Menu
Arizona / Californië / Nevada / Roadtrips / Utah / Verenigde Staten

Roadtrip Zuidwest Amerika 2018 – De Route

Lengte: ca 5000 km
Duur: 24 dagen
Wanneer: juli / augustus
Hoogtepunten: San Francisco, Yosemite NP, Zion NP, Los Angeles, Universal Studio’s, Grand Canyon, Page, Morro Bay, Lake del Valle
Kenmerken: campertrip, natuur, steden, woestijn en strand.
Tip: in juli en augustus is het heel erg druk. Je moet dan echt reserveren. Beter om een andere periode te kiezen als je op de bonnefooi wilt reizen en in rust van de natuur wilt genieten. Wil je toch in deze periode? Lees dan mijn tips voor deze periode.
Overnachten: hotel San Francisco en campings / RV parks (met camper)

  San Francisco – 2 nachten

  We landen op international Airport in San Francisco. Met een transferbusje (via viator.com) worden we bij ons hotel afgezet. Het blijkt een prima hotel. Die avond eten we een hapje bij een restaurant in een leuke straat in de buurt (Chestnutstreet), tussen de locals. En vallen daarna als een blok in slaap. De volgende ochtend vinden we een superlekkere bakkerij in Chestnutstreet, waar we ons buikje vol eten met croissant, yoghurt met granola en fruit. En met een megagrote cappuccino erbij zijn we klaar voor de dag. We wandelen als eerste naar de Wharf, hier huren we een fiets bij Blazing Saddles. We fietsen door het park en langs de zee naar de Golden Gate bridge. Dat is op sommige punten nog best even klimmen. We rijden ook de brug nog even over voor een viewpoint aan de andere kant. Wat een drukte op de brug!

  Eind de middag hebben we een tour naar Alcatraz geboekt. Met de boot bezoeken we deze beroemde gevangenis. En het was zeker de moeite waard! Alles uit de film gaat nu wat meer leven. Hierna wandelen we bij Pier 39, op zoek naar de zeeleeuwen, maar die zijn helaas verdwenen. Het is in dit gedeelte erg druk, maar we vinden het toch wel gezellig dus we eten hier een hapje. Dan terug naar ons hotel en hier vallen weer heerlijk in slaap. De volgende ochtend wandelen we nog naar het einde van Lombardstreet, om het steilste stukje straat te bekijken. En dat is steil! De auto’s moeten zich in bochten wringen om naar beneden te komen. Hiermee eindigt ons verblijf in San Francisco, tijd om de camper op te halen.

  accommodatie: Coventry Inn Motel

  Lake del Valle – 1 nacht

  In de middag halen we de camper op. We hoopten nog dat de tas van Alwin gebracht zou worden bij het hotel. We zijn zelfs nog even naar het vliegveld gegaan, maar helaas, het wordt duidelijk dat de tas nergens te bekennen is. Dus zonder tas en kleding halen we de camper op. In de middag gaan we eerst op zoek naar kleding, toiletspullen en schoenen voor Alwin. Ook doen we de nodige boodschappen, zodat de voorraadkast en koelkast van de camper vol zit. We komen dan ook vrij laat aan op onze eerste camping bij Lake del Valle. Hier kunnen we nog een full hookup site krijgen. Fijn! Een mooie en grote plek midden in de natuur.

  Op de camping lopen eekhoorns en wilde kalkoenen (met kleintjes) rond. De volgende ochtend lopen we een klein stukje van een trail en kijken we bij het meer. We hebben niet zoveel tijd, want voor de avond heb ik een camping gereserveerd in Yosemite, dus door naar dit park.

  Accommodatie: Lake del Valle campground

  Roadtrip Zuidwest Amerika USA
  Eekhoorns zie je overal
  Lake del Valle USA
  Wandeling bij Lake del Valle

  Yosemite NP – 3 nachten

  Yosemite blijkt een van de mooiste parken van deze reis. De grote rotsen, watervallen, gigantische oerbomen en prachtige uitzichten maken indruk op mij. Het is een lastige weg om te rijden met een grote/brede camper en in een van de tunnels hebben we een RV highfive (zoals de rangers dat noemen), een botsing met de spiegel van een andere RV. Een gigantische klap en het glas kwijt, dus totaal blind rijden we naar een winkel om te improviseren met handspiegels en ducktape. En we doen aangifte bij de rangers, want dit is nodig voor de verzekering. Zijn we net op de camping rijden we achteruit in een kleine plekje tegen een klein boompje aan, oeps, die kwam niet tevoorschijn op de achteruitkijkcamera. Zit niet mee.

