Griekenland op zoek naar het mediterrane dieet deel 1 Olijven

Eind november ging ik op persreis mee naar Kreta. Deze persreis was echt op mijn buik geschreven. Via ongebaande paden op zoek naar de plattelandscultuur en kennismaking met de keuken van Kreta. Een echte outdoor bestemming met nadruk op zoveel mogelijk zelf ervaren en leren over het gezonde dieet van Kreta. Reizen, fotograferen, leren én lekker eten, wat wil een mens nog meer!

Omdat mijn vliegtuig naar Griekenland vroeg vertrekt, breng ik de nacht daarvoor door in het Citizen-M hotel op het vliegveld Schiphol. Dit is een ideaal hotel als je ’s ochtends vroeg moet vliegen en je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Later een apart blog over dit hotel. Rond 7.00 uur ’s ochtends vertrok mijn vliegtuig en rond 11.00 uur was ik in Athene. Ik hoefde pas weer ’s avonds te vliegen, dus tijd om iets van Athene te gaan zien, zij het in sneltreinvaart. Lees meer over mijn bezoek aan Athene.

IMG_3057

Hotel in Archanes

Voordat het vliegtuig naar Heraklion (Kreta) vertrok maakte ik kennis met de rest van de groep. Een internationale groep, met vertegenwoordigers uit Frankrijk, Israël, Engeland, Slowakije, Polen en USA in uiteenlopende leeftijden. Na de vlucht wachtte een busje ons op en werden we via steile wegen naar ons hotel gebracht. Het viel me gelijk alweer op hoe smal sommige straten waren en hoe vaak Grieken dubbel parkeerden, het werd onze chauffeur niet makkelijk gemaakt. Net toen ik dacht dat we het laatste stuk moesten lopen lukte het de chauffeur om ons bij het hotel boven op een berg af te zetten. We deelden ieder met z’n tweeën of drieën een heel huisje, ik deelde de mijne met de gezellige Madyson uit New York. We mochten even onze spullen wegzetten en toen was het alweer tijd om verder te gaan. We werden via dezelfde route met de bus naar Archanes gebracht voor onze eerste kennismaking met de keuken van Kreta.

IMG_3181IMG_3180

hotel: www.eliathos.gr

Restaurant Rakadiko Agora

Bij Rakadiko Agora kregen we het ene gerecht na het andere geserveerd. Veel groenten, bonen, olijfolie en kaas. Dit vormt de basis van het Kretenzer dieet dat als een van de gezondste ter wereld wordt gezien. Er is onderzoek gedaan naar de eetgewoonten van 7 ontwikkelde landen en de studie toonde aan dat de Kretenzer mannen in vergelijking tot andere landen die aan het onderzoek deelnamen, het laagste percentage sterfgevallen kende, die veroorzaakt werden door hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Dit werd toegewezen aan het mediterrane dieet dat bestaat uit veel fruit, groenten, bonen, peulvruchten en granen, honing en olijfolie als belangrijkste vet. Er wordt weinig vlees gegeten, zeker geen rood vlees. En  alle ingrediënten zijn zoveel mogelijk natuurlijke en traditionele lokale producten. Hier gaan we de komende dagen uitgebreid kennis mee maken.  Ik kan niet wachten! Na het uitgebreide diner wandelen we de heuvel op terug naar ons hotel. Poehee, dat is een hele klim. Nu weet ik nog niet of de goede gezondheid van de Grieken door het dieet komt of door het landschap. Je moet in ieder geval een goede uithoudingsvermogen hebben wil je hier wonen. Ik slaap in ieder geval heerlijk deze nacht.

IMG_0511IMG_3150

In de olijfgaard

De volgende dag gaat de wekker vroeg, veel te vroeg. Het lijkt nog midden in de nacht. Al slaapwandelend loop ik naar de ontbijtruimte, waar de heerlijkste Griekse yoghurt klaarstaat met Cruesli en honing en ander lekkers. Een bakje koffie erbij en ik kan er tegenaan. We gaan weer met de groep in de minibus en worden naar de olijfvelden gebracht. Onderweg zie ik allemaal pick-ups met vreemde apparaten op de achterkant gebonden. Ik vroeg me af wat het zou zijn. Apparaten om de schoorsteen mee schoon te maken? Al snel zie ik op de olijfvelden wat het is. Het blijkt een elektrisch apparaat te zijn waarmee je snel de olijven mee uit de boom kunt halen. De ouderwetse manier is de olijven eruit slaan met een soort van hark. Natuurlijk moet iedereen dat even proberen. Het lijkt wel een tennispartij zoals wij tegen de kleine ballen staan te slaan. Ze vliegen overal en zeker met het elektrische apparaat is een bril aan te raden want de olijven komen met een behoorlijke kracht op je neer. Eentje met je oog op vangen is niet aan te raden.

