5x beste snorkelplekken in Australië

Australië is een heel groot eiland omringd door oceanen vól wilde dieren, een ideale plek dus om te gaan duiken en snorkelen. Zelf ben ik geen duiker, maar snorkelen vind ik één van de gaafste dingen om te doen als ik op reis ben. En in Australië kan dat ook uitstekend. Uiteraard kan je snorkelen boven de twee koraalriffen Ningaloo Reef en Great Barrierreef, beiden UNESCO werelderfgoed. Maar ook in het zuiden heb ik een gave snorkelervaring gehad. Ik geef je hierbij mijn 5x beste snorkelplekken in Australië.

Snorkelen in Australië, dit zijn 5x de beste plekken:

1. West Australië:  Exmouth – Snorkelen met Walvishaaien

Exmouth ligt op het puntje van de North West Cape niet ver van het Cape Range National Park. Het staat vooral bekend om zijn zwemmen met walvishaaien tours. Hoewel een zeer prijzige tour, mag deze niet ontbreken als je in de juiste periode (apr – juli) in West Australië bent. Als je geen walvishaai spot op je tour mag je meestal nog een keertje mee als er plek is. En heb je pech, zoals wij, en zie je ook de tweede keer geen walvishaai, dan is de tour nog steeds een aanrader, want wij zagen wel heel veel andere dieren zoals roggen (oa mantaray), orca’s, zeeschildpadden, springende bultrugwalvissen, false killerwhales en verschillende haaien.

→ Lees ons compleet verslag van de walvistour

2. West Australië:  Coral Bay – snorkelen boven Ningaloo Reef

Een van de 5x beste snorkelplekken in Australië is het Ningaloo Reef. Tijdens de ‘zwemmen met walvishaaientour’ snorkel je uiteraard ook boven het Ningaloo Reef, maar je hoeft niet met een (dure) tour mee om bij het Ningaloo Reef te snorkelen. In tegenstelling tot het Great Barrier Reef in het oosten van Australië kan je in het westen gewoon vanaf het strand het rif verkennen. Het ligt veel dichter bij de kust dan het Great Barrier Reef. Een van de plekken waar je goed vanaf de kant kunt snorkelen is Coral Bay. Hier is een groot deel van het rif beschermd tegen vissers, dus de vissen zijn hier met velen en er zitten veel grote exemplaren tussen. Gewoon twee meter de zee in stappen en je bent omringd door tropische vissen.

→ zie ook: top 5 must see en do’s in West Australië (punt Coral Bay)

3. West Australië:  Turquoise Bay – snorkelen boven Ningaloo Reef

Nog een plek waar je zo vanaf het strand kunt gaan snorkelen. Turguoise Bay ligt midden in het Cape Range National Park. Dit is een prachtig natuurgebied met aan de ene kant tropisch witte stranden en aan de andere kant diepe kl0ven met vergezichten. Als je bij Turguoise Bay gaat snorkelen heb je kans op vele mooie vissen en roggen. Er staat wel meer stroming dan bij Coral Bay, dus je moet wel goed kunnen zwemmen. Binnenkort zal ik ook een blog schrijven over dit Nationale Park.

4. Oost Australië: Port Douglas – snorkelen boven Great Barrier Reef met wittip rifhaaien

Het Great Barrier Reef is het grootste rif ter wereld en staat op de UNESCO werelderfgoed lijst. Hoewel het druk bezocht wordt en daardoor ook in voortbestaan wordt bedreigd is het wel een bezoek waard. Het was onze eerste kennismaking met de onderwaterwereld in Australië en daardoor blijft het voor ons speciaal. Ik moet zeggen, het was toen al druk en volgens mij is het nu nog drukker. En nog een nadeel ten opzichte van het Ningaloo Reef, je moet een tour boeken want je kunt niet vanaf de kant het rif bekijken. Wel heel gaaf, we zagen zoveel mooi koraal, scholen gekleurde vissen, baracuda’s, schildpadden en wittip rifhaaien. Vooral dat laatste maakte indruk.

