Op zoek naar de Schotse Hooglanders in de Zeepeduinen

Ik ben al meerdere keren gaan wandelen in het duin- en bosgebied op Schouwen-Duiveland in Zeeland (zie ook Wandelen in Boswachterij Westerschouwen en Wandelen in de Meeuwenduinen), maar ik zag ze hier nog nooit. Onderweg heb ik regelmatig op bordjes gelezen dat ze, naast shetlandpony’s en exmoorpony’s, hier ook voorkomen. In een eerdere wandeling zag ik al de twee soorten pony’s al, evenals verschillende damherten,  maar hen zag ik maar niet. Het blijven natuurlijk toch ‘wilde’ dieren. Toch ben ik deze keer vastbesloten ze te zien: de Schotse hooglanders.

Zen in de duinen

Als ik aan de wandeling begin regent het zachtjes. Het ziet er niet naar uit dat het beter gaat worden. Ik zie vooral heel veel grijze lucht. Ik had eigenlijk iets dikkers moeten aantrekken, want ik heb het behoorlijke koud. Ik zet de pas erin en volg na het eerste verharde gedeelte de witte routepaaltjes de duinen in. Wat is dit deel van de wandeling toch mooi. Ik zie een bankje en ga even zitten om in alle rust van het uitzicht te genieten.

 

De Schotse Hooglanders in de Zeepeduinen

Ik loop verder de duinen in en ineens zie ik iets bruins tussen de bosjes en het kijkt me gezapig al herkauwend aan. Ik ben nog helemaal niet zo ver en ik heb ze al gevonden! Vandaag is blijkbaar mijn geluksdag. Of zou het zo zijn als je iets hardop uitspreekt dat je dan krijgt wat je vraagt? In ieder geval ik pak mijn camera erbij en schiet erop los. De eerste Schotse hooglander die ik zie schijnt een klein exemplaar te zijn, even later verschijnen nóg grotere exemplaren.

Oog in oog met de Schotse hooglander in de Zeepeduinen

Schotse hooglanders als grazers in duingebied

Er leven 11 Schotse hooglanders op de kop van Schouwen sinds begin 2016. Ze zijn samen met andere grazers door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer uitgezet om het duingebied open te houden. Vroeger deden konijnen dit, maar door allerlei ziektes is de konijnenpopulatie achteruit gegaan en daarom worden nu dus onder andere hooglanders ingezet. Als er geen grazers zouden lopen, dan zouden de duinen helemaal volgroeien en een eeuwenoud duinlandschap verdwijnen.

Heel erg leuk dat ik de Schotse hooglanders hier ook eens gezien heb. Mission completed!

Praktische tips

 • Je kunt het beste parkeren op parkeerplaats Het Groene Duin (Adriaan van der Weijdeweg) bij Westenschouwen. Let op: hier geldt wel betaald parkeren van 1 april t/m 31 oktober. Vanaf de parkeerplaats kan je verschillende routes lopen. Wij liepen voornamelijk de witte route door de Zeepeduinen. Wandel je via het wandelnetwerk dan volg je de nr’s 93-61-41-44-45-61-93 (of direct vanaf 45 naar 93 als je niet weer door de duinen wilt). Deze route is ongeveer 7,5 kilometer.
 • De Schotse Hooglanders zagen wij net na de afslag van nr 61 naar nr 41. Dit is uiteraard geen garantie, want de hooglanders lopen door een groot gebied, zowel door de Zeepeduinen als de Meeuwenduinen en ook bij Boswachterij Westenschouwen. Je moet dus geluk hebben, net als wij.
 • Schotse Hooglanders zien er aaibaar uit, maar vergis je niet, het blijven wilde dieren en dus onvoorspelbaar. Er zijn situaties bekend waar een hooglander een mens aanviel. Vooral omdat deze te dichtbij kwam.
 • Honden zijn welkom, mits aangelijnd

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Jacomijn Heupink 11 februari 2018 at 21:43

  Wat een gave beesten he? Ik hou d’r van! Dan is Nederland toch ineens wat gaver om te gaan wandelen, vind ik!

 • Reply Aniek 13 februari 2018 at 09:45

  Schotse Hooglanders tegenkomen is altijd leuk. Machtige beesten zijn het!

 • Reply Eva 15 februari 2018 at 17:41

  Ooh te gek! Volgens mij erg indrukwekkend om die tegen te komen!

 • Reply Martin 15 februari 2018 at 20:32

  Indrukwekkende dieren! Ik loop er altijd rustig met een grote boog omheen…je weet maar nooit. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook nog eens nuttig door hun gegraas inderdaad!

 • Reply Bianca 16 februari 2018 at 19:22

  Geweldig om deze dieren in het wild te zien. Ik heb ze een keer in Drenthe in het bos gezien. Ze zien er zo knuffelachtig uit. Prachtige foto’s en een mooie omgeving om lekker te wandelen.

 • Reply Elisa 18 februari 2018 at 23:55

  Ahh ik vind dit zulke leuke beesten! Hier lopen ze ook op het eiland van Brienenoord, machtig mooi zijn ze 🙂

 • Reply Diana 19 februari 2018 at 16:32

  Blijven altijd leuke dieren om te zien. Beetje iets met knuffelaaibaarheid. Maar zoals je zegt het blijven wilde dieren en dat moet je altijd in je achterhoofd houden. Bij mij in Dorst waar ze ook lopen gaan mensen er zelfs op zitten. Echt verschrikkelijk. Gelukkig besteden er steeds meer mensen aandacht aan dat het wilde dieren zijn.

 • Reply Denise 27 februari 2018 at 09:51

  Ik vind ze zo mooi! Een tijdje terug heb ik er hier in de duinen bij Den Haag ook veel foto’s van gemaakt. Daar heb ik niks mee gedaan, maar nu ik jouw blog zie denk ik er weer aan. Ik moet eens gaan kijken of ze al jongen hebben.
  Mooi ook trouwens dat ze echt een functie hebben en er niet ‘voor de show’ staan.

 • Reply Michal 20 maart 2018 at 22:21

  Wat leuk dat je Schotse Hooglanders gezien hebt in de Zeepeduinen. Ik wist niet eens dat ze daar ook liepen. Ik wandelde in september zelf door de Zeepeduinen met twee kinderen, maar toen hebben we alleen paarden gezien.

 • Reply Piet 31 maart 2018 at 12:22

  Wow – wat een leuke beesten.

 • Reply Margaret Willems 12 november 2020 at 09:32

  Prachtig daar, zou je mogen paardrijden….

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.