Alles over kamperen in Engeland

Engeland leent zich uitstekend om rond te reizen en te kamperen. Je moet wel goed voorbereid zijn en weten waar je rekening mee moet houden. Je zult rekening moeten houden met het onvoorspelbare weer en met de soms zeer smalle wegen. Ook ontdekten wij dat Engelsen zelf ook gek op kamperen zijn en dat ze dit niet als gezin doen, maar met de hele familie of vrienden. Zo staan er altijd meerdere tenten bij elkaar in een soort ‘kamp’. Daar keken we wel van op. Toch hebben wij hier nooit echt (geluids)overlast van gehad, dus laat dit je zeker niet weerhouden om te gaan kamperen in Engeland.

Prachtig uitzicht bij Summerlands Camping vlakbij Salisbury

Na onze roadtrip hebben we onze ervaringen en tips over kamperen in Engeland voor je op een rijtje gezet

Kampeermiddelen

Als je wilt gaan kamperen heb je ook nog de keuze uit veel soorten kampeermiddelen. Vanuit Nederland kan je prima met je eigen auto in een paar uur in Engeland zijn. Dat maakt het makkelijk om je eigen tent mee te nemen. Bij het tentkamperen moet je er wel rekening mee houden dat het ’s avonds snel afkoelt (ook in het hoogseizoen) en dat het regelmatig regent. Ook met een caravan kan je zelf op pad. Houd er wel rekening mee dat de wegen, buiten de grote M-wegen, al snel heel smal worden. Dit geldt ook voor een camper. Wil je veel van de gebaande paden en ook de natuur in Engeland zien, dan raad ik het je af om met een (grote) camper rond te reizen. De kleine wegen in bijvoorbeeld Dartmoor zijn slechts geschikt voor 1 auto waarbij je elkaar steeds moet passeren. Dit betekent veel achteruit rijden naar een bredere plek. Het laat zich raden, hoe kleiner de auto hoe makkelijker dit rijdt in Engeland. Je kunt overigens ook stacaravans of hutten op campings huren. Engeland is echter niet goedkoop, dus als je op deze manier gaat, stijgen je kosten al snel.

Toch liever met vliegtuig of de trein naar Engeland en ter plekke een auto huren? Kijk dan hier voor de autohuur tarieven

Hele smalle wegen in Dartmoor NP

 

Je kunt ook dit soort tenten huren in Engeland (Belltents)

Verschillende soorten campings

Engeland kent veel verschillende soorten campings. Veel van de campings zijn redelijk georganiseerd, zeker de wat grotere en luxere. Je kunt campings tegenkomen waar kinderen niet welkom zijn (Adult only campsites) of waar je verschillende velden hebt, waar gezinnen van stellen worden gescheiden. Als je goed zoekt vind je ook campings die kleiner zijn en waar het minder ‘georganiseerd’ is. Ik geef je hieronder de verschillende opties aan. Wij kozen meestal voor basic campings of particuliere campings met elektriciteit. Twee keer stonden we op een camping van een keten, wat niet onze voorkeur had.

Hier stonden we op een camping met meer voorzieningen, zoals een manege: Buurowhayes Caravan & Campingsite

Verschillende soorten campings:

 • Gratis kamperen

Vrij kamperen is officieel niet toegestaan in Engeland (wel in Schotland). Wel mag je in Dartmoor voor max. 2 nachten in een kleine tent op dezelfde plek wildkamperen. Dit geldt voor wandelaars die Dartmoor op een meerdaagse tocht willen verkennen. Voor de rest geldt vooral afstemmen met de landeigenaar of toch kiezen voor een van de (kleinere) campings.

 • Basic campings bij de boer

Deze campings zijn vaak niet meer dan een grasveld, naast het boerenbedrijf. De voorzieningen zijn simpel. Meestal alleen een toilet, douche en een plek om af te wassen. De kwaliteit en het onderhoud van de campings verschillen heel erg onderling. Bij de ene boer is het een ‘zooitje’, terwijl bij de ander alles netjes onderhouden is. Deze campings zijn goed betaalbaar (onder of rond de 22 euro).

 • Campings particulier

Dit zijn campings die niet tot een bepaalde keten behoren. De luxe en kwaliteit variëren van een basic campsite met weinig voorzieningen tot luxe campings (glamping) met alles erop en eraan. Hier is vaak wel elektriciteit (electric hook-up). De prijzen variëren erg.