5. Zuid Australië: Baird Bay – Snorkelen met Zeeleeuwen

In het zuiden van Australië maakten we weer een hele andere soort snorkeltrip. Hier geen koraalrif, maar een ontmoeting met grote zeezoogdieren. We gingen snorkelen met zeeleeuwen! Hoe bijzonder. We vaarden met een bootje richting een stuk land waar ze veel zaten en wachten af of de zeeleeuwen het water in kwamen. Dat deden ze. Zeeleeuwen zijn ontzettend nieuwsgierig dieren. We gingen ook snel het water in met onze snorkelset en al snel kwamen de zeeleeuwen naar ons toe. Als je rondjes draaide dan deden de zeeleeuwen je na. Als je je hand als vuist uitstak kwamen ze een ‘kopje’ geven. Dat laatste vond ik zelf iets te spannend, als je de bek van een zeeleeuw hebt gezien, snap je wel waarom. Maar wat was het een superspannende en gave snorkeltour!

→ zie ook Onze tips voor zwemmen met wilde zeedieren

foto van www.gawlerrangessafaris.com

Natuurlijk zijn er nog meer plekken waar je kunt snorkelen. Zo vertrekken er ook vanuit Cairns de nodige boten naar het Great Barrier Reef. Wij hebben lang geleden ook een boattour naar Green Island gemaakt, maar dat was een tegenvaller, het koraal was daar helemaal dood, zo jammer. Verder hebben we nog gesnorkeld en gedoken (proefduik) bij de Franklin Islands (Oost Australië) en ook bij de Whitesunday Islands, bij Hook Bay. Ook op deze twee laatste plekken hebben we veel vissen en schildpadden gezien.

tip: Heb je geen brevet maar wil je wel dieper het water in, dan kan je veelal ook een proefduik doen met een instructeur, zo zie je de vissen en dieren van dichterbij. Kan je het water niet in, of zit je met hele kleine kinderen dan kan je ook mee met een boot met een glasbodem, zo zie je toch de onderwaterwereld zonder nat te worden.

Bewaar deze snorkeltips op Pinterest!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Aniek 11 januari 2018 at 13:58

  Wat gaaf zeg, snorkelen met Walvishaaien! Alleen wel flink balen als je ze dan niet ziet, ook al kan je genoeg andere dieren spotten.

  • Reply Carolien 12 januari 2018 at 09:38

   Ja dat was zeker even balen. Zeker omdat de dagen ervoor ze wel walvishaaien hadden gespot, was echt zo’n pech hebben. Maar toch vonden we het meer dan de moeite waard. We hebben zoveel andere gave dieren gezien.

 • Reply Britte 11 januari 2018 at 21:40

  Het lijkt me magisch om te snorkelen in Australië, zeker buiten de bekende gebieden. Het zeeleven is daar zo anders. Grappig trouwens, toen we gingen snorkelen in Thailand had ik exact zo’n kaartje waar de verschillende vissen op stonden die je kon spotten. Ik was alleen maar bang dat ik een barracuda zou zien!

  • Reply Carolien 12 januari 2018 at 09:39

   haha, ja, ik heb ook een paar keer een school barracuda’s gezien, dat is best angstaanjagend, want die hebben hele scherpe tanden. Gelukkig hadden ze het niet op mij voorzien. Ik vond die haaien trouwens ook spannend, maar gelukkig lagen ze bij ons op de bodem en zwommen ze niet langs me heen 😉

 • Reply Diana 15 januari 2018 at 18:53

  Wat gaaf om hier allemaal te snorkelen. Als ik kan snorkelen probeer ik dat eigenlijk altijd te doen. Kan echt uren dobberen en rondkijken. Neem ook vaak mijn camera mee om foto’s te maken. Duiken doe ik ook vaak met een proefduik vaak omdat ik nog niet de cursus heb gedaan. Goede tips overigs ook.

