Zwemmen met walvishaaien in Australië

Tijdens onze rondreis door West Australië, komen we uiteindelijk aan bij Exmouth. We hadden voorafgaand aan de reis nog geen besluit genomen of we met walvishaaien zouden gaan zwemmen. Maar eenmaal in Exmouth zien we echt overal reclame voor deze tours en iedereen die we spreken komt hier speciaal voor naartoe. Het begint bij mij zeker te kriebelen, ik wil dit doen! We zijn alledrie gek van snorkelen en hoewel het zwemmen met zo’n groot dier ook wel erg spannend is, zeker voor Natalie, willen we dit toch niet missen. We gaan dus naar het toeristenbureau van Exmouth en bladeren door de boeken van de aanbieders. Van de prijs moeten we wel erg slikken. We wikken en wegen, wel of niet. En we besluiten we gaan wel!

Snorkelen boven Ningaloo Reef

De wekker gaat vroeg want vandaag gaan we mee met de walvishaaitour. Een beetje kriebels in mijn buik heb ik wel. Ik blijf het toch altijd spannend vinden, maar ik heb er ook heel veel zin in! We worden bij de camping opgehaald en we rijden met busjes naar de plek waar de boten liggen. Boten ja, we zijn niet de enige die gaan zwemmen. Aan boord krijgen we de gebruikelijke spullen die we nodig hebben om te snorkelen, flippers, wetsuits en snorkels. Vanaf de kant en met speciale ‘spotter planes’ wordt er gezocht naar walvishaaien. Er is nog geen walvishaai te bekennen en om te wennen aan onze spullen gaan we eerst even snorkelen boven het Ningaloo Reef. We zien mooi koraal en heel veel mooie vissen. De schildpad die Natalie en Alwin zien, mis ik helaas. Na het snorkelrondje is het tijd voor koekjes en koffie en krijgen we uitleg waar we op moeten letten bij het zwemmen met walvishaaien. Niet voor de bek zwemmen bijvoorbeeld. Het wordt toch een beetje spannend. Ik zie mezelf in gedachte al verdwijnen in die grote wijde bek. Maar zover is het nog niet, want er is nog geen whaleshark gespot.

Bultrugwalvissen, dolfijnen, een haai en false killer whales

We genieten van de lunch én van de vele dieren die we onderweg zien. Zo zien we heel veel bultrugwalivssen, dolfijnen, een zeilvis, een hamerhaai (oeps, lag ik daar nou net te snorkelen?) en false killer whales (of in het Nederlands: zwarte zwaardwalvis). Die laatst lijken op orka’s maar is een dolfijnensoort, maar wel eentje met een flinke bek vol tanden. Hij zwom de hele tijd met de boot mee, om steeds omhoog te springen. Lekker surfen op de boeggolven. Echt heel erg leuk! Helaas nog steeds geen whaleshark gezien, dus we doen een tweede snorkelrondje. Dit keer zag ik wel een schildpad (joehoe, zo leuk) en een pijlstaartrog. Deze laatste is erg groot en shuffelde over de bodem zo onder ons door. Wow! Het was een heel mooi snorkelrondje met veel mooie blauwe vissen, een hele school. We komen weer uit het water. We hopen nog op een teken dat de walvishaaien nu eindelijk gespot zijn, maar helaas, we hebben geen geluk. We zien geen walvishaai tijdens deze tour. Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar we hebben wel heel veel mooie dieren gezien én we mogen twee dagen later nog een keer mee. Hopelijk hebben we dan meer geluk.

Zwemmen met walvishaaien in Australië

Bekijk het filmpje van de mee surfende False Killer Whales:

