Australië 2wd of 4wd auto

Leuk, als je hier kijkt, dan heb je waarschijnlijk interesse in een reis naar Australië! Ik kan je alleen maar gelijk geven, Australië is gaaf! Ik ben er meerdere keren geweest en kan je helpen bij jouw zoektocht. Je vraagt je nu waarschijnlijk af wat het beste vervoersmiddel is om hier rond te reizen. Uiteraard kan je ook met het openbaar vervoer rondreizen in Australië, zeker in het relatief drukkere oosten, maar wil je echt het land doorkruizen en onafhankelijk zijn dan kan je het beste een auto huren of kopen. Australië is een echte roadtrip bestemming!

Bekijk ook dit artikel met de 14 mooiste autoroutes in Australië. Inclusief tips voor 2WD of 4WD!

IMG_2107

Kiezen voor 4wd of een 2wd?

Als je besloten hebt dat je een auto wilt huren komt gelijk de volgende vraag, welke auto moet ik dan huren? Wij hebben voor onze reizen telkens een ander type auto gehuurd. Welke jij het beste kunt huren hangt van verschillende dingen af. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Welk budget heb ik?
 • Welke route wil ik rijden?
 • Hoe belangrijk is het om van de gebaande paden te gaan?
 • Vind je het leuk om off the road te rijden?

Budget autohuur

Het mag duidelijk zijn, een 4wd is een stuk duurder dan een 2wd. Misschien is daarmee je keuze ook al gelijk gemaakt, als je budget niet toereikend is kies je het beste voor 2wd. Heel veel plekken in Australië zijn prima te bereiken met een gewone 2wd auto. Vaak zijn er twee routes naar een plek, de ene gaat langs een 4wd route en de andere over de geasfalteerde weg.

Route en activiteiten

Heel belangrijk is de vraag waar je naartoe wilt en wat je wilt zien. Sommige locaties zijn maar gedeeltelijk of helemaal niet bereikbaar als je geen 4wd hebt. Zo heb je voor het Red Center wel echt een 4wd nodig. Dit geldt ook voor veel andere routes in de Outback, oa ook de Gibb River Road in het Noordwesten. Kakadu NP is maar gedeeltelijk met 2wd bereikbaar, dit geldt voor meer Nationale Parken. Zoek dus uit welke route je wilt volgen en of je voor die route afhankelijk bent van een 4wd. Is er maar één plek die je niet kunt bezoeken? Dan is het zonde om daarvoor de hele reis een dure 4wd te huren. Misschien is het boeken van een tour voor die ene locatie dan een betere (en goedkopere) optie.
Autoroute Australië

River crossing in Daintree National Park

Wel of niet van de gebaande paden

Stel jezelf de vraag wat voor type reiziger je bent. Vind je het prima om over snelwegen te rijden, ga je graag snel van a naar b en ben je het liefst zo min mogelijk tijd kwijt met autorijden? Dan is een 2wd een prima keuze. Als de weg ernaartoe minder belangrijk is dan de uiteindelijke bestemming en als die bestemming niet persé afgelegen hoeft te liggen, dan heb je geen 4wd auto nodig. In bijna alle staten heb je geasfalteerde wegen en de meeste algemene bezienswaardigheden en plaatsen liggen aan een geasfalteerde of verharde weg. Dit geldt ook voor een deel van het Westen.
IMG_0729

Hoe leuk vind je off the road rijden?

 Het is belangrijk dat je het leuk vindt om off the road te rijden als je voor een 4wd gaat. Als je van de gebaande paden gaat, ben je langer onderweg en is het rijden vermoeiender. In sommige gevallen kan het ook betekenen dat je vast komt te zitten of een lekke band rijdt en dat je hier dus tijd aan moet besteden. Ook kom je veel minder mensen tegen en ben je op sommige plekken echt alleen. Dit moet je leuk vinden. Uiteraard kom je met een 4wd wel op hele mooie plekken en is het vooral een groot avontuur!