  • Reply Carolien 17 januari 2018 at 19:53

   Ja, hier ook. We snorkelen met z’n allen graag. Ik heb 1x een proefduik gemaakt, maar hou het toch maar bij snorkelen. Ik had ook een onder water camera, maar die is helaas gesneuveld. Nu filmen we af en toe met de action cam. Ik zou wel weer eens een camera willen (of een goede wateromhulsel, maar weet niet of dat goed werkt).

 • Reply Sanne 17 januari 2018 at 12:22

  Wat tof dat het gelukt is om te zwemmen met zeeleeuwen. Bij ons was helaas het weer er te slecht voor. En wat hebben jullie veel gezien tijdens je walvissentocht in Exmouth! Helaas geen walvishaaien, maar wel orca’s, heel gaaf!

  • Reply Carolien 17 januari 2018 at 19:47

   Ja, zwemmen met zeeleeuwen is zeker gelukt! Ik vond het heel spannend, zeg maar gerust best wel eng, ze hebben toch echt hele grote tanden, maar het was ook heel mooi en bijzonder. We lieten ze echt naar ons toekomen en het was heel ‘diervriendelijk’. De zeeleeuwen waren ‘leidend’ zeg maar en wij volgden. En ja, die walvishaaien, echt heel jammer, maar die orca’s waren echt supertof en dat was volgens de gids ook erg uniek. Er kwam gelijk een hele filmploeg het water op.

 • Reply Kelly 17 januari 2018 at 19:42

  Die zeeleeuwen zijn leuk zeg! Dat zou zelfs ik wel willen, haha. Ik ben geen fan van snorkelen, maar die zeeleeuwen lijken mij wel erg gaaf. Walvishaaien lijken mij ook wel heel tof. Ik heb overigens niet gesnorkeld in Australië…geen tijd meer.

  • Reply Carolien 17 januari 2018 at 19:45

   Niet gesnorkeld in Australië??? hoe is dat mogelijk, hahaha. Bij ons is dat bijna nummer 1 activiteit als we ergens zijn waar het onder water mooi is.

 • Reply Caro 18 januari 2018 at 04:53

  Australië staat nog helemaal niet zo hoog op mijn lijstje maar na dit artikel is het zo’n stuk gestegen! Die onderwater foto’s zijn echt onwijs mooi en ik kan me haast niet voorstellen dat je daar gewoon tussen snorkelt terwijl je zo veel bijzondere vissen en andere onderwater dieren ziet. Jammer van de walvishaaien maar je hebt inderdaad heel veel prachtige andere dieren ervoor in de plaats gezien!

  • Reply Carolien 28 januari 2018 at 18:52

   Ja die onderwater wereld is zo magisch. Zodra je je hoofd onder water steekt zit je gewoon in een hele andere wereld. Je hebt geen idee als je zwemt wat er allemaal onder je zit 😉 Soms ook wel spannend natuurlijk, want haaien en vissen met scherpe tanden zitten er ook 😛

 • Reply Jessica 18 januari 2018 at 15:26

  Wauwwww wat hebben jullie een hoop gave dieren hier gezien zeg! Misschien Australië toch maar op m’n bucketlist zetten, al is het alleen al voor het snorkelen 🙂 Jammer dat je de walvishaaien niet hebt gezien, maar gelukkig heb je een hoop andere toffe dieren gezien!

  • Reply Carolien 22 januari 2018 at 14:31

   ja, snorkelen in Australië is ontzettend gaaf! Hoewel ik wel al weer hoorde dat het koraal in het Great Barrierreef al minder aanwezig was dan anders. Hoop dat het niet verpest wordt door toeristen, blijft dubbel, aan de ene kant is het zo gaaf om te zien, maar doordat velen dat willen, gaat het ook verloren 🙁

 • Reply Martin 19 januari 2018 at 20:03

  Wow, gaaf zeg! Die foto van de bultrug is echt top! Ik ben in Sri Lanka op walvissentocht geweest. Ik heb ze wel gezien, maar foto’s maken was erg lastig door de hoge golven. Ik hoop ze ooit nog eens te zien met rustiger water 😄

  • Reply Carolien 22 januari 2018 at 14:28

   Ja daar weet ik alles van, je gaat alle kanten op, haha. En ze springen ook iedere keer als je het niet verwachten, of je kijkt dan net helemaal verkeerd. Walvissen fotograferen is erg moeilijk.

