Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg

Een van de mooiste wandelingen in Zeeland is die van Oostkapelle naar Domburg. Heen loop je via het natuurgebied De Manteling in Oostkapelle en de hoge duinen naar Domburg en terug ga je via het strand.

Je wandeling verlengen of een andere wandeling langs de kust lopen? Lees dan ook Wandelen in Zeeland | van Domburg naar Westkapelle. Liever fietsen? Stippel dan zelf je fietsroute uit met deze handige kaart.

Omschrijving wandeling

Je wandelt door de duinen en de kans is groot dat je shetlandpony’s of runderen tegen komt die het gebied begrazen. Wandel je hier op een tijdstip dat het rustig is, dan is een ontmoeting met herten ook goed mogelijk. Vlak voor Domburg loop je het strand op en wandel je weer terug naar het beginpunt. De wandeling is ongeveer 8 kilometer.

Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg

De Manteling in Oostkapelle

De Manteling is een gebied met buitenplaatsen, bossen, stukken duin, statige lanen en slingerpaadjes. Van de 17e tot de 19e eeuw woonde de Middelburgse elite hier in de zomer; in de 20e eeuw werden veel huizen permanent bewoond of er kwam een instelling in (bron:Staatsbosbeheer). Er lopen runderen en pony’s vrij rond, zij zorgen voor natuurlijke begrazing van het gebied. Als ik het gebied in wil staat er net een hele groep stieren op mijn pad. Het waarschuwingsbordje aan het hek wat mij van deze dieren scheidt, geeft duidelijk aan dat je afstand moet houden en een groep niet moet doorkruisen. Daar sta ik dan, net begonnen en ik moet gelijk al stoppen. Ik ben echt niet van plan om door een stier op de horens genomen te worden. Er zit niks anders op dan rustig wachten tot de hele groep is overgestoken. Ik vertrouw het daarna nog steeds niet zo, dus ik blijf ze in de gaten houden en zij mij ook. Een goede start van de wandeling.

Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg
Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg
Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg
Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg
Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg

Door de duinen naar Domburg

Het pad buigt wat af de bossen in. Hier wandel ik ook een stukje over statige lanen, die behoren bij buitenplaats Berkenbosch. Langs de kant staan overal bordjes met de mededeling dat het de tijd is van de reekalfjes en dat honden aan de lijn moeten. Helaas zie ik ze onderweg niet. Ze weten zich vaak goed te verstoppen en dat is niet voor niks natuurlijk. Ik loop weer meer richting duinen en verlaat het bosgebied. Hier stijgt en daalt het pad flink. Ik geniet van de vergezichten onderweg, op Domburg en op de zee. Wat een mooie route is dit toch.

Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg
Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg
Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg

Terug over het strand

Met deze wandeling ga je Domburg niet in. Vlak voor Domburg loop je via een overgang naar het strand. Via het strand loop je weer terug naar het beginpunt. Maar natuurlijk niet zonder eerst te genieten van het geluid van de zee, de krijsende meeuwen én een bakje koffie op het terras van een van de strandtenten die je tegenkomt. Heerlijk! Terug loop je nog een stukje door het Mantelinggebied en hier kruist mijn weg dit keer met de pony’s. Bij de auto sla ik het zand uit mijn schoenen en kijk ik terug op een zeer mooie wandeling.

Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg
Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg
Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg

De route: omschrijving en praktische informatie

Deze wandeling start bij nummer 94. Dit is vlakbij een grote parkeerplaats aan het eind van de Duinweg. Je loopt door de Manteling en de duinen via  route 93 naar 84. Bij 84 wandel je naar het strand en loop je terug naar het beginpunt. Je kunt zelf kiezen wanneer je van het strand terug naar de Manteling gaat. Verder dan strandtent de Piraat  moet je niet lopen anders ben je het beginpunt voorbij. Van 1 mei tot 15 september zijn honden op het strand verboden tussen 10:00 en 19:00 uur. De wandeling is ongeveer kilometer lang. Je kunt de wandeling makkelijk nog langer maken, zie hiervoor de kaart. Op het strand vind je verschillende strandtenten waar je iets kunt eten of drinken of voor een sanitaire stop. Vlakbij de parkeerplaats bij de start vind je ook nog een café bar De Boschhoek, hier kan je ook een hapje eten.

