hebt er dan geen omkijken naar. En anders kan je ook nog een visumbureau inschakelen. Daar betaal je wel voor. Maar je kunt de aanvraag dan wel in het Nederlands doen. Ik heb je ook even een mailtje gestuurd. Succes!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.