IMG_3189IMG_3205IMG_3241IMG_3222b IMG_3196IMG_3194IMG_3287
IMG_3301bIMG_3293IMG_3340

Het weer is schitterend en ik kan veel foto’s maken met mooi tegenlicht, tussen het werken door. De olijven worden opgevangen in netten en wij halen alles wat er niet tussen hoort eruit, voornamelijk takjes maar ook slakken! Daarna worden de olijven in zakken gedaan en vervoerd naar de olijfoliefabriek. Ik vind de buitenlucht heerlijk en word helemaal zen van het uitzoeken van takjes, onderwijl gezellig kletsend met de meiden uit Praag. Tijd voor een welverdiende lunch! Ook hier uiteraard een typisch Kretenzer plattelandslunch. Alles smaakt lekkerder na gedane arbeid, of wellicht kwam het door de heerlijke zelfgemaakte wijn die rijkelijk vloeit.

IMG_3266IMG_3273IMG_3347 IMG_3357IMG_3328

In een volgend blog vertel ik meer over de olijfoliefabrieken (en de rest van de reis), wordt vervolgd!

Benieuwd naar de toeristische highlights op Kreta? Lees dan dit artikel over Kreta van Diana

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Tom 18 januari 2016 at 15:21

  Wow, wat een mooie foto’s zeg! Ik krijg gelijk al zin om te gaan!

  • Reply Carolien 19 januari 2016 at 19:25

   Leuk om te horen Tom! En ik zou ook wel weer terug willen 🙂

 • Reply Yvonne 19 juni 2016 at 20:23

  Prachtige, sfeervolle foto’s. Kreta trekt mij helemaal niet, maar van deze plaatjes wordt ik wel blij moet ik zeggen. Ik zou ook echt meer met tegenlicht moeten experimenteren. Dank je voor de reminder 🙂

  • Reply Carolien 24 juni 2016 at 21:17

   Kreta trok mij ook niet, totdat ik toch zelf maar eens een kijkje ging nemen 😉

 • Reply Maud 19 juni 2016 at 20:39

  Heerlijk om dit te lezen! Over twee weken zitten wij in Kreta.. Na het lezen van dit artikel zit ik er zwaar aan te denken om onze planning te veranderen naar jouw planning! 😉 En waauuw, die foto’s van de bevolking! Ik word hier helemaal vrolijk van.. Zojuist heb je mijn voorpret verdubbelt! 🙂

  • Reply Carolien 24 juni 2016 at 21:03

   Ah…dat is leuk om te lezen! Reis in ieder geval ook de binnenlanden van Kreta in, dan zie je meer het ‘gewone’ leven..Heel veel plezier! (ik heb nog meer blogs over Kreta, misschien ook leuk om te lezen ter voorbereiding)

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 24 juni 2016 at 07:10

  Sfeervolle foto’s, heerlijk om te lezen inderdaad. Ben in Griekenland alleen in Chersonissos geweest, maar het doet me een beetje denken aan Italië. En ik weet hoe fijn dat is, dus zou ook graag eens het andere Griekenland bewonderen :)!

  • Reply Carolien 24 juni 2016 at 20:59

   Ja, het ‘andere’ (dan all inclusive vakantie) Griekenland is bijzonder mooi en de mensen echt heel erg aardig!

 • Reply Jenny - ikreis.net 24 juni 2016 at 07:24

  Mooie sfeervolle foto’s! Lijkt me leuk om zo een kijkje achter de schermen te kunnen nemen.

  • Reply Carolien 24 juni 2016 at 20:58

   Ja was erg leuk, ik heb genoten!

 • Reply Denise - Follow my footprints 25 juni 2016 at 12:06

  Daar zitten een paar hele mooie foto’s tussen! Ik wil ook nog steeds graag naar Kreta en naar nog zoveel andere Griekse eilanden, ook al heb ik er al best veel gezien. Op Zakynthos ben ik met de kinderen ook in een olijfoliefabriek geweest. Die houden net als ik heel erg van olijfolie, en mijn zoontje en ik heel erg van olijven.

  • Reply Carolien 27 juni 2016 at 21:06

   Ja mijn dochter is ook gek op olijven en feta, haha, wereldkinderen hé! Ik hoop dit jaar nog een keer voor @visitgreece op reis te mogen. Zakynthos is zo’n eiland wat ik graag nog eens wil bezoeken

 • Reply Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 25 juni 2016 at 12:09

  Wat super leuk dat je op persreis naar Kreta mocht en dat het ook helemaal op je lijf geschreven is. Dat is wel het leukste! Het ziet er super mooi uit! Mooie foto’s ook. Volgens mij heb je echt genoten! 🙂

  • Reply Carolien 27 juni 2016 at 21:04

   Ja ik heb echt genoten, leuk dat je dat uit mijn blog kan opmaken 🙂

 • Reply Jan Bastiaansen 4 december 2016 at 10:52

  Prachtige verhalen en foto’s Carolien. Zal er de komende winter best mee door komen. Zelf heb ik in voorjaar 2018 een reis door het vasteland van Griekenland gepland. Ook dát moet een culinair tintje krijgen natuurlijk. Helaas wordt het me niet aangeboden!

  • Reply Carolien 4 december 2016 at 12:30

   Leuk dat je zo geniet van het verhaal en dat je zelf ook die kant op gaat, al moet je nog even wachten 😉

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.