Getest: Eden verrekijker XP 8×42

Gek op vogels en dieren spotten, maar geen goede verrekijker hebben. Dat kan natuurlijk niet. Meestal keek ik door mijn telelens of ik leende er eentje van iemand die met me mee was. Want eerlijk is eerlijk, ik zag niet altijd alles heel goed. Dus toen ik gevraagd werd om een van de verrekijkers te testen van Knives and Tools zei ik direct ja.

Persoonlijke ervaringen

Mijn ervaring met verrekijkers is niet altijd positief. Als brildrager vind ik het vaak lastig om comfortabel door de verrekijker te kijken. Ook kan ik niet zo goed tegen bewegingen, dus kijken door een verrekijker die veel trilt en beweegt, daar word ik niet vrolijk van. Op de een of andere manier heb ik de verrekijker daarom maar wat links laten liggen. Dat ik zelf alleen maar simpele kleine verrekijkers heb geprobeerd speelt vast ook een rol. Ik ben dus erg benieuwd naar de Eden XP 8×42 verrekijker.

De Eden XP 8×42 verrekijker uitproberen in het veld

Waar op letten als je een verrekijker koopt

Voordat ik ‘mijn’ verrekijker uitzoek uit de webshop ga ik op onderzoek uit, want waar moet je nu op letten als je een verrekijker koopt? Ik leer dat een grotere vergroting niet per definitie beter is. Want de vergroting betekent niet alleen dat het beeld vergroot wordt, maar ook de trillingen, meestal door jezelf veroorzaakt. En dit verbetert de beeldkwaliteit niet. Dat weet ik uit ervaring. Voor mij is het dus duidelijk. Ik kies niet voor een 10×42 maar voor een 8×42. Verder is gewicht voor mij ook belangrijk, want ik sjouw al heel veel mee. Deze verrekijker is met zijn 660 gram gelukkig zeer hanteerbaar. En van de prijs word ik ook erg vrolijk.

De Eden verrekijker in de praktijk

De verrekijker komt binnen met de post en het is tijd om deze in de praktijk uit te testen. Op mijn reis naar Friesland gaat de verrekijker mee in mijn rugzak. We bezoeken in Zuidwest Friesland meerdere vogelkijkhutten en natuurgebieden, dus ideaal om de verrekijker uit te proberen. De weersomstandigheden zijn niet ideaal, heel veel wind, dus lastig om de verrekijker stil te houden. Toch is het heel makkelijk om snel een scherp beeld te krijgen. De beste manier is bril af en dan het beeld aanpassen. Ik ben blij verrast. Ik kan er ook goed trilvrij mee kijken. Later heb ik hem nog een paar keer gebruikt bij het vogelspotten en de vogels komen echt mooi los van de achtergrond, waardoor ik ze goed kan zien. Er gaat een wereld voor me open!

Kwaliteit van het beeld

Vroeg in de ochtend in de schemering probeer ik de verrekijker uit om de jonge steenuilen die ik heb gespot, beter te bekijken. De verrekijker heeft geen enkel probleem met minder licht en heeft de uil direct scherp. En niet alleen op het focuspunt maar over de hele breedte van het gezichtsveld. Deze is maar liefst 129 meter op 1000 meter afstand. Doordat de lenzen en prisma’s zorgvuldig zijn uitgelijnd kan ik heel ontspannen door de kijker kijken. Heel anders dan bij mijn vorige ervaringen. Daar was ik vaak zo lang aan het zoeken en scherpstellen, dat de vogel allang gevlogen was.

Conclusie

De Eden verrekijker XP 8×42 is een zeer goede en betaalbare verrekijker. Ik kan er snel mee scherp stellen, het voelt allemaal prettig aan. Hij is een fijn hanteerbare kijker, zeker ook qua gewicht. Ideaal om mee te nemen op mijn tochten naar een vogelkijkhut om vogels te spotten en zelfs op wandeltochten kan hij mee in mijn rugzak. Ik heb ook een Swarovski in mijn handen gehad en hoewel ik met deze nog net iets verder kon kijken, vind ik het gewicht én de prijs dit kleine verschil niet waard. Met de Eden 8x42cm heb je een top verrekijker voor een heel fijne prijs.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Knives and Tools (€)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.