5x de mooiste lentewandelingen in Zeeland

Heerlijk als de voorjaarsbloemen en bloesems weer verschijnen. Als de zon langer schijnt. De vogels druk in de weer zijn. En de temperatuur weer stijgt. Iedereen wordt vrolijker als de lente begint. En als het mooi weer wordt dan gaat het kriebelen. We willen naar buiten. Maximaal genieten van het mooie weer. En van het groen dat ontluikt. Ben je in Zeeland? Dan zijn dit de mooiste wandelingen voor het voorjaar!

kustwandeling Zeeland

1. Zwaakse Weel | ca 5 kilometer (rondwandeling)

De Zwaakse Weel is een natuurgebied op Zuid-Beveland, niet ver van Goes. Hier kan je terecht voor een korte wandeling langs de Zwake, een vroegere kreek. Tot de 15e eeuw was dit de verbinding voor scheepsverkeer tussen Middelburg en Antwerpen. Na de inpoldering verloor de kreek deze functie. Nu kan je heerlijk rondom dit water wandelen. Of je gooit je hengel uit. Ook komen hier heel veel vogels voor, dus vogelaars neem je verrekijker mee. En natuurfotografen de telelens. Want je zou zomaar met wat geduld en geluk een steenuil, baardmannetje of de ijsvogel kunnen spotten.

Het wandelpad komt ook langs een ouderwetse hoogstamboomgaard, die in het voorjaar mooi in bloei staat. In het najaar mag je er de vruchten van plukken. Ander leuk onderdeel van deze wandeling in het voorjaar is het vlinderbelevingspad.

2. Kustwandeling van Oostkapelle naar Dishoek | ca 20 km (eenrichting)

Een wandeling langs de kust in het voorjaar is een uitstekend plan. Het hoogseizoen is dan nog niet echt in volle gang, dus het is nog niet heel erg druk. Zeker niet als je door de week gaat. De strandpaviljoens en horeca zijn echter wel al vaak geopend. Je kunt dus een fijne wandeling maken én genieten van lekker eten / drinken met zicht op zee. Zo kom je wel een hele dag door. Je kunt zelf kiezen welke afstand je wilt lopen.

Lees meer over de wandeling van Oostkapelle naar Domburg en van Domburg naar Westkapelle.

Kustwandeling Zeeland

3. Bloemendijken Beveland | 5 km (rondwandeling)

De Zak van Zuid-Beveland staat bekend om zijn vele bloemendijken. Ontstaan door de getijdestromen en strijd tegen het water. Door overstromingen en landwinning ontstonden nieuwe binnendijken. In het voorjaar staan de meidoorns in bloei en vliegen insecten en vlinders af en aan. Vanaf de voormalige Schaapskooi in Nisse vertrekt een wandelroute over de bloemendijken van Zuid-Beveland in Zeeland.

Tip: De bloemendijken nodigen ook uit voor een mooie fietstocht, bijvoorbeeld deze fietstocht van ruim 70 kilometer lang of stippel zelf je route uit met behulp van deze plattegrond.

4. Dijkwater Schouwen-Duiveland | ca 4,5 km (rondwandeling)

Op Schouwen-Duiveland, in de buurt van Sirjansland vind je natuurgebied Dijkwater. In het voorjaar (rond mei) kleuren de velden paars, door de vele orchideeën, waaronder de harlekijnorchidee. Er loopt een wandelroute door het natuurgebied. Vroeger waren hier 4 haventjes, van waaruit landbouwproducten naar de steden werden vervoerd. Na de watersnoodramp is dit gebied ingepolderd en niet meer in gebruik als haven. Wel ontstond er zo een nieuw natuurgebied.

In Roots magazine van mei 2021 staat mijn reportage over Dijkwater, zie ook de verkorte versie op de Roots website.

5. Slikken van de Heen | 6 km (rondwandeling)

De Slikken van de Heen vind je op de grens van Zeeland en Brabant. Er lopen twee wandelroutes door het gebied die prima te combineren zijn. Er lopen Konikspaarden, Schotse Hooglanders en Wisenten door het gebied voor de begrazing. In het voorjaar komen de lepelaars naar dit gebied. Vanachter het vogelobservatiescherm zijn ze regelmatig te zien bij de voormalige getijdenkreek. Lees meer over wandelen in de Slikken van de Heen.

Konikspaarden Slikken van de Heen

Natuurlijk zijn er nog veel meer wandelingen in Zeeland te maken. Kijk maar op Wandelen in Zeeland.

Tip: als je in het voorjaar in Zeeland bent, bezoek dan ook de tulpenvelden in Zeeland.

tulpenvelden Zeelandtulpenvelden Zeelandtulpenvelden Zeeland

Op zoek naar een reisgids met routes voor Zeeland? Bekijk dan eens deze gids:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.