Met de auto naar Engeland via de kanaaltunnel trein Calais Folkstone

Als je eenmaal hebt besloten dat je graag met de auto naar Engeland wilt om daar een rondreis te maken, dan zal je toch eerst het Kanaal moeten oversteken. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden. Als je, net als ons, een autorondreis door Zuid Engeland maakt dan is Calais of Duinkerken de beste plek om de oversteek te maken. Dit kan op twee manieren: met de ferry boot of met de autotrein door de Kanaaltunnel.

Onze auto rondreis door Zuid Engeland in foto’s

Met de boot of met de autotrein naar Engeland?

De ferry vertrekt vanaf Calais en vanaf Duinkerken. Het is de voordeligste manier om naar Engeland te gaan. Met een gewone auto betaal je in het hoogseizoen zo’n 60- 90 euro voor je overtocht, afhankelijk van de datum en tijdstip waarop je vertrekt. Je kunt het zelf uitrekenen op de website van DFDS Seaways. Vanaf Calais duurt de ferry overtocht zo’n 1,5 uur en vanaf Duinkerken zo’n 2 uur. Als je kiest voor de autotrein via de kanaaltunnel dan ben je sneller op plek van bestemming. Een treinreis met je eigen auto van Calais naar Folkstone duurt nog geen 35 minuten. Het is wel iets duurder dan de boot, je betaalt zo’n 110 euro voor je overtocht, afhankelijk van de datum en tijdstip waarop je vertrekt. Als je vroeg of juist laat vertrekt dan kan je behoorlijk wat op de kosten voor een overtocht naar Engeland besparen.

De krijtrotsen van Dover Engeland

De tickets boeken voor de autotrein

Wij hadden de keuze snel gemaakt: we wilden zo snel mogelijk in Engeland zijn dus boekten wij onze tickets voor de autotrein van Calais naar Folkstone. Je kiest hier afhankelijk van je verblijf de juiste optie en geeft aan hoe hoog je auto is, of er een dakkoffer of fietsen op je dak zit, of je een caravan meeneemt en of er dieren meereizen. Vervolgens vul je je adresgegevens in en de kentekengegevens van je auto. Je kunt alleen betalen met een creditcard. Na betaling krijg je een code waarmee je de gegevens van de meereizende personen invoert inclusief de identiteitsgegevens. Je kunt zowel met een identiteitskaart als met een paspoort naar Engeland reizen op het moment dat ik dit schrijf. Check de actuele situatie de website Naar welke landen kan ik reizen met een Nederlandse identiteitskaart. Bewaar de code voor de zekerheid, hoewel wij deze niet nodig hebben gehad.

Inchecken bij de autotrein in Calais

Als je bij Calais aankomt volg je de borden Tunnel sous la Manche om in te checken bij de autotrein. Je volgt de borden en komt dan bij slagbomen en een check- in automaat. Deze herkent je al aan je kentekenplaat en je wordt dan ook door de praatpaal welkom geheten met je naam. Als je veel eerder aankomt, zoals wij hadden, dan kan je als het niet druk is ook kosteloos een trein eerder nemen. Je kiest de tijd die je geboekt hebt of die je aangeboden krijgt en er wordt een papier uitgeprint met een letter. Deze moet je aan je achteruitkijkspiegel ophangen. Bij de parkeerplaatsen en bij het winkelcentrum vind je schermen waarop benoemd staat welke letter moet boarden. Houd deze dus goed in de gaten. Als je vroeg bent of als je lang moet wachten door vertraging dan kan je bij het winkelcentrum nog koffie drinken of wat eten.

Met de auto naar Engeland via de kanaaltunnel trein Calais Folkstone

De trein op en de overtocht zelf

Als je aan de buurt bent om te boarden dan moet je goed kijken welke rijroute je moet nemen. Heb je een gewone auto met niks op het dak dan kan je alle gewone lanen pakken. Heb je een camper of zit er een dakkoffer of fietsen boven op je dak, kies dan voor de high vehicles route. Als je twijfelt ook die pakken, je wilt niet vast komen te zitten in de trein. Met een gewone auto kom je in een dubbeldekkertrein. De hogere voortuigen komen in een enkel trein. Je rijdt eerst een heel parcours waarbij je gewoon je voorganger en de aanwijzingen van het personeel opvolgt. De auto’s worden heel dicht tegen elkaar aangezet zodat er heel veel in een trein passen. Je krijgt instructies hoe je de auto moet parkeren. En dan is het 35 minuten in de auto wachten totdat je aan de overkant bent.

Met de auto naar Engeland via de kanaaltunnel trein Calais Folkstone

Bekijk in onderstaand filmpje hoe je de autotrein oprijdt bij Calais

Auto rondreis Zuid Engeland

Als je aankomt in Folkstone word je er direct op gewezen dat ze in Engeland links rijden. Vanaf Folkstone kan je naar Dover rijden wat heel dichtbij ligt en de krijtrotsen verkennen. Ook kan je net als wij eerst de andere kant op rijden richting Cornwall. Bekijk onze route door Zuid Engeland en geniet van de mooiste uitzichten, de groene natuur én leuke plaatsen. Lees mijn tips wat je allemaal in Zuid Engeland kunt doen. Engeland is echt heel erg mooi en veelzijdig!

Meer tips nodig voor een rondreis door Zuid Engeland? Lees deze uitgebreide reisgids (pdf, betaald)

Wanneer ga jij naar Engeland?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply ivonne 1 juni 2018 at 09:23

  Ik was een tijd geleden aan het kijken voor een korte trip naar Engeland waarbij we de auto mee wilden nemen. Via een zoektocht op de site kwam ik uit op prijzen van een paar honderd Euro voor een retourtje. Helaas pindakaas, die trip ging dus niet door. Ik denk dat je hier ook lang van te voren moet boeken?

  • Reply Carolien 1 juni 2018 at 11:41

   Nee hoor je hoeft niet vroeg te boeken. Als ik nu kijk voor 4 juni kan je voor 37 euro enkeltje al naar Engeland. Tijdstip bepaalt wel je prijs (hoe vroeger/later hoe goedkoper) en uiteraard de datum. In de zomervakantie is het duurder dan een gewone door de weekse dag

 • Reply Manouk 27 januari 2019 at 13:07

  Wat handig! Dit lijkt me dus ook erg leuk om te doen. Het lijkt me goedkoper dan een auto huren, of denk je van niet? En wij hebben een cabrio, wat altijd fijn is op mooie dagen (moet je wel mooie dagen hebben natuurlijk, haha).

  • Reply Carolien 27 januari 2019 at 19:57

   Ja, haha, die heb je wel in Engeland hoor. Maar ja, je hebt geen 100% zekerheid inderdaad. Wel een prachtig land om rond te touren.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.