Ook zin in deze wandeling? Lees ook Wandelen in Zeeland langs wandelnetwerk waar het principe van de wandelknooppunten wordt uitgelegd.

Wandelen in Zeeland | van Oostkapelle naar Domburg

Tip: Op zoek naar een mooie reisgids over Zeeland inclusief auto-, wandel- en fietsroutes? Bekijk dan onderstaande gids.


Pinterest

Bewaar deze wandeling op Pinterest

Dit artikel bevat affiliatelinks

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Yvonne 26 juni 2017 at 17:56

  Wat woon je ook in een mooie provincie Carolien! En leuk dat ik elke keer een beetje mag meegenieten ervan. Prachtige foto’s heb je weer gemaakt. Ik heb vaak geen zin om de camera mee te nemen als we gaan wandelen, zou ik echt eens vaker moeten doen. 🙂

  • Reply Carolien 26 juni 2017 at 18:01

   Dank je! En dan kan ik je nu blij maken, want….ik neem mijn camera in NL tijdens mijn wandelingen ook niet mee ? Alle foto’s zijn met mijn smartphone genomen! Ik leg binnenkort uit hoe ?

 • Reply Gabriëlle ~ GlobeGirl 29 juni 2017 at 19:24

  Wat is Zeeland mooi he? Sinds de persreis ben ik #fanvanzeeland.
  De foto’s heb je gemaakt met je smartphone? Bizar! Ze zijn namelijk echt super mooi.
  Ik zou deze wandeling graag eens maken want Domburg staat hoog op mijn lijstje. De Zeeuwen zijn altijd trots op Domburg dus dat wil ik wel eens zien 😉

  • Reply Carolien 12 augustus 2017 at 10:29

   Klopt. De foto’s zijn met mijn smartphone gemaakt. Tegenwoordig kan je zoveel met de smartphone. Hoewel sommige zaken nog moeilijk blijven zoals spelen met scherptediepte. Daarvoor heb ik mijn spiegelreflexcamera

 • Reply Aniek 30 juni 2017 at 12:33

  Mooie wandeling, zo door het begrazingsgebied en over het strand! 😀

  • Reply Carolien 12 augustus 2017 at 10:30

   Ja. Een van mijn favoriete gebieden in Zeeland

 • Reply Diana 11 juli 2017 at 17:07

  Als eerst wat een frisse mooie foto’s. Ben niet iemand die snel wandelingen maakt in eigen land maar deze foto’s halen mij toch over om een keer naar dit gebied te trekken. Wel grappig dat je gelijk voor een groep runderen staat en even niet verder kan.

  • Reply Carolien 12 augustus 2017 at 10:32

   Ik vond wandelen in eigen land eerst ook wat saai en duf, maar ik ontdek steeds van die mooie gebieden dat ik er met de dag meer van geniet! Voor mij is het nu de ultieme ontspanning (door inspanning), naast kajakken

 • Reply aafke 3 mei 2021 at 18:33

  Prachtige wandeling
  Maar van 1mei tot sept
  Mogen er geen honden op het strand komen ! We kregen een waarschuwing
  In de advertentie staat mag honden mee maar alleen aan de lijn
  Dus dat klopt niet !
  En zouden we de wandeling niet kunnen maken omdat bepaalde stukken het verboden is
  Wandeling 8m van oostkappele naar domburg en terug weer oostkappelle

  • Reply Carolien 4 mei 2021 at 11:40

   Hi Aafke,

   Honden zijn tussen 10:00 en 19:00uur verboden op het strand van 1 mei tot 15 september. Dit is geen advertentie maar een persoonlijk blog 😉
   Ik zal de informatie aanpassen en duidelijk(er) aangeven. Dank voor de feedback!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.