Natuurgebied Oranjezon

Natuurgebied Oranjezon Zeeland

Natuurgebied Oranjezon vind je op het eiland Walcheren in Zeeland. Dit gebied bestaande uit bos, duin en strand, ligt tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle. Het is een voormalig waterwingebied en dat zie je nog aan het vele water en de de waterputten in het gebied. Nu is het vooral een prachtig wandelgebied waar je kans hebt om veel (semi) wilde dieren te zien.

Natuurgebied Oranjezon
Zonsopkomst in voorjaar met mist

Wandelen in Oranjezon

In natuurgebied Oranjezon zijn verschillende wandelroutes uitgezet variërend van 3 tot 7 kilometer. De routes worden aangegeven met gemarkeerde paaltjes. Het is ook mogelijk om meerdere routes te combineren, er zijn ook verbindingspaden, die worden met witte pijlen aangegeven. De Damhert wandelroute door Oranjezon is 6,5 kilometer en leid je door het westen van het natuurgebied. Deze route gaat door bos, langs waterkanalen en door de duinen. Je kunt hier ook naar het strand. De Parnassia wandelroute door Oranjezon is 4,5 kilometer en gaat naar het oosten van het natuurgebied. Hier vind je veel duingebied vol met bramenstruiken, waar je in augustus heerlijk van kunt plukken voor eigen gebruik. De rode bosroute (4km) en de Torenroute (2,5km) zijn in het westen uitgezet.

Mijn favoriete dagje Oranjezon:
De Damhert wandelroute is mijn favoriete route, deze wandel ik het meest. De route is heel gevarieerd en je hebt grote kans om de grazers (paarden en runderen) en herten tegen te komen. Er zijn onderweg een paar bankjes waar je mooi uitzicht hebt en even een bakje koffie kunt drinken. En als ik met mijn gezin of een groep vriendinnen op pad ga, dan sluit ik het liefste af met een bezoek aan Uitspanning Oranjezon voor een hapje en een drankje. Vooral in de zomer als je op het terras kunt zitten is dit heerlijk nagenieten.

Wilde dieren in natuurgebied Oranjezon

In natuurgebied Oranjezon is de kans vrij groot om (semi) wilde dieren tegen te komen op je wandelingen. Zo grazen er groepen Konikspaarden en runderen om het gebied open te houden. Daarnaast leven er veel damherten en reeën in dit gebied. Het is één van de betere plekken om herten te spotten in Zeeland. Ook hazen en konijnen zijn hier makkelijk te zien, zeker als je vroeg komt. De vos leeft hier ook, maar die laat zich niet makkelijk zien. Wel goed te zien en te horen zijn de vele vogels die hier leven, zoals de kneus, tapuiten en grasmussen.

Oranjezon in verschillende seizoenen

Natuurgebied Oranjezon is in alle seizoenen mooi om te bezoeken. Benieuwd wat je kunt zien in de verschillende seizoenen in Oranjezon? In het voorjaar wordt alles weer groen en vliegen vogels af en aan om jongen te voeren. Met een beetje geluk zie je ook de veulens van de Konikspaarden. Tijdens de zomer staat alles in bloei en is het vooral fijn om vroeg in de ochtend te wandelen, om drukte te vermijden én om de zon te zien opkomen. In de nazomer is het heerlijk om hier bramen te plukken. Bezoek je Oranjezon in de herfst, dan word je getrakteerd op de vele paddenstoelen die in het gebied ontpoppen en de kleuren van de bladeren maakt het wandelen in de bossen tot een feestje. Ook maak je dan kans om de herten te horen burlen. Een imposant geluid. In de winter is het vrij kaal. Op het eerste gezicht oogt dit seizoen misschien minder interessant, maar je ziet dan de dieren wel veel beter, dus het ideale seizoen om herten te spotten. Ook omdat het dan heerlijk rustig is in het park en de dieren dus minder verstopt zitten. En mocht het sneeuwen dan is het natuurlijk helemaal magisch.

Strand Vrouwenpolder

Vlak voordat je bij het toegangshek van natuurgebied Oranjezon komt, slaat een pad linksaf naar het strand. Je wandelt via dit pad eerst nog een deel door de duinen om vervolgens op het strand uit te komen. Hier vind je strandpaviljoen Aloha Beach en een breed strand. Een paar honderd meter links en rechts van dit strandpaviljoen is naaktrecreatie toegestaan, rond het strandpaviljoen niet. Ook vanaf de verschillende routes zijn er mogelijkheden om het strand op te gaan, je vindt de toegangen oa. bij de blauwe route. Je kijkt daar vanaf de hoge duintop prachtig uit over de glooiende duinen en de zee.

Natuurgebied Oranjezon

Kamperen bij natuurgebied Oranjezon

Wil je vlakbij natuurgebied Oranjezon en het strand overnachten? Bij de entree van natuurgebied Oranjezon vind je twee campings: minicamping Uitspanning Oranjezon en de grotere camping Oranjezon. Minicamping Uitspanning Oranjezon ligt vlakbij de grote parkeerplaats. Naast de kleine camping vind je hier ook een café-restaurant met groot terras én een speeltuin, die voor iedereen te bezoeken is. Ideaal met kleine kinderen. Camping Oranjezon ligt vlakbij de ingang van het natuurgebied en biedt alle comfort die je van een grotere camping kan verwachten. Hier kan je ook chalets huren.

Praktische informatie Oranjezon

Plattegrond met wandelroutes in Oranjezon
 • Ligging: Natuurgebied Oranjezon ligt tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder op het eiland Walcheren in Zeeland
 • Parkeerplaats Oranjezon: Voor een dagbezoek kan je je auto parkeren op de grote parkeerplaats aan de Koningin Emmaweg 22, tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder. Van 1 april t/m 31 oktober geldt hier betaald parkeren. Dit kan contant of met een pinpas.
 • Toegang natuurgebied: het natuurgebied is gratis toegankelijk voor donateurs van Zeeuws Landschap of andere provinciale landschappen. Ben je geen donateur dan kost de entree een euro (prijspeil 2020), dit kan je betalen met contant geld bij de entree in een betaalautomaat
 • Wandelroutes Oranjezon: Er zijn 4 uitgezette wandelroutes te volgen aan de hand van de paaltjes met symbolen:
  Damhert westroute (6,5 km)
  Parnassia oostroute (4,5 km)
  – Torenroute (2,5 km)
  – Bosroute (4 km)

Pinterest

Bewaar dit artikel op Pinterest

Workshop natuurfotografie

Ook zulke natuurfoto’s leren maken als in dit artikel? Volg dan een van de workshops fotografie van Carolien Boogaard, de fotograaf die deze foto’s heeft gemaakt.


Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.