5x wandelen langs het Veerse Meer in Zeeland

Het Veerse Meer is een groot meer in Zeeland waar je goed op kunt watersporten, maar dat zich ook leent om langs te wandelen en te fietsen. Dit meer is ontstaan door de aanleg van de Veerse Gatdam, waarmee de verbinding met de zee afgesloten is. Nog steeds stroomt er nog wel wat water heen en weer via een inlaat. Hierdoor is het een brakwatermeer, je proeft dus zout water en er is nog een lichte golfslag door eb en vloed. Naast de vele watersporten zoals zeilen, surfen en kanoën is het Veerse Meer ook heerlijk om langs te fietsen en te wandelen. In dit artikel staan de 5 mooiste wandelroutes langs het Veerse Meer op een rij.

5x wandelen langs het Veerse Meer

De wandelroutes langs het Veerse Meer liggen zowel op Noord-Beveland als Zuid-Beveland (en op de grens met Walcheren).

1. Wandelen langs De Pietkreek, zijarm van Veerse Meer

De Pietkreek is een rustige zijarm van het Veerse Meer. In de zomer komen hier veel kanoërs, SUP-ers en kleien bootjes. Het water is hier vrij ondiep dus grote boten zie je hier niet. Vogels zie je des te meer. En in de zomer vliegen libellen af en aan. De wandelroute langs De Pietkreek is ongeveer 5 kilometer, je wandelt afwisselend door het bos en langs weilanden, met het water van het Veerse Meer altijd in de buurt.

Binnenkort meer informatie over de wandelroute langs De Pietkreek

2. Wandelen op Goudplaat aan het Veerse Meer

Goudplaat is een voormalige zandplaat in het Veerse Meer die vroeger bij vloed onder water liep. Met de aanleg van de Veerse Gatdam is de plaat droog komen te liggen en heeft de natuur de ruimte gekregen. Hier struin je over graslandschappen vol met wilde paarden en runderen. En misschien zie je nog wel een hert of ree. Ze zwemmen zelfs wel eens in het Veerse Meer, op weg naar het eiland de Haringvreter, waar heel veel damherten leven.

Lees meer over wandelroute op Goudplaat (Noord-Beveland)

3. Wandelen bij de Schotsman aan het Veerse Meer

Ook de Schotsman is een voormalige zandplaat, weer teruggewonnen van de zee, door de aanleg van de Veerse Gatdam. Hier zijn twee wandelroutes uitgezet, die je deels kunt combineren. Op de groene wandelroute heb je grote kans om Schotse Hooglanders te zien grazen. Bij de gele route heb je mooi uitzicht op het Veerse Meer. In de vroege ochtend kan je herten zien grazen, die komen hier veel voor. Het hele gebied is een walhalla voor vogels, die hier af en aan vliegen voor de lekkerste bessen en bramen. In de lucht vliegen vaak buizerds op zoek naar een lekker hapje in het gras.

Lees meer over de wandelroutes op de Schotsman (Noord-Beveland)

4. Wandelen langs De Middelplaten richting Wolphaartsdijk

De Middelplaten is een natuurgebied in het Veerse Meer. Het bestaat uit verschillende eilandjes die niet toegankelijk zijn. Er grazen wilde paarden en runderen, zodat het gebied kort gehouden wordt. Alleen met speciale excursies van Natuurmonumenten mag je het gebied betreden. In het najaar, zo rond september, bloeit de zeekraal en dit geeft het gebied een rode gloed. Volg de knooppunten of wandel zelf een route aan de hand van een plattegrond. Met het Veerse Meer als ijkpunt is verdwalen bijna onmogelijk. Startpunt: Parkeerplaats bij Kanoa (Muidenweg 225, 4471 NM Wolphaartsdijk_. Van hieruit wandel je via de Muidenweg richting Wolphaartsdijk langs het water.

5. Wandelen over de stadswallen van Veere

De Middeleeuwse stad Veere is een kleine plaats direct aan het Veerse Meer. De kleine plaats kreeg stadsrechten en in de 16e eeuw werd het de stapelplaats van wol uit Schotland. Alle Schotse wol werd naar Veere vervoerd en van hieruit verder verhandeld. Dit bracht Veere veel welvaart, te zien aan de vele mooie monumentale gebouwen. Verwacht geen (grote) stad, maar wel een mooie plaats vol historie. Over de stadswallen loopt een mooie wandelroute met uitzicht op het Veerse Meer. Met een trekpontje ga je het water over en je komt langs de Stenen Beer, een oud bastion uit de tijd van Napoleon waar je door een lange donkere tunnel met schietgaten wandelt. Je wandelt langs knooppunten en kunt de route langer of korter maken. Een leuke, korte route van ongeveer 4 kilometer komt langs de vesting en het trekpontje, een aanrader met kinderen.

Lees meer over de wandelroute over de stadswallen in Veere, inclusief plattegrond en praktische informatie over parkeren

Er is ook een mooie wandelroute in het Veerse bos waarbij je door bos en langs de Veerse kreek wandelt. Je kunt deze wandeling combineren met een wandeling over de stadswallen.

Ook leuk: SUP-en of kanoën op het Veerse Meer. Vooral de Pietkreek is erg geschikt, doordat deze vrij ondiep is waardoor er weinig grote boten zijn. Ook is het water vaak rustiger dan op het grotere meer en door de bomen is er meestal minder wind, dat vaart wel zo lekker.

Liever fietsen in Zeeland? Stippel dan een leuke fietsroute uit via deze fietskaart.

Pinterest

Bewaar deze wandelingen op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.