Menu
Nederland / Wandelen in Nederland / Zuid Holland

Wandelen in Ruigeplaatbos, Visserijgriend en Klein Profijt op Eiland IJsselmonde (totaal 12 km)

Op een mooie zonnige dag vertrek ik naar Eiland IJsselmonde in Zuid-Holland, waar ik op uitnodiging van Ontdek IJsselmonde ga wandelen. Eiland IJsselmonde ligt onder Rotterdam in de Maasdelta en wordt omsloten door de Nieuwe Maas, Oude Maas en de Noord. Eerder maakte ik al mooie wandelingen in de buurt van Ridderkerk in natuurgebieden de Crezéepolder, De Gorzen en de Ridderkerkse Griend. Dit keer ga ik wandelen in de buurt van Hoogvliet en bezoek wederom 3 mooie natuurgebieden: Ruigeplaatbos, Visserijgriend en Klein Profijt.

Park De Heerlijkheid en Chill Hill

Mijn dag begint met een bezoek aan het Ruigeplaatbos. De auto kan ik gratis parkeren nabij congres-en feestcentrum Park de Heerlijkheid. Het is even zoeken naar het juiste pad, want de wandelroute wordt niet bewegwijzerd en ik heb alleen een heel klein kaartje met daarop de route. In het begin wandel ik dan ook een iets ander pad, maar ik ga in ieder geval de goede kant op. De route gaat langs Park de Heerlijkheid en door het aangelegde park. De rode stoelen van Chill Hill vallen direct op, op een heuvel zijn 50 lig- en zitelementen geplaatst, waar je lekker samen kunt ‘chillen’. Als ik er ben, op een doordeweekse ochtend, zit er helemaal niemand, maar ik kan me voorstellen dat dit in het weekend anders is. Weer moet ik even zoeken en loop ik in eerste instantie de verkeerde kant op, maar gelukkig heb ik dit snel door en ben ik daarna op het goede pad, richting Oude Maas.

Wandelen Eiland IJsselmonde
Chill Hill

Ruigeplaatbos: wandelen door een ruig gebied over vlonderpaden

Ik steek de weg over en kom in het Ruigeplaatbos. Ooit aangelegd als stadspark, is het in de loop der jaren van park veranderd in een ruig bos. In 1997 verwoeste een windhoos een heleboel bomen. Er is besloten om deze gewoon te laten liggen en de natuur zijn werk te laten doen. Er wordt weinig onderhoud gepleegd en het dode hout zorgt voor nieuwe flora en fauna. De mens laat de natuur zoveel mogelijk met rust. Alleen een groep Schotse Hooglanders loopt hier rond en zorgt dat het geheel niet helemaal verwilderd. Via een vlonderpad wandel ik langs de Oude Maas. Het is vandaag een warme dag dus altijd fijn om dichtbij water te zijn. De bramen staan trouwens uitbundig in bloei en dat trekt weer allerlei insecten aan. Ik denk dat je hier in augustus je buik kunt voleten aan bramen tijdens je wandeling.

Schotse Hooglanders: de beheerders van Ruigeplaatbos

De Schotse Hooglanders van Ruigeplaatbos zie ik op de heenweg al in de bosjes liggen, rechts van het fietspad, ze lijken het ook warm te hebben. Een ekster pikt de beestjes uit de vacht van een van de Hooglanders, een apart gezicht, handig zo’n persoonlijke verzorger. Als ik op de terugweg langs hetzelfde pad kom zie ik dat de Schotse Hooglanders zich verplaatst hebben. Ze staan nu te grazen bij het water. Tijd om mijn telelens tevoorschijn te halen, zo hoef ik ze niet te storen om toch foto’s van dichtbij te maken. Er is een Hooglander jong bij, die ziet er zo schattig uit, lijkt wel een klein bruin knuffelbeertje. Zijn ouders beschermen hem goed, hun grote hoorns zijn reden genoeg om niet dichterbij te komen.

Visserijgriend: voormalig verbouw van wilgenhout

Al wandelend langs de Oude Maas zie ik de grote rode brug al opdoemen: de Spijkenisserbrug, die Hoogvliet met Spijkenisse verbindt. Ik ga even op een bankje zitten met uitzicht op de brug, tijd voor een korte pauze. Daarna wandel ik onder de brug door naar een ander klein natuurgebied: de Visserijgriend. Vroeger werd hier wilgenhout verbouwd. Nu zijn de knotwilgen helemaal doorgeschoten en is er een groen knotwilgenbos ontstaan. Ik wandel over een lange houten vlonder, deze is nodig, want het gebied staat onder invloed van het tij van de Oude Maas, bij hoog tij is het water zo’n 1,5 meter hoger dan bij laag tij. Als ik er over wandel is het denk ik laag tij, want het is erg droog. Aan het eind keer ik weer om en wandel weer terug naar het beginpunt via een ander pad. In totaal heb ik zo’n 8 kilometer gewandeld

Wil je deze wandeling langs Ruigeplaatbos en de Visserijgriend ook maken? Bekijk dan hier de route van ongeveer 7,5 kilometer.

