Bodmin Moor Engeland

Bodmin Moor is een zompig heidegebied in Cornwall, Zuid-Engeland. De bodem zit hier vol graniet. En veel heuvels bestaan uit granieten toppen en worden Tors genoemd. Dit zie je ook in Dartmoor. Wij maken een rondrit van een dag door Bodmin Moor en stoppen onderweg op een paar plaatsen om rond te kijken en te wandelen. Op zoek naar de bezienswaardigheden van Bodmin Moor.

Bodmin Moor Engeland

Onze route van de autorondrit. Start vanuit onze camping Ruthern Valley Holidays.

The Minions

Via Camelford en Fivelanes komen we in the Minions terecht. Ja echt. Er is een plaats in Cornwall met deze naam. Hier moeten we natuurlijk even stoppen. We vinden een klein theehuis en nemen hier een cream tea. Met uitzicht op een weide vol schapen. Vooral de lammetjes zijn leuk. Na de lunchstop gaan we met de auto op zoek naar de startpunt voor onze wandeling in deze omgeving. Er zijn hier een paar bezienswaardigheden, zoals the Hurlers en the Cheesewrings, die we willen zien.

Bodmin Moor Zuid-Engeland

The Hurlers

The Hurles is een groep met rechtopstaande stenen. Eigenlijk zijn het drie cirkels. Het is nog steeds onduidelijk hoe die stenen hier komen. En als mensen dit gedaan hebben, wat het precies voorstelt. Volgens de legendes zijn het een groep mensen die de dag God’s niet eerden, doordat ze een spel speelden (hurling). Daardoor zijn ze als straf versteend. Het blijft een mysterie. Net zoiets als Stonehenge. Groot voordeel, op deze plek ben je nagenoeg alleen.

Bodmin Moor Engeland Bodmin Moor Engeland

The Cheesewring

Iets verderop in het landschap van Bodmin Moor zien we een heuvel met daarop een stapel grote stenen. Dit is the Cheesewring. De lagen stapels stenen doet je denken aan een kaaswring, vandaar de naam. Het is ook bij deze stenen onduidelijk waarom en hoe ze hier terecht zijn gekomen. Een legende zegt dat het door een wedstrijd komt, tussen een (gelovige) man en een reus. De gelovigen waren het land ingetrokken waar de reuzen leefden en verklaarden veel plekken als heilig. In nadeel van de reuzen. Zij voelden zich achtergesteld en stelden een wedstrijd voor: stenen werpen. Wie de meeste stenen zou werpen won. Als de reus zou winnen dan zouden de gelovigen wegtrekken. Als de gelovige man zou winnen, dan zou de reus zicht tot christendom bekeren. De gelovige man kreeg ongewone krachten en won het van de reus. Die zich daarop overgaf aan het christendom. Een mooi verhaal, maar of dit de waarheid is?

Bodmin Moor Engeland Bodmin Moor Engeland Bodmin Moor Engeland Bodmin Moor Engeland Bodmin Moor EngelandBodmin Moor Engeland Bodmin Moor Engeland  Bodmin Moor Engeland Bodmin Moor Engeland

Koper- en tinmijnen

In de 19e eeuw vond je nog volop koper- en tinmijnen in Zuid-Engeland en ook in Bodmin Moor. Deze industrie ging door tot 1916. In een van de oude machinegebouwen is nu het Minions Heritage Centre. Binnen vind je informatie en een kleine expositie. In de omgeving van de Minions vind je nu nog heel wat restanten van de mijnbouw. De treinrails vind je er niet meer, maar je kunt over dit pad nog wel mooi wandelen met weids uitzicht! Wel goed uitkijken waar je je voeten zet en de bordjes serieus nemen, want er zijn nog mijnschachten. Hier wil je niet in vallen. Het hele mijnlandschap van Cornwall en West-Devon staat inmiddels op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bodmin Moor Engeland

Links zie je het Minions Heritage Center, gevestigd in een oude machinegebouw van de tin-en kopermijnen

Bodmin Moor Engeland

Uitzicht vanaf de Cheesewring heuvel, in de verte zie je nog restanten van de mijnindustrie

Bodmin Moor Engeland

Uitkijken waar je loopt in Bodmin Moor. Je wilt niet in een oude mijnschacht vallen.

Bodmin Moor Zuid-Engeland

Wandelen in Bodmin Moor, met weidse uitzichten.

Schapen

Het grootste gedeelte van Bodmin Moor is veen- en heidegebied. Dit gebied kan alleen maar open blijven als grazers hier ingezet worden. We zien dan ook echt overal schapen lopen. Ze lopen gewoon vrij rond en zorgen voor het kort houden van het gebied. Het is een leuk gezicht om onder elke boom en achter elke hoek weer een schapenkop te zien.

Bodmin Moor Zuid-EngelandBodmin Moor Engeland Bodmin Moor Zuid-Engeland

Golitha Falls

We stappen in de auto om weer een stuk verder naar het zuiden te rijden. We stoppen bij Golitha Falls. Watervallen. Verwacht geen hoge waterval, zoals ik, want dan kan het wel eens tegenvallen. Het is meer een (snelstromende) rivier, met wat kleine hoogte verschillen. Alsnog een mooi gebied, dat zeker. Een heerlijke plek om even de benen te strekken. In de rivier leven veel vissen én otters. Deze laatsten hebben we helaas niet gezien. Wel de bordjes met pas op, overstekende otters. Stiekem hoop je tegen beter weten in, dan toch dat er net een otter oversteekt als jij langskomt met je camera. Het mocht niet zo zijn.

Bodmin Moor EngelandBodmin Moor Zuid-Engeland Bodmin Moor Engeland

Jamaica Inn

We rijden na een korte wandeling langs de rivier verder naar Bolventor. Een plaatsnaam wat je waarschijnlijk niet zoveel zegt. Maar Jamaica Inn misschien wel? In Bolventor vind je deze beroemde herberg uit het boek Jamaica Inn van Daphne du Maurier. Over smokelaars en andere ongure figuren. Wie heeft het niet gelezen voor school. Hitchcock heeft het verhaal verfilmd. Echt een must read als je naar Bodmin Moor gaat.

Dozmary Pool

Een laatste stop voordat we Bodmin Moor weer verlaten: Dozmary Pool. Een meer vol met vis. En de bron van de Fowley rivier. Maar het zal Engeland niet zijn of er zitten weer verschillende legendes aan vast. De bekendste is die van King Arthur. Hij zou hier van de Vrouwe van het Meer zijn zwaard Excalibur hebben ontvangen. En toen hij later stervende was, bracht Bedivere zijn zwaard hier weer terug. Het is dus de laatste plaats waar het zwaard gezien is.

Bodmin Moor EngelandBodmin Moor Engeland

Legendes en verhalen genoeg over Bodmin Moor in Zuid-Engeland. Zo gaat er sinds 1983 het verhaal de ronde over The Beast of Bodmin Moor. Een of meerdere zwarte katachtigen zouden rondzwerven bij Bodmin Moor en het vee van de boeren doden. Tja. Dartmoor heeft The Hounds of the Baskervilles. Waarom zou Bodmin Moor dan niet The Beast of Bodmin Moor kunnen hebben?

De dagtrip naar Bodmin Moor maakt onderdeel uit van onze rondreis door Zuidwesten van Engeland.


Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest


Op zoek naar een reisgids voor jouw rondreis door Zuid-Engeland? Bekijk dan deze (online) gids eens, compleet met routes

Dit artikel bevat affiliatelinks

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.