Rust en bezinning. Dat is soms hard nodig in deze tijd. Even uit de activiteiten van alledag stappen en je heel bewust zijn van je omgeving. Nu doe ik dat gelukkig al heel vaak. Wandelen op een rustig tempo, met mijn camera in de aanslag om de mooiste dingen vast te leggen. Maar soms juist ook bewust zonder camera om mijn andere zintuigen aan het werk te zetten. Hoe heerlijk is het om na een regenbui in een bos te lopen en de geuren op te ‘snuiven’. Of om de zonnestralen op je gezicht te voelen? En hoor je dat geritsel van de bladeren als je erdoorheen wandelt? Wandelen in de natuur doet wat met je, het laadt je op en geeft je nieuwe energie. Het is tijd om nieuwe wandelroutes te verkennen, die dit thema omarmen en je stimuleren om de rust op te zoeken en stil te staan bij wat belangrijk is voor jou in dit leven.






Kloosterwandelingen in Brabant
Op een frisse én mistige novemberochtend rijd ik naar Heeswijk. Hier start een van de 30 kloosterwandelingen in Brabant. Dit zijn themawandelroutes die starten én eindigen bij een klooster. Het is niet direct een thema waar ik warm voor loop. Ik associeer religie en kerken niet direct met iets positiefs, meer met hel en verdoemenis en allerlei misstanden. Maar de kloosterrondwandelingen gaan gelukkig niet zozeer over religie, ze benadrukken vooral de waarden die kloosterlingen hanteren: rust, afzondering, stilte en bezinning. Iets wat ik wél kan omarmen. Niet in een gebouw, maar juist buiten in het groen. Als er al een ‘grotere macht’ bestaat dan is dat hier midden in de natuur. In de natuur voel ik me gelukkig, sta ik open voor nieuwe waarnemingen én voel ik me een met alles om mij heen. De natuur is zó mooi. Tijd om mijn wandelschoenen aan te trekken.
Bekijk hier alle Kloosterwandelingen in Brabant
Kasteel Heeswijk – Dinther
Voordat ik start met de kloosterwandeling Heeswijk-Dinther, bezoek ik eerst het Kasteel Heeswijk. Via een lange oprijlaan wandel ik door de toegangspoort en zie het kasteel uit de mist opdoemen. Met een plattegrond in mijn hand treed ik het kasteel binnen. Het ziet er heel goed bewaard uit en het is behoorlijk groot. Alle kamers zijn sierlijk ingericht met veel mooie details, maar de Chinese kamer springt er voor mij wel uit. Ik heb het niet gefotografeerd (want het staat achter glas), je moet zelf maar gaan kijken. Prachtig handgeschilderd Chinees behang, een glaskroonluchter, handgemaakt Chinees porselein en heel veel ander moois. Verder vind ik de gang naar de keuken (met spiekgat op de eetkamer, hilarisch) erg mooi zo met de handgemaakte tegels. Sowieso fascineren die grote oude keukens in kastelen of landhuizen mij altijd, hoe zou het zijn om daar te werken? Ook de kelder met gewelven mag je niet overslaan, hier hangt weer een hele andere sfeer.









Tip: Mooie producten in de kasteelwinkel
Bezoek ook zeker de kasteelwinkel. Normaal ben ik hier niet zo’n fan van, maar deze is echt leuk, met mooie spullen. Ik wilde eigenlijk wel alle producten met het Chinese behangontwerp kopen, maar beperkte me tot de puzzel. Ontspanning voor de koudere dagen.
Kasteeltuin Copijn
Vanuit het kasteel kom ik op de binnenplaats, met de mooie gewelven en leuke gekleurde dakpannen. Het boerenland wordt omkaderd door de open ‘ramen’. Het is mistig dus echt ver kijken is er niet bij vandaag. Ik wandel richting kasteeltuin. Deze tuin is heel strak vormgegeven volgens de Oud-Hollandse stijl met strakke paden en heggen en op kruispunten witmarmeren beelden, alles ontworpen door Copijn. Ik hoor via de app van de audiotour dat de tuin heel vaak veranderd is, overeenkomstig de tuintrends van de verschillende eeuwen. Begin 19e eeuw was dit bijvoorbeeld een Engelse tuin, waar geen rechte vorm te bekennen was, compleet anders dan hoe het nu is. In de tuin heb je ook een goed uitzicht op het kasteel en bijgebouwen.





Brasserie Bij de Barones
In het Koetshuis van Kasteel Heeswijk vind je de Brasserie Bij de Barones. Hier start ik mijn bezoek aan het kasteel met een bakje koffie met appelgebak, onder het toeziend oog van de barones. Ik bekijk alvast de plattegrond van het kasteel om mijn bezoek voor te bereiden. Na mijn kasteelbezoek kom ik weer terug in de gezellige Brasserie voor een lunch. Ik kies voor een bagel met zalm, die heerlijk smaakt en goed vult. Het is de perfecte bodem voor de kloosterwandeling die ik ga maken.