 • Reply Esther 26 januari 2018 at 16:46

  Wat kan je hier veel zien van het onderwaterleven. Helaas ben ik niet zo’n held onder water. Iets met angst voor haaien…. wel flink balen, want het lijkt me prachtig om een aantal van deze beesten te zien. Ik heb 1x gesnorkeld in Curaçao en daar kwam ik terecht tussen een aantal zeeschildpadden. Dat was een bijzondere ervaring.

  • Reply Carolien 28 januari 2018 at 18:53

   Zeeschildpadden zijn ook zó mooi! Ik ben ook echt geen held, maar mijn nieuwsgierigheid en de schoonheid wint het van mijn angst, nou ja, meestal dan 😉 Als ik een haai zie wil ik ook altijd direct boven water om te zien waar de rest is… ik zie alles het liefst van een afstandje… die haai moet niet naar mij toe gaan komen. Maar verder is het echt heel mooi en bijzonder

 • Reply Daphne 28 januari 2018 at 11:13

  Wat een fijne post! Laat ik nou net morgen naar Australië vliegen voor een jaar en ook zeker willen gaan duiken/snorkelen. Ik wist helemaal niet dat je in Exmouth ook kon snorkelen met walvishaaien, dacht daar alleen duiken. Goed te weten! En snorkelen met zeeleeuwen, dat wil ik ook! 🙂 Genoeg moois te zien zo te lezen! Yes, heb er zin in!

  • Reply Carolien 28 januari 2018 at 18:54

   Jeetje wat een fijn vooruitzicht ,een jaar lang naar Australië 🙂 Dat wil ik ook wel. Benieuwd waar jij gaat snorkelen/duiken.

 • Reply Marcella 2 februari 2018 at 16:39

  Ik ben dol op water, en wil dan ook graag snorkelen in Australië. Met vissen, maar ook zeker met zeeleeuwen. De speelsheid van die beestjes lijkt me heerlijk!

 • Reply Helma 5 februari 2018 at 13:38

  Gaaf om te lezen! Eind oktober / heel november zijn wij in Australië. Tips om dan heen te gaan? Komen vanuit Indonesië. Wij zijn ook dol op duiken/snorkelen, waterleven maar ook andere dieren, natuur etc. Heerlijk om te reizen!

 • Reply Carolien 6 februari 2018 at 14:49

  Wat een gaaf vooruitzicht! In onze winter is het erg warm in Australië. Ik zou dan kiezen voor het zuiden, daar is het minst warm. Je kunt dan snorkelen met zeeleeuwen. En heel veel kangaroes en emoes spotten in de Gawler Ranges. Natuurlijk kan je ook naar Kangaroo Island en de Great Ocean Road rijden. En de Flinders Ranges zijn ook een heel mooi gebied, vooral ook van bovenaf met een klein vliegtuigje. Zie ook
  https://www.dreamtheworld.nl/category/zuid-australie/

 • Reply Lia Vugts 9 maart 2018 at 00:39

  Hey Carolien,
  Wij zijn nu in Australië, wij reizen van Adalaide naar Cairns met een campertje.
  Wíj zijn over ongeveer 10 a 12 dgn in queensland. Welke excursie om te snorkelen bij great barrier reef kun jij aanraden? Wij willen er ok wel meerdere doen.
  Gr Lia

  • Reply Carolien 9 maart 2018 at 12:10

   Hey Lia,
   Leuk dat jullie naar Australië gaan. Het is voor ons alweer een paar jaar geleden dat we in Queensland waren. We gingen toen snorkelen met de Aristocat vanuit Port Douglas en dat is prima bevallen, maar ik weet niet of het nu nog hetzelfde is natuurlijk. Kan best veranderd zijn in de tussentijd. Heel veel plezier!
   Carolien

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.