Poging nummer twee

Twee dagen later konden we weer mee op de boot. Een nieuwe dag, nieuwe kansen. Vol goede moed starten we de dag en staan we weer klaar in onze zwemkleding. We kregen weer uitleg over het zwemmen met walvishaaien (jaja, dat weten we nu wel, nu nog een walvishaai!) en we springen weer verschillende keren in het water voor een snorkelrondje. Wat zien we een hoop moois! We spotten een guitarshark, een pijlstaartrog en vele scholen vissen. Dit keer zitten we op een stuk met dieper water, dus het koraal is hier niet zo mooi, maar we zien wel aparte dieren. Vanaf de boot zien we ook weer veel bulrugwalvissen. Als ze niet springen kijken we al niet meer, zoveel hebben we ze gezien (tja, hoe erg ook, je raakt eraan gewend). Verder zien we ook een tijgerhaai (nou die hoef ik niet te zien al snorkelend) én orka’s!! Dat laatste is uniek, want die zie je hier niet vaak. Echt zo mooi om te zien. Opeens wordt de bemanning enthousiast: de kapitein heeft iets gezien en iedereen moet snel zijn snorkelspullen aan en in het water springen. Wat? Is er een walvishaai gespot?? Nee, helaas, dat niet, maar wel een mantaray. Ik zie ‘m onder mij door zwemmen, nou ja eigenlijk meer glijden, het lijkt zo geruisloos te gaan. Wow wat zijn die dieren groot!! Echt zo supermooi. We blijven er zo lang mogelijk boven zwemmen, het is flink aanpoten, want ze zwemmen nog best snel. Een onvergetelijke ervaring.

Helaas…

Helaas, de tour tocht komt ten einde en we hebben ook deze keer geen walvishaai gezien. Ben ik teleurgesteld? Ja, toch wel. We gingen immers om met de walvishaai te zwemmen. Heb ik er een rotgevoel over, nee absoluut niet. We hebben echt zoveel moois gezien. We zijn er nog helemaal hyper van. Ik vond het echt zo mooi, toch wel het hoogtepunt van ons bezoek aan West Australië denk ik. Als je alleen al denkt aan al die dieren die we gezien hebben: heel veel soorten vissen, schildpadden, pijlstaartroggen, mantaray, guitarshark, orka’s, dolfijnen, zwarte zwaardwalvis, hamerhaai, tijgerhaai, zeilvis, springende bultruggen etc. Als je de kans hebt zou ik de tour iets eerder boeken. Maar ook in juli vind ik het echt de moeite waard.

Praktische informatie over zwemmen met walvishaaien Australië:

 • De beste tijd om met walvishaaien te zwemmen is van april t/m juli. Houd er rekening mee dat de kans dat je walvishaaien ziet eind juli alweer veel kleiner is dan mei/juni.
 • Bij het toeristenbureau in Exmouth vind je heel veel verschillende touroperators. Neem de tijd om een keuze te maken. Belangrijke punten waar je op moet letten als je gaat boeken is * de groepsgrootte *is het gericht op duiken of snorkelen * krijg je een tweede kans als je de walvishaaien niet ziet *welke materialen zijn inclusief.
 • Je wordt opgehaald vanaf je accommodatie en met auto naar de vertrekplek vlakbij Cape Range National Park. Vanaf daar vertrek je met een klein bootje naar je uiteindelijke boot toe.
 • Handig om mee te nemen: zwemkleding (al aan), zonnebrand, zonnebril, iets warms voor als je uit het water komt, handdoek, sandalen of slippers
 • Zwemmen met walvishaaien is duur (met zijn drieën zijn we zo’n 1000 dollar kwijt), maar in mijn ogen de moeite waard, zelfs als je geen walvishaai ziet, zoals wij.

Sommige foto’s met dank aan Exmouth Dive Center, waar we de tour geboekt hebben.

Ook leuk om te lezen:

Whale watching Hervey Bay

Close-encouters met wilde zeedieren

Zwemmen met zeekoeien

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Co 8 februari 2017 at 14:20

  Wauw, wat een ervaring! Erg jammer dat jullie geen walvishaai hebben gezien, maar verder echt zoveel moois! Ook dat is het al waard 🙂 Dit is echt een van mijn must do’s als ik naar West Australië ga (3,5 week in Oost Australië smaakt naar meer!), dus ik zet ‘m meteen hoog op mijn bucket list.

  • Reply Carolien 16 februari 2017 at 15:03

   Ja, de ervaring was super, en dat twee keer. En ja, die walvishaai, ik heb nu nog wat op mijn bucketlist zullen we maar zeggen 😉

 • Reply Jacomijn - Safe and Healthy Travel 9 februari 2017 at 20:17

  Wat een gave grote vissen heb je gezien! Helemaal te gek!

  • Reply Carolien 16 februari 2017 at 14:59

   Ja hé, was super!

 • Reply Marcella 11 februari 2017 at 16:32

  Wauww, gave ervaring joh! En tof dat jullie twee keer mochten. Dat is toch ideaal, want het is flink duur. Veel moois gezien ook, maar helaas niet dé walvishaaien. Klinkt best eng trouwens, zwemmen met haaien 😉 Veel moois gezien!