Kloosterwandeling Heeswijk-Dinther (10.4 km)
De Kloosterwandeling Heeswijk-Dinther start officieel vanaf Abdij van Berne, maar ik start de route vanaf Kasteel Heeswijk. De route is ruim 10 kilometer en volgt de natuur rondom Abdij van Berne in Heeswijk. Je wandelt langs smalle paadjes langs het water, over het kasteellandgoed en door Heeswijk-Dinther. Begin- en eindpunt is Abdij van Berne of Kasteel Heeswijk. De route wordt aangegeven met knooppunten, dus makkelijk te volgen.
Kasteelgriend
Vanaf Kasteel Heeswijk wandel ik over een onverhard pad langs de rivier de Aa. Ik heb vanaf het pad mooi uitzicht op het kasteel, alleen door de mist is alles een beetje vaag. Ik passeer de rijen met knotwilgen in de Kasteelgriend. Tot de jaren 60 van de vorige eeuw was deze griend in gebruik door Henri van Gestel. Hij maakte hoepels van de wilgentenen van de knotwilgen. Er staan nog steeds knotwilgen, maar nu is het gebied meer teruggegeven aan de natuur, vooral insecten hebben het hier naar hun zin. Ik zie op deze koude novemberochtend niet zoveel dieren, behalve een aalscholver op het water en een rups op mijn pad.









Abdij van Berne
In Heeswijk-Dinther stap ik de grote toegangspoort door van de Abdij van Berne. Het gebouw zelf is gesloten voor publiek, maar ik mag volgens een vrijwilliger wel de tuin in. Hier word ik verrast door grote bergen afgevallen roodbruine bladeren. Ze zorgen voor een prachtige herfstsfeer en ik kan het niet laten er een paar de lucht in te gooien, zodat ze mooi naar beneden dwarrelen. Ik baan me een weg door de bladeren en via de begraafplaats kom ik opeens bij een vijver met een bankje. Wat een fijne plek. Ik kan me wel voorstellen dat kloosterlingen hier graag komen om te zitten en te mijmeren over het leven. Het is voor mij te koud en nat om hier nu plaats te nemen, maar ik houd wel even in om een foto te maken en te genieten van deze rustplek. Terug wandel ik over een pad langs hoge bomen met mooi gekleurde bladeren en zie ik zowaar ook nog wat verdwaalde paddenstoelen staan. Restanten van de herfst, de natuur gaat in winterslaap.







Berne Abdijbier
Net buiten de Abdij staat de Abdijwinkel. Bij de winkel zit ook een proeflokaal, waar je het Berne Abdijbier kunt proeven. Je hebt de keuze uit Witheren Wit, Norbertijn Blond, Prior Dubbel, Abt Tripel en Abt-generaal Quadruppel. Het is het enige Norbertijnen bier van Nederland. Het bier wordt niet in eigen huis gebrouwen, maar uitbesteed aan een brouwerij ergens in Vlamingen, laat ik me vertellen. Volgens de vrijwilliger achter de toonbank is lang geleden het brouwrecept gevonden op de muren van de abdij en is naar aanleiding van dit recept weer een eigen Norbertijner bier gebrouwen. En misschien komt er binnenkort ook weer een brouwhuis bij de winkel zelf, daar zijn vergevorderde plannen voor. Ik pak een paar Berne Abdijbier en zie dan het kaartje staan op de balie: doe waar je blij van wordt. Met een grote glimlach bedenk ik mij dat ik dat nou net aan het doen ben.
Tip: kijk op website voor het volgen van een rondleiding. Deze bestaat uit een introductie en rondgang door de abdij en wordt afgesloten met een bierproeverij in het proeflokaal, waar geproost wordt met hun slogan: Vier het leven.




Meierijsche Museumboerderij
De route verlaat Heeswijk-Dinther en gaat verder door het boerenland langs weilanden en akkers. Via een smal paadje volg ik het riviertje de Leijgraaf, waar boerderijen weerspiegelen in het water. Aan het eind kom ik bij de Meierijsche Museumboerderij. Helaas gesloten op de dag dat ik er ben in november, dus ik kan het niet bezoeken. Op de website lees ik: In en rondom ons museum ontdek je hoe er geleefd, gewoond en gewerkt werd op een boerderij in de Brabantse Meierij zo tussen 1880 en 1930. Ik gluur over de heg en zie oude boerderijgebouwen en materialen staan. Via kleine paadjes door bosrijk gebied loopt de route verder langs weilanden en een natuurtheater, terug naar het beginpunt: Kasteel Heeswijk.




Kampina Staete: overnachten midden in de natuur
Deze dag eindig ik met een overnachting bij Kampina Staete. Hier slaap je midden in de natuur bij de Oisterwijkse vennen in natuurgebied de Kampina. Het ligt op ruim een half uur rijden van Kasteel Heeswijk. De Kampina is ook een prachtig gebied, voor mooie wandelingen. Maar je hoeft het terrein niet af, want de accommodaties liggen al tussen het groen. Ook een aanrader is het Boscafé, waar je heerlijk kunt borrelen en dineren. Je hoeft na een lange actieve dag in de natuur dus niet nog de auto te pakken om uit eten te gaan. Vanaf je accommodatie wandel je zo naar het restaurant, waar het haardvuur voor warmte zorgt en je helemaal kunt opladen met lokale lekkernijen.
later meer over deze locatie in een apart artikel






Meer Kloosterwandelingen
Er zijn meer dan 30 kloosterwandelingen, waaronder ook een in Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide: Kloosterwandeling Huijbergen, dit is een van de nieuwere routes die net geopend is. Je vindt de wandelroute hier.

Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Brabant
Geen reacties