  We hebben slechts één nacht op de Hodgdon Meadow camping en verlenging is niet mogelijk. Alle campings in Yosemite blijken volgeboekt. We zoeken ons heil buiten het park en ongeveer op 20 min. rijden van de entree vinden we een leuke camping waar gelukkig nog veel plek is (op first come first serve basis). Er is gelukkig nog voldoende tijd om het park te verkennen. We wandelen tussen de grote Sequoiabomen (prachtig!), hiken een deel van de Vernallfall trail en we zwemmen in de Merced rivier. We hebben een heerlijke zwemplek met op de achtergrond de mooie rotsen. ’s Avonds een prachtige zonsondergang. We barbecueën en maken een kampvuur waar we genieten van marshmellowkoekjes. Het echte campinglife dus! Genieten.

  Lees nu welke mooie plekken je allemaal kunt zien in Yosemite National Park, inclusief veel foto’s.

  Accommodatie: Hodgdon Meadow (1 nacht) & Sweet Water (2 nachten)

  Lake Tahoe /Las Topaz Lake- 1 nacht

  Na Yosemite willen we naar Lake Tahoe. Via de prachtige Tiogapass met mooie uitzichten, stoppen we bij Monolake om te lunchen en om te genieten van de vreemde vormen in dit zoutmeer. Na de lunch door naar South Lake Tahoe. Dat leek ons een mooie plek om een paar dagen te relaxen aan het water, met prachtige bergen als decor. Helaas, het bleek weekend én volgens mij het drukste weekend ooit! We reden South Lake Tahoe binnen en draaiden ons direct om. Wat een gekkenhuis en drukte. Snel wegewezen hier. Wel jammer want we hadden best een eind (om) gereden om er te komen. We rijden terug richting zuiden en stoppen bij Topaz lake. Hier vinden we een plek bij een (beetje shabby) RV Park. Vroeg naar bed om de volgende dag weer op tijd te vertrekken.

  Accommodatie: Topaz Lodge RV Park

  Las Vegas – 2 nachten

  We staan vroeg op, want we hebben weer een lange route voor de boeg. Een route dwars door de woestijn van Nevada. Wat een hitte en eentonigheid in route. Maar ook bijzonder om zo dwars door de woestijn te rijden. We komen nog langs Area 51. En langs Death Valley, maar die slaan we over. Van de camperverhuurder mogen we er niet heen en met deze hitte (50 graden) zitten we er eerlijk gezegd ook niet op te wachten.

  We willen eigenlijk overnachten op Red Rock Campgrounds, in de buurt van Las Vegas. Maar de ranger vertelt ons dat alle campgrounds gesloten zijn ivm de hitte en kans op bosbranden. We rijden dan maar door naar Las Vegas en vinden aan de rand een RV Park, mét zwembad. Gelukkig ook met full hook up, dus we hebben airco. Dat is echt wel nodig met 45 graden! We zitten voornamelijk in de airco van de camper, we doen een wasje en liggen in het warme water van het zwembad (niet echt verkoelend jammergenoeg). ’s Avonds bezoeken we de strip en kijken we onze ogen uit naar alle glitter en glamour.

  Accommodatie: Oasis RV Resort

  Viva Las Vegas

  Zion – 3 nachten

  Voordat we naar Zion gaan, bezoeken we onderweg nog de Valley of Fire State Park. Een mooi park, hoewel in de zomer wel bloedheet. 

  Ik heb 1 nacht vanuit huis kunnen boeken op de South Campground. Gelukkig is het deels een first come first serve camping dus stond ik de volgende ochtend al heel vroeg in de rij voor een campingplek. Na 1,5 uur wachten heb ik er nog 2 nachten bij kunnen plakken. Yeah! Missie geslaagd. Wel even de camper verplaatsen.

  In Zion is het ook bloedheet en veel wandelingen zijn helaas niet meer toegankelijk door een mudslide en slechte weer van de dagen daarvoor. We kiezen een paar korte wandelingen uit, zoals de Lower Emerald Pool (die ook al deels afgesloten blijkt te zijn), Weeping Rock en de Riverside Walk. Nog even gedacht aan de Narrows, maar het is zo druk en de rivier een grote modderstroom dus we zien daar vanaf. Natalie maakt nog wel een leuke paardrijtocht. Wij lunchen een paar keer uitgebreid bij de lodge en relaxen daar met een drankje met uitzicht op de prachtige rode rotsen. Op de camping lopen herten rond en bij de lodge zien we een hert met kleintjes, zó lief! Helaas is vuurtjes stoken en barbecueën uit den boze ivm de hitte.

