Wandelen in natuurgebied Oranjezon de paarse route

Soms heb je van die plekken waar je al je hele leven lang komt en waar je dierbare herinneringen aan hebt. Voor mij is dat natuurgebied Oranjezon. Als kind ging ik al met de hele familie van mijn vaderskant naar dit natuurgebied om bramen te plukken. Natuurlijk plukten wij niet alleen bramen, we renden ook met alle nichtjes en neefjes door de duinen, speelden verstoppertje en zochten kikkers in de sloten. We hielden met z’n allen een picknick en oh wat smaakte die simpele boterham toch lekker in de buitenlucht. Het was voor mij een ideale dag erop uit. En nog steeds kom ik graag in dit natuurgebied. Nu voornamelijk om te wandelen én te fotograferen.

Plan je wandelroutes door Walcheren met deze wandelkaart.

Natuurgebied Oranjezon

Oranjezon is 400 ha groot en ligt tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder in. Natuurgebied Oranjezon was van 1892 tot 1995 een waterwingebied. Uit dit duingebied werd vroeger schoon en zoet water onttrokken en via een leiding kwam het in de watertoren van Middelburg terecht. Aan het begin van het natuurgebied zie je het pompstation nog staan. Nu is het vooral een mooi wandelgebied. Je wandelt er langs water met veel grassen, door bossen en door duingebied met lage struiken. Er zijn meerdere wandelingen mogelijk, variërend van 3-7 km. Natuurlijk kan je ook een aantal wandelingen met elkaar combineren. Eerder wandelde ik al de blauwe westroute door Oranjezon, nu kies ik voor de paarse route.

Wandelen in natuurgebied Oranjezon
De wandelroutes in natuurgebied Oranjezon

Paarse route – de Oostroute

We kiezen dit keer voor de Paarse wandeling, de Oostroute van circa 5 kilometer. We lopen vanaf de parkeerplaats eerst langs de camping naar de entree van het natuurgebied. Hier vind je een kaartje met de wandelroutes. Als je geen donateur bent van het Zeeuwse Landschap (de beheerder van het gebied) moet je een kaartje kopen bij een automaat (ca 2 euro). Bij de entree heb je een kleine expositie over het gebied en je vindt er bovenstaande kaart met de wandelroutes. Wij lopen eerst een stukje langs het water en slaan dan rechtsaf richting de duinen. Dit betekent heuveltje op, heuveltje af, goed voor de kuitspieren. Langs de rode / paarse route vind je ook de beste bramenstruiken, zeker richting het strand. Helaas zijn er dit keer geen bramen meer. Het is al te ver in het jaar. Dan maar op zoek naar paddenstoelen, maar ook die vallen nog tegen. Ik denk dat het nog iets te warm en te droog is geweest.

274a9146

De dieren in Oranjezon

Er worden verschillende grazers ingezet voor natuurlijk beheer van Oranjezon, onder andere met runderen en Konikpaarden. Even verderop als we met het paarse pad meer afbuigen, stuiten we op een groep paarden. Wat zijn ze mooi. Ze staan rustig te grazen en trekken niet veel van ons aan. Niet veel verder zie ik een ree wegspringen. Wat mooi! Helaas ging het wel erg snel en zagen we er verder geen, dus ik heb ze niet kunnen vastleggen. Maar ze zitten er wel, net als damherten. Verder kun je schildpadden en kikkers vinden in en nabij het water. En als je vroeg bent en je hebt geluk zie je misschien wel een vos.

Wandelen in natuurgebied Oranjezon
274a9153

Uitspanning Oranjezon

Een fijne afsluiting van een wandeling door het natuurgebied, is een bezoek aan Uitspanning Oranjezon. Hier kan je heerlijk op een terras zitten in het zonnetje en een lekker drankje bestellen. Kinderen die nog energie over hebben, kunnen nog helemaal los in de speeltuin. Je vindt er oa. klimrekken en springkussens. Tevens vind je hier een erg leuke mini-camping. Als kind heb ik hier eens geslapen bij een vriendinnetje en nog steeds hoor ik goede verhalen van anderen hierover. Dus zoek je een leuke plek, dicht bij mooie natuur én het strand, denk dan eens aan deze camping.

274a9156274a9158

Praktische tips voor je bezoek aan Oranjezon

 • Oranjezon ligt aan de Koningin Emmaweg 22, tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder in. Het is prima per fiets en per auto te bereiken
 • Er is aan het begin een grote parkeerplaats waar betaald parkeren geldt. Dit kan contant of met een pinpas.
 • Bij de entree moet je een dagkaart kopen. Deze kost slecht een paar euro. Als je donateur van Zeeuws Landschap bent, mag je gratis naar binnen (zoals wij)
 • Kom in augustus dan kan je heel veel bramen plukken. Ook zijn er heel veel rozenbottels en ook vlierbessen. Met het plukken van die laatste twee heb ik geen ervaring.
 • Laat kinderen een schepnetje meenemen, zodat ze ook het leven in het water kunnen bekijken.
 • Honden zijn niet toegestaan.
 • Er is ook een route waar je per sms informatie krijgt terwijl je wandelt (de rode route).
 • Overnachten? Denk dan eens aan de mini-camping Uitspanning Oranjezon of de grotere camping Oranjezon waar ze ook slaapstrandhuisjes verhuren.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Yvonne 23 oktober 2016 at 13:52

  Wat heerlijk om dit soort plekken in je omgeving te hebben hè?! Ik realiseer me steeds vaker hoe zo’n mazzel hebben met hoe we in NL wonen, ook qua ruimte en natuur… en dat terwijl we toch best dichtbevolkt zijn. Als ik dan kijk hoe een speelkameraadje van Vera van vakantie in Japan woont… poeh. Anyways: Dit ziet er heerlijk uit!!

 • Reply Sanne 23 oktober 2016 at 22:40

  Fijn he om de natuur dicht bij te hebben. Het lijkt een beetje op de omgeving bij mijzelf, net boven Hoek van Holland. Daar heb je ook bos en duin vlakbij met veel runderen en paarden.

 • Reply Maud 24 oktober 2016 at 05:54

  Dat ziet er uit als een hele fijne plek. Al die jeugdherinneringen maken die plek nog mooier natuurlijk! In Twente hebben we ook zoveel mooie natuur, ik hou er van!!

 • Reply Jenny - ikreis.net 27 oktober 2016 at 18:44

  Wat een mooi gebied!

  Ik ben regelmatig in Zeeland te vinden, maar hier had ik nog nooit van gehoord.

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:03

   Oh, dan moet je daar echt een keertje naartoe. Het is – na Westhove en de Mantelinge- mijn favoriete natuurgebied op Walcheren

 • Reply Kees 5 mei 2019 at 12:40

  Ik ga daar heeeeeel vaak naar toe het is heerlijk lekker met een bitterbal aan het terras genieten van de natuur echt een aanrander!

  • Reply Carolien 6 mei 2019 at 09:07

   Ja, zeker! Fijn om daar te genieten 🙂

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.