Natuurgebied De Manteling Zeeland

Deze morgen staat de wekker vroeg, want ik wil de zonsopkomst zien in natuurgebied De Manteling in Zeeland. Met het slaapzand nog in mijn ogen rijd ik naar het begin van het natuurgebied naar een grote parkeerplaats. Maar nog voordat ik daar ben, zie ik de herten al door de straten struinen. Terwijl ik daar rustig rijdend naar kijk, steekt plots een hele groep herten de weg over. Wauw. En ik ben nog niet eens in het natuurgebied. Deze ochtend begint goed!

Grazers in de duinen bij natuurgebied De Manteling

Vanaf de parkeerplaats wandel ik richting Domburg en kom ik als eerste bij een breed duingebied. Dat meer doet denken aan een Afrikaanse savanne dan aan een Zeeuws Landschap, compleet met scheef gewaaide bomen. Alleen hier geen kudde olifanten of giraffen, maar wel grote grazers. Zij zorgen ervoor dat het landschap open blijft. Zelf heb ik het trouwens niet zo op de runderen, dus alert kijk ik om mij heen waar ik ze zie. Oh, mooi, ze liggen vrij ver weg achter prikkeldraad. De shetlandpony’s durf ik iets dichter te naderen om ze op de foto vast te leggen, maar ook daar blijf ik alert. Het zijn niet voor niks wilde dieren en zo moeten we ze ook behandelen.

Buitenplaatsen in natuurgebied De Manteling

Ik wandel op mijn gemak door natuurgebied De Manteling. Dit is het gebied grofweg tussen Oostkapelle en Domburg. Hier woonden tussen de 17e en 19e eeuw de rijke kooplieden uit Middelburg. Er zijn dan ook verschillende grote buitenplaatsen te vinden, zoals Westhove, Duinbeek en Berkenbosch. Het landschap varieert, van statige lanen met rhododendrons tot kronkelende paadjes met een kronkelbos. En je bent nooit ver van de zee. Je hoor hier de typische zeegeluiden terwijl je tussen de bomen loopt.

Kronkelbos en statige lanen

Ik kom op een splitsing. Rechts ga je naar het strand en links richting de buitenplaatsen van De Manteling. Ik kies voor het laatste. Mijn ogen en oren houd ik open, want hier komen heel vaak herten voor en zeker nu ik zo vroeg ben, is de kans groot dat ik ze zie. Ik wandel de Berkenbosch buitenplaats op en kom in een statige laan omringd door kronkelbomen. Ook wel het kronkelbos genoemd. En ja hoor. Daar zie ik een groep damherten op hun gemakje grazen. Ze houden me in de gaten, maar vinden het niet erg dat ik op een afstandje sta te kijken. Als er een hond van de andere kant komt zijn ze wel direct weg. Maar het geeft niet want het zullen niet mijn laatste herten zijn vandaag.

Tip: Wandel van Oostkapelle naar Domburg via de duinen en door natuurgebied De Manteling en keer terug via het strand. Wie weet zie je herten op de heenweg en een zeehond op de terugweg.

Hert natuurgebied De Manteling Zeeland
Hert natuurgebied De Manteling Zeeland

Vogelparadijs

Terwijl ik mijn weg vervolg zie ik vanuit mijn ooghoeken allerlei vogeltjes vliegen. Zoals merels, roodborstjes, winterkoninkjes, zwartkopjes en de boomkruiper. En ik hoor de specht! En ja hoor, na even turen zie ik de grote bonte specht in een dode boom zitten. Dat geroffel op die bomen klinkt altijd zo lekker. Even neem ik de tijd om naar dit geluid te luisteren. Iets verderop maken een paar pauwen een enorm lawaai, ik zie ze echter niet, maar hun geluid is niet te missen. Als je blij wordt van vogels fotograferen, dan zit je hier zeker goed!

Bos met slingerpaadjes en wilde bloemen

In dit gebied wandel ik afwisselend over redelijke brede lanen en dan weer over kleine slingerpaadjes, waarbij ik ieder moment hoop dat er achter een bocht een hert verstopt zit. Ook kom ik in De Manteling regelmatig water tegen, van (aangelegde) beekjes tot vijvers vol watervogels. In het voorjaar bloeien de rhododendrons, vooral mooi te zien bij Kasteel Westhove. Ook kom ik wilde narcissen tegen én wilde paarse hyacinten. Ik geniet van het buiten zijn en alles wat ik vandaag ben tegengekomen. Ik wandel weer terug via de duinen en zie nog net een hert prachtig in het zonnetje staan. Mooi einde van mijn vroege ochtend in De Manteling.

Praktische informatie

  • Parkeren bij natuurgebied De Manteling: er zijn twee parkeerplaatsen aan de rand van Oostkapelle. Ik parkeer altijd op de grote parkeerplaats aan het einde van de Duinweg. Let op: van 1 april t/m 31 oktober is het betaald parkeren.
  • Er lopen verschillende paden door De Manteling, zowel wandel-, fiets- en atb paden. En er zijn ook ruiterpaarden in De Manteling. Het gebied is niet heel groot en met de zeegeluiden op de achtergrond, is het haast onmogelijk om te verdwalen, dus struin gewoon door het gebied zonder op routes of paaltjes te letten. Vergeet alleen niet waar je je auto hebt gezet.
  • Wil je toch liever een (korte) uitgezette wandeling maken? Volg dan de witte (2,4km) of blauwe route (3,8km) van Staatsbosbeheer, aangegeven met paaltjes. Vertrekpunt is vanaf de parkeerplaats bij Kasteel Westhove. Of stippel zelf een route uit met het wandelknooppunten netwerk van Walcheren. Volg bijvoorbeeld deze wandelroute van Oostkapelle naar Domburg en weer terug (knooppunt 94-93-84-94)
  • Honden mogen alleen mee aan de lijn, dit in verband met de aanwezige dieren.
  • Horeca: er zijn verschillende strandpaviljoens waar je wat kunt eten en drinken. Vlakbij de parkeerplaats heb je restaurantcafé De Boschhoek goed voor een warme chocomel of een koud drankje en aan de overkant vind je een vis- en ijsjeskraam. En bij Kasteel Westhove en Museum Terra Maris heb je ook horeca.

Pinterest

Bewaar dit bericht op Pinterest

Workshop natuurfotografie

Ook zulke natuurfoto’s leren maken als in dit artikel? Volg dan een van de workshops fotografie van Carolien Boogaard, de fotograaf die deze foto’s heeft gemaakt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.