Wandelen in Oranjezon de blauwe westroute

Een van mijn favoriete natuurgebieden in Zeeland is Oranjezon. In dit natuurgebied vind je duinen en bossen. Vroeger was het een waterwingebied waar het water van Middelburg uit onttrokken werd. Nu is het een natuurgebied waar je heel goed kunt wandelen. Er zijn verschillende (kortere) wandelingen uitgezet met paaltjes van 3-7 km. Je kunt ook wandelingen combineren. Vroeger ging ik meestal voor een (korte) wandeling én voor het plukken van bramen naar de oostkant van het park om de paarse wandelroute te lopen. Dit keer koos ik echter een route die naar het westen ging. Ik wandel de blauwe westroute van 7 km. Het is één van mijn favoriete routes, die ik inmiddels al heel vaak heb gewandeld.

Konikspaarden

We starten waar alle wandelingen starten, bij het oude pompstation van het waterwingebied. Een groot gedeelte van deze wandeling had ik – voor zover ik me kan herinneren- nog nooit gelopen. Het duurt even totdat we de juiste kleur paaltjes hebben bepaald, want er zijn meerdere kleuren die op elkaar lijken. Je loopt eerst langs hoog gras en water. Terwijl ik langs een smal pad loop zie ik ineens een paard voorbijkomen, zomaar uit het niets. Wat een leuk gezicht! In het natuurgebied zijn onder andere Konikspaarden uitgezet voor de begrazing en daar lopen we direct aan het begin van de route tegenaan.

Natuurgebied Oranjezon

Paddenstoelen

Ik wandel onder de brug door langs het water, voordat ik meer het bos in ga. Hier zie ik zoveel verschillende paddenstoelen langs de kant van het wandelpad staan dat ik steeds even moet stilstaan om ze te bewonderen. Wandelen in de herfst in Oranjezon is beslist de moeite waard met al die vrolijke paddenstoelen. Ik loop door hoge dennenbossen, hier is de zon even niet te zien. Ik vind dat niet echt erg want het is best warm met de zon als je wandelt. Onderweg zie ik ook sporen van herten. Zou ik er eentje gaan zien vandaag?

Waterpoelen

Het bos opent zich en plots loop ik weer langs water. Ik zie poelen vol gele waterplanten. Erg leuk! Je kunt ook een route verkorten (of verlengen) door verbindingsroutes te lopen. Over het water loopt een bruggetje richting zo’n verbindingsroute. Ik loop echter de hele route en hoef dus niet over de brug, maar het is wel een leuk fotogenieke plek.

Mooie ontmoeting

Aan het eind kom ik op een groot open stuk. In de verte zie ik op een heuvel een kudde schapen grazen. Een leuk gezicht. Op de open vlakte denk ik weer een paar benen van een paard te zien achter een bosje, maar als ik beter kijk zie ik plotseling een gewei. Dit is geen paard, maar een mannetjes damhert. Wow wat is hij groot! Helaas geen telelens bij me dus ik sluip heel voorzichtig wat dichterbij. Zo kan ik toch nog een foto maken zonder hem te storen. Wat een mooie ontmoeting. Na een tijdje ruikt hij onraad. Hij kijkt mij een hele tijd recht aan en verdwijnt dan in de bosjes.

Tijdens deze wandeling zie ik verder geen hert meer, maar tijdens latere wandelingen langs dezelfde route en ook langs andere routes zie ik er wel heel veel. Ook burlende herten in het najaar tijdens de bronst. Er zijn veel plekken in Zeeland waar je herten kunt spotten. Dit zijn dan damherten en reeën, want edelherten komen niet in Zeeland voor.

wandelen in oranjezon de blauwe westroute

Verdiende lunch

Ik hoop nog meer herten te zien, maar tijdens deze wandelroute blijft het bij deze ene ontmoeting. Aan het eind van de route besluit ik deze mooie wandeling af te sluiten met een heerlijke lunch op het terras in het zonnetje. Het smaakt mij heerlijk en ik heb gewoon even het gevoel van een minivakantie (in eigen land). Je hoeft niet ver of lang weg om een vakantiegevoel te hebben.

