Menu
Engeland / Stedentrips A-M

8x tips en bezienswaardigheden Canterbury

Canterbury is een heerlijke stad. Neem het zeker op in je roadtrip route door Engeland of als stop onderweg naar Wales. Canterbury is ook leuk voor alleen een weekendje weg, je komt er bijvoorbeeld met de (auto)trein richting London via de Eurotunnel. Ik beland in de stad op de terugweg naar huis van een fijne vakantie in Wales en geef je hierbij mijn tips en bezienswaardigheden voor jouw bezoek aan Canterbury.

Tips & bezienswaardigheden Canterbury:

1. Kathedraal van Caterbury

De trots van Canterbury is met stip op 1 de kathedraal. Deze immense kathedraal zie je wel beetje boven de gebouwen uitsteken, maar staat eigenlijk nogal verstopt tussen de huizen. Je kunt er alleen naartoe via de hoofdingang van de poort aan de Burgate bij de Old Buttermarket. Als je de kathedraal alleen van buiten wil zien, ga dan na sluitingstijd door de poort als er een mis gaat beginnen. Je kunt dan voor niets naar binnen en op je eigen houtje rustig rond de kathedraal en de gangen wandelen. Als je een mis volgt, kan je ook de kathedraal van binnen zien. Wil je de kathedraal uitgebreid bekijken, inclusief uitleg, bezoek dan de kathedraal gewoon overdag. De kathedraal van Canterbury staat op de werelderfgoedlijst van Canterbury.

Entree van de kathedraal zit aan rechterkant van deze foto
De kathedraal, deels in de steigers tijdens ons bezoek (sep 2022)

2. St Augustine’s Abbey & Sint Martin’s church

Net buiten de stadsmuren van Canterbury vind je de ruïnes van Sint Augustine’s Abbey, een abdij gesticht door Sint Augustinus, een benedictijner monnik. Hij was gestuurd door Paus Gregorius, ook wel de Grote gnoemd, de 64e paus van de Katholieke Kerk. De koning stond Sint Augustinus toe om een klooster te bouwen, maar wel buiten de muren van Canterbury. De abdij kende goede tijden en na vele werkzaamheden en uitbreidingen bezat de abdij een eigen brouwerij, een wijngaard, een bakkerij, gastenverblijven en een bibliotheek met meer dan 2000 boeken. In 1700 bracht een storm grote schade toe aan de abdij en verviel het tot ruïnes van nu. Sinds 1988 staan de ruïnes van Sint Augustine’s Abbey op de UNESCO Werelderfgoedlijst, net als de kathedraal en de Sint Martin’s church. Deze laatste is de langst in gebruik zijnde kerk van Engeland. Je kunt de Sint Augustine’s ruïnes en de Sint Martin’s church bezoeken.

3. River boat tour: korte rondvaart op de Stour

Wat zeker niet mag ontbreken op de lijst van tips en bezienswaardigheden in Canterbury is een rondvaart. De rivier de Stour loopt door Canterbury. Vanaf bruggen in het centrum kijk je op het water, bijvoorbeeld bij de Old Weavers House, waar vroeger wevers aan het werk waren. Nu zit er een restaurant in. Het is een prachtig groot gebouw in vakwerk stijl, dat uitkijkt op het water en waarvan de uitbouwen boven het water hangen. Een leuke manier om Canterbury van een andere kant te bekijken is door het maken van een korte rondvaart op de rivier. Er zijn geen motorboten toegestaan op de rivier, hierdoor is de rivier erg helder en schoon. Je hebt de keuze uit een rondvaart met roeiboot of met een punter. Op de brug bij de Old Weavers House staan verkopers waar je een boottocht kunt boeken.

Een punter komt langs het Old Weaver House
De Old Weavers House vanaf de voorkant

4. River walk: wandeling langs de Stour

Een leuke manier om een andere kant van Canterbury te zien is door een wandeling langs de rivier. Volg de bordjes Riverwalk. Je kan langs de rivier wandelen bij de Westgate gardens en bij de Greyfriars gardens. Hier vertrekken ook de punter boat tours. Die zijn wel stevig aan de prijs.