  Lees meer over Zion National Park, zoals tips, bezienswaardigheden, toegankelijkheid en wandelroutes. En heel veel foto’s!

  Accommodatie: South Campground

  Zion N.P. vanaf Weeping Rock
  Mule Deer (kleintje) bij Zion NP
  Zion National Park

  Page / Lake Powell – 1 nacht

  Na 3 dagen Zion is het tijd om verder te rijden. We zien het niet zitten om met de camper door de tunnel te gaan na ons vorige tunnelincident, dus we rijden een klein stukje om. We slaan Bryce en andere parken in Utah over, die doen we ooit wel een andere keer. Ik had graag nog de Overlook Canyon trail gelopen, maar omdat we niet door de tunnel gaan, lukt dit helaas niet. Wie weet ooit een andere keer.

  We rijden via de 389 en 89 naar Lake Powell en Page. Helaas is er in Page geen campingplek meer. De enige optie is een basic camping aan het meer, met alleen toiletten. Na 3 dagen Zion zonder douche waren we eigenlijk best toe aan een opfrisbeurt, maar vooruit, we duiken dan maar het meer in. Dat is heerlijk, want het is nog steeds bloedheet. ’s Avonds steken we de barbecue aan en genieten van de zonsondergang. De volgende ochtend rijden we over de dam en genieten van het uitzicht op het meer. We zien hier ook kolibri’s bij visitor center. Leuk om te zien, maar moeilijk om die beweeglijke vogeltjes vast te leggen!

  Accommodatie: camping on the beach Lone Rock

  Wat ik ook graag nog had willen zien was de Antelope Canyon, maar die bewaar ik tot een volgende keer.

  Grand Canyon / Seligman (Route 66) – 1 nacht

  Via de Horseshoe Bend (heel mooi, maar ook heel druk!), rijden we verder naar het zuiden. We krijgen een klein voorproefje op de Grand Canyon met de Little Colorado Canyon, dat ziet er al prachtig uit! We komen via de oostkant het Nationale park binnen en parkeren onze camper bij Dessertview. Hier kijken we onze ogen uit. Wauw wat een diepte en prachtig uitzicht! We krijgen er geen genoeg van. De camera blijft ook klikken. En als je iets verder van de uitkijktoren wandelt, ben je nagenoeg alleen.

  We rijden verder, willen naar het visitor center. Onderweg stoppen we nog bij Grand viewpoint. Helaas barst er dan net een onweersbui los en het uitzicht verdwijnt uiteindelijk helemaal in de wolken. Bij het Visitor Center zijn de parkeerplaatsen helaas allemaal vol. Het is ook nog steeds noodweer, dus van uitzichten is geen sprake meer. We besluiten daarom om het park te verlaten en door te rijden. We willen bij Williams overnachten, dat plaatsje ziet er leuk uit, maar helaas alle campgrounds full. Uiteindelijk nog wel een plek bij Seligman. Hier duiken we direct onder de douche. Heerlijk weer even opfrissen, dat was nodig!

  Grand Canyon
  Wauw, wat een diepte en weidsheid: de Grand Canyon

  Accommodatie: KOA Campground Seligman

  Joshua Tree / Twintynine Palms – 1 nacht

  We rijden een stuk van de oude route 66, van Seligman richting Kingman. We stoppen onderweg nog bij een oud tankstation annex garage / winkel. Echt superleuk om dat te zien. We kijken onze ogen uit. Deze dag eindigen we vlakbij Joshua Tree National Park. We kiezen hier een RV park met full hookup en komen bij in de airco van de camper en in het overdekte zwembad. Wat is het weer heet! De volgende ochtend bezoeken we als eerste het Joshua Tree National Park. We rijden een route door het park. Ik stap af en toe uit om wat foto’s te maken. Het is te warm om te hiken helaas. Dus we doen het met de uitzichtpunten langs de weg. Wat een bizar park met zijn gekke bomen en rotsen.