 • Campings die behoren tot een bepaalde keten

In Engeland heb je verschillende campingketens. Camping in the Forest en Cool Campings hebben  een aantal campings hebben met veel ruimte, waarbij je midden in het groen staat. Andere ketens zoals Best Britisch en de Camping- en Caravanclub zijn meer geschikt voor caravans en het huren van een stacaravan. Hier heb je minder het ’tentkamperen’ gevoel én deze campings zijn bovendien veel duurder dan de eerder genoemde opties doordat er vaak meer voorzieningen zijn.

Zie ook Campings op Visit England voor meer informatie over de verschillende campingketens.

Ons plekje op de Ruthern Valley Holidays

Kosten

De kosten voor kamperen in Engeland variëren erg met de soort camping die je kiest. Logischerwijze geldt hier ook: hoe luxer hoe duurder. Engeland is geen goedkoop land, maar als je kiest voor kleine campings, bijvoorbeeld bij een boer dan kan je de kosten wel in de hand houden. Wij kozen over het algemeen voor deze kleinere campings en waren in het hoogseizoen zo rond de 20 pond (22 euro) kwijt per nacht (3 personen, tent en auto)*. Je betaalt in Engeland vaak niet voor een plek, maar voor de grootte van je tent. Heb je een grote luifel dan moet je die bij je tent optellen, ook kleine bijzettentjes voor kinderen worden apart berekend.

*n.a.v. onze ervaringen in 2017

Groene camping bij de boer in Dartmoor NP

Reisperiode klimaat

Engeland is niet het meest stabiele vakantieland wat het klimaat betreft. Hoewel het zonnig en warm kan zijn, valt er ook nogal wat regen. Het is er heel wisselvallig. Het ene moment loop je nog te puffen van de warmte en het volgende moment valt er een stevige bui uit die ene donkere wolk die over komt drijven. Als je met de tent gaat kamperen in Engeland, zorg er dan voor dat je er eentje hebt waar je ook binnen kunt zitten, want dat zal je nodig hebben.  Op sommige campings mag je een vuurtje stoken, wat lekker is bij koud weer. En heb je een echte zomer dan kan je de barbecue aansteken, want op bijna alle campings is dit toegestaan. Je barbecue mag alleen niet direct op het gras. De zomerperiode (juli t/m augustus) is de beste periode om Engeland te bezoeken als je warm weer wilt, maar het is zeker geen garantie. Bovendien zijn het ook de drukste maanden. De meeste campings zijn open van april t/m oktober.

Als je geluk hebt zit je heerlijk met een rosé-tje in het zonnetje

 

Barbecueën is bijna overal toegestaan

Reserveren of op de bonnefooi?

Het hoogseizoen is van (midden) juli tot begin september en ook alle officiële vrije dagen, Bank Holidays genoemd, behoren tot het hoogseizoen. De weekenden van deze Bank Holidays zitten de campings stampvol, probeer deze dus te vermijden.  Je kunt in juli / begin augustus prima op de bonnefooi rondreizen, de meeste kleine campings hebben nog wel een plek, zeker voor 2 of 3 dagen. Vermijd dan wel de Bank Holidays. Wil je op grotere campings van een bepaalde keten of ergens langer staan? Dan is het wel handig om van tevoren een plek te reserveren. Augustus is de drukste maand in Engeland, dan gaan ze zelf veel kamperen met de hele familie.

Bij de wat luxere campings vind je vaak ook speeltuintjes voor kinderen

Campingreviews

Wij hebben verschillende campings uitgeprobeerd op onze roadtrip van 2,5 week door Zuid Engeland. We vonden de campings over het algemeen heerlijk rustig, zeker de eerste periode in juli. Als je voor de meer basic campings kiest is er veel ruimte en groen om je heen.  Wil je meer activiteiten dan heb je ook genoeg keuze. Viel er iets tegen? Ja, toch wel het weer. Vooral ’s avonds vonden we het koud en misten we onze warme zomeravonden met een rosétje en een boekje. Ik denk niet dat wij nog eens in de zomer gaan als we verder geen ‘zonbestemming’ in het jaar hebben. Toch wil ik graag nog eens andere regio’s in Engeland ontdekken want ik vond het er erg mooi, maar dan eerder op een ’tussendoor’ vakantie.

