5x doen bij bezoek aan de krijtrotsen van Dover in Zuid-Engeland

Tijdens onze rondreis door Zuid-Engeland hebben we meerdere keren genoten van de mooie uitzichtpunten langs de kust. Eentje die niet mag ontbreken zijn de krijtrotsen van Dover (the White Cliffs of Dover). Als je net de ferry van Calais naar Dover gaat of net als wij met de autotrein, is dit de eerste plek waar je in Engeland aan land komt en de krijtrotsen vallen direct op. Plan dus voor je Zuid-Engeland gaat verkennen zeker een bezoek aan de krijtrotsen van Dover.

Krijtrotsen Dover Zuid-Engeland plattegrond

Waar vind je de krijtrotsen van Dover in Zuid-Engeland?

De krijtrotsen van Dover liggen bij de plaats Dover aan de kust in Zuid-Engeland. De te bezoeken kliffen liggen ten oosten van de haven. Je kijkt bij mooi weer recht op de kust van Frankrijk, richting Calais. Wij bezoeken de krijtrotsen van Dover op onze laatste dag tijdens onze rondreis in Zuid-Engeland, voordat we weer met de autotrein terug naar huis gaan. Helaas regent het de hele dag, dus voor ons geen mooie uitzichten. Wij beperken ons bezoek tot een wandeling naar het uitkijkpunt en een warm drankje nadien in het café bij het visitor center. We moeten nog een keer terugkomen voor de vuurtoren, de Fan Bay Deep Shelter en de mooie uitzichten op Frankrijk.

Beetje regen …

Wat kan je doen bij de krijtrotsen van Dover

Om maar meteen mee te beginnen: de krijtrotsen van Dover zie je eigenlijk het beste vanaf Frankrijk, want dan kijk je er tegenaan. Als je in Dover de krijtrotsen bezoekt, loop je vooral bovenlangs de rotsen. Gelukkig heb je op sommige plekken wel zicht op de rotsen én vooral op de diepte, want je staat hoog! Naast wandelen over de kliffen, is er nog meer te beleven bij de krijtrotsen in Dover. Begin je bezoek bij de grote (betaalde) parkeerplaats en bekijk de volgende bezienswaardigheden:

1. Bezoek het visitorcenter en het café

Dit kan vooraf aan je bezoek, maar vooral ook erna, als je zin hebt in een koffie met iets lekkers. In het visitorcenter vind je vooral souvenirs, maar je kunt hier ook informatie vragen over bijvoorbeeld openingstijden van de vuurtoren of de Fan Bay Deep Shelter. Wij hadden zeker een warm drankje nodig, aangezien het bij ons flink regende.

2. Wandel naar het uitkijkpunt

Volg de Cliff Edge Route, die loopt het dichtste langs de kust (met hoogtevrees niet teveel naar beneden kijken). Vervolg de route naar het View Point en je wordt beloond met een mooi uitzicht op de kliffen. De wandeling is maar kort, zo’n 20 minuten.

Krijtrotsen Dover Zuid-Engeland
De Cliff Edge wandelroute.

3. Wandel naar Fan Bay Deep Shelter en bezoek de tunnels

Fan Bay Deep Shelter is een stelsel aan tunnels gebouwd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, als accommodatie voor Fan Bay Battery artilleriebatterij, 23 meter naar beneden in de White Cliffs of Dover in Fan Bay in de buurt van de haven van Dover. Er zaten bedden, wasruimten en toiletten in, opslagruimten en een ziekenhuis. Nu kan je er met een begeleide tour doorheen wandelen. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Zie ook de website van de National Trust over Fan Bay Deep Shelter.

4. Wandel naar de South Foreland Lighthouse en de Tea Room

Vanaf de parkeerplaats loopt een wandelpad naar de vuurtoren: South Foreland Lighthouse. Ongeveer 3 kilometer, 6 kilometer totaal. In 1300 stond hier al een vuurtoren, maar de South Foreland Lihgthouse dateert uit 1846. De vuurtoren is te bezoeken met een begeleide tour. Vanaf de top heb je een 360 graden weids uitzicht op de kliffen en het Kanaal.

Foto: Pixabay

5. Geniet van de uitzichten op de kust

Of je nu een langer stuk gaat wandelen of alleen in de buurt van het visitor center de benen strekt of op een mooie dag op een bankje gaat zitten. De uitzichten zijn spectaculair, zeker op een heldere dag. Neem de tijd om hier van te genieten.

Krijtrotsen Dover Zuid-Engeland

6. Bekijk de werkzaamheden in de drukke haven van Dover

Dover is een belangrijke havenstad. Twee keer per dag vaart de ferry tussen Dover en Calais. Vanaf de krijtrotsen bij Dover heb je een prachtig zicht op de drukte in de haven. Een informatiebord staat langs het wandelpad bij het uitkijkpunt op de haven.

Meer informatie over een bezoek aan de krijtrotsen bij Dover vind je op de website van National Trust

Meer wandelen langs de kust in Engeland? Je vindt een wandelroute langs de zuidkust en de route langs de hele kust van Engeland telt 4500 kilometer aan wandelpaden. Genoeg te wandelen dus.

Krijtrotsen langs de kust

Langs meer plekken aan de zuidkust van Engeland vind je krijtrotsen. Een van de mooiste uitzichtpunten vind ik die bij Beachy Head. Sla deze zeker niet over. Andere uitkijkpunten vind je in dit artikel: mooiste uitzichten van Zuid-Engeland. Kijk wel uit voor deze rotskusten, want regelmatig vallen breken delen van de rotsen af. Houd de informatieborden in de gaten en volg tips op.

Krijtrotsen Dover Zuid-Engeland
Beachy Head

Meer tips voor een bezoek aan Zuid-Engeland vind je in deze reisgids:

Pinterest

Bewaar deze tips op pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.