Wandelen in de Duinen van Oostvoorne: De Meidoornroute

Wil je wandelen in de Duinen van Oostvoorne, volg dan De Meidoornroute van 12 kilometer. In deze groene oase ten zuiden van industrieterreinen van de Maasvlakte en Rotterdam hoor je de vogels fluiten en sta je met een beetje geluk oog in oog met reeën en grote grazers. Wandel door de duinen, over landgoederen en door het bos en verbaas je over dit verrassende stukje groen dichtbij grote steden in Zuid-Holland.

Wandel ook eens op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, bijvoorbeeld deze wandeling bij de Kwade Hoek van ongeveer 10 kilometer. Of maak een van de wandelingen uit deze wandelgids.

Wandelen in de Duinen van Oostvoorne: De Meidoornroute

Wandelen door de Duinen van Oostvoorne

De Meidoornroute start bij het bezoekerscentrum Tenellaplas bij de Deuinen van Oostvoorne. Het is een warme dag vandaag, het zonnetje staat al hoog. Nadat we de auto geparkeerd hebben, lonkt het terras wel erg naar ons. We starten ons bezoek aan de Duinen van Oostvoorne met een bakje koffie op het terras. En als we dan toch bezig zijn, gelijk maar goed met een gebakje erbij. Daarna oriënteren we ons op de wandeling die we willen maken. Het wordt de Meidoornroute van 12 kilometer die ons door de Duinen van Oostvoorne gaat leiden.

Wandelen in de Duinen van Oostvoorne: De Meidoornroute
Onverharde paden door de Duinen van Oostvoorne
Wandelen in de Duinen van Oostvoorne: De Meidoornroute
Open stukken zand en watervennetjes

Water vol waterlelies

Het eerste deel van de wandelroute gaat door open duingebied, waar je kans hebt om grote grazers zoals IJslandpony’s en Galowayrunderen tegen te komen. Wij zien ze niet tijdens onze wandeling. Na de eerste kilometers over onverharde paden, komen we ineens uit bij water vol met bloeiende waterlelies. Een verrassend stukje in het duingebied. Aan de andere kant van het fietspad ligt een voormalig stuk strand waar vroeger kleine vliegtuigen landen. We wandelen verder via het verharde fietspad naar het strand via het Parnassiavlak. Een stukje nat gras waar je, zoals de naam al zegt, in de zomer de witte bloemen van de parnassia ziet. Op het strand trainen we onze kuitspieren en ploegen we ons door het zand naar het ‘Groene strand’.

Wandelen in de Duinen van Oostvoorne: De Meidoornroute

Vogels kijken bij het Groene strand

Het Groene strand was vroeger een populair strand waar badgasten kwamen zonnen en zwemmen. Door de afsluiting van de Maasmonding ontstond het Oostvoornse Meer en is dit stukje niet meer in gebruik als strand en is het volgegroeid met planten. We wandelen over een ruig pad dat vol hoog gras staat, omringd door grote bereklauwen. Een mooie plant om te zien en te fotograferen, maar minder fijn als je huid ermee in aanraking komt, dus wel even oppassen waar je loopt. Bij knooppunt 78 komen we bij de vogelkijkhut uit. Als wij er zijn valt er niet zoveel te zien, het is al wat later op de ochtend en de zon staat al hoog aan de hemel. Wat we wel zien in de verte is de industriële bedrijvigheid van de Maasvlakte. Toch gek, een natuurgebied zo dicht bij industrie.

Berenklauwen langs het ruige pad bij het Groene Strand
Wandelen in de Duinen van Oostvoorne: De Meidoornroute
Vogelkijkhut bij knooppunt nummer 78

Landgoed Mildenburg en Kaapduin

Vanaf de vogelkijkhut wandelen we naar de Boulevard, waar we even heerlijk uitrusten op een terras. Het is erg warm vandaag, dus een koel drankje gaat er wel in. We vervolgen ons pad richting het Landgoed Mildenburg. Het landhuis is er niet meer, maar de groene omgeving is wel bewaard gebleven. Even een heerlijk stukje in de schaduw wandelen, dat is een welkome afwisseling met de open stukken tijdens deze warme juni dag. Iets verderop komen we bij Kaapduin, vroeger een woest stukje strand, nu volgegroeid en een walhalla voor zangvogels. En op de open stukken zand liggen soms zandhagedissen in de zon, ik spot ze helaas niet vandaag.

Wandelen in de Duinen van Oostvoorne: De Meidoornroute
Landgoed Mildenburg
Kaapduin

Biberbunker uit Tweede Wereldoorlog

Het groene bord kondigt het al aan: de Biberbunker. Iets verderop stuiten we op de bunker met radarpost, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Eerst was het alleen een bunker als onderdeel van de Atlantikwall, daarna is de radarpost erbij gekomen. Wil je weten hoe de bunker er van binnen uitziet? En meer horen over de geschiedenis? Boek dan een rondleiding via de website van de Biberbunker.

Wandelen in de Duinen van Oostvoorne: De Meidoornroute
De Biberbunker, overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog

Nog meer wandelen langs de kust in Zeeland en Zuid-Holland? Wandel dan dit deel van het Nederlands Kustpad, een LAW route die langs de hele kust loopt.

Praktische informatie:

  • Locatie: De Duinen van Oostvoorne liggen op het Zuid-Hollandse eiland Oostvoorne, ten zuiden van Rotterdam.
  • Parkeren: Parkeren kan bij Bezoekerscentrum Tenellaplas (adres!)
  • Wandelroute: de Meidoornroute is 12 kilometer en volgt de volgende knooppunten:
    61 – 82 – 62 – 66 – 16 – 69 – 11 – 13 – 16 – 17 – 78 – 53 – 55 – 52 – 51 – 65 – 83 – 82 – 61
    Wij liepen de route in omgekeerde volgorde, zo is het blog ook beschreven.
  • Honden: Honden mogen aangelijnd mee
  • Toegankelijkheid: Je wandelt voor een groot deel in de duinen, deels over verharde paden maar ook groot gedeelte over onverharde paden en zand. Niet toegankelijk met kinderwagens.
  • Tip: bij interesse in Tweede Wereldoorlog boek dan een rondleiding door de Biberbunker.

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.