Roadtrip route Zuid-Engeland | de mooiste plekken

Roadtrip route Zuid-Engeland mooiste plekken

Benieuwd wat de mooiste plekken van Zuid-Engeland zijn? Bekijk dan de route van onze roadtrip door Cornwall, Devon, Dorset en Somerset. Van ruige en ongerepte natuurplekken zoals Dartmoor, Exmoor en Bodmin Moor tot gezellige plaatsen zoals Bath en Oxford. Reis mee door het land van de legendes en mysteries en ontdek deze Roadtrip route langs de mooiste plekken van Zuid-Engeland.

Roadtrip route langs de mooiste plekken van Zuid-Engeland

Lengte: ca 1500 km (zonder reis van NL naar Engeland)

Duur: 19 dagen

Wanneer: juli / augustus

Hoogtepunten: Dartmoor, New Forest, Exmoor (paardrijden), Oxford, Glastonbury Abbey, Cape Cornwall, Countryfair

Kenmerken: natuur en dieren, ruige kust en kliffen, oude stadjes en dorpen, legendes en mysteries (King Arthur!), tradities en platteland

Overnachtingen: campings in eigen tent. Meer weten over kamperen in Engeland? Lees dan Alles over kamperen in Engeland.

Een auto huur je in Engeland makkelijk bij Sunny Cars, veilig en betrouwbaar. Er zijn meerdere ophaalpunten, bijvoorbeeld bij luchthavens of het treinstation van Dover.

  Salisbury – 3 nachten

  In een dorpje (Coombe Bissett) vlakbij Salisbury zetten we onze tent voor het eerst op. We hadden voor 2 nachten gereserveerd, maar we maken er 3 van. Er is genoeg te zien en te beleven in de omgeving. De eerste dag bezoeken we in de ochtend Salisbury en dan voornamelijk de kathedraal en rijden we in de middag naar Stonehenge, wat wel een beetje een toeristisch gekkenhuis is. De tweede dag rijden we naar New Forest, een natuurgebied in het zuiden. Wat is het hier prachtig. We rijden rond en maken er een wandeling tussen hele hoge bomen. We komen hier heel veel paarden tegen in het wild en we zien ook nog herten. Een goed begin van de reis.

  camping: Summerlands Caravan Park – Coombe Bisset

  Roadtrip Zuid Engeland mooiste plekken
  Stonehenge
  Roadtrip Zuid Engeland mooiste plekken
  Klaprozenveld in de buurt van Stonehenge
  Roadtrip route Zuid Engeland mooiste plekken
  Damhert in New Forest

  Dartmoor – 2 nachten

  Dartmoor was echt een van de hoogtepunten van onze roadtrip. Supermooie natuur, ruig maar ook groen. De paarden, koeien en schapen lopen vrij rond en ja, soms ook op de weg. Heel fijn: het is er nog vrij rustig in het hoogseizoen. Wij namen één hele dag de tijd om Dartmoor National Park te verkennen. Wil je meer wandelingen maken dan kan je er ook makkelijk een week vermaken. Let op: ga je van de hoofdweg af dan worden de wegen in dit park erg smal!

  camping: Dartmoor shepherds huts

  Roadtrip route Zuid Engeland mooiste plekken
  Oude brug in Dartmoor
  Roadtrip Zuid Engeland mooiste plekken
  Wandeling in Dartmoor

  St Ives – 2 nachten

  Na het natuurgeweld van Dartmoor zijn we toe aan wat meer vertier. Die vind je genoeg in St Ives! In dit levendige kustplaatsje vind je strand (hoewel vrij klein), boottochtjes, een soort van boulevard en een hoop leuke (eet) tentjes en pubs. Wij brengen een middag en avond door in St Ives en de dag erna rijden we een rondje over het schiereiland Penwith langs oa St Michaels Mount, Land’s End, Cape Cornwall en Merry Maidens (een soort Stonehenge maar dan zonder andere mensen..).

  camping: Balnoon camping site

  St Ives Cornwall in Zuid-Engeland
  St. Ives
  St. Michaels Mount Cornwall Engeland
  St. Michaels Mount, de Engelse variant van Mont St. Michel

  Bodmin Moor – 2 nachten

  Na Dartmoor valt Bodmin Moor misschien wat tegen (je kunt ze beter in een andere volgorde bezoeken), maar ook hier heb je mooie natuur en kan je verschillende wandelingen maken. Wij bezoeken het plaatsje the Minions (ja, echt waar!) en daar wandelen we naar de Hurlers (een soort Stonehenge) en naar de Cheesewring. Steenmassa’s boven op een berg, lang geleden gevormd door mensen. Waarom is een raadsel. Ook wandelen we nog naar de Golitha Falls, langs river Fowey. In deze rivier leven otters, maar deze hebben we helaas niet gezien. Tot slot rijden we nog even langs Dozmy pool, waar King Arthur zijn zwaard zou zijn kwijtgeraakt… wij hebben ‘m ook niet gezien. Lees alles over Bodmin Moor.