  Accommodatie: Twentynine Palms RV resort

  Joshua Tree National Park
  Joshua Tree National Park
  Joshua Tree NP
  Joshua Tree
  Roadrunner bij Joshua Tree NP USA
  Roadrunner, wat een prachtige camouflage hé

  Los Angeles – 3 nachten

  Door het drukke verkeer over de vele freeways van Los Angeles rijden we naar onze RV Park die we telefonisch hebben gereserveerd. Het ligt ongeveer 30 minuten ten noorden van Hollywood. Het is weer een ‘saaie’ RV Park, maar wel met mooi zwembad, fijne voorzieningen en airco voor de nacht. Wel fijn bij +40 graden. We gaan met de uber naar Hollywood, waar we langs de Walk of Fame wandelen en het Hollywoodsign zien. Met de Hop on Hop off bus rijden we door Hollywood en Beverly Hills naar Santa Monica. Hier wandelen we over de pier en eten een hapje met uitzicht op zee. Met de bus rijden we weer terug naar Hollywood via Melrose en Beverlyhills. De volgende dag brengen we door in Universal Studio’s. Wat is dit een leuk park! De studiotour langs alle filmsets vond ik het leukst. Echt genoten.

  Accommodatie: Walnut RV Park

  Walk of Fame Hollywood USA
  Walk of Fame

  Pismo Beach – 1 nacht

  Na 2 fijne dagen Los Angeles rijden we naar de kust. We stoppen onderweg bij Santa Barbara voor een bakje koffie op de pier en om onze benen te strekken. We besluiten bij Pismo Beach een camping te zoeken en vinden weer een (megadrukke) geasfalteerd RV Park, aan de kust. De rest van de middag liggen we aan het strand. Het water blijkt heel erg koud te zijn, toch wagen Alwin en Natalie een duik in de golven. Heerlijk relaxt dagje aan zee vandaag.

  Accommodatie: Pismo Coast Village RV Park

  Santa Barbara USA
  Santa Barbara, surfing surfing..

  Big Sur / Morro Bay / Felton – 1 nacht

  Vandaag staat een lange, maar mooie route op het programma. We rijden via Highway 1 naar het noorden via de Big Sur. Eerst stoppen we echter in het vissersplaatsje Morro Bay. Een leuke plek! We zien vissersboten die net binnenkomen gevolgd door een hele optocht vogels, hopend op een maaltje. En we zien zeeotters in de haven. Wat zijn die leuk. Ook zien we zeeleeuwen liggen op een platform. We rijden per ongeluk even verkeerd, maar zien dan dat er in die baai nog veel meer zeeotters liggen dus hier stappen we ook uit om nog eens van deze beesten te genieten. Dan verder over highway 1. We stoppen bij de zeeolifanten viewpoint. En ja hoor, ze zijn er. Wat een beesten zeg! Deze heb ik nog nooit gezien. En dat geluid. Wauw. Ook hier klikt de camera weer veelvuldig.

  Als we aan de Big Sur beginnen is het heel erg mistig en zien we vrij weinig. Ik ben bang dat we helemaal niks te zien krijgen, maar we hebben geluk, want de mist trekt op. En zo hebben we toch nog prachtige uitzichtspunten. Het is geen makkelijke route met de camper. Zeker het einde heb je veel wind. We willen graag in de buurt van Carmel, Monterey of Moss Landing overnachten. Helaas geen enkel plekje meer. We rijden verder en we bellen tig campings en RV parken op, maar iedere keer completely booked. Ten einde raad, parkeren we om 21.30u de camper maar op een parkeerplaats bij een supermarkt, we kunnen echt niet verder meer rijden. Een leuke dag, met een minder leuk einde.

  Accommodatie: parkeerplaats bij supermarkt

  Zeeolifant Big Sur USA
  Zeeolifanten, op deze foto is wel duidelijk waarom ze zo heten
  Zeeolifant Big Sur USA
  Ook een behoorlijke bek vol tanden
  Zeeotter Morro Bay USA
  Zeeotter bij Morro Bay

  Lake del Valle – 3 nachten

  De volgende ochtend rijden we naar Lake del Valle, waar we in het begin ook hebben gestaan. Toen was de camping bijna helemaal leeg, maar je raadt het al: completely booked. We bellen weer maar een paar campings en RV’s op en uiteindelijk is het raak. We hebben een plek. Hoe en wat, boeit ons al helemaal niet meer, als we maar ergens kunnen staan. Het blijkt niet meer dan een geasfalteerde stuk te zijn waar RVs geparkeerd kunnen worden. Wel full hook up en met wc’s en douches. Prima.