Onze auto keuzes

Wij zijn vier keer naar Australië geweest en hebben verschillende type auto’s gehuurd. Onze eerste reis maakten we nog met een zeer beperkt budget, dus kozen we voor een zo goedkoop mogelijke 2wd auto. De plekken waar we een 4wd nodig hadden (Fraser Island en Red Center) boekten we een meerdaagse 4wd tour.  De enige plek waar we het jammer vonden dat we geen 4wd hadden was in Kakadu NP. De tweede keer huurden we een 4wd voor Daintree NP en noorden. Verder hadden we een 2wd voor de Great Ocean Road. We boekten in het Zuiden nog een meerdaagse tour met 4wd naar de Gawler Rangers. De derde keer gingen we naar het Oosten en huurden we een SUV (Nissan X-trail), eigenlijk een auto tussen 2wd en 4wd in. Dit is eigenlijk niet goed bevallen. Je denkt dat je meer kan dan met een 2wd, maar we zaten vaak na een paar meter al vast op de off the road routes, dus we raden deze echt af, je hebt er helemaal niks aan. De laatste keer huurden we een 4wd voor West Australië. Hier zijn we een paar keer van de gebaande paden af geweest en daar hadden we deze auto echt voor nodig. Volg je gewoon de geasfalteerde weg dan kan ook hier een 2wd prima.

autohuur Australië

SUV Nissan X trail beviel minder goed

Wij zijn gek van off the road en gaan graag van de gebaande paden af. Als het even kan kiezen we voor 4wd in Australië. Het is niet goedkoop dus je moet wel even sparen. Onze 4wd met daktent huurden we bij www.australiacampers.com, zij denken goed met je mee!

Ga je ook kamperen in Australië? Lees dan ook ons artikel over het meenemen van je tent in het vliegtuig en andere tips! En kijk op onze Australië pagina voor meer reisinformatie en bezienswaardigheden.

Heb je al een beetje een beeld van wat je wilt en wat bij jou zou passen? Vragen? Stel ze gerust!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Jenny - ikreis.net 19 februari 2016 at 22:06

  Wat een handig verslag voor iedereen die een roadtrip wil gaan doen! Mijn vriend gaat binnenkort naar Tasmanië, ik ben benieuwd wat hij gaat kiezen.

  • Reply Carolien 20 februari 2016 at 12:54

   Tasmanië is de enige staat waar we nog niet geweest zijn, verkeerd seizoen (te koud in Juli/augustus). Ik hoop er ooit nog wel eens heen te gaan. Lijkt me ook supermooi!

 • Reply Robert | Traveljunks 20 februari 2016 at 09:46

  Zeer handig artikel. Ook als je met de voorbereiding al bijna klaar bent. We staan net op het punt de knoop door te hakken welk voertuig we gaan huren, maar moeten nog een stukje van de route (Karijini) checken 🙂

  • Reply Carolien 20 februari 2016 at 10:15

   Karijini zou ik echt 4WD doen. Het is wel redelijk hard (geen zacht zand) maar best wel heftig. Zeker als je naar Millstream NP wilt over de onverharde weg dan heb je een 4WD nodig en een permit! Deze kan je krijgen in Tom Price. Wij wilden deze route doen, maar helaas was het zo koud bij ons dat we afzagen van de rest van de Outback en weer terug naar de kust gingen.

 • Reply Aniek 21 februari 2016 at 21:04

  Het lijkt me wel echt gaaf om dan 4WD te gaan rijden!

  • Reply Carolien 22 februari 2016 at 19:51

   Ja vinden wij ook! Maar soms wel spannend hoor!

 • Reply Yvonne 22 februari 2016 at 20:22

  Het lijkt me echt gaaf om off-road te rijden in een 4×4, maar nog nooit gedaan omdat het nog nooit echt noodzakelijk leek… in een land als Australië kan ik me voorstellen dat het meer dan de moeite waard is van het extra geld dat het kost.

  • Reply Carolien 24 februari 2016 at 19:25

   Ja, vinden wij ook en dus kozen we de laatste keer zeker voor 4WD!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.