  camping: Ruthern Valley Holidays

  Bodmin Moor Zuid-Engeland
  Vreemde steenformaties in Bodmin Moor (zoals deze Cheesewring)

  Exmoor – 3 nachten

  Exmoor is een populair vakantiegebied én terecht! De plaatsjes zijn leuk, de natuur is mooi en je kunt hier goed wandelen. Wij kiezen hier voor een camping mét manege (daar is geen gebrek aan in Exmoor), zodat Natalie kan gaan paardrijden. Exmoor staat gelijk aan Exmoor pony’s en paardrijden, het hele gebied staat vol met ‘riding stables’. Terwijl onze dochter een mooie tocht maakt door het natuurgebied langs de Exmoorpony’s (mam, ik kon tussen de pony’s rijden en zelfs de veulens aaien), wandelen wij zo’n 1,5 uur vanuit de camping naar het plaatsje Porlock en Porlock Marsh, een moerasachtig gebied. Erg mooi. Ook bezoeken we nog met z’n drieën een countryfair, een must do als je in Engeland bent. Lees alles over Exmoor, tips en bezienswaardigheden.

  camping: Burrowhayes Farm Caravan and campingsite

  Paardrijden Exmoor Engeland
  Natalie klaar voor haar paardrijtocht door Exmoor

  Cheddar – 3 nachten

  Mendip Hills is een AONB. Een wat? Nou een Area of Outstanding Natural Beauty. Hier blijven we 3 nachten. Niet omdat Mendip Hills nou zo bijzonder is, maar omdat er een aantal mooie plaatsen en attracties in de buurt liggen. Zo bezoeken we de leuke (maar toeristische) plaats Bath, de plaats Wells met z’n mooie kathedraal en de mysterieuze plaats Glastonbury vol zweverige shops (en natuurlijk de ruïne van de abdij). Ook maken we een uitstapje naar de Zoo van Bristol op verzoek van onze dochter. Hoe jammer ook, Bristol zelf moeten we overslaan wegens tijdgebrek. Wel rijden we een aantal keer door de kloof van Cheddar. Daar waar de kaas vandaan komt. Dit is echt mooi! Genoeg te doen dus in dit gebied.

  camping: Cheddar Mendip Hights caravanpark

  Roadtrip route Zuid Engeland mooiste plekken
  Cheddar gorge (kloof)
  Roadtrip route Zuid Engeland mooiste plekken
  Sfeervol Bath

  Oxford – 2 nachten

  Oxford is echt een bezoek waard. Wat een hoop oude (college) gebouwen staan hier. Wij zijn hier een hele middag en begin van de avond. We bezoeken tijdens ons verblijf ook de Cotswold, een mooi gebied met oude sfeervolle huizen, veelal op heuvels gebouwd. Sommige plaatsjes zijn erg druk (bussen met Chinezen), maar gelukkig valt er genoeg te ontdekken als je iets doorloopt of als je een minder bekende plaats bezoekt.

  camping: Diamond camping and caravanpark

  Overnacht je liever in Oxford in een hotel? Kijk dan eens naar dit bijzondere hotel dat vroeger een bank was of dit appartement met gratis parkeren en wifi.

  Roadtrip route Zuid Engeland mooiste plekken
  Mooie plaatjes in de Cotswold

  Ashford – 1 nacht

  Hier verblijven we de laatste dag, voordat we weer met de trein door de tunnel naar huis gaan. Als wij er zijn regent het er echt de hele dag. Jammer, maar het is niet anders. We bezoeken nog wel de krijtrotsen van Dover door de regen en rijden een stukje door de omgeving. Als je tijd en mooi weer hebt, dan kan je hier gerust langer verblijven. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Sandwich en Canterbury. Wij houden het bij Dover en Ashford (voor een pizza). De dag daarna rijden we weer via de tunnel en Calais naar huis.

  camping: Broadhambury Caravan & camping park

  Roadtrip route Zuid Engeland mooiste plekken
  De prachtige kliffen van Dover, helaas in de regen

  Zie ook deze blogs over Zuid Engeland:

  Winkeltip: op zoek naar een (online) reisgids met tips voor jouw roadtrip? Bekijk dan de reisgids over Zuid-Engeland of de citygids over Londen

  Previous Post Next Post

  You Might Also Like

  20 Comments

 • Reply Elisa 7 augustus 2017 at 21:49

  Wat een leuke route! Ik ben al heel wat keren in Engeland geweest, maar eigenlijk nooit in het zuiden. Ben er wel heel nieuwsgierig naar. Die foto van het klaprozenveld is echt heel mooi trouwens!

