Alles over kamperen in Australië

Kamperen in Australië is een geweldige ervaring. Australië is de ideale bestemming om een rondreis te maken én om te gaan kamperen. Het geeft een ontzettend vrij gevoel om rond te reizen en niet te weten waar je die avond eindigt. En in Australië heb je ook ontzettend veel mooie natuurplekken, waar je met een beetje geluk als enige op de camping staat. Hiervoor moet je wel even de juiste campings weten te vinden, anders kan het wel eens een teleurstelling worden. In deze blog Alles over kamperen in Australië zet ik al mijn tips en ervaringen voor je op een rijtje. Zo ga je goed voorbereid en met realistische verwachtingen op reis.

Alles over kamperen in Australië

West Australië verkennen met 4WD huurauto inclusief daktent

Kampeermiddelen, van eigen tent mee tot het huren van een camper

De eerste vraag die je waarschijnlijk hebt is welk vervoer- en kampeermiddel kies ik? Wat is handiger een camper of een auto met (eigen) tent? Daar is niet echt één antwoord op te geven. Alles heeft zijn voordelen. Je hebt veel keuzemogelijkheden als je gaat kamperen in Australië. Je kunt kiezen voor een camper, een gewone auto met tent (eigen of gehuurd), een 4WD auto met tent óf een auto met daktent. Uiteraard kan je ook kiezen voor glamping, waarbij je kiest voor het huren van cabins of luxe tenten. Deze laatste mogelijkheid hebben wij alleen als ‘noodoplossing’ gebruikt, als de temperaturen het niet toelieten om te kamperen (oftewel sneeuw of 40 graden). Ben je een backpacker, ga je voor een lange tijd en wil je zo weinig mogelijk uitgeven, dan is het kopen van een camper of auto met slaapmogelijkheid de beste oplossing. De voor- en nadelen van de verschillende kampeermiddelen heb ik voor je op een rijtje gezet, inclusief verhuurders of reisorganisaties die je verder kunnen helpen bij het huren van een auto of camper.

→ Voor- en nadelen kampeermiddelen Australië

Alles over kamperen in Australië

Met 6 personen naar Australië, we kozen voor een huurcamper en twee eigen tenten meegenomen vanuit huis

Verschillende soorten campings

Je hebt heel veel verschillende soorten campings in Australië. Van luxe, commerciële campings (als Big4 Holidaypark) met allerlei voorzieningen tot basic campsites midden in de natuur. De kosten variëren heel erg. Rondreizen in Australië is niet goedkoop, maar als je slim kiest hoeft het helemaal niet duur te zijn. Kamperen maakt Australië nog enigszins betaalbaar.

→Tip: Download de app Wikicamps Australia

 • Gratis kamperen in Australië

In Australië kan je op veel plekken gratis kamperen. Als je niet veel eisen stelt aan voorzieningen is dit dé manier om je rondreis goedkoop te houden. Wil je gratis overnachten? Dan is het handig om het Camps boek te kopen of de app te downloaden, waar al deze gratis plekken in vermeld staan. Handig is dat je hier ook wegenkaarten in vindt, dus een goede investering. Zie→ Camps Australia reisgids

 • Basic campsites

De basic campsites bevinden zich vaak in of vlakbij nationale parken of ander natuurschoon. Bij deze campings moet je aan het begin jezelf inschrijven en het geld in een zakje stoppen. Je hangt een bewijsje van betaling vervolgens aan je tent (als je langer staat). Een ranger haalt van tijd tot tijd het geld op en controleert of je er legaal staat. Op de basic campsites heb je vaak alleen een longdrop toilet (een wc met een gat zonder doortreksysteem). Soms moet je zaagsel of aarde overscheppen na je bezoek. Er is vaak wel wc papier en soms water om je handen te wassen. Dit water is niet drinkbaar! Sommige basic campsites hebben helemaal geen voorzieningen en stellen verplicht dat je je eigen (chemische) toilet meeneemt.

Basic camping met natuurlijk toilet

Voorbeeld van een longdrop toilet

 • Particuliere campsites

Naast basic campsites zijn er ook campings die wel enkele voorzieningen hebben, maar niet zo luxe zijn als de Big4 keten campsites. Je hebt er vaak wel toiletten en douches, drinkwater en plekken met elektriciteit. Soms is er ook nog een simpele campkitchen en een klein winkeltje. Een zwembad, grote speeltuinen, midgetgolf en restaurants ontbreken meestal. Soms bevindt een camping zich op een mooie plek, bijvoorbeeld bij een cattle station. Soms vindt je ook in de outback bij roadhouses campings waar je voor weinig toch redelijk wat voorzieningen treft.