Zicht op de Stour bij Canterbury, Greyfriars Garden

5. The Crooked House en andere historische vakwerkgebouwen

Het is al een feestje om gewoon door het centrum van Canterbury te wandelen. Het hele historische centrum staat vol mooie vakwerkgebouwen met van die oude uithangborden. Een van de meest opvallende en vaak gefotografeerde gebouwen, naast de eerder genoemde is The Crooked House uit de 17e eeuw. Dit gebouw helt sterk over, het lijkt zo te kunnen omvallen. Dit komt door een schoorsteen die is gaan schuiven. Het wordt nu op zijn plaats gehouden door een stalen frame. Op het gebouw staat een quote van Charles Dickens uit zijn boek David Copperfield:

“”..A VERY OLD HOUSE BULGING over the road…leaning forward, trying to see who was passing on the narrow pavement below…”

Charles Dickens, 1849

6. Marlowe theatre

Een uitzondering op de regel is het nieuwe theater: Marlowe Theatre. Waar alles historie ademt is het Marlowe Theatre een vreemde eend in de bijt. Dit hypermodern theatergebouw met zijn strakke lijnen valt in ieder geval op. In het theater vind je allerlei voorstellingen, van dans tot musicals en van cabaretiers tot kindervoorstellingen. Ik ben meer van de historische gebouwen, maar toch hoort het theater zeker op de lijst van tips en bezienswaardigheden in Canterbury.

Bulkhead Canterbury
Fotocredits: Pixabay

Bulkhead

In de buurt van het theater, aan de kant van de rivier vind je een groot beeld van een masker: Bulkhead, gemaakt door de beeldhouwer Rick Kirby. Het is geïnspireerd op een zin uit Christopher Marlowe’s toneelstuk Dr Fuastus:

“The face that launch’d a thousand ships.”

Kirby maakte het beeld van stukjes schroot van schepen langs de kust van Kent.


7. Eten en drinken, restaurants in Canterbury

Canterbury is een studentenstad én een toeristenstad en er zijn genoeg plekken waar je iets lekkers kunt eten en drinken. Tijdens ons dagje Canterbury hebben we de volgende restaurants en cafés bezocht:

Kings Corner Café – 21 Borough: klein eetcafé met heerlijke wraps en sandwiches. Wij zaten op een heel klein terras met uitzicht op The Crooked House.

Ask Italian -24 High St: Italiaans restaurant met een klein terras, tegenover the Old Weavers House aan de andere kant van de rivier. Wij hebben hier alleen iets gedronken op het terras, we wilden er ook dineren, maar het was volledig volgeboekt

The Lady Luck – 18 St Peter’s St: Een van de pubs in Canterbury. Wij genoten hier van een local lager op het terras aan de straatkant

The Olive Groove – 12 Best Lane: een Mediteraans/Italiaans restaurant. Wij hebben hier gedineerd en dat beviel prima. Geen highend quality, maar wel gewoon lekker.

https://www.canterbury.co.uk/

8. Accommodatie Canterbury

Als je net als ons een rondreis maakt door Engeland en/of Wales met kampeermiddel, dan kan ik je de Canterbury Camping and Caravanning Club zeker aanraden. De camping zelf is niet erg bijzonder, maar prima voor een paar nachten én op wandelafstand van het centrum van Canterbury. Zo heb je geen stress van het parkeren van je auto en wandel je direct vanaf de camping naar het centrum. Ben je geen kampeerder? Kijk dan eens in deze lijst van hotels in Canterbury.

Ik vind Canterbury een hele leuke plaats. Niet heel groot, maar heerlijk om in rond te struinen. Er zijn zoveel mooie historische gebouwen, leuke winkels én genoeg fijne restaurants en cafés. Canterbury is een prima idee voor een stedentrip.

Pinterest

Bewaar tips en bezienswaardigheden Canterbury op Pinterest

Geen reacties

  Laat een reactie achter

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  Nieuwsbrief

  Ontvang toffe reistips en upadetes over nieuwe bestemmingen

  This function has been disabled for Dream the world.