  • Reply Carolien 8 augustus 2017 at 11:58

   Dank je! Engeland vind ik echt heel mooi. Ik zou zo weer gaan. Maar misschien niet als zomervakantie met gezin, daarvoor miste ik wel het mooie weer. Beter voor actieve (wandel) bestemming tussendoor ?

 • Reply Sanne 8 augustus 2017 at 07:59

  Dat is een prachtige trip geweest! Mooie natuur en toch nog genoeg te doen!

  • Reply Carolien 8 augustus 2017 at 11:56

   Zeker! Goede mix tussen natuur en cultuur. Moet ook wel met een tiener die meer van steden houdt dan van wandelen ?

 • Reply Judith 11 augustus 2017 at 08:23

  Wat een gave reis Carolien! Jammer dat je geen tijd had voor Bristol maar je moet keuzes maken hè. Ik zou ook nog graag eens een roadtrip door het zuiden van Engeland maken.

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 18:04

   Ja lastig hoor! We hebben heel veel kunnen zien maar toch ook soms iets moeten overslaan.

 • Reply Marcella 11 augustus 2017 at 21:43

  Leuk, jullie route! Ik wil er ook graag rondreizen, dus het is fijne inspiratie. Op sommige foto’s lijkt Engeland heel tropisch. Wauww!

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 18:05

   Ja bij st Ives zie je veel palmbomen. We hadden daar ook redelijk goed weer, maar echt tropisch kan ik het toch niet noemen ?

 • Reply Stéphanie 14 augustus 2017 at 08:09

  Wat een fijne afwisselende route en wat een mooie natuurgebieden! En grappig, dat er een Engelse variant van de Mont Saint Michel bestaat. Wij gaan ook eindelijk eens in de UK rondreizen dit najaar. Onze keuze is gevallen op Schotland. Benieuwd hoe dat links rijden gaat bevallen 😉

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 18:07

   Schotland lijkt me ook erg mooi! Ik heb zelf niet gereden (oeps), de meeste wegen waren zo smal, soms eenpersoons dan ben ik liever de navigator. In Australië heb ik wel wat links gereden en het went snel hoor.

 • Reply Wanda 16 augustus 2017 at 16:40

  Hoe was de camping in Dartmoor? Wij vertrekken zondag over een week voor een roadtrip door Zuid Engeland

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:33

   De camping in Dartmoor is een kleine, zeer groene camping. Sanitair is simpel maar schoon. Verwacht geen luxe gebouw, het is echt een beetje bij de boer, zeg maar. De weg er naartoe is erg smal, maar dat zijn bijna alle wegen in Dartmoor ? Leuk dat je ook gaat. Wat wordt jouw route?

   • Reply Wanda 17 augustus 2017 at 21:44

    Dat is precies wat we zoeken! Tnx 🙂

    Wij pakken de boot vanaf Hoek van Holland en willen eerst naar Oxford en Blechely Park. Daarna door naar Dartmoor om uiteindelijk te eindigen bij een bruiloft in de buurt van Kingsbridge.

 • Reply Kelly 17 augustus 2017 at 19:08

  Wat een mooie route! Ik nooit verder dan Londen geweest, maar zou zeker meer van Engeland willen zien. De natuur is er zo ruig en het is natuurlijk lekker dichtbij. Dat is ook wel eens fijn.

  • Reply Carolien 3 september 2017 at 09:41

   Ja, dat het lekker dichtbij is vind ik wel een voordeel. Ook ideaal voor een korte(re) route. En dat het zo groen en heuvelachtig met rotsen is dat wist ik eigenlijk ook niet vantevoren.

 • Reply Jenny 22 augustus 2017 at 20:31

  Wat een mooie route! Ik heb er stukjes van gezien in de tijd dat ik in Engeland woonde, maar er valt nog een hoop te ontdekken.

  Je hebt echt geluk gehad met het weer zo te zien.

  • Reply Carolien 3 september 2017 at 09:42

   Leuk dat je daar gewoond hebt Jenny. We hadden redelijk geluk, maar kan altijd beter. Het is gewoon erg wisselvallig in Engeland. Gelukkig ook regelmatig zon!

 • Reply Martin 24 augustus 2017 at 19:39

  Wat een leuke route…die ga ik onthouden! Ik hou erg van Chedder, dan moet je daar toch een keer geweest zijn ?

  • Reply Carolien 3 september 2017 at 09:43

   haha, ja inderdaad, dan moet je zeker naar de Cheddar gorge. Erg mooi ook overigens.

 • Reply Wouter 3 mei 2018 at 18:27

  Top route, vlakbij en toch avontuurlijk

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.