  • Reply Carolien 16 februari 2017 at 14:58

   Het is écht megaduur! Daar moesten we wel even over nadenken hoor. Dat je dan twee keer mag is wel een kadootje. Ik zou dus ook altijd zorgen dat ik meerdere dagen inplan hier, zodat je direct nog een keer mee kunt. Wij konden de dag erna niet meer mee, maar wel twee dagen later.

 • Reply Sanne 12 februari 2017 at 17:12

  Wat ontzettend gaaf! Die foto’s dat ze zo opspringen zijn ook echt fantastisch!

  • Reply Carolien 16 februari 2017 at 14:55

   Ja, springende walvissen zijn echt zo gaaf! Dat kan ik blijven zien.

 • Reply Jenny - IkReis 12 februari 2017 at 18:36

  Dit klinkt zo bekend!

  Ik wilde net walvishaaien snorkelen in Mozambique, maar de haaien waren niet thuis. Ik heb allerlei moois gezien, maar geen walvishaai.

  Ik heb nog een split second overwogen om met ze te snorkelen in Oslob (Filipijnen), daar heb ik vanaf gezien omdat ze gevoerd worden.

  • Reply Carolien 16 februari 2017 at 14:54

   Oh nee, als ze gevoerd worden is dat niet oké nee. Je wilt ze wel echt in het wild zien. Wel jammer dat we ze niet gezien hebben, maar zo blijft het wel een echte wildernis ervaring en niet een (gegarandeerde) dierentuin attractie 😉

 • Reply Diana | Stripe Away 13 februari 2017 at 09:22

  Jammer dat je de Walvishaai niet hebt gezien. Ik toch wel beetje balen ook al heb je er onwijs veel moois voor terug in de plek gezien. En wat je wel hebt gezien wauw. De zee heeft zoveel moois wat je kan bewonderen.

  • Reply Carolien 16 februari 2017 at 14:53

   Heel veel moois! Tot nu toe vond ik de riffen bij Australië echt het mooist, maar ik heb nog lang niet overal gesnorkeld.

 • Reply Yvonne 13 februari 2017 at 22:56

  Wat super jammer dat jullie geen walvishaai gezien hebben, dat is toch waar je oa voor kwam. Maar gelukkig zagen jullie zoveel ander moois, lijkt me magisch… ik vind snorkelen sowieso altijd bijzonder.. zo’n andere wereld onder water!

  • Reply Carolien 16 februari 2017 at 14:53

   Ja heel jammer, alhoewel ik het best ook wel spannend vond haha, maar ik heb zoveel ander moois gezien!

 • Reply Gabrielle ~ GlobeGirl 14 februari 2017 at 14:18

  Wat een gaaf avontuur! Jammer dat jullie uiteindelijk geen walvishaai hebben gezien maar wel zoveel moois. Ik heb een keer gesnorkeld bij Florida, was ook erg gaaf 🙂 De onderwaterwereld is toch ook prachtig!

  • Reply Carolien 16 februari 2017 at 14:52

   Ja jammer van die walvishaaien, maar het was verder ook zo mooi! In Florida heb ik ook gesnorkeld en ook veel mooie vissen gezien, maar het haalt het niet bij de riffen van Australië.

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 16 februari 2017 at 19:33

  Lijkt me een geweldige ervaring. Jammer dat jullie ze niet hebben gezien. West Australië staat nog op mijn lijstje 🙂

 • Reply ivonne 17 februari 2017 at 10:26

  Wij hebben dezelfde tour gedaan en schrokken ook enorm van de prijs, maar goed het is een “once in a lifetime” ervaring dus toch gedaan. Wij hadden het geluk wel walvishaaien te zien en er was er zelfs één die tegen de boot aan kwam schurken. Ik vond het Ningaloo Reef geweldig, we hebben er ook gedoken. Jullie hebben echt veel gezien hoor op jullie tocht!

 • Reply Maud - Maudgeniet.nl 17 februari 2017 at 12:05

  Wat jammer dat je de walvishaai niet gezien hebt. Maar volgens mij mag je niet klagen, want je hebt heel veel andere toffe zeedieren gezien. Lijkt me een hele mooie ervaring!

 • Reply Aniek 1 februari 2018 at 09:21

  Pfoe, van die prijs schrik ik ook wel. Maar jullie hebben wel veel gezien tijdens het snorkelen. Al waren het dan geen haaien. de schildpad en pijlstaartrog zijn ook bijzonder.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.