Meer tips voor je rondreis in Zuid-Engeland nodig? Lees dan ook 11x zien en doen in Zuid-Engeland of bestel onderstaande reisgidsen (pdf) voor op je telefoon of tablet.

Dit artikel bevat affiliatelinks

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Jenny 7 september 2017 at 20:04

  Fijn compleet overzicht weer!

  Ik heb naar een camping bezocht in Engeland, in Penzance. Het water stroomde onder het grondzeil door, maar mijn slaapzak was droog 🙂

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 17:32

   haha, gelukkig was je slaapzak droog. Bij ons viel het nog mee met de regen, paar dagen veel regen, maar wij bleven gelukkig ook helemaal droog in de tent

 • Reply Sanne 8 september 2017 at 16:12

  Uitgebreide blog! Fijne tenten zijn dat he, wij hebben die ook in de groepen voor toernooien rond gaan! Verder hebben jullie weinig troep bij je zo te zien haha. Die Belltent lijkt mij ook wel wat!

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 17:33

   Ja we hadden niet zoveel bij omdat we zouden gaan rondtrekken. Toch altijd nog veel meer dan toen we begonnen met kamperen, we willen toch enige luxe zoals stoelen en een koffiezetapparaat.

 • Reply Gabrielle 8 september 2017 at 20:43

  Goede tips! Allemaal erg bruikbare informatie, Engeland is geweldig vakantie land en inderdaad ook een kampeerland. Mooie plekken hebben jullie bezocht ?

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 17:34

   Ja, we hadden over het algemeen mooie kampeerplekken, hoewel ook een paar keer op een luxe camping en dat is toch minder ons ding

 • Reply Martin 9 september 2017 at 19:56

  Handig overzicht, maar het weer houdt mij toch een beetje tegen om te gaan camperen in Engeland. Ik vind het af en tie wel leuk om in een tent te slapen, maar dan het liefst wel met mooi droog weer.

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 17:35

   Ja dat snap ik Martin. Ik ben gek op kamperen, maar ik heb het ook best koud gehad. Je kunt ook een stacaravan huren of in een B&B, maar dan wordt je reis wel een flink stuk duurder.

 • Reply Kelly 10 september 2017 at 14:14

  Wat een goede tips. Ik zou zelf niet zo snel aan kamperen denken, maar dat komt dan vooral door het weer in Engeland. Misschien toch maar eens overwegen.

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 17:36

   Ja, in de zomer is het wel te doen hoor, we hebben zelfs ook gewoon erg mooi weer gehad, dat ik lag te puffen in mijn slaapzak. Maar ja, het kan ook heel koud zijn. Ik heb het zelf nooit koud gehad in de nacht, alleen in de avond als je een boekje wilde lezen. Je moet echt actief blijven 🙂

 • Reply Elisa 14 september 2017 at 19:40

  Ik ga over een week voor het eerst kamperen, als het bevalt houd ik dit zeker in gedachte. Lijkt mij best leuk om in Engeland te kamperen, zijn zoveel mooie gebieden daar. Fijn overzicht!

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 17:37

   Leuk, waar ga je kamperen? Kamperen in Engeland is wel voor gevorderden, gezien het weer 😉

 • Reply Sanne 18 september 2017 at 17:30

  De prijzen vallen me alles mee. Voor drie personen is dat heel redelijk. Wat is kamperen toch fijn he. Handig en compleet overzicht!

 • Reply Gerben 25 september 2019 at 00:26

  Het hoogtepunt van onze Zuid-Engeland reis was toch zeker ‘The Lizard’, omdat we de indrukwekkende kusten aan allerlei kanten van het schiereiland konden bewonderen. Voor Cornwall heb ik nog wel wat tips te geven. Zoals een camping die nergens op internet staat.

  We zijn blij dat we ondanks onze twijfels naar ’the UK’ op zomervakantie zijn gegaan. Het cliché dat het daar veel regent, is soms waar. Maar heel vaak hebben we genoten van zonnig weer en aangename temperaturen. Goede temperaturen voor een actieve vakantie!

  Zie ook blogje erover:
  https://www.gerbengvandijk.nl/engeland-vouwwagen-tips-voor-gezinsvakantie-cornwall-the-lizard/

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.