 • Luxe campings

De luxe campings hebben veel voorzieningen, zoals een zwembad, campkitchen, een winkeltje en natuurlijk elektriciteit. Het is handig om van tijd tot tijd op zulke campings te staan om je accu’s op te laden, je was te doen en eens lekker te douchen. Een campkitchen is een meestal overdekte ruimte met kookgelegenheid. Ik heb ze heel luxe meegemaakt, alsof je in je eigen keuken staat, tot vrij basic. Je hebt er bijna altijd een koelkast, waar je je spullen in kunt bewaren. Op deze luxe campings kun je ook cabins (stacaravans) huren. Kies je altijd voor een luxe camping dan kan een lidmaatschap van Big4 je flinke korting geven.
Big4 campings

Kosten campings

Voor basic campsites betaal je ongeveer 8-10$ per persoon, kinderen 2,50$ (ongeveer 6-8 euro voor volwassenen, kinderen meestal rond de 2 euro). Voor een luxe camping op een Big4 camping ben je al gauw zo’n 35-40 euro per nacht voor een plaats met elektriciteit. Houdt er rekening mee dat populaire campings (ook de leuke basic campsites in natuurparken of aan zee), soms al maanden van te voren volgeboekt zijn. Dit hadden wij regelmatig in West Australië. Zie ook ons blog: → Oost of West Australië?

Kamperen in Australië oostkust

Luxe campings hebben veel voorzieningen zoals een zwembad

Reisperiode en bestemming

De keuze voor je kampeermiddel én campings hangt ook af van de periode waarin je naar Australië wilt gaan. Ga je in onze zomer, houdt er dan rekening mee dat het dan winter is in Australië. In het noordelijk deel is dat geen probleem, want daar heb je een tropisch klimaat en blijft het in de winter ook gewoon lekker warm. Maar ga je vooral naar het zuiden, dan kan het daar gewoon nog vriezen en sneeuwen. Zo vonden wij het in de Blue Mountains behoorlijk koud en kozen voor een cabin. De volgende ochtend zagen we dat het gesneeuwd had die nacht! Dan wil je niet in je tentje liggen (tenzij je een echte die hard bent). Andersom geldt ook, in onze winter is het zomer in Australië. Dan kan het heel erg warm worden. Wij hebben temperaturen van boven de 40 graden meegemaakt. Ook dan is het fijn om even in de airco te liggen. In de Outback kan je ook last krijgen van vliegen (in hun zomerperiode, met name na een regenperiode). Dat maakt kamperen ook niet echt een fijne bezigheid. Ook zijn er in bepaalde periodes giftige kwallen en moet je in bepaalde gebieden rekening houden met bijvoorbeeld krokodillen. Lees meer over het klimaat en het (ongewenste) wildlife in → Australië reisinformatie

Kamperen in Australië aan de Oostkust

Cabins in Australië, vooral een fijn alternatief bij te warm of koud weer

Handige kampeerspullen

Het maakt natuurlijk veel verschil of je gaat kiezen voor een cabin of dat je besluit om je eigen tent mee te nemen. Handige spullen hangen ook af van de reisperiode. Ga je in onze zomervakantie, dan kan een extra dikke slaapzak een must zijn, zeker als je ook naar de outback gaat. De nachten zijn daar ijskoud! Ook een brandertje op benzine is handig, campinggaz is niet overal te verkrijgen en je wilt niet je kostbare tijd kwijt zijn aan het zoeken. Bij een camper krijg je vaak een tafel en stoelen mee. Ook bij het huren van een tent, kan je vaak extra items huren. Neem je je eigen tent mee, dan kan je dit soort items ook gemakkelijk ter plekke kopen. Hetzelfde geldt voor een koelkast. Deze zit wel in een camper en meestal ook in een auto met daktent, maar niet als je gewoon een auto gaat huren. Je kunt dan een (kleine) ‘eski’ ter plekke kopen en deze vullen met ijs.

Zie ook: → Kamperen en met het vliegtuig voor meer tips voor het meenemen van je tent in het vliegtuig en handige spullen.

camping Australië

Als je lang gaat kamperen is een campingstoel wel lekker

Campingreviews Australië

Wij hebben tijdens onze rondreizen in Australië altijd gekampeerd. Onze campingervaringen hebben we opgeschreven in Love to camp. Dit zijn reviews van campings zoals wij ze ervaren hebben, dus onze eigen mening. Voor actuele informatie en tarieven verwijs ik je naar de website van de betreffende camping. Je kunt zo ook direct je camping boeken als je zeker van een plek wilt zijn, óf je noteert de plek als ‘must see’ op je rondroute. Veel plezier met het plannen van je rondreis!→ Love to camp Australië – campingreviews Australië

Camping Francois Peron in Australië

Welke campingtips heb jij?

Bewaar deze tips op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply karlien 19 september 2016 at 09:57

  Kamperen met de kids in Australië is voor mij echt een droomreis. Goede tips alvast om het voorbereiden te starten 😉 De kids zijn nu nog te jong (2 en 4) om er echt plezier van te hebben maar over een aantal jaar is dat hopelijk anders!