Zie ook de beschrijving van de paarse oost wandelroute van 5 km in Oranjezon.

Praktische tips wandelen Oranjezon

 • Oranjezon ligt aan de Koningin Emmaweg 22, tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder in. Het is prima per fiets en per auto te bereiken
 • Er is aan het begin een grote parkeerplaats waar betaald parkeren geldt (van 1 april t/m 31 oktober). Dit kan contant of met een pinpas.
 • Bij de entree moet je een dagkaart kopen. Deze kost slecht een euro. Als je donateur van Zeeuws Landschap bent, mag je gratis naar binnen (zoals wij)
 • Wij waren er eind september, begin van de bronsttijd. De (mannetjes) herten zijn dan meer uitgeput dan normaal, hierdoor heb je kans ze ook te zien, zoals wij deden. Als je heel vroeg komt of juist laat op de dag heb je ook kans om ze te horen burlen.
 • Overnachten? Denk dan eens aan de mini-camping Uitspanning Oranjezon of de grotere camping Oranjezon waar ze ook slaapstrandhuisjes verhuren.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Bregje 17 november 2017 at 16:35

  Prachtig, dit Oranjezon. Het wordt tijd dat ik richting Zeeland ga om te wandelen.

 • Reply Yvonne 17 november 2017 at 22:36

  De combinatie van duinen en bossen klinkt goed. Zo jammer dat het voor ons te ver is om eens op een zondag te doen, lijkt me een prachtig gebied. En wat gaaf dat je dan ineens oog in oog staat met een damhert, het lijkt haast onwerkelijk!

 • Reply Diana 18 november 2017 at 12:51

  Wat een prachtige omgeving. En natuurlijk zo tof dat je een hert hebt kunnen spotten. Geweldig gevoel moet dat geven. Zelf wandel ik ook steeds meer in Nederland en ga deze plek zeker onthouden. Vind de afwisseling van bos en open stukken fijn!

 • Reply Sanne 18 november 2017 at 14:31

  Wat een mooi ongerept gebied. Gevarieerd ook met bos en duin. Fijn dat je dit zo dichtbij huis hebt.

  • Reply Carolien 21 november 2017 at 16:00

   Ja ik ben er best vaak te vinden de laatste tijd. Zo heerlijk om daar te wandelen en de kans op ontmoetingen met dieren is erg groot: runderen, Konikspaarden, Shetlandpony’s, reeen en damherten, je vindt het daar allemaal.

 • Reply Gabriëlle 19 november 2017 at 12:33

  Wat een mooie route! Super gaaf dat je daar Konikspaarden in het “wild” tegen kunt komen, het lijkt mij ook wel een beetje spannend met zulke grote dieren 😉

  • Reply Carolien 21 november 2017 at 15:58

   Ja, afgelopen zondag kwam ik een hele groep stieren tegen, dat vind ik zelf ook niet zo’n fijn idee haha, ik was namelijk in mijn eentje ook. Ik zag me zelf al op de horens zitten 😉

 • Reply Sanne 20 november 2017 at 19:01

  Paarden en een prachtig hert. Wat een mooie combi. Ik vind de naam van het gebied ook zo mooi, Oranjezon!

  • Reply Carolien 21 november 2017 at 15:52

   Ja, is zo mooi daar! Afgelopen weekend kwam ik er ook runderen en shetlandpony’s tegen.

 • Reply Elisa 25 november 2017 at 17:02

  Wat een mooi gebied! Gaaf dat je dat hert tegenkwam, vind ik altijd zulke prachtdieren om te zien.

 • Reply Aniek 28 november 2017 at 12:08

  Eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar wat mooi met die waterpoelen. En gaaf dat je het damhert nog net op de foto hebt kunnen zetten 🙂

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.