Klein Profijt: jungle wandelroute

Het derde natuurgebied ligt op ongeveer 15 minuten auto rijden. Ook hier is een gratis parkeerplaats, naast een golfbaan. Het natuurgebied Klein Profijt is ook een oud griendgebied. Op Eiland IJsselmonde vind je veel van dit soort voormalige wilgen ‘plantages’. Ook Klein Profijt is niet meer in gebruik en veranderd in een ware jungle. Ik volg hier op basis van knooppunten netwerk en eigen gevoel een route van ongeveer 4 kilometer. De ene keer wandel ik door een strakke en lange laan met knotwilgen, om vervolgens door smalle paadjes omgeven door groentinten te manouvreren. Er is ook een uitkijkpunt op een gebied dat bij eb droog komt te liggen. Het barst hier van de steltvogels, zoals scholeksters, die hier graag komen fourageren. Ik kom ook regelmatig watertjes aan, waar ik tuur of ik de bever zie. Deze komt hier namelijk ook voor, maar laat zich met name in de schemer zien. Ik heb dus geen geluk. Wel zie ik veel reigers, voor hen is het hier met al dat water ook een voedselwalhalla.

Zorgboerderij de Buytenhof

Mijn laatste stop is bij Zorgboerderij de Buytenhof in Rhoon. Het ligt niet aan de wandelroute, maar op ongeveer 5 minuten rijden met de auto. De Buytenhof is een boerderijwinkel, pluktuin en theeschenkerij. Een plek waar je het boerenleven van dichtbij mee maakt, zoals ze zelf zeggen. Ik kijk in de boerderijwinkel en zie daar vooral veel producten in de schappen liggen van eigenland of in ieder geval uit dezelfde regio. Buiten nodigt het terras me uit voor een koel drankje en een huisgemaakt stuk taart. De bosvruchten kwarktaart smaakt heerlijk. Nadat ik uitgerust ben kijk ik nog even rond in de tuinen, wat een fijne plek is dit. Ook leuk voor gezinnen met kinderen, de speelwei grenst aan het terras zodat je zelf even lekker kunt genieten terwijl de kinderen buiten spelen.

Mijn bezoek aan IJsselmonde is hiermee tot een eind gekomen. Moe maar voldaan keer ik weer terug naar Zeeland. Wil je ook zo’n leuke dag op Eiland IJsselmonde? Lees dan onderstaande praktische informatie en plan jouw dagje IJsselmonde.

Praktische informatie

 • De eerste 2 natuurgebieden, Ruigeplaatbos en Visserijgriend, liggen bij Hoogvliet en deze kan je bezoeken met een rondwandeling van ongeveer 7,5 kilometer. Startplaats parkeerplaats van het park De Heerlijkheid naast het Arboretum: Venkelweg 518 3193 KC Hoogvliet (gratis parkeren). De wandelroute is niet bewegwijzerd, dus af en toe flink zoeken. Een telefoon met google maps is wel zo handig om je te oriënteren. Honden zijn aangelijnd welkom, er zijn ook twee losloopgebieden.
 • Het 3e natuurgebied, Klein Profijt ligt net buiten Rhoon. Navigeer naar de parkeerplaats aan het eind van de Schenkeldijk in Rhoon. Volg deze jungle wandelroute (2,5km, 4km vanaf de parkeerplaats). Honden zijn aangelijnd welkom.
 • Zorgboerderij de Buytenhof vind je aan de Rijsdijk 98 in Rhoon, geopend van dinsdag t/m zaterdag van 9.00- 17.00 uur, zie ook de website voor meest actuele informatie.

Pinterest

Bewaar deze wandelingen en tips op Pinterest

Ik bezocht Eiland IJsselmonde op uitnodiging van Ontdek IJsselmonde

Geen reacties

  Laat een reactie achter

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  Nieuwsbrief

  Ontvang toffe reistips en upadetes over nieuwe bestemmingen

  This function has been disabled for Dream the world.