  • Reply Carolien 21 september 2016 at 18:17

   Kids zijn niet te jong om er plezier aan te beleven hoor. Dit vermaken zich wel. Het is dan denk ik toch de papa en mama die het nu (nog) niet zien zitten. En als dat zo is, moet je het natuurlijk niet doen 😉

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 23 september 2016 at 16:16

  Super tips! Oz is nog steeds mijn grote favoriet…daar zou ik serieus kunnen wonen 🙂 . Aussi rules!

  • Reply Carolien 30 september 2016 at 11:49

   Ja hé, dat heb ik zelf ook wel. Zo informeel en lekker outdoor. Maar ja, als je er moet werken wordt het vast toch weer anders. Ik ben ook best blij in NL

 • Reply Mellisa - Grenzeloosreizen 23 september 2016 at 16:57

  Wat een handig artikel Carolien! De ene keer staat Australie hoog op mijn bucketlist en de andere keer weer iets lager haha! Ik houd wel van rondrijden met een auto en slapen in een tentje en in Australie moet dat al helemaal gaaf zijn!

  • Reply Carolien 30 september 2016 at 11:48

   haha, ja, zo gaat dat hé, met die bestemmingen. Ik heb ook een aantal bestemmingen op mijn lijst die soms heel hoog staan, waar ik dan alles over heb opgezocht, maar dat het dan toch weer iets anders wordt. Sommige bestemmingen worden het steeds maar niet, terwijl ik ze wel graag wil bezoeken. Je moet wat te dromen overhouden.

 • Reply Jessica 23 september 2016 at 21:19

  Heel handig artikel! Het lijkt me heel gaaf om ooit een busje te kopen en dan lekker door Australië te cruisen! Al zou ik dat minder snel als solo-reiziger doen. Maar een meisje mag blijven dromen, toch? 🙂

  • Reply Carolien 30 september 2016 at 11:47

   ja, dat lijkt me ook echt heerlijk, voor langere tijd. Ik droom er ook al van een busje te kopen en dan in Europa rond te touren, maar dat is iets voor pensioen denk ik. Nu vliegen we nog graag de hele wereld over, zolang het kan 😉

 • Reply Sanne 26 september 2016 at 14:35

  Je geeft echt goede tips Carolien! Ik kan me helemaal voorstellen als je net op het punt staat om naar Australië te gaan je hiermee echt geholpen bent.

  • Reply Carolien 30 september 2016 at 11:43

   Dank je! Altijd handig om vooraf het eea te weten. Soms is het best lastig ‘leuke’ campings te vinden en dan is goed om je voor te bereiden.

 • Reply Jesper 30 september 2016 at 10:03

  Wat een leuk en handig artikel. Ik ben al 2 keer eerder in Australië geweest en dit jaar ga ik weer, alleen dan voornamelijk kamperen. Ik ben erg benieuwd en kijk er erg naar uit! Bedankt voor de tips! Leuke blog trouwens! 🙂

  • Reply Carolien 30 september 2016 at 11:36

   Wat leuk dat je voor de derde keer naar Australië gaat, ook zo verliefd op dit land? Benieuwd waar je heen gaat en hoe. Wij hebben nu geen directe plannen, maar er staat nog genoeg van Australië op mijn lijstje om te ontdekken. Laat je me even weten hoe het was en of je nog leuke tips hebt over kamperen ter aanvulling van dit blog? Ben benieuwd of je nog gratis gaat kamperen…

 • Reply Wilma 26 september 2017 at 13:43

  Wat een super handige blog! We willen over 2 jaar een heerlijk lange zomervakantie naar Australië, en ik verzamel alvast leuke sites en handige tips over reizen in dat land. Maar ik geloof dat ik niet verder hoef te zoeken;-) Ik heb al lekker zitten lezen, maar als je nog specifieke tips hebt voor 2 volwassenen en een dochter van dan 12 die al wel veel gereisd hebben maar nog nooit zó ver weg zijn geweest, kamperen prima vinden, maar ook houden van een gezellig hotelletje of B&B op z’n tijd, zowel natuur en dieren als steden en mensen interessant vinden én een paar dagen in Beechworth in Victoria willen zijn, dan houd ik me aanbevolen!

  • Reply Carolien 26 september 2017 at 14:51

   Hoi Wilma, dat is leuk om te horen. Fijn hé die voorpret! Ik kan daar ook zo lekker van genieten. Heerlijk dat je lang weggaat. Weet je al welke route je gaat doen? Van de staat Victoria heb ik voornamelijk alleen de kustregio verkend, helaas nog niet het Alpine gedeelte. Dit staat nog wel op mijn wensenlijstje. De blogs over het zuiden van Australië vind je op http://www.dreamtheworld.nl/category/zuid-australie/ maar die had je vast al gevonden. Heel veel plezier met de voorbereidingen én de voorpret!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.