5x doen Flinders Ranges Zuid Australië

Ga je een rondreis maken door Zuid Australië, dan mogen de Flinders Ranges niet ontbreken op je lijstje. De Flinders Ranges is een bergketen in de Outback van Zuid Australië. Het is vernoemd naar ontdekkingsreiziger Matthew Flinders (1774–1814), de kapitein van de Royal Navy die grote delen van South Australia heeft verkend. Maar voordat Matthew Flinders hier een voet aan wal zette woonde de Adnyamathanha (Aboriginalstam) hier al.  Het berggebied is al miljoenen jaren oud en was eerst nog veel hoger, maar door erosie is het gebergte kleiner geworden. Wilpena Pound is de opvallendste bergformatie in het natuurgebied. Het is een kraterachtige rotsformatie dat lijkt op een natuurlijk amfitheater. Je ziet dit het beste als je van bovenaf bekijkt. St Mary’s is de hoogste berg met 1171 meter.

Ik geef je in deze post tips om dit immense gebied te verkennen. Wat mag je niet missen, wat zijn leuke activiteiten en waar moet je rekening mee houden? Je leest het in 5x doen Flinders Ranges Zuid Australië.

5x doen in de Flinders Ranges Zuid Australië 5x doen in de Flinders Ranges Zuid Australië

1. Scenic flight boven Flinders Ranges

Een van onze hoogtepunten tijdens ons bezoek aan de Flinders Ranges is een vlucht met een klein vliegtuigje boven onder andere Wilpena Pound. Vanuit de lucht is veel beter te zien hoe groot het gebergte is. En ook de kraterachtige amfitheater vorm van Wilpena Pound is zo ook veel beter te zien. We kregen ook veel uitleg erbij, maar ik had vooral oog voor mijn camera en het schieten van de mooiste plaatjes 😉

5x doen Flinders Ranges Zuid Australië  05920015 0592002805920022 05920030 05920033

2. Ritje met de Ghan

Weer eens iets anders dan met een auto of camper dit immense land verkennen: reis eens met de trein. The Ghan rijdt van Adelaide naar Darwin (2,979 km) in vier dagen; dwars door de Outback en ook langs de Flinders Ranges. The Ghan is afgeleid van de oorspronkelijke naam Afghan Express en deze verwijst naar de kamelenkaravananen die hiervoor het transport over die route verzorgden. Je kunt met vrienden of familie een hele wagon afhuren en full service verzorgd worden. Je hoeft niet de hele reis in de trein te zitten, want tussendoor wordt er op verschillende stations een paar uur gestopt zodat je de omgeving kunt verkennen. Je kunt ook slechts een deel van de route met de trein afleggen. Wij hebben geen ritje met de trein gemaakt, maar het lijkt me zeker een keer leuk om met deze trein door de outback te rijden. Je moet nog iets te wensen overlaten, toch?

3. Roadtrip door Flinders Ranges

Wij maken een mooie autoroute vanaf de airstrip van onze scenic flight naar Bunyeroo Gorge, Brachina Gorge, de sealed road en Moralana Scenic Route en vandaar weer terug naar Hawker. Je rijdt echt door de outback, dus woestijnachtige, ruige omgeving. En we zien onderweg verschillende kangoeroes en emoes. Ook een emoe met jongen! Erg leuk. Wist je trouwens dat bij de emoes, de vader de eieren uitbroedt en nadien ook voor de kinderen zorgt?

05920035 05920036 05940003 05940012 0594000805940013

4. Wandelen door Flinders Ranges

Een andere optie is om een wandeling te maken door dit gebied. Wij zagen dat met 40 graden en een baby niet erg zitten, dus wij hielden het bij een autorit en een scenic flight, maar als je er op een moment bent dat het minder warm is dan kan je kiezen uit zo’n 20 wandelingen door het park, van kort tot uitdagend. Zie hiervoor de website: walking guides Flinders Ranges

5x-doen-flinders-ranges-zuid-australie

Het was écht te warm om te wandelen!

5. Eten bij Old Ghan

Als je in Hawker bent moet je gewoon een bezoek brengen aan restaurant The Old Ghan. Het zit in een oud Ghan treinstation en wij hebben er heerlijk gegeten. Vooral het toetje, een taartje met appel en Quandong, smaakte heerlijk. Quandong hoor ik je vragen? Ja dat is een lokale vrucht die groeit in de woestijn. Deze was erg belangrijk voor Aboriginals, zowel als medicijn als voor voedsel. Emus en Cassowaries zijn gek op deze vrucht. Het is een wat zure vrucht, die ook wel inheemse perzik wordt genoemd. Samen met de appel smaakte het in het taartje erg fris, niet zuur in ieder geval.

05920002

Praktische informatie

Wij waren eind november (voorjaar) in de Flinders Ranges en toen was het er al bloedheet, temperaturen van >40 graden. Het is dus niet aan te raden om nog later in het jaar dit gebied te bezoeken. Wij kozen er dan ook voor om niet te gaan kamperen in ons tentje, maar sliepen een nachtje in een cabin op Hawker Caravan Park.

Flinders Ranges Hawker Caravan Park

Een andere optie is om te overnachten op een cattlestation (veehouderij). Zo beleef je het echte outback Australië gevoel. Zie http://www.southaustralia.com/stationstays

Algemene informatie met onder andere downloadbare kaarten en folders vind je op http://www.southaustralia.com/en/places-to-go/flinders-ranges-and-outback

Ben jij al eens in de Flinders Ranges geweest?

Meer lezen over Zuid Australië?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Yvonne 13 juni 2016 at 19:21

  Wat gaaf zeg, dat tochtje in dat vliegtuigje. Nathalie ziet er helemaal happy uit ook, leuke foto! De Ghan! Vind die naam altijd al zo magisch klinken, lijkt me fantastisch om er ooit mee door Australië te reizen. Kan me voorstellen dat jullie met dat soort temperaturen niet gingen wandelen, maar in het koelere seizoen wel mooi lijkt me. Leuke tips!

  • Reply Carolien 17 juni 2016 at 18:10

   Ja, Natalie vond het leuk in het vliegtuigje hoor. Het was wel erg warm, dat dan weer wel, maar goed dan pas je het programma gewoon aan.

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 17 juni 2016 at 09:34

  Wat een gaaf gebied! Weet niet of ik het zou durven in zo’n klein vliegtuigje, maar het uitzicht lijkt me fantastisch!

  • Reply Carolien 17 juni 2016 at 18:08

   Ja het was fantastisch. Ik ben ook geen held met hoogtes, maar in dit vliegtuigje ging het prima hoor.

 • Reply Mellisa - Grenzeloosreizen 17 juni 2016 at 16:33

  Wow wat tof dat jullie dit hebben gedaan met een baby! Vind altijd dat zoveel mensen opeens ‘niks’ meer doen wanneer ze een baby hebben gekregen. Lijkt mij zo’n onzin en jij bewijst het dat het gewoon onzin is! Australië lijkt me ontzettend gaaf, maar dat doe ik denk liever als ik meer geld te besteden heb 🙂

  • Reply Carolien 17 juni 2016 at 18:07

   Ja, gewoon blijven reizen hoor met kids 🙂

 • Reply anto 17 juni 2016 at 21:52

  Ik vind het nog altijd jammer dat ik Australië met de Greyhound bus heb gedaan en dat ik een ontzettend laag budget had, waardoor ik soms veel te lang op 1 plek zat. Mooie foto’s en een goede motivatie om ooit nog eens terug te gaan!

  • Reply Carolien 18 september 2016 at 10:04

   Oja, met openbaar vervoer en laag budget is het wel wat lastiger inderdaad. Maar je hebt vast ook mooie herinneringen gemaakt!

 • Reply Denise - Follow my footprints 17 juni 2016 at 23:38

  Ik ben nog nooit in Australië geweest, maar ik krijg er meteen een Flying Doctors-gevoel van. Nooit meer aan gedacht, maar dat keek ik heel vaak. Jij ook?

  • Reply Carolien 18 september 2016 at 10:02

   Jaaa! Dat vond ik zo leuk. Misschien heeft die serie mijn liefde voor Australië wel aangewakkerd 😉

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.