  We brengen de rest van de dagen door bij het meer. Helaas blijkt het weer weekend en zijn hele families (Mexicanen) dit aan het vieren bij het meer, met barbecue en vooral met veel luide muziek (iedereen moet blijkbaar zijn eigen radio aan). Zwemmen mag maar op een klein stukje en als je je er buiten bevindt krijg je gelijk een reprimande van de baywatch. Beetje onzin, het is een heel rustig meer. Om aan de drukte te ontsnappen en lekker te kunnen zwemmen, huren we een kajak en peddelen we verder het meer op, weg van de massa. Hier zoeken we een privé baai waar we heerlijk zwemmen en genieten van natuur en rust. De laatste dag is het maandag en is de massa gelukkig weg. Die dag huren we nog paddleboards om te suppen (en ook een kajak). Zo brengen we onze laatste dag ook relaxt en rustig door.

  Accommodatie: Almeda Fairground RV Park

  De volgende dag moeten we nog wat moeite doen om de bagage van Alwin terug te krijgen op het vliegveld, maar dan heeft hij eindelijk zijn tas! En terug op Schiphol gelukkig ook. Alleen dan blijkt de koffer van Natalie er niet te zijn.. gelukkig wordt deze 2 dagen later thuis bezorgd. Een reis met hobbels, dat was het dit keer helaas wel

  We hadden nog veel meer willen zien in het westen van Amerika, maar helaas hadden we te weinig tijd. Zo staat Yellowstone National Park ook hoog op mijn wensenlijst. Maar ook nog heel veel andere plekken in Amerika. Die bewaren we maar tot een volgende roadtrip. Lees ook de tips voor Arches National Park , dit park ligt ook in de buurt.

  Conclusie:

  Het zuidwesten van de Verenigde Staten is prachtig! Rondreizen in de zomervakantie (juli/augustus) heeft ons echter niet helemaal gebracht wat we gehoopt hadden. Als het even kan, kies dan een andere maand uit. Als je toch in de zomer gaat, reken dan op hele hoge temperaturen en heel veel drukte. Zorg dat je alle campings vooruitboekt. Voor de Nationale Parken moet dat al bijna een jaar vooruit. We hebben genoten van de mooie natuurparken, maar adviseren om een rustigere maand te kiezen.

  Winkeltip: op zoek naar een reisgids over Zuidwesten van USA? Bekijk dan deze (online) gids eens:

  Dit artikel bevat gesponsorde content en affiatelinks

  8 Comments

  • Harald Lavooij
   6 augustus 2018 at 15:17

   Prachtig! Mooie foto’s en mooi reisverslag (maar wat jammer dat je in Page/Lake Powell niet ‘even’ bent doorgereden naar Monument Valley…).

   Reply
   • Carolien
    6 augustus 2018 at 15:35

    Dank je! Nou probleem is… dat het niet even is.. we vonden het rijden met een camper erg tegenvallen. Veel vermoeiender dan met een gewone auto. We hadden Bryce en Monument Valley als opties wel in de route maar deze uiteindelijk geschrapt. Moeten we gewoon nog eens een keertje terug 😉

    Reply
    • Harald Lavooij
     7 augustus 2018 at 08:55

     Nee, ’t is best een eindje uit de route maar zo verschrikkelijk de moeite waard! Wij hebben ook steeds Monument Valley ‘links’ (op de kaart rechts 😉 ) laten liggen maar een paar jaar geleden toch ingepland. Echt heel erg de moeite waard.

     Reply
     • Carolien
      7 augustus 2018 at 18:42

      Wie weet komen we er nog eens een keer.

      Reply
  • Lizzie
   7 augustus 2018 at 17:05

   Zooo leuk!! Ik werk als reisspecialist Noord Amerika, vind het altijd zo leuk om te zien wat voor reizen mensen daar maken. Dit is een fantastische route, maar in het hoogseizoen kan het idd wel wat tegenvallen helaas qua drukte en warmte.

   Reply
   • Carolien
    7 augustus 2018 at 18:42

    Ja de drukte en warmte vielen daar tegen. Maar het is we wel heel mooi!

    Reply
  • Martin
   8 augustus 2018 at 19:27

   Wel wat hobbels, maar toch een prachtige reis. Enne, RV highfive…wat een leuke term voor een minder leuk iets! Een rondreis door de USA staat nog steeds op mijn wensenlijst!

   Reply
   • Carolien
    9 augustus 2018 at 14:10

    Ja niks ernstigs gelukkig, maar we hebben wel eens een relaxtere vakantie gehad 😉 Het is hoe dan ook mooi, maar kies vooral niet de zomermaanden uit om daar rond te reizen en al zeker niet op de bonnefooi 😉 Ik wil zeker nog eens naar USA, want er is zoveel moois.

    Reply

  Laat een reactie achter

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  Nieuwsbrief

  Ontvang toffe reistips en upadetes over nieuwe bestemmingen

  This function